Gość: AnnaK IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.01, 15:46 Co to są chlamydie i jakie są objawy zarażenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AnnaK Re: Chlamydie IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.01, 15:48 I czy można je jakoś wykryć (posiew?), czy stwierdza się je tylko na podstawie objawów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Chlamydie IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.12.01, 17:27 Tak najkrócej- to są to bakterie, które zachowują się jak wirusy,tzn. wnikają do komórek, dlatego bardzo trudno je wyleczyć. Twój ginekolog powinien wiedzieć, gdzie się je bada. Spróbuj też zadzwonić do Sanepidu, albo do Zakładu Mikrobiologii przy Akademii Medycznej /jeżeli Jesteś z Bydgoszczy?/ Jeżeli jesteś zakażona, to dam Ci dobrą i sprawdzoną radę- leczy się je doxycykliną/ lepiej- unidox-lepszy dla żołądka/, partner oczywiście też- 20 dni!!!. Chlamydie u kobiet nie dają najczęściej objawów, ale często towarzyszą im częste stany zapalne, zwłaszcza cewki moczowej i zakaż. bakteryjne pochwy. U mężczyzn objawy są charakteryst. , ale po dłuższym stanie choroby. Chlamydie w 99% spowodowały u mnie 2 poronienia. Jestem przekonana, że w Polsce ten problem jest bagatelizowany. I co najgorsze często źle leczony. Jeżeli Będziesz miała jeszcze jakieś pytania to pisz, Pozdr. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnnaK Re: Chlamydie IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.01, 21:59 Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Ze mną jest tak, że od dłuższego czasu odczuwam pieczenie, raczej bardziej na zewnątrz niż w pochwie. Brałam mnóstwo różnych globulek na grzybicę i metronidazol. Badanie czystości pochwy wykazało dość liczne bakterie, nieliczne grzyby, nieliczne leukocyty. Dzisiaj byłam po raz kolejny u lekarza i dowiedziałam się, że to mogą być chlamydie. Niestety, nie wspomniał o żadnym badaniu, które by te chlamydie wykryły, dostałam od razu antybiotyk. Dobrze by było, gdybym ten antybiotyk mogła brać, ale ja po antybiotykach doustnych mam od razu albo biegunki, albo bóle żołądka. Doxycykliny nie mogę brać na pewno, dostałam Davercin, ale niestety po pierwszej dawce zaczęło mnie skręcać z bólu. Czy są jakieś antybiotyki w zastrzykach likwidujące chlamydie? A w ogóle to chciałabym najpierw zbadać, czy to są rzeczywiście chlamydie, tym bardziej, że mam takie problemy z antybiotykami. Jak wygląda takie badanie, czy to jest badanie krwi? Zadzwonię do Sanepidu i Akademii Medycznej, ale czy mogłabyś coś jeszcze powiedzieć mi o tym badaniu, jak tobie udało się je zrobić, a może jeszcze u jakiego ginekologa się leczysz? I jakie miałaś objawy? Bardzo z góry dziekuję! Pozdr. Anna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Chlamydie IP: *.unregistered.formus.pl 07.12.01, 08:56 Podobno są juz metody wykrywania chlamydii poprzez badanie krwi ale nie wiem czy w Polsce się je wykonuje. Ja miałam robiony posiew w z szyjki macicy (na szczęście wyszedł ujemny). Lepiej nie faszeruj się antybiotykami, które nie wiadomo czy Ci pomogą. Mój ginekolog łącznie z posiewem (bakterie, grzyby, chlamydia) zlecił bakteriogram (czy jakaś podobna nazwa), który wskazuje na jakie antybiotyki są wrażliwi "niechciani lokatorzy" a potem przepisał jeden z nich. Acha ja robiłam badanie w prywatnej przychodni w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Chlamydie- do Ani IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.12.01, 09:49 Ja wiem gdzie robią bad. w Poznaniu i robią dobrze,tj Akademia Med., Zakład Mikrobiologii, ul Wieniawskiego 3 tel o-61 8536477. Specjalistą od chlamydii jest p. dr Tułecka.Można bad. zrobić tam bezpośrednio. Pobierają wymaz z szyjki. wiem, że robiono też z moczu, ale to się trzeba dowiedzieć. Zanim zaczniesz jakiekolwiek antybiotyki, koniecznie to zbadaj, na pewno nie lecz w ślepo zwłaszcza chlamydii, bo się wykończysz. Antybiotyk, o którym wcześniej pisałam ja dobrze tolerowałam mimo kłopotów podobnych do twoich no i koniecznie 20 dni. Zakażeniu chlamydią lubi towarzyszyć zakażenie escherichią coli, Jeżeli Ci wyjdzie w zwykłym wymazie to napisz jeszcze. Adres, kt. wyżej podałam jest blisko dworca PKP. Pozdr. Majka Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Chlamydie 08.12.01, 16:21 Patrz watki:455, 1814,1158,854,925,1376.MA Odpowiedz Link Zgłoś