Dodaj do ulubionych

Powracający Trądzik !

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 19:35
Leczyłam trądzik od 1,5 roku u dermatologa. nie powiem, że było cudownie.. ale
nie narzekałam. teraz znowu wszystko wraca. mam cała zsypana twarz
drobniutkimi krostami. Help! Zastanawiam się co wybrać. wizyta u kolejnego
dermatologa czy ginekologa. Bo już nie mam siły to tego trądzikuuncertain Dodam ,że
mam 22 lata.
Obserwuj wątek
    • Gość: aneta Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 20:20
      Ja bym poszła do ginekologa. Może skieruje Cię na badanie prolaktyny. Jeżeli
      okaże się za wysoka to może być przyczyną trądziku.
      • Gość: Himenta Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 09:25
        dzięki może tędy droga..smile
    • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 20.07.07, 14:29
      Gość portalu: Himena napisał(a):

> Zastanawiam się co wybrać. wizyta u kolejnego dermatologa czy ginekologa.

Wybierz to, czego dotychczas jeszcze nie zrobiłaś - spójrz w talerz i
      radykalnie zmień sposób zywienia. Stan Twojej skóry bezpośrednio zależy od
      zawartości Twojego talerza.

Przy odpowiednim żywieniu trądzik różowaty zaczyna znikać już po dwóch
      tygodniach, a po kilku miesiącach znikają wszystkie blizny. Bez kosztownych
      antybiotyków, kosmetyków i niepotrzebnych wizyt u dermatologa. Wiem o czym
      piszę, ponieważ na własne oczy obserwowałam te zmiany u kilku bliskich osób,
      które wcześniej przez wiele lat bezskutecznie "eksperymentowały" z
      dermatologami, tetracykliną i innymi swiństwami. A rozwiązanie problemu było
      takie proste...
      • Gość: gappa16-sta Re: Powracający Trądzik ! IP: *.bu.edu 20.07.07, 15:26
        To chyba jednak nie ukażdego tak samo działa. Owszem dieta na wszystko wpływa,
        ale bez przesady nie ma cudów. Ja np miałam trądzik gigant i żadna zmiana w
        żywieniu nie pomagała, dermatolog jedynie co to zaleczał trądzik, ale napewno
        nie wyleczył. Dopiero jak poszłam do ginekologa i zrobili mi generalne badania i
        "cudownie ozdrowiałam". W moim przypadku to była czysto hormonalna kwestia. Od
        roku łykam regulon i w prawdzie jeszcze nie do końca blizny znikneły, ale
        przynajmniej nie mam paciorków na buzi.Dziewczyno idź na wszelki wypadek i zrób
        badania bo im później tym większy lipton z cerą.
        pozdro
        • Gość: robin2510 Re: Powracający Trądzik ! IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.07, 21:07
          I ja miałam problemy z krostkami zresztą teraz temat powrócił bo odstawiłam
          hormony "dzięki" , którym cera jakos wyglądała, ale prócz hormonów brałam
          krótko lek o nazwie IZOTEK. Niestety lek ten jest drogi bo kosztuje ok 150zł a
          trzeba się leczyć przez kilka miesięcy , u mnie po 2 tyg były już efekty, może
          też dlatego że nie miałam bardzo mocnego trądziku. Lek ten jest dość mocny
          pamietam że lekarz zapisał mi swój nr komórki i miałam dzwonić o każdej porze
          jeśli bym sie źle poczuła, zresztą lista skutków ubocznych w ulotce była wręcz
          imponjąca. Z tego co jeszcze pamiętam Izotek to bardzo duza dawka retinolu, ale
          ręki już nie dam sobie uciać.
          • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 12:09
            Dzięki za odpowiedzi. Nie miałam nigdy problemu z przemiana materii a dietę
            zmieniłam. bo także słyszałam, że dużo zależy od sposobu odżywiania. Ale nie
            widzę niestety poprawy.
            • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 23.07.07, 12:33

> a dietę zmieniłam... Ale nie widzę niestety poprawy.

Bo zależy na JAKĄ zmieniłaś! Napisz co dominuje w Twoim jadłospisie.
              • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 14:25
                Unikam pokarmów sporządzonych na tłuszczach, żadnych ostrych przypraw, unikam
                tez słodyczy bo wiem, że nie działają na moja korzyść,Ponadto piję woda
                mineralna, jem owoce i warzywa.
                Unikam też słońca po po nim to jest katastrofauncertain
                • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 23.07.07, 14:27

> Unikam pokarmów sporządzonych na tłuszczach, żadnych ostrych przypraw, unikam
                  > tez słodyczy bo wiem, że nie działają na moja korzyść,Ponadto piję woda
                  > mineralna, jem owoce i warzywa.

I tu właśnie tkwi problem!
                  • Gość: gappa16-sta Ależ Ty jesteś uparta! IP: *.oc.oc.cox.net 24.07.07, 11:09
                    "Przy każdym trądziku należy wyłączyć z diety pokarmy sporządzone na tłuszczach
                    zwierzęcych (z wyjątkiem tranu), ponadto produkty smażone na tłuszczach
                    wykorzystywanych wielokrotnie do tego celu (konieczne jest unikanie publicznych
                    smażalni rozmaitych potraw; taki przesmażony, przepalony tłuszcz jest
                    niezmiernie szkodliwy). Trzeba wyłączyć z jadłospisu pokarmy drażniące (z dużą
                    zawartością pieprzu, ostrej papryki i octu spirytusowego - syntetycznego).
                    Niezbędne jest ograniczenie soli w pożywieniu, która wydala się przez skórę
                    tworząc nacieki zapalne, wysięki i pryszcze, a ponadto drażni gruczoły łojowe.
                    Sól powoduje dojrzewanie zaskórników utajonych, podobnie jak smalec, łój wołowy
                    czy barani, a nawet nieświeże masło i niskiej jakości margaryny.
                    Bezwzględnie trzeba unikać produktów (słodycze, napoje, sztuczne soki)
                    zawierających w swym składzie syntetyczne aromaty (określane niekiedy jako
                    identyczne z naturalnymi), barwniki, benzoesany, glikole, saletrę. Te składniki
                    działają silnie trądzikotwórczo. Trądzik nasilają też mikotoksyny obecne w
                    nieświeżych (lub niskiej jakości) orzeszkach oraz w importowanych owocach i
                    warzywach, źle przechowywanych. Owoce i warzywa przed obróbką lub spożyciem
                    trzeba dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Niezbędne jest także ograniczenie lub
                    wyeliminowanie z diety kawy, czekolady, alkoholu (koniaki, likiery, wódki),
                    kakao i chałwy. Szkodliwe jest także oddziaływanie tytoniu i to nie tylko
                    poprzez czynne (bezpośrednie) palenie, ale również i bierne. Składniki dymu
                    tytoniowego z łatwością przenikają do skóry, w skórze są także matabolizowane i
                    kumulowane. Wreszcie skóra jest organem, przez który organizm wydala sporo
                    toksycznych składników tytoniowych. Przebywanie w pomieszczeniach silnie
                    zadymionych doprowadza do rozpuszczania się składników dymu w tłuszczopocie, a
                    następnie do ich resorpcji w głąb skóry. Dym tytoniowy działa drażniąco na
                    skórę, podwyższa stężenie cholesterolu i lipoprotein o małej gęstości w surowicy
                    krwi, zmniejsza ukrwienie i obniża proces oddychania skóry.

Konieczne jest zwalczanie zaparcia. Osoby cierpiące na trądzik powinny
                    wypróżniać się codziennie, bowiem wchłaniane zwrotnie (z zalegającego kału w
                    jelitach) do krwi toksyczne substancje kałowe (merkaptany, siarkowodór, indol,
                    skatol) wydzielają się przez skórę, zatruwając ją i wywołując pryszcze. Zatem
                    leczenie dietetyczne ma na celu pobudzanie perystaltyki jelit i usprawnianie
                    pasażu treści pokarmowej. W tym celu zalecam picie wód zdrojowych (patrz
                    Balneoterapia i hydroterapia), zsiadłego mleka, kefiru, jogurtu, i maślanki.
                    Wypróżnienia regulują także zioła i produkty pszczelarskie. Podaje się owoce,
                    jarzyny, ziarna zbóż (rozmaite müsli), drożdże. Zalecam także spożywanie
                    pokarmów bogatych w białko (soja, soczewica, groszek, fasola, selery, ryby,
                    cieciorka, mięso drobiowe i cielęce, pędy bambusa i kiełki).Soja oraz kompot z
                    rabarbaru działają antyandrogennie, zatem korzystnie działają przy trądziku
                    dziecięcym, młodzieżowym, bliznowcowym, przewlekłym i różowatym.
                    Drożdże najlepiej spożywać następująco:
                    1. Móżdżek drożdżowy: dwie średnie cebule pokroić drobno w kosteczkę i zeszklić
                    na tłuszczu roślinnym (można lekko zarumienić), następnie włożyć dwie kostki
                    drożdży i energicznie mieszając aby się nie przypaliły doprowadzić do ich
                    rozpuszczenia (staną się płynne), następnie wbić 3-4 jajka, posolić wsypać
                    przyprawy (cury, bazylia, pieprz) i mieszając doprowadzić do konsystencji
                    jajecznicy. Podawać z frytkami (przygotowanymi na świeżym oleju) lub ziemniakami
                    gotowanymi. Proporcje dla dwóch osób.
                    2. Napój drożdżowy: zimną przegotowaną wodę osłodzić cukrem (5 łyżeczek cukru na
                    1 l wody), następnie rozpuścić w niej 1 łyżkę drożdży, przelać do słoja, nakryć
                    ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Pić 3 razy dz. po 1 szkl."
                  • Gość: gappa16-sta Re: Powracający Trądzik ! IP: *.griv.nl 24.07.07, 11:31
                    Co Ty masz z tą dietą?!?! Rozumiem, że warto się zdrowo odżywiać, ale dieta nie
                    jest magicznym antidotum na wszystko! Na pewno pomoze, zmniejszy
                    prawdopodobieństwo powstania, ALE NIE WYLECZY zaawansowanego
                    trądzika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    Uwielbiam cudowne porady, które w niczym nie pomogą.Wysłałam Ci najczęstsze rady
                    lekarzy, związanych z zywieniem w wypadku występowania trądzika-zgodnie z tym
                    akurat Himena prawidłowo się odzywia...(Zacznij jeść jeszcze Móżdżek drożdżowy!A
                    co!) Moim zdaniem powinnaś iść do ginekologa- profilaktyki nigdy nie za wiele!
                    Odzywiaj się dobrze, a o tabletkach pomyśl swoja drogą! Ja miałam TEN SAM
                    PROBLEM i wiem co mówie. To jest kwestia hormonów, akurat regulon często jest
                    przepisywany dla osób które maja problemy z cerą- (ze wzgledu na składniki),poza
                    tym ja go biore i uwazam ze jest świetny, ale ty musisz zrobic badania i
                    odpowiednio do wyników lekarz ci przepisze dane tabsy.
                    • Gość: m. Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 12:00
                      Nie zawsze problemy ze skórą to kwestia hormonów, ale ogólnie masz rację: żadna
                      dieta ciężkiego trądziku nie wyleczy, to kompletna bzdura. A arwen8 to jakaś
                      nawiedzona "optymalna".
                    • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 24.07.07, 14:58
                      Gość portalu: gappa16-sta napisał(a):

> ale dieta nie jest magicznym antidotum na wszystko! Na pewno pomoze, zmniejszy
                      > prawdopodobieństwo powstania, ALE NIE WYLECZY zaawansowanego
                      > trądzika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

FAKTY jednak przeczą Twoim wykrzyknikom. Najnowsze badania przeprowadzone przez
                      światowych dermatologów też.

Polecam przy okazji lekturę najnowszego American Journal of Clinical Nutrition.

> Wysłałam Ci najczęstsze rad y lekarzy, związanych z zywieniem w wypadku
                      > występowania trądzika-zgodnie z tym akurat Himena prawidłowo się odzywia

"Najczęstsze rady" nie koniecznie są "najlepsze" lub "najskuteczniejsze". A
                      skoro koleżanka Himena "prawidłowo się odżywia", to czemu wciąż ma problemy z
                      cerą?

Warto się poważnie zastanowić.

I zmienić dietę smile
                      • Gość: gappa16-sta Re: Powracający Trądzik ! IP: *.a-s-s.info 24.07.07, 16:21
                        Boże... Nie chcialabym naskakiwać na Ciebie, ani spierać się z toba ale powiem
                        Ci, że troszke mnie wkurzyłaś. Ja nie mam się nad czym zastanawiać, to ty
                        popracuj nad percepcją. ""Najczęstsze rady" nie koniecznie są "najlepsze" lub
                        "najskuteczniejsze". A
                        > skoro koleżanka Himena "prawidłowo się odżywia", to czemu wciąż ma problemy z
                        > cerą?"
                        No i tutaj powinno zapalić sie światełko z napisem logika! Jezeli stosuje sie do
                        zaleceń lekarzy i prawidłowo sie odżywia, to chyba sama dieta jej nie pomoże?!NO
                        Tak czy NIE???? Skoro najczestrze rady lekarzy, oraz te, które są kieowane do
                        bezpośrednio zainteresowanej(PRZEZ LEKARZY) nie działają - to znaczy że co?
                        Lekarze są nie mądrzy tylko ty jedna wiesz najlepiej? Z niczym nie bede sie
                        zapoznawała bo w moim przypadku problem się skończyl po tabletkach
                        antykoncepcyjnych. Zresztą dziewczyno czy ja chociaż raz powiedziałam, że dieta
                        nie jest waznym czynnikiem?NIEEEEEEEE! Poprostu 'wydaje' mi się(a tez osobom z
                        którymi sie konsultowalam-kiedy sama przechodziłam przez ten koszmar, warto
                        zaznaczyć,że byli oni lekarzami- w sumie 7)że dieta może pomóc, ale sama nie
                        podoła z problemem TRADZIKA i nie wciskaj farmazonów!
                        • Gość: anka Re: Powracający Trądzik ! IP: *.smgr.pl 24.07.07, 16:25
                          a mi sie wydaje, ze kolezanka arwen8 stosuje diete optymalna dr
                          kwasniewskiego smile) skoro uwaza, ze kolezanka majaca tradzik zle sie odzywia!!
                        • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 24.07.07, 17:01

> Jezeli stosuje sie do zaleceń lekarzy i prawidłowo sie odżywia, to chyba sama
                          > dieta jej nie pomoże?!

Pomoże, ale to zależy od rodzaju diety.

> Skoro najczestrze rady lekarzy, oraz te, które są kieowane do
                          > bezpośrednio zainteresowanej(PRZEZ LEKARZY) nie działają - to znaczy że co?

Że nie są to najlepsze i najskuteczniejsze rady.

> Lekarze są nie mądrzy tylko ty jedna wiesz najlepiej?

Nie wszyscy lekarze, a tylko ci, którzy świadomie lub nieświadomie szkodzą
                          swoim pacjentom poprzez rozpowszechnianie stereotypowych, przestarzałych bredni
                          i własnej ignorancji.

> Z niczym nie bede sie zapoznawała

W takim razie powstrzymaj się od komentarzy na tematy o których masz
                          ograniczoną i na dodatek przestarzałą wiedzę.

> Poprostu 'wydaje' mi się ... że dieta może pomóc, ale sama nie
                          > podoła z problemem TRADZIKA

"Wydaje się" jest w tym zdaniu kluczowym słowem. Ja natomiast mówię o FAKTACH.
                          Na dodatek popartych najnowszymi badaniami.
            • 0.beata90 Re: Powracający Trądzik ! 13.09.07, 00:34
              Hej ja mam na calej buzi i plecach ide do ginekologa ja ktylko bede mogla mi
              dermatolog tez nie pomogl
      • Gość: ja Re: Powracający Trądzik ! IP: *.aster.pl 10.09.07, 17:25
        arwen8 napisała:

> Gość portalu: Himena napisał(a):
        >
        > > Zastanawiam się co wybrać. wizyta u kolejnego dermatologa czy
        ginekologa.
        >
        >
        > Wybierz to, czego dotychczas jeszcze nie zrobiłaś - spójrz w
        talerz i
        > radykalnie zmień sposób zywienia. Stan Twojej skóry bezpośrednio
        zależy od
        > zawartości Twojego talerza.
        >
        Co za głupstwo! Ja przez 3 lata pościłam, nie jadlam słodyczy w
        ogole, tylko zdrowe i chude jedzenie,a tradzik jka mialam tak mam!!
        Teraz jem wszystko i nie widze zadnej roznicy!
    • Gość: gappa16-sta Re: Powracający Trądzik ! IP: *.indymedia.org 24.07.07, 17:24
      Dziewczyno ty jesteś zupełnie niereformwalna i w dodatku nie rozumiesz co sie do
      Ciebie pisze. Nie ma znaczenia, umówmy się że ja pozostane przy teori, że diety
      sa za słabym lekarstwem (utrzymujac jednak że oczywiście mają ogromny wplyw na
      organizm, ale nie wystarczający)i nie bazuje na staroświeckich opiniach tylko
      między innymi na zdaniu jednogo z dietetyków, który nota bene jest też
      dermatologiem. Natomiast ty pozostaniesz przy swojej wersji i gitara gra...
      Znuzył mnie ten temat, a ewidentnie nasz dialog niczego nie wnosi- tak więc jest
      bezsensowna kontynuacja.
      • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 24.07.07, 17:48

> nie bazuje na staroświeckich opiniach tylko między innymi na zdaniu jednogo z
        > dietetyków

No właśnie, na tym polega cała różnica między nami. Ty bazujesz na "zdaniu
        jednego z dietetyków", wtenczas gdy ja bazuję na faktach, doświadczeniu wielu
        osób oraz najnowszych doniesieniach światowej dermatologii popartych rzetelnymi
        naukowymi badaniami.

Zauważasz już różnicę?

P.S. O tym, że niewłaściwe odżywianie się jest główną przyczyną powstania
        trądzika lekarze wiedzieli już w latach 30. ubiegłego wieku i skutecznie tę
        wiedzę stosowali. Ale przecież o wiele lepszy interes można zrobić na
        nieleczonym trądziku - kosmetyki, antybiotyki, środki hormonalne, zabiegi
        dermatologiczne i inne kosztowne wydatki. Naiwni i zdesperowani nadal dają się
        nabrać, tym bardziej, że nie interesują się podstawami biochemii.
        • Gość: gappa16-sta Re: Powracający Trądzik ! IP: 85.234.130.* 24.07.07, 18:05
          O dziękuje! Moja Ciocia jest biochemikiem a siostra dermatologiem. Tak mnie
          zaintrygowała dyskusja z tobą, że sie skonsultowałam z nimi. Niestety...
          popieraja moje zdanie. CZY TY DZIEWCZYNO NIE ROZUMIESZ ŻE NIE TRZEBA MI
          ŁOPATOLOGICZNIE TŁUMACZYĆ TEGO JAK DIETA WPŁYWA NA ORGANIZM?! wIEM ŻE MOZE BYĆ
          PRZYCZYNĄ, ALE LEKARSTWEM JEST ZA SŁABYM. Ok. czyli uważasz że dieta jest
          wystarczajacym antidotum na trądzik? Tylko ta jedna odp mnie interesuje, bo
          mówie jak do słupa, że zgadzam się z tym iż ważne co jadasz. Ale żebyś mnie
          miała zlinczować to nie zgodze sie, że jest to magiczny lek na wszystko! Proste
          pytanie, wiec myśle że odp tez powinna nie stanowić dla Ciebie problemu. Zresztą
          wszystko co piszesz jest nic nie warte, bo nie wiesz z iloma osobami się
          konsultowałam, co studiuje i na jakim poziomie jest moja wiedza na ten temat.
          Nie zamierzam Ci tego tlumaczyć, bo jak juz zauważyłam TY jesteś niczym osioł,
          do którego zadne argumenty nie dochodzą, co gorsze proste zdania, w których
          popieram twoja opinie- tez odwracasz do góry nogami.
          • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 18:22
            Co do tej diety..Może ona mieć wpływ na stan skóry ale nie jest na pewno tak, że
            gdy sie zmieni dietę to wszystkie problemy znikają. Za łatwo by było. ja tak jak
            powiedziałam nie mam problemu z przemiana materii wręcz przeciwnie.
            Tak samo jest z różnymi specyfikmi na trądzik. pomagają na chwile, a po
            odstawieniu jest to samo. i dlatego sądzę, że problem może tkwić gdzieś głębiej.
            • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 24.07.07, 18:54

> Co do tej diety...

Ta, którą obecnie stosujesz ma jedynie negatywny wpływ na stan Twojej skóry.

> ale nie jest na pewno tak, że gdy sie zmieni dietę to wszystkie problemy
              > znikają.

Mylisz się. Doświadczenia wielu osób oraz najnowsze kliniczne badania dobitnie
              potwierdzają, że z odpowiednią dietą "wszystkie problemy znikają".

> Za łatwo by było.

I w tym tkwi problem w myśleniu wielu osób! Chcesz, by nie było tak "łatwo", bo
              to nie jest możliwe? Ależ proszę bardzo, nikt nie zabrania Ci wydawania
              pieniędzy na zatruwanie organizmu antybiotykami, kosmetykami i innymi
              toksynami. Nikt Ci też nie może zabronić życia w niewiedzy. Niektórzy
              uwielbiają komplikować sobie niepotrzebnie życie i nikt im tego zabronić nie
              może. Ba, niektórzy w takim "komplikowaniu" widzą sens swojego życia smile

> nie mam problemu z przemiana materii wręcz przeciwnie.

Nie masz problemu z przemianą materii, tylko z insuliną.

> Tak samo jest z różnymi specyfikmi na trądzik. pomagają na chwile, a po
              > odstawieniu jest to samo.

Bo te "specyfiki" nie leczą/usuwają przyczynę lecz skutki. W każdym leczeniu
              chodzi o usunięcie przyczyny. Jeśli "leczy się" jedynie skutki, to nawroty
              choroby są gwarantowane. To proste.
              • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 08:14
                jesteś mądrzejsza od lekarzy?każdy Ci powie, że dieta może pomóc.. ale NIE
                WYLECZY trądziku. To jak wg Ciebie jest odpowiednia dieta???????
          • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 24.07.07, 18:45

> O dziękuje! Moja Ciocia jest biochemikiem a siostra dermatologiem. Tak mnie
            > zaintrygowała dyskusja z tobą, że sie skonsultowałam z nimi. Niestety...
            > popieraja moje zdanie.

Czy to ma być racjonalny argument? Wybacz, ale żadne "cioci", "siostry" i inni
            w ten sposób przedstawieni "eksperci" nie są dla mnie żadnymi autorytetami.
            Liczą się tylko FAKTY: udokumentowane przypadki wyleczonych pacjentów,
            gruntownie przeprowadzone kliniczne badania, publikacje w renomowanych
            światowych pismach specjalistycznych (a nie powoływanie się na artykuliki
            z "Naj") oraz możliwość osobistej obserwacji przypadków całkowitego zaniku
            trądziku, wykwitów ropnych i przebarwień.

> CZY TY DZIEWCZYNO NIE ROZUMIESZ ŻE NIE TRZEBA MI
            > ŁOPATOLOGICZNIE TŁUMACZYĆ TEGO JAK DIETA WPŁYWA NA ORGANIZM?! wIEM ŻE MOZE BYĆ
            > PRZYCZYNĄ, ALE LEKARSTWEM JEST ZA SŁABYM.

I po co ten krzyk?

> Ok. czyli uważasz że dieta jest wystarczajacym antidotum na trądzik?

Co JA osobiście "uważam" nie jest w tym przypadku istotne. Istotne są natomiast
            FAKTY. W tym przypadku faktem jest to, że odpowiednia (!!!) dieta
            JEST "wystarczającym antidotum na trądzik". Powtarzam raz jeszcze, nie jest to
            moje zdanie, nie jest to moja opinia, nie jest to moja teoria. Jest to naukowo
            udowodniony, rzetelnie udokumentowany fakt, który również znajduje swoje
            potwierdzenie w podstawach biochemii.

> wszystko co piszesz jest nic nie warte, bo nie wiesz z iloma osobami się
            > konsultowałam, co studiuje i na jakim poziomie jest moja wiedza na ten temat.

I co to wszystko ma wspólnego z najnowszymi doniesieniami ze świata dietetyki i
            dermatologii oraz z udokumentowanym faktem, że odpowiednie żywienie całkowicie
            leczy trądzik?
            • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 19:10
              W jakim celu wrzucasz ciągle to samo...?
    • helikopter2 Re: Powracający Trądzik ! 25.07.07, 17:55
      dlaczego az 1.5 roku - czy tyle trwalo cale leczenie czy tez raz bylo lepiej
      olewalas leczenie a jak znowu sie gorzej zrobilo to znowu szlas do lekarza. Czy
      leczenie bylo przeprowadzone do konca, tzn znaczna poprawa zauwazalna przez
      Ciebie jak i przez ludzi z otoczenia.
      Czy leczylas sie wewnetrznie i zewnetrznie.

> dermatologa czy ginekologa. Bo już nie mam siły to tego trądzikuuncertain Dodam ,że
      > mam 22 lata.
      Kogo masz wybrac trudno powiedziec? Jesli przydalaby Ci sie antykoncepcja to
      czemu nie pojsc do ginekolga jesli natomiast nie jest potrzebna to warto sie
      zastanowic. nie mam doswiadczenia co do leczenia tradziku hormonami, ale jak
      przestaniesz je brac to wszystko moze wrocic.
      to ze masz 22 lata nie jest powodem do paniki, w tym wieku wiele osob ma tradzik
      maja go nawet ludzi ok 30 wiec nie ma sie czym przejmowac.
      Sama musisz sobie odpowiedziec. Co jest nie tak? Na pewno czasami tradzik jest
      trudny do wyleczenia? Ty chodzisz do lekarza wiesz co nieco o nim i sama mozesz
      go ocenic nie tyko z wlasnego doswiadczenia ale rowniez z doswiadczenia swoich
      znajomych.
      Ilu dermatologow odwiedzilas?
      • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 17:48
        Nie wiem czy aż ale 1,5 roku. I to nie było żadne olewanie. cały czas byłam na
        maściach z antybiotykami. przeważnie były 2 maści. jedna do stosowania
        codziennie (rano i wieczorem) i druga do stosowania tylko na noc dwa,trzy razy w
        tygodniu. Nigdy nie przerywałam leczenia.
        Byłam u 3 dermatologów.
        Ok zgadzam się, po hormonach może wszystko wrócić. Ale ja po kilku dniowej
        przerwie nie używania maści mam to samo. Jest jeszcze gorszy wysyp. nie mówiąc
        już co sie dzieje jak mnie troszkę słońce opali....
        • Gość: Iwona Re: Powracający Trądzik ! IP: *.customer.alfanett.no 26.07.07, 19:02
          Himeno, czy miałaś robiony antybiogram?
          Być moze masz gronkowca albo inne bakterie? Zrób sobie wymaz z krostki, jeżeli
          niczego nie masz - to badania hormonalne, a dieta, jezeli nie pomoże, to też
          raczej nie zaszkodzi (spróbować można). Powodzenia!
          • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 19:10
            Nie miałam robionego ani antybiogramu ani badań hormonalnych. A dieta jak
            najbardziej , wiem, że nie zaszkodzi a wręcz może pomóc.smile
            • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 26.07.07, 20:11

> A dieta jak najbardziej , wiem, że nie zaszkodzi a wręcz może pomóc

Ale nie każda. Nieodpowiednia "dieta" może jeszcze bardziej pogorszyć stan
              Twojej skóry. A wiesz, czym "żywi się" trądzik?
              • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 20:40
                Wiem, że zła dieta może zaszkodzić i to bardzo. No czym...?
                • helikopter2 Re: Powracający Trądzik ! 26.07.07, 21:32
                  chodzilo mi o leczenie wewn. tzn antybiotyk? Dostalas antybiotyk na tradzik
                  • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 21:46
                    Doustnie nie. Tylko maści z antybiotykiem.
                    • helikopter2 Re: Powracający Trądzik ! 26.07.07, 23:09
                      troche dziwne az 3 lekarzy nie zaproponowalo doustnych.
                      Ja bylam leczona unidoxem i miałam sztyft do uzycia. Podczas leczenia zakaz
                      uzywania preparatow na tradzik. mycie tylko woda.
                      • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 08:30
                        też mi się wydaje dziwne. ja do mycia phisiogel lub iwostin. I tez żadne inne
                        kosmetyki przeciwtrądzikowe.
                        • helikopter2 Re: Powracający Trądzik ! 27.07.07, 11:07
                          jesli nie potrzebujesz antykkoncepcji to ja na Twoim miejscu poszlabym do
                          lekarza i poprosila o kolejną masc/sztyft lub cos innego do uzytku zewn oraz
                          antybiotyk do uzycia wewn np unidox.
                          • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:26
                            Antykoncepcji nie potrzebuję na razie. Ok skorzystam z tej rady. Choć moja skóra
                            na czole wygląda okropnie po tych wszystkich maściach które używam lub używałam.
                            Masakra...A na dodatek zostałam zaatakowana ogromnym bolącym syfem który już
                            jest na kształt "guza". eh....
    • Gość: nosek Re: Powracający Trądzik ! IP: *.acn.waw.pl 27.07.07, 15:45
      Jeszcze do Arwen, po pierwsze: tradzik różowaty i pospolity to nie to samo,
      więc nie wrzucaj tych dwóch chorób do jednego wora!!
      • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 27.07.07, 16:05
        Gość portalu: nosek napisał(a):

> tradzik różowaty i pospolity to nie to samo

Ale i jeden i drugi tak samo całkowicie znika przy odpowiedniej zmianie
        żywienia.
        • Gość: Himena Re: Do arwen8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 16:44
          Proszę Cię....Gdyby wszystko zależało od żywienia to każdy by chodził zdrowy z
          piękną cerą. Dieta może na pewno pomóc ale nie wyleczy trądziku. I na pewno nie
          zaniknie całkowicie po diecie.
    • Gość: Lawenda Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 16:48
      Ja również mam ogromny problem z trądzikiem. Walczę z nim 2 lata, próbowałam mnóstwo maści, żelów,2 razy brałam antybiotyki: Unidox i Tetralysal. I nic poza małymi poprawami. W końcu dermatolog powiedziała, żebym spróbowała tabletek antykoncepcyjnych, więc trafiłam do ginekologa, który mi je zapisał.
      Już biorę je kilkanaście dni. Być może nie jest to najbezpieczniejszy sposób, ale gdy człowiek jest zdesperowany to szuka wszędzie pomocy. Ja mam nadzieję, ze tabletki anty mi pomogą, pomimo że nie potrzebuję środków antykoncepcyjnych jako środek zapobiegającvy ciąży.
      Mam 19 lat i wierzę, że w końcu uporam się z trądzikiem, a nie oszukujmy się antybiotyki niemiłosiernie niszczą wątrobę i szkodzą, więc jak powiedziała ,moja dermatolog po drugim razie brania ich dobrze jest spróbować coś innego.
      Pozdrawiam
      • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 17:05
        Wiem, że szuka sie ratunku wszędzie. Dlatego także rozważam wizytę u ginekologa.
        Wiem, że to niszy wątrobę. Każde leczenie niesie za sobą jakieś skutki uboczne.
        • Gość: Iwona Re: Powracający Trądzik ! IP: *.customer.alfanett.no 27.07.07, 17:26
          1) Nie ma sensu brać antybiotyków, jeżeli nie jest zdiagnozowana bakteria -
          najpierw trzeba zrobić antybiogram, żeby wiedzieć co leczyć smile
          2) Nie ma sensu pakować się w antykoncepcję hormonalną, jeżeli nie potrzebujecie
          "zabezpieczenia" i nie miałyście zbadanego poziomu hormonów smile
          Ale zawsze można zaufać własnemu szczęściu wink
        • Gość: gappa16-sta Re: Powracający Trądzik ! IP: *.hyperfocused.com 27.07.07, 17:32
          Himena żebyśmy wyszły z siebie i stanely obok to nie przetłumaczymy arwen!
          Tabletki antykoncepcyjne nie niszczą aż tak wątroby- gdyby skutki uboczne były
          na tyle poważne, to raczej wycofaliby je.Oczywiście kazde lekarstwo jest
          obciazeniem,ale bez przesady.Są takie pigułki, które zawieraja bardzo mało
          hormonow- chociażby mój regulon, który naprawde pomaga w wyleczeniu trądzika.
          Nie mam na celu prawienia farmazonów, ale sama prez to przechodziłam i
          nienajlepiej wspominam ten okres.
          • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 21:41
            Właśnie widzę, że i tak mimo powtarzania sie niczego pewnym osobom nie
            przetłumaczymysmile)
            A co do tabletek...zastanawiam się poważnie. Wiadomo, że są szkodliwe ale masz
            racje pisząc z tym, że gdyby było tak źle to by je wycofali. A CO DO maści.. to
            one niszczą ale skórę. widzę po sobie. Te wszystkie maści tez są mocne.
            • Gość: ania Re: Powracający Trądzik ! IP: *.smgr.pl 27.07.07, 23:50
              Kochane tak sledze ten watek czytam i postanowilam sie dopisac smile) jak juz
              wczesniej pisalam arwena chyba jest zwolennikiem diety dr kwasniewskiego diety
              optymalnej bo mowi, ze zle robicie nie jedzac rzeczy tlustych i przez ta macie
              tradzik smile) szkoda tylko, ze Pani arewna ciagle powtarza o diecie, ze czyni
              cuda, a nie powie co to za dieta smile) a z tymi tabletkami to uwazam, ze sa
              kobietki, ktore biora antyki przez kilka lat nawet 10 i nie narzekaja... z tym,
              ze trzeba regularnie kontrolowac watrobe... tak jak ktos tutaj juz wspomnial
              kazde leczenie niesie za soba skutki uboczne... powodzenia zycze i pozdrawiam!!
              • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 08:16
                I dlatego zapytałam co to za dieta? bo umiera z ciekawoścismile))))))))
                • Gość: Lawenda Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 14:58
                  No właśnie, każde tabletki szkodzą w jakimś stopniu ale sa teraz tabletki anty III generacji, czy tez z małą ilością hormonów. Moja dermatolog mi powiedziała, że jest tak wiele problemów z dziewczynami, które biorą tabletki ze względu na cerę, bo biorą je cały czas , bez badań po pewnym czasie, za wszelką cenę , bez konsultacji z ginekologiem. A spróbować można, nie trzeba się skazywać na kilka lat przecież tabletek.
                  Masz rację: maści też niszczą twarz, bo twarz po niektórych masciach wyglądała tragicznie, była przesuszona, skóra mi schodziła i nie mogłam jej nawet dotknąć.
                  • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 16:07
                    Każde leczenie niesie za sobą jakieś skutki uboczne....I po odstawieniu tabletek
                    bądź też maści trądzik może wrócić. Nie ma na to reguły niestety...
                  • butterfly80 Re: Powracający Trądzik ! 28.07.07, 16:43
                    Przeczytałam Waszą dyskusję na powyższy temat, zwłaszcza argumentację za i
                    przeciw diecie.
                    Mam problemy z cerą od dawna. Wszystkiego próbowałam, jedynie na jakiś czas
                    mogłąm załagodzić tochę objawy, ale wiekszość dermatologów (byłam u pięciu,
                    większośc=3) powiedziała mi, że mam tzw. skórę o charakterze atopowej (jeszcze
                    wtedy ten typ nie był taki "modny"- nie pisano o nim, nie mówiono) i w wyniku
                    tego mój problem nie zniknie do konca nigdy, ani tabl. hormonalne, ani
                    antybiotyki ani ziołka, a ni dieta (a dietą własnie się bardzo przejęłam, bo
                    dotałam jedną bardzo restrykcyjną i nie widzialam żadnych efektów po dłuższym
                    katowaniu się:/) nic nie wyleczy na 100%. Ani jak urodzę dziecko, ani...ani ...
                    ani..
                    Ostania p. dermatolog powedziała"proszę się nie łudzić..."
                    Ja mam 27 lat i jakoś sie meczę, moja kuzynka ma 39 lat - i ma ten sam typ
                    skóry. Też przebrnęła przez tę drogę, urodziła 2 dzieci i niczym nastolatka ma
                    problem z trądzikiem.
                    Natomiast wracając do diety: mój wspaniały narzeczony odzywia sie bardzo
                    niehigienicznie=znaczy= niezdrowo.Ma skórę tak idealną i nieskazitelną, że moze
                    doprowadzic człowieka do nerwicy. On nie musi robić nic, a ma piękną skórę(juz
                    nie powtorzę,że jada byle co...)
                    niesprawiedliwe
                    • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 17:36
                      No to jest niesprawiedliwość... ale jak widać nie ma na to sposobu...
                      • butterfly80 Re: Powracający Trądzik ! 29.07.07, 21:36
                        nie wspomnę ile mnie to kosztowało... 300-400 zł/miesiac
                        • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:08
                          O zgrozo....!!!A pomogło?
                          • butterfly80 załagodziło 30.07.07, 14:08
                            nie pomogło. W koncu stwierdziłam, ze nie stać mnie na tak drogą kurację. Te
                            leki na bazie retinolu potrafia kosztować majatek, a efekty uboczne... zakladam
                            rodzinę i na takie efekty uboczne już nei mogę sobie pozwalać. Trudno, trzeb a
                            siebie pokochać takim, jakim się jest, skoro nie da rady za bardzo zmienićwink
                            Zyczę wam powodzenia, drogie dziewczyny z problemami !
                            • Gość: Himena Re: załagodziło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 15:04
                              Właśnie widziałam ile kosztuje taka kuracja...Są to bardzo drogie specyfiki i na
                              pewno nie wszystkich na to stać.
                            • Gość: ja Re: załagodziło IP: *.aster.pl 10.09.07, 17:40
                              Tez bym chcila zalozyc rodzine, ale wiem ze z pryszczata gemba jej
                              nie zaloze...............sad(((((((((((((((((((((((((((((((((((
                              • Gość: Rama Re: załagodziło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 12:33
                                Bredzisz...Nie wszyscy mają cudowną cerę a jakoś rodziny pozakładalismilepoznasz
                                kogos kto Ci zaakceptuje taka jaką jesteś i świata poza Tobą nie będzie widziećbig_grin
    • basia6666 Re: Powracający Trądzik ! 29.07.07, 22:09
      Wlasnie pare tygodni temu kupilam dla syna (14 lat)Proactive i musze przyznac ze
      ma coraz ladniejsza cere.Czesto problemy z cera sa powodem ze skora nie luszczy
      sie rownomiernie.Moze proactive ci pomoze.Pozdrawiam
      • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:17
        Dzięki , spróbować zawsze możnasmile
    • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 31.07.07, 14:54
      Zapewne ten artykuł też umknął uwadzę większości tu dyskutujących:

wiadomosci.onet.pl/1578652,16,1,0,120,686,item.html
      Kiedy tyle lat "żyje się" z trądzikiem warto trochę się dokształcić w temacie,
      np. wiedzieć, co powoduje trądzik, być na bieżąco z najnowszymi doniesieniami z
      dziedziny dermatologii, etc. Oczywiście, wymaga to samodzielnego myślenia i
      wysiłku, a nie jedynie bezmyślnego zapatrzenia w swojego
      jedynego "wszechwiedzącego" dermatologa czy przyjaciółki polecające co rusz to
      nowy "cud"-specyfik.
      • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! do adwen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 16:33
        ZROZUM DZIEWCZYNO! Nie jest powiedziane, że trądzik u każdego jest spowodowany
        ZłĄ DIETĄ . Fakt może to być przyczyna, ale oprócz tego instnieje kilka
        poważniejszych przyczyn trądziku. Nie rób się mądrzejsza od lekarzy....Myślisz,
        że po co wynaleziono tak silne leki..Gdyby dieta pomagała na wszystko to by nie
        trzeba było stosować żadnych specyfików!!!! za bardzo się uczepiłaś tej całej
        diety. ja wiem, że mam dobrą i jakimś cudem nie widzę poprawy. Wierz mi
        dokształcam się i to bardzo...CHOĆ NIE UWAŻAM "ŻE TYLE LAT ŻYJę TRADZIKIEM"!
        • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! do Arwen 31.07.07, 17:03

> Myślisz, że po co wynaleziono tak silne leki

...które nie działają? Lub działają chwilowo? Po to, by zwabić naiwne osoby
          (kasa, kasa, i jeszcze raz KASA), które ślepo WIERZĄ w cudowną moc
          farmaceutyków i nieomylność dermatologów. A wystarczy odrobinka wiedzy...

> Gdyby dieta pomagała na wszystko to by nie trzeba było stosować żadnych
          > specyfików!!!!

A w którym miejscu napisałam, że "dieta pomaga na wszystko"? Wszak jest to
          wątek o TRADZIKU i na ten temat się wypowiadam. I doskonale wiem, o czym piszę.
          Nie pisze tu o "wszystkim".

> ja wiem, że mam dobrą i jakimś cudem nie widzę poprawy.

Jedno przeczy drugiemu. Gdyby była to "dobra" dieta, to poprawę byś zauważyła
          już po 2 tygodniach. Taka jest prawda.

> Wierz mi dokształcam się i to bardzo

Zapewne więc dużo już wiesz np. na temat insuliny?
          • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! do Arwen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 17:23
            SORRY za pomyłkę w niku.
            Nic niczemu nie przeczy. Znam swój organizm na tyle, że wiem co mi szkodzi a co
            nie. I u mnie nie ma reguły na to ZROZUM! jest tak, że mam dwa tygodnie spokoju
            a później ogromny wysyp. A poza tym to, że jednemu pomogło to nie znaczy, że
            pomoże wszystkim.
            Ps.Okazało się, że zmiany trądzikowe znacznie łagodniały (...) - czy u Ciebie
            złagodniały to znaczy ustąpiły? czytaj dokładnie artykuły.
            • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! do Arwen 31.07.07, 17:34

> Znam swój organizm na tyle, że wiem co mi szkodzi a co nie.

Zdziwiłabyś się, gdybyś wiedziała trochę więcej na temat tego, co "szkodzi a co
              nie".

> A poza tym to, że jednemu pomogło to nie znaczy, że pomoże wszystkim.

Rzecz w tym, że NIE jednemu.

• Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! do Arwen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 17:38
                A ja mam pytanie. czy Ty masz problemy z cerą?
                • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! do Arwen 31.07.07, 18:08

> czy Ty masz problemy z cerą?

Nie smile

Wiem na czym cały ten problem polega, a więc wiem też co robić, by problemów z
                  cerą nie mieć. Gdybym nadal miała problemy z cerą, nigdybym nie odezwała się w
                  tym wątku.
                  • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! do Arwen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 18:22
                    I to jest takie właśnie gadanie. Kto nie ma/ lub nie miał problemów z trądzikiem
                    to nie wiem czy jest w stanie zrozumieć to wszystko. czasami człowiek jest juz
                    tak zniechęcony, że chwyta się wszystkiego. tak jak powiedziałam stosowałam
                    mnóstwo maści , nie maści diet nie diet- i sorry ale nie wierze.
                    • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! do Arwen 31.07.07, 18:47

> I to jest takie właśnie gadanie. Kto nie ma/ lub nie miał problemów z
                      > trądzikiem to nie wiem czy jest w stanie zrozumieć to wszystko.

Himeno, naucz się czytać powoli i ze zrozumieniem. Również swoje własne słowa.
                      Zadałaś pytanie: "czy Ty masz problemy z cerą?", na które zgodnie z prawdą
                      odpowiedziałam "nie", ponieważ obecnie żadnych takich problemów nie mam. Nie
                      zapytałaś czy miałam problemy (używając czasu przeszłego), ale i tak Ci
                      odpowiedziałam na to pytanie pisząc, że "gdybym nadal miała problemy z cerą,
                      nigdybym nie odezwała się w tym wątku". Zwróć uwagę na celowo użyte w tym
                      zdaniu słowo "nadal".

Poza tym mój mąż (34) oraz jego brat (22) skutecznie pozbyli się trądziku kilka
                      lat temu. Dodam, że obydwaj byli wielokrotnie u dermatologów, używali różnych
                      maści, tetracyklinę, oraz słyszeli wielokrotnie, że nic się nie da z tym
                      trądzikiem zrobić. A jednak!

Znam też osobiście wiele innych udokumentowanych przypadków całkowitego
                      pozbycia się trądziku, a o jeszcze innych przypadkach można poczytać w sieci.

> sorry ale nie wierze.

Bo w tym tkwi błąd - Ty chcesz "wierzyć" w cuda, zamiast zdobyć wiedzę nt.
                      tego, co powoduje trądzik oraz jak się do tego ma dieta i psychika. Ale wiara
                      Ci w tym przypadku nie pomoże. Solidna wiedza - owszem!
                      • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! do Arwen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 19:00
                        Ok sorry zwykłe przeoczenie. w takim razie jak wytłumaczyć przypadki w których
                        ludzie wydają kupę kasy, stosują diety, oczyszczają sie etc a trądzik nie znika?
                        Tobie pomogła sama dieta?
                        • blackhorse-bh A może aromaterapia 31.07.07, 20:27
                          Skoro chemia zawiodła. Wrzucam link do fajnego artykułu.

www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=73

napisałam do redakcji strony z pytaniem o autorkę i okazało się, że jest to
                          kosmetyczka. Porady są bardzo sensowne. Może się przyda
                          • Gość: Himena Re: A może aromaterapia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 09:20
                            Dziękismile Na pewno poczytam.
                        • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! do Arwen 01.08.07, 11:45

> w takim razie jak wytłumaczyć przypadki w których ludzie wydają kupę kasy,
                          > stosują diety, oczyszczają sie etc a trądzik nie znika?

Odpowiedź jest prosta - stosują NIEWŁAŚCIWE środki.

Np. w przypadku "diet" za wszelką cenę unikają tłuszczu, ograniczają spożycie
                          białka (najczęściej do tego najgorszego - np. chudej piersi kurczaka), jedzą 5
                          razy dziennie warzywa i owoce, piją dużo "zdrowych" soczków owocowych,
                          pochłaniają jogurciki i inne produkty z napisem "light" i dziwią się, że
                          trądzik nie znika. A jak ma zniknąć, skoro tak suto "karmią" go węglowodanami?

> Tobie pomogła sama dieta?

Tak. I nie tylko mnie.
                          • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! do Arwen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 11:59
                            Ok. proste pytanie. Jak dokładnie wyglądała Twoja dieta?
                            Co jadłaś, czego unikałaś.
                            • Gość: ... Re: Powracający Trądzik ! do Arwen IP: *.leopoldau.xdsl-line.inode.at 01.08.07, 15:53
                              Dziewczyny szkoda waszego czasu...
                              • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! do Arwen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 16:26
                                A dlaczego....?smile
                                • Gość: lucy Re: Powracający Trądzik ! do Arwen IP: *.range217-43.btcentralplus.com 04.08.07, 00:50
                                  dermatolog kazal mi myc twarz mydlem bambino do tego krem bambino smile Jasno sie wyrazil ze moge sobie jesc co chce bo dieta nie ma wplywu na tradzik!!! Jest to bardzo dobry specjalista i wie co mowi nie szuka po omacku leku wypisujac i testujac na mojej twarzy pol apteki smile pobral probki by wykluczyc gronkowca jak i sprawdzic na jakie leki bakterie sa odporne. W moim przypadku zostaje tylko Acnenormin kuracja 4mc ( niemicki odpowiednik Roa ) Wezme go po zrobieniu wszystkich badan plus co mirsiac kontrolne badanie krwi. Musze dzialac tak drastycznie bo niestety syfy pozostawiaja na mojej twarzy blizny.
                                  • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! do Arwen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 14:16
                                    nie wiem czy krem może mieć takie cudowne działaniesmile Ale spróbować można.
                          • connecting.the.dots co to za dieta arwen8? podziel sie wiedza 12.09.07, 21:34
                            wspominasz insuline, wiec pewnie masz na mysli indeks glikemiczny, ale co jeszcze?
                            oczywiscie wazna rzecza u kobiet jest obnizenie wolnego testosteronu przez
                            zwiekszenie poziomu SHBG, ktore wiaze aktywny testosteron, a mozna to zrobic
                            przez zwiekszenie fitoestrogenicznych substancji (np lukrecja) czy zablokowanie
                            przemiany testo w androgeniczny DHT, ale ja glownie znam tradycyjne metody,
                            ktore przekaze typowy endokrynolog ginekolog i rzeczywiscie dzialaja ( bo
                            pochodne estogenow i progesterou sa w bardzo wysokich dawkach) ale nie lecza
                            problemu. Wiec jak wyleczyc tradzik?
    • Gość: aasa Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 18:39
      Czy osoby z trądzikiem powinny przestrzegać specjalnej diety?
      NIE. Nie ma dowodów na to, że przebieg trądziku zależy od rodzaju przyjmowanych
      pokarmów.
      Pokutujący przez całe lata pogląd, że osoba z trądzikiem musi wystrzegać się
      słodyczy, szczególnie nawet najmniejszej ilości czekolady – dziś uważany jest za
      niesłuszny. Oczywiście jak we wszystkim wskazane jest zachowanie umiaru.
      U niektórych osób dochodzi do zaostrzenia zmian po spożyciu ostrych przypraw czy
      alkoholu, nie jest to jednak powód, aby wszystkim pacjentom z trądzikiem zalecać
      przestrzeganie rygorystycznej diety.

tekst pochodzi :www.misiewicz-derm.pl/etapy/tr_5_dol.htm
      • Gość: Justyna Re: Powracający Trądzik ! IP: *.net.autocom.pl 29.08.07, 09:10
        Cześć dziewczyny,

Dziś znalazłam tą dyskusje, bo szukałam czegoś o trądziku na który
        sama się leczę od kilku lat. Co do diety - bo ten wątek pojawia się
        tu dość często, widze wypowiedzi Arwen. Jednak Arwen, nie napisałaś
        jaką diete stosować? Czego unikać w potrawach zdaniem tych naukowców
        którzy poparli swe badania faktami? Co do insuliny - nie każdy ma
        problem z przemianą materii, i dieta nie na każdego działa w 100%-
        tach. Wystarczy zrobić badanie krwi na poziom cukru - jeżeli wynik
        mieści się w normach, a po powtórzeniu go kilkakrotnie utrzymuje się
        na zbliżonym poziomie, wniosek taki, że nie mamy problemów z
        nadmiarem węglowodanów których nasz organizm nie potrafiłby
        przetrawić, a zatem teoria na temat znaczenia diety traci trochę na
        wartości. Co nie znaczy że jestem przeciwniczką diety - popieram,
        dieta ma znaczenie, nie tylko ze względu na trądzik, ale i inne
        problemy organizmu. Ale zła dieta nie jest zasadniczą (jedyną)
        przyczyną trądziku, a dobra go nie wyleczy.

Natomiast co do trądziku - może on być spowodowany zmianami
        hormonalnymi. Należy wykonać badania, które wykluczą takie problemy.
        Może być również wynikiem zainfekowania organizmu przez bakterie -
        należy wykonać badanie bakteriologiczne. Jeżeli skórę zaaakowała
        bakteria, to żadna dieta jej nie zwalczy - potrzebny będzie
        antybiotyk. A jeżeli ktoś ma problem z tym, że jego organizm
        wytwarza nadmiar bądź niedobór jakiegoś hormonu, dieta też nie
        pomoże, bowiem jest to kłopot z jakimś narządem wewnętrznym który ma
        zaburzenia w wytwarzaniu go w odpowiedniej ilości.

Nie jestem lekarzem, więc nie znam się dokładnie na tym co i jak ma
        być wytwarzane, wiem natomiast jedno: zarówno nieodpowiednia dieta
        jak i leki mogą tylko zaszkodzić.

Co do tabletek antykoncepcyjnych - brałam je przez 3 lata. Dobrze
        się sprawdzały i problem trądziku u mnie się zmiejszył. Ale później
        powrócił znowu. Czyli przyczyna tkwi gdzie indziej i jestem na
        etapie jej szukania. Idę dziś do dermatologa, dlatego że uważam, że
        przy leczeniu cery potrzebna jest jego pomoc.

Z Arwen zgadzam się w jednej kwestii - należy leczyć przyczyny a nie
        skutki trądziku. Ale nie zgadzam się, że dieta jest na to jedynym
        lekarstwem. Ja również czytałam publikacje naukowe oparte o fakty,
        które twierdzą z kolei, że dieta nie ma istotnej przyczyny w
        leczeniu trądziku.

Może Arwen podałabyś nam źródła z których czerpiesz twe informacje?
        Chętnie poczytam. Powiedziałaś że nie można sugerować się
        artykulikami z naj, ale podałaś link do artykułu z onetu. Czy to
        jest według ciebie wiarygodniejsze źródło informacji? Ja czytałam
        różne artykuły medyczne - i tu też zdania są podzielone w kwestii
        tego czy dieta pomaga, leczy, czy nie ma istotnego wpływu na
        omawiane kwestie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w leczeniu trądziku. Sama sobie teżwink.
        • Gość: Kasia dieta a tradzik IP: 81.219.210.* 10.09.07, 01:40
          luskiewnik.strefa.pl/acne/PRYSZCZE2002_dieta.htmluskiewnik.strefa.pl/acne/PRYSZCZE2002_zasady.htm

polecam rowniez
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34969
          • Gość: kasia Re: dieta a tradzik IP: 81.219.210.* 10.09.07, 01:41
            luskiewnik.strefa.pl/acne/PRYSZCZE2002_dieta.htm
    • Gość: ona Re: Powracający Trądzik ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.07, 23:26
      Ja ma 27 lat i tak naprawdę dopiero teraz, chyba samoistnie skończyły mi się problemy z trądzikiem. A stosowałam przez te lata chyba wszystko. Nic tak naprawdę nie rozwiazało problemu, chociaż najskuteczniejsze były tabletki Diane. Brałam je dobrych parę lat, a potem znów zaczęło się to samo.
      Dlatego teraz nie wiem, czy jest lepiej, bo już stara d... jestem czy może dlatego, ze trochę zmieniło się w moim życiu. A psychika rónież ma ogromne znaczenie na nasze zdrowie...
    • wyjatkowa_rodzinka Re: Powracający Trądzik ! 13.09.07, 12:48
      Homeopatia na pewno ci pomoże. Dermatolog leczy tylko objawy a nie
      przyczyne więc nic dziwnego, że trądzik wraca. Poszukaj w swoim
      mieście dobrego homeopaty, adresy są na forum homeopatia, który
      dobierze odpowiedni lek dla ciebie, bo tylko taki może pomóc. Poza
      tym homeopatia to bezpieczna metoda i nie ma skutków ubocznych w
      porównaniu do antybiotyków czy tabletek hormonalnych.
      • eniawa Re: Powracający Trądzik ! 04.10.07, 16:01
        polecam afrykańskie mydło Dudu-Osun szczególnie osobom z trądzikiem
        www.shea.pl/?p=productsMore&iProduct=7
        genialny produkt na wszelkie wypryski i kłopoty z cerą
        bez jakiejkolwiek chemii
        • Gość: mylnik Re: Powracający Trądzik ! IP: *.autocom.pl 17.10.07, 19:38
          ja polecam jedna kuracje face okey, dobierz do kapieli tez jakies mydlo
          delikatne do twarzy...
          i bedziesz czysta, bez powrotow. wiem z autopsji smile
          • Gość: corpsebride Re: Powracający Trądzik ! IP: *.autocom.pl 17.10.07, 19:39
            zgadzam sie calkowicie.
            te tabletki, pomimo ze takie w smaku lekko slodkie (a ja slodyczy ni te te)
            naprawde dzialaja!
          • Gość: aaaaaaaaaa Re: Powracający Trądzik ! IP: 217.98.20.* 17.10.07, 20:08
            spieprzaj z tym spamem idioto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            przeciez WIDAC, ze to pisze ta sama osoba!!!!!!!!!!!!!
            reklama w internecie KOSZTUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 15:28
              Właśnie niedawno znalazłam info o tych tabletach. I się zastanawiam czy warto
              znowu eksperymentować...
              • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 30.10.07, 17:12

> I się zastanawiam czy warto znowu eksperymentować...

Owszem, jeśli zamiast ładnej, zdrowej cery wolisz eksperymenty i
                brak wiedzy...
                • konwalijka.a Re: Powracający Trądzik ! 30.10.07, 19:20
                  Tak czytam i sie zastanawiam co to jest. Tabletki czy maść ten face
                  okey , bo o tym chyba mowa? czy ktoś wie o tym czymś coś więcej.
                  Byłabym wdzięczna smile)
                  • Gość: x Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 19:40
                    Mój syn wyleczył się maścią Zorac. Podobno jest dość ostra ale
                    okazała się skuteczna.
                • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 19:41
                  Owszem, jeśli zamiast ładnej, zdrowej cery wolisz eksperymenty i
                  > brak wiedzy...

Wiesz co Ci powiem...Ty myślisz, że dermatolog przepisujący jakieś maści,
                  antybiotyki etc. nie eksperymentuje.....? Przecież na każdego dany lek działa
                  inaczej . Co co pomaga innym nie koniecznie pomoże mnie. I tyczy się to
                  wszystkich specyfików, również tych baletek o których mówiłam wcześniej.

A co do Twojej diety.. to nadal świat jej chyba nie ujrzał... Ha ha
                  • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 30.10.07, 20:32

> Ty myślisz, że dermatolog przepisujący jakieś maści,
                    > antybiotyki etc. nie eksperymentuje.....?

Dokładnie! A więc jeśli bardziej odpowiada Tobie rola królika
                    doświadczalnego niż pięknej, młodej, zdrowej kobiety, to powinnaś
                    bez chwili namysłu poddawać się wszystkim eksperymentom. Twoja
                    altruistyczna postawa niewątpliwie niezmiernie ucieszy cały przemysł
                    farmaceutyczny.

> A co do Twojej diety.. to nadal świat jej chyba nie ujrzał... Ha ha

Tu się na szczęście bardzo mocno mylisz.
                    • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 21:11
                      A czyż ta Twoja dieta nie jest żadnym eksperymentem dla organizmu? Oczywiście,
                      że JEST! A to, że dieta nie ma wpływu na trądzik jest udowodnione...Widzę to po
                      sobie... skoro twierdzisz, że ta Twoja dieta jest cudowanie uzdrawiająca.. to
                      czemu nie napiszesz jak jest jej sekret..?
                      • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 31.10.07, 14:53

> A czyż ta Twoja dieta nie jest żadnym eksperymentem dla organizmu?

Nie jest "eksperymentem". Jest dostarczeniem organizmowi najlepszych
                        składników, a nie eksperymentalnych śmieci typu cukier, słodycze,
                        mąka czy mleko. Fizjologia człowieka, ewolucja oraz historia
                        żywności jest naprawde fascynująca!

> A to, że dieta nie ma wpływu na trądzik jest udowodnione...

Jak również i to, że dieta ma zasadniczy wpływ nie tylko na trądzik
                        ale na wszystkie tzw. choroby cywilizacyjne (cukrzyca, miażdżyca,
                        choroby serca, choroby przewodu pokarmowego, rak, etc.).

> Widzę to po sobie...

Dokładnie! Ale jak się mogłaś spodziewać poprawy, skoro nie wiesz na
                        czym to wszystko polega a jedynie robisz to, co zaleca Ci "Wielki
                        Autorytet", tzn. dermatolog. Wierzysz w autorytety i ich wiedzę,
                        zamiast zdobywać własną wiedzę. Skoro masz problem z cerą, to TWOIM
                        obowiązkiem (a nie dermatologa czy forumowiczów!) jest gruntownie
                        dokształcić się w tym temacie. Problem w tym, że jest to wysiłek,
                        którego nie chcesz się podjąć ponieważ wolisz czekać na cudowny lek.

> skoro twierdzisz, że ta Twoja dieta jest cudowanie uzdrawiająca..
                        > to czemu nie napiszesz jak jest jej sekret..?

Po pierwsze, nie jest to "moja dieta", ponieważ istniała nawet setki
                        lat przede mną.
                        Po drugie, nie "uzdrawia" ona przy pomocy "cudu", ponieważ zarówno
                        biochemia jak i fizjologia są NAUKAMI, nie "cudami".
                        Po trzecie, wielokrotnie już pisałam o podstawach żywienia
                        wpływającego na stan skóry, również w tym watku.
                        Po czwarte, nie ma żadnego "sekretu", jest tylko wiedza na temat
                        roli węglowodanów w naszej diecie oraz fakty, które mówią za siebie.

Stosowane przez Ciebie słownictwo wyraźnie podkreśla Twoje
                        oczekiwanie na cud. Ja jednak odwołuję się do racjonalnego myślenia.
                        • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 15:42
                          arwen8 napisała:
                          > Nie jest "eksperymentem"
                          Oczywiście, że jest. Nie możesz mieć pojęcia jak organizm zareaguje na dietę. To
                          co pomogło Tobie nie koniecznie pomoże innym.

> Jak również i to, że dieta ma zasadniczy wpływ nie tylko na trądzik
                          > ale na wszystkie tzw. choroby cywilizacyjne (cukrzyca, miażdżyca,
                          > choroby serca, choroby przewodu pokarmowego, rak, etc.).

Może i ma zasadniczy wpływ.. ale niczego nie wyleczy.

Dokładnie! Ale jak się mogłaś spodziewać poprawy, skoro nie wiesz na
                          > czym to wszystko polega a jedynie robisz to, co zaleca Ci "Wielki
                          > Autorytet", tzn. dermatolog. Wierzysz w autorytety i ich wiedzę,
                          > zamiast zdobywać własną wiedzę. Skoro masz problem z cerą, to TWOIM
                          > obowiązkiem (a nie dermatologa czy forumowiczów!) jest gruntownie
                          > dokształcić się w tym temacie. Problem w tym, że jest to wysiłek,
                          > którego nie chcesz się podjąć ponieważ wolisz czekać na cudowny lek.

He he. Śmieszne. Wierz mi, że trudu włożyłam w to nie mało...Nie rozumiem co
                          kryje sie pod Twoim pojęciem "dokształcona". A skoro mam problem do zwracam sie
                          do KOMPETENTNEJ osoby, która sie na tym zna, ma doświadczenie i zaproponuje mi
                          jakieś rozwiązanie. Nie czekam w żadnym wypadku cudownych leków.

A co do tej diety...nadal nie napisałaś o co konkretnie chodzi... Podpierasz się
                          jakimiś naukami i nie wiadomo czym. napisz konkretnie czego należy unikać a
                          czego nie. Zdrowy styl życia..można to pojęcie bardzo różnie rozwinąć.

• arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 31.10.07, 17:40

> Nie możesz mieć pojęcia jak organizm zareaguje na dietę.

Nie tylko "mogę mieć" takie "pojęcie" ale z pewnością je MAM. Ty też
                            możesz! Pisząc te słowa pokazujesz jak niewiele wiesz na temat
                            swojego organizmu, zachodzących w nim procesów i reakcji. Niewiele
                            też wiesz o wpływie poszczególnych składników diety na te procesy.
                            Prawdopodobnie nie masz ani czasu ani ochoty na słuchanie własnego
                            organizmu, obserwowanie jego reakcji, a więc i na dostosowanie się
                            do jego potrzeb.

> To co pomogło Tobie nie koniecznie pomoże innym.

Pomyśl o tym w ten sposób - pewne zasady żywieniowe tyczą się nas
                            wszystkich jako GATUNKU. Nie możesz nagle kazać krowie jeść mięso,
                            ptaku pić mleko, a psu jeść trawę, nie licząc się z konsekwencjami
                            takiego żywienia.

> Może i ma zasadniczy wpływ.. ale niczego nie wyleczy.

Mylisz się. Powtarzasz jedynie z uporem maniaka słowa, które nawet
                            nie są Twoimi własnymi. Nie przeczytałaś tomów badań na ten temat,
                            nie rozmawiałaś z osobami, które (w sposób udokumentowany) wyleczyły
                            się z różnych chorób, i wreszcie nie wyleczyłaś się sama z żadnej
                            dolegliwości. Na jakiej więc zasadzie stwierdzasz, że odpowiednia
                            dieta "niczego nie wyleczy", skoro nie posiadasz na ten temat
                            wyczerpujących informacji?

Piszesz w ten sposób ponieważ kierujesz się jedynie wiarą, a nie
                            wiedzą.

> Wierz mi, że trudu włożyłam w to nie mało...

Na przykład?

> A skoro mam problem do zwracam sie do KOMPETENTNEJ osoby, która
                            > sie na tym zna, ma doświadczenie i zaproponuje mi jakieś
                            > rozwiązanie.

A nie chcesz sama stać się osobą najbardziej kompetentną jeśli
                            chodzi o sprawy Twojego zdrowia (zarówno fizycznego, jak i
                            psychicznego)?

> A co do tej diety...nadal nie napisałaś o co konkretnie chodzi...

Być może właśnie ten post (nieświadomie) umknął Twojej uwadzę. Przy
                            odrobinie chęci można go jednak odnaleźć w tym wątku.

> Podpierasz się jakimiś naukami i nie wiadomo czym.

Biochemia i fizjologia nie są bynajmniej "jakimiś" naukami, a tym
                            bardziej nie są "nie wiadomo czym". Oprócz wiedzy naukowej podpieram
                            się również własnym doświadczeniem, doświadczeniem wielu innych osób
                            oraz faktami.

> napisz konkretnie czego należy unikać a czego nie.

Pisałam już o tym wcześniej. Ale przede wszystkim uważam, że warto
                            jednak podjąć próbę SAMODZIELNEGO myślenia, poszukiwania informacji
                            oraz weryfikacji tych informacji z rzeczywistością.
                            • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 18:41
                              Nie ma sensu się przegadywać.. ja twierdzę inaczej a Ty inaczej. Dieta mnie
                              niestety nie przekonuje i nie przekona. Wierz mi, że dostosowuje wszystko do
                              swojego organizmu. Nie raz nie dwa, próbowałam diet. także proponowanych od osób
                              które coś o tym wiedzą. Niestety.. wszyscy Ci to potwierdzą... Niewłaściwa dieta
                              może jedynie nasilić objawy trądziku. A i tak obserwuje się to tylko u
                              nieznacznej grupy osób. Oczywiście, że pewne zasady tyczą się nas wszystkich. I
                              to nie ulega wątpliwości.

> Mylisz się. Powtarzasz jedynie z uporem maniaka słowa, które nawet
                              > nie są Twoimi własnymi.
                              Oczywiście, że nie są moimi słowami.. ale słyszałam je od bardzo wielu dobrych
                              specjalistów. I daję im wiarę.

Być może właśnie ten post (nieświadomie) umknął Twojej uwadzę. Przy
                              > odrobinie chęci można go jednak odnaleźć w tym wątku.

Być może , nie daję ręki uciąć. poszukam jeszcze raz na pewno.

Dodam tylko tyle, że jestem po miesięcznej kuracji antybiotykiem ( dokładnie
                              skończyłam we wrześniu), bez żadnej dodatkowej diety. Ba wręcz przeciwnie nie
                              robiłam sobie żadnych ograniczeń...i zostały mi tylko lekkie przebarwienia.
                              Żebym tylko nie zapeszyła...
                              • arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 31.10.07, 19:20

> Dieta mnie niestety nie przekonuje i nie przekona.

Dokładnie! Ponieważ już na samym wstępie zakładasz, że "nie
                                przekona", zamykasz szczelnie umysł. Zastanawiam się, skąd w Tobie
                                tak ogromny lęk przed zdobywaniem wiedzy, szczególnie wiedzy na swój
                                temat? Być może ktoś zmuszał Ciebie do nauki i pozostawił uraz w
                                Twoim umyśle, który teraz blokuje naturalną ciekawość świata? Być
                                może tak bardzo boisz się jakiejkolwiek porażki, że wolisz bierność?
                                Być może całkowicie nieswiadomie nienawidzisz siebie i czujesz, że
                                nie zasługujesz na to by być piękną i zdrową?

Zwróć jednak uwagę na to, z jaką łatwością dajesz się przekonać
                                (żeby nie powiedzieć bardziej dosadnie - ZMANIPULOWAĆ) przemysłowi
                                farmaceutycznemu, próbując co rusz to nową maść, nowy antybiotyk.

> Wierz mi, że dostosowuje wszystko do swojego organizmu.

Na czym konkretnie polega takie dostosowanie?

> Nie raz nie dwa, próbowałam diet.

Czy mogłabyś sprecyzować JAKICH? Jeśli próbowałaś jedynie różnych
                                odmian tej diety, którą wcześniej opisałaś w tym wątku, to nie
                                powinnaś się wcale dziwić, że wszystkie zawiodły.
                                Zamiast "zagłodzić" trądzik, dostarczyłaś mu
                                najlepszego "pożywienia".

> także proponowanych od osób które coś o tym wiedzą.

I w tym tkwi błąd. Wiedzieć "coś o tym", a posiadać konkretną wiedzę
                                na temat procesów zachodzących w organiźmie pod wpływem tego czy
                                innego żywienia to dwie różne rzeczy. Ponieważ sama tej wiedzy nie
                                próbowałaś zgłębić, byłaś skazana jedynie na wiarę w wiedzę innych
                                osób. Dlatego włśnie zawiodłaś się wiele razy.

> Niewłaściwa dieta może jedynie nasilić objawy trądziku.

Powtórzyłaś słowa, które już wcześniej wielokrotnie pisałam w tym
                                wątku. Potwierdzają one również to, że dotychczas stosowałaś właśnie
                                takie diety. Podstawowe pytanie brzmi, czy wiesz dlaczego były
                                niewłaściwe? Czy zauważasz wspólne cechy tych diet, które Ci nie
                                pomogły?

> Oczywiście, że pewne zasady tyczą się nas wszystkich. I
                                > to nie ulega wątpliwości.

Niestety, nie wiesz jakie to są zasady, prawda?

> Oczywiście, że nie są moimi słowami.. ale słyszałam je od bardzo
                                > wielu dobrych specjalistów. I daję im wiarę.

Dokładnie! Kierujesz się "wiarą" zamiast wiedzą. Uzależniasz się od
                                innych, ich opinii i decyzji, zamiast samodzielnie decydować o swoim
                                życiu i zdrowiu.

> Dodam tylko tyle, że jestem po miesięcznej kuracji antybiotykiem
                                > (dokładnie skończyłam we wrześniu), bez żadnej dodatkowej diety.

Jednym słowem, wolałaś mocno zrujnować swoją florę bakteryjną i
                                obniżyć ogólną odporność organizmu przy okazji mocno wspierając
                                przemysł farmaceutyczny. A wszystko to za sprawą "wiary".

> nie robiłam sobie żadnych ograniczeń...

Co, według Ciebie, jest "ograniczeniem"?
                                • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 22:36
                                  arwen8 napisała:

> Dokładnie! Ponieważ już na samym wstępie zakładasz, że "nie
                                  > przekona", zamykasz szczelnie umysł.

Może masz rację.. trudno mi uwierzyć w dietę.

Zastanawiam się, skąd w Tobie
                                  > tak ogromny lęk przed zdobywaniem wiedzy, szczególnie wiedzy na swój
                                  > temat? Być może ktoś zmuszał Ciebie do nauki i pozostawił uraz w
                                  > Twoim umyśle, który teraz blokuje naturalną ciekawość świata? Być
                                  > może tak bardzo boisz się jakiejkolwiek porażki, że wolisz bierność?

To nie jest lęk. Po prostu uważam tak jak uważam. każdy ma prawo wyrazić swoje
                                  zdanie i nie koniecznie musi ono być identyczne ze zdaniem drugiej osoby. Nie
                                  boję się porażki.. choćby nawet dlatego, że przegraną w tym przypadku na pewno
                                  nie traktowałabym pod takim kątem.

> Być może całkowicie nieswiadomie nienawidzisz siebie i czujesz, że
                                  > nie zasługujesz na to by być piękną i zdrową?
                                  >
                                  Absolutnie tak nie jest. Akceptuję siebie w pełnismile

> Zwróć jednak uwagę na to, z jaką łatwością dajesz się przekonać
                                  > (żeby nie powiedzieć bardziej dosadnie - ZMANIPULOWAĆ) przemysłowi
                                  > farmaceutycznemu, próbując co rusz to nową maść, nowy antybiotyk.

Oczywiście, że nie daję się przekonać. To nie jest tak, że wierzę w każdy
                                  specyfik...Przed zastosowaniem rozważam wszystkie za i przeciw.

> Czy mogłabyś sprecyzować JAKICH?
                                  Pisałam o tym w tym wątku.

> Zamiast "zagłodzić" trądzik, dostarczyłaś mu
                                  > najlepszego "pożywienia".

Nie zaprzeczę ani nie potwierdzę.

I w tym tkwi błąd. Wiedzieć "coś o tym", a posiadać konkretną wiedzę
                                  > na temat procesów zachodzących w organiźmie pod wpływem tego czy
                                  > innego żywienia to dwie różne rzeczy.

Może niepotrzebnie napisałam "coś o tym". Bo strasznie zwracasz uwagę na słówka.
                                  to były rady osób kompetentnych i mających wiedzę na ten temat.

Czy zauważasz wspólne cechy tych diet, które Ci nie
                                  > pomogły?
                                  Nie zauważyłam żadnego wpływu diet na moją cerę.

> Dokładnie! Kierujesz się "wiarą" zamiast wiedzą. Uzależniasz się od
                                  > innych, ich opinii i decyzji, zamiast samodzielnie decydować o swoim
                                  > życiu i zdrowiu.

Nie kieruję się wiarą. Kieruję się wiedzą swoją oraz poradami innych. i
                                  decyduję o swoim zdrowiu SAMA. Nikt mnie do niczego nie zmusza.

> Jednym słowem, wolałaś mocno zrujnować swoją florę bakteryjną i
                                  > obniżyć ogólną odporność organizmu przy okazji mocno wspierając
                                  > przemysł farmaceutyczny. A wszystko to za sprawą "wiary"

Wszystko to za sprawą stosowania środka który jest przeznaczony do leczenia
                                  trądziku. nie wiem dlaczego jesteś tak negatywnie nastawiona do środków
                                  farmaceutycznych. Nie sądzisz, że i te zostały po coś stworzone. dobrą dieta nie
                                  wyleczysz wszystkich schorzeń.

> Co, według Ciebie, jest "ograniczeniem"?
                                  Chodzi mi o to, że odżywiałam i odżywiam się normalnie, beż żadnej diety,
                                  ograniczenia węglowodanów, słodyczy (...) etc.

• arwen8 Re: Powracający Trądzik ! 31.10.07, 23:02

> trudno mi uwierzyć w dietę.

Chodzi właśnie o to, by NICZEGO nie przyjmowac na wiarę tylko szukać
                                    wiedzy i jej potwierdzenia w rzeczywistości. Nie "wierzysz w dietę",
                                    ponieważ nie masz żadnej wiedzy na temat żywienia. Gdybyś wiedziała
                                    o tym, jakie procesy w twoim organiźmie uruchamiają składniki,
                                    których mu dostarczasz, to zapomniałabyś o "wierze".

> Akceptuję siebie w pełnismile

Czyli akceptujesz również swój trądzik? A skoro go akceptujesz, to
                                    jak możesz pragnąć się go pozbyć? To dokładnie to samo co w
                                    przypadku otyłej kobiety która mówi, że kocha siebie. Być może
                                    właśnie ta fałszywa "pełna akceptacja" siebie nie pozwala Tobie
                                    rozwiązac problem z trądzikiem (i nie tylko)?

> > Zamiast "zagłodzić" trądzik, dostarczyłaś mu
                                    > > najlepszego "pożywienia".
                                    >
                                    > Nie zaprzeczę ani nie potwierdzę.

Wiem. Zwyczajnie nic nie wiesz na temat tego, czym się "żywi"
                                    trądzik.

> strasznie zwracasz uwagę na słówka

Bo są niezwykle ważne. Są kluczem. Jeśli kiedyś zwrócisz na to
                                    uwagę, to zrozumiesz, jak wiele mówią o człowieku.

> Nie zauważyłam żadnego wpływu diet na moją cerę.

Pytanie jednak brzmiało: "Czy zauważasz wspólne cechy tych diet,
                                    które Ci nie pomogły?" Nie potrafisz na to pytanie odpowiedzieć
                                    ponieważ tak naprawdę żadnych diet nie stosowałaś, nie pamiętasz,
                                    czy ani przez moment nie zastanawiałaś się nad tym, co jesz?

> Nie kieruję się wiarą. Kieruję się wiedzą swoją oraz poradami
                                    innych.

W jaki sposób kierujesz się swoją wiedzą jeśli chodzi o dietę?

> nie wiem dlaczego jesteś tak negatywnie nastawiona do środków
                                    > farmaceutycznych.

Może dlatego, że wiem, na czym polega ich działanie oraz działanie
                                    koncernów produkujących takie środki.

> Nie sądzisz, że i te zostały po coś stworzone.

Tak, sądzę, że zostały stworzone po to, by maskować lub łagodzić
                                    OBJAWY, często też po to by oszukiwać łatwowiernych. Żaden lek
                                    jednak nie usuwa PRZYCZYNY.

> dobrą dieta nie wyleczysz wszystkich schorzeń.

W którym miejscu pisałam o leczeniu "wszystkich schorzeń"?

> Chodzi mi o to, że odżywiałam i odżywiam się normalnie,

"Normalnie" nie zawsze jest tożsame z "najlepiej" lub "zdrowo".

> beż żadnej diety, ograniczenia węglowodanów, słodyczy (...) etc.

Słodycze ważniejsze od zdrowej, pięknej cery?
                                    • ma2el Re: Powracający Trądzik ! 01.11.07, 03:41
                                      Nie mam kłopotu z trądzikiem, bo z jednego już wyrosłam a ten
                                      późniejszy mam nadzieję, że mnie ominie.Dziewczyny współczuję wam,
                                      że macie taki problem.Współczuję też, że czytacie takie teksty które
                                      pisze "arwen8". Nie ma nic gorszego niż nawiedzone osoby stąd się
                                      bierze wiele nieszczęść.Są ludzie kochający inaczej, wierzący
                                      inaczej i jedzący inaczej.Wszyscy chcą przekonać, że tylko oni mają
                                      rację.U "arwen" to już jest obsesja lub fanatyzm. Ma bardzo dużą
                                      wiedzę na temat swojej diety a to znak, że przeczytała mnóstwo
                                      książek na ten temat.Wybrała tylko te które zrobiły jej pranie
                                      mózgu, wszystko co było przeciw diecie odrzuciła. Wystarczy kierować
                                      się zdrowym rozsądkiem i pamiętać o tym,że co pomaga jednym drugiemu
                                      może szkodzić.Szkoda życia na to, żeby tak obsesyjnie myśleć o
                                      diecie. Przy tym skażonym powietrzu nic tak naprawdę może nie być
                                      zdrowe.
                                      • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 08:55
                                        Brawo ! Brawo ! Brawo ! smile
                                    • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 09:11
                                      > Chodzi właśnie o to, by NICZEGO nie przyjmowac na wiarę

To na co mam przyjąć? Jak powszechnie wiadomo podejście człowieka jak i również
                                      WIARA daje bardzo dużo . I nie tylko w walce z trądzikiem.

> Czyli akceptujesz również swój trądzik?

Bez komentarza....

A skoro go akceptujesz, to
                                      > jak możesz pragnąć się go pozbyć?

Bzdura. Akceptuję siebie jako człowieka!

nie pozwala Tobie
                                      > rozwiązac problem z trądzikiem (i nie tylko)?

Myślę, że śmiało mogę stwierdzić, że problem już rozwiązałam. A co sugerujesz..?
                                      Z czym mam jeszcze problemy?

> Wiem. Zwyczajnie nic nie wiesz na temat tego, czym się "żywi"
                                      > trądzik.

Od samej złej diety trądzik nie powstanie! Może mieć jedynie NASILIĆ co i tak
                                      obserwuje się u niewielu.

> Bo są niezwykle ważne. Są kluczem. Jeśli kiedyś zwrócisz na to
                                      > uwagę, to zrozumiesz, jak wiele mówią o człowieku

W Twoim wykonaniu jest to najzwyklejsze.. łapanie za słówka.

>
                                      > Pytanie jednak brzmiało: "Czy zauważasz wspólne cechy tych diet,
                                      > które Ci nie pomogły?
                                      No przecież mówię, że żadna dieta nie zaostrzyła ani nie zmniejszyła mojego
                                      trądziku. Czytaj ze zrozumienie.

> W jaki sposób kierujesz się swoją wiedzą jeśli chodzi o dietę?
                                      Nie stosuję diet.

> Może dlatego, że wiem, na czym polega ich działanie oraz działanie
                                      > koncernów produkujących takie środki.

Więc Twoim zdaniem leki zostały wprowadzone na rynek po to aby ludzi naciągać i
                                      robić w balona?

> W którym miejscu pisałam o leczeniu "wszystkich schorzeń"?
                                      Nie wymieniłaś wszystkich ale parę tak.

> "Normalnie" nie zawsze jest tożsame z "najlepiej" lub "zdrowo".

Wg Ciebie na pewno.

> Słodycze ważniejsze od zdrowej, pięknej cery?

W którym momencie napisałam, że są ważniejsze?

mam jeszcze dwa pytania. ile masz lat i jak długo leczyłaś trądzik?

• Gość: sees Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 16:25
                                        Ja bym nawet i podal reke tej calej arwen8, gdyby tylko ujawnila ta diete,
                                        napisala szczgoly, a nie toczyla wojne z osoba , ktora z tradzikiem ma problem.
                                        Jezeli uwazasz, ze znasz sie na temacie przedstaw KONKRETY i nie wykrecaj sie ze
                                        juz gdziesz kiedys to podawalas. A jak trudno ci napisac to podaj link gdzie
                                        prawda zostala objawiona. Konkrety, a nie ugolnianie i wojna na slowa.
                                        • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 21:58

> Jezeli uwazasz, ze znasz sie na temacie przedstaw KONKRETY i nie wykrecaj sie z
                                          > e
                                          > juz gdziesz kiedys to podawalas. A jak trudno ci napisac to podaj link gdzie
                                          > prawda zostala objawiona. Konkrety, a nie ugolnianie i wojna na slowa.

Niestety jest to niemożliwe gdyż arwen8 uważa iż musimy zdobyć oraz pogłębi
                                          wiedzę sami. nic nie może być "podane na tacy".
                                          ...smile
                                          • ulka1223 Re: Powracający Trądzik ! 01.11.07, 22:33
                                            Powiem tylko tyle dwie dorosłe osoby nie potrafią porozumieć się.
                                            Czy naprawdę ciężko jest napisać te dietę albo dać namiary.
                                            Przeszukałam tu wszystko i jakoś nie znalazłam. A może takiej diety
                                            NIEMA? Tylko była dobrym pretekstem do sprzeczki nie cierpię jak
                                            ktoś przytacza, co chwila czyjeś słowa tyczy sie obu pań. Każdy ma
                                            prawo do swoich poglądów, i nie zawsze jest sie wstanie przyswoić
                                            to, co jest w książkach, bo szybko umykasmile), Ale mam nadzieje, że
                                            każda znajdzie swój złoty środeksmile))
                                            • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 09:21
                                              Jest to po prostu kwestia tego, że mamy na ten temat całkowicie odmienne zdanie
                                              i tylesmileA w takim przypadku ciężko się dogadać.
    • Gość: maceyo Re: Powracający Trądzik ! IP: 172.25.252.* 15.11.07, 13:21
      Hmm a ja mam prawie 27 i niestety problem po tym jak odstawiłam tabletki
      powrócił sad kiedyś (od 17 roku życia) brałam mnóstwo różnych leków (antybiotyki,
      maści, Roacutane, tabletki).... najskuteczniejszy był Roacutane, buzię miałam
      jak porcelana, a zazwyczaj mam naprawdę syf na buzi, że aż wstyd, bo oprócz
      wyprysków to zaskórniki... no i troszkę blizn. Niestety po zakończeniu kuracji
      Roacutanem po 2 latach problem powrócił. Wtedy zaczełam brać tabletki...
      pomagały... ale niestety w lipcu 2007 zachorowałam na zakrzepicę - to choroba
      żył. Powodować ją może jakas choroba genetycznie przekazana, ale takze brak
      ruchu oraz... środki hormonalne wszelkiej maści. No i teraz mam problem,
      ponieważ nie mogę brac tabletek, Roacutanu nie wezmę tez ze względu na leki
      antyzakrzepowe, ani innych antybiotyków. Dieta to osobny temat - umiar jest
      wskazany a nie drakońskie diety i wyrzeczenia. Zgadzam się tutaj z tymi osobami,
      które wskazywały na wypowiedzi lekarzy, że dieta co najwyżej wspomaga i chodzi
      raczej o umiar, niż kategoryczne jakieś wyrzeczenia.
      Ogółem... jak już napisałam problem powrócił po odstawieniu tabletek, a nie mogę
      ich brać, w sumie niewiele rzeczy teraz mogę stosować dopóki nie dowiem się, na
      co choruję i co dokładnie powoduje powstawanie skrzepliny w moich żyłach. No i
      cóż teraz? a syfy wciąż są, zmniejszają się w czasie okresu i chyba co najwyżej
      w czasie jajeczkowania wink ale tak to okropnie.... beznadzieja, stara baba ze
      mnie a tu wciąż takie problemy.
      • Gość: Sylwiaaa Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 14:21
        A podobno Roacutane to cudowny lek..Ja trądzik wyleczyłam u dermatologa. Ale
        fakt trzeba trafić na dobrego specjalistę.
    • arwen8 Nadmiar cukru w diecie a trądzik 21.11.07, 16:21
      wiadomosci.onet.pl/1642725,16,nadmiar_cukru_w_diecie_moze_powodowac_tradzik,item.html
      • Gość: Himena Re: Nadmiar cukru w diecie a trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 21:15
        Dobrze napisane. MOŻE a nie musismile
        • arwen8 Re: Nadmiar cukru w diecie a trądzik 21.11.07, 22:14
          Tak samo i Ty, Himeno, MOŻESZ mieć piekną cerę, ale wcale nie
          musisz smile
          • Gość: Himena Re: Nadmiar cukru w diecie a trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 22:52
            Oczywiściesmile tak samo dieta MOŻE mi pomóc..lecz nie musi. jak na razie jestem
            BARDZO zadowolona ze stanu mojej skórysmile Pomimo tego iż nie stosowałam dietysmile
    • Gość: Kacha Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 15:40
      www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=374
    • Gość: herbatnik Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 20:33
      Osobiście używam skinorenu i jestem zadowolony (no chyba że nadejdzie zmasowany
      atak, to wtedy dermatolog nieunikniony smile). Jeżeli chcesz spróbować to możesz go
      dostać bez recepty. Polecam.
      • Gość: Himena Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 12:46
        Używałam już. Dzięki.
        • monika999921 Tradzik 19.12.07, 13:13
          A ja kiedyś wyczytałam o super produkcie jest to Mydełko naturalne podobno skuteczne również na trądzik możesz spróbować
    • Gość: mix Re: Powracający Trądzik ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 23:40
      Cześć
      Od siebie mogę dodać tyle:
      Z autopsji (czyli własnego doświadczenia wink) mogę polecić żel skinoren. Stosuję
      go już kilka miesięcy i nie narzekam. Moja dziewczyna też nie smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka