Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja a zielona herbata

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 10:26
Zażywam tabletki Yasminelle, gdzie w ulotce jest zaznaczone, aby nie pić ziół
z zawartością dziurawca. Czy możecie mi w takim razie powiedzieć czy zielona
herbata nie obniża skuteczności tabletek? Strasznie mnie to ciekawi, gdyż
lubię zieloną herbatę i często ją piję... Proszę o info!
Obserwuj wątek
    • frrancuzeczka Re: Antykoncepcja a zielona herbata 26.07.07, 11:34
      A czy zielona herbata zawiera dziurawiec? smile
    • lilith76 Re: Antykoncepcja a zielona herbata 26.07.07, 11:36
      można
    • Gość: sara Re: Antykoncepcja a zielona herbata IP: *.dyn.iinet.net.au 26.07.07, 15:10
      a czemu nie mozna dziurawca razem z tabletkami ja bym myslala ze jak
      najbardziej zeby pomoc watrabie wydalic hormony zbedne
      • frrancuzeczka Re: Antykoncepcja a zielona herbata 26.07.07, 19:47
        Na ulotce do tab. anty. jest info, że dziurawiec osłabia ich działanie.
    • herbaciara Re: Antykoncepcja a zielona herbata 20.02.26, 23:05
      Cześć! Jako osoba, która zawodowo siedzi w temacie herbat, spieszę z wyjaśnieniem, bo narosło wokół tego sporo mitów.

Krótka odpowiedź brzmi: NIE, zielona herbata nie obniża skuteczności tabletek antykoncepcyjnych.

To, na co musisz uważać przy Yasminelle (i innych tabletkach), to przede wszystkim dziurawiec, sok z grejpfruta oraz duże dawki witaminy C (powyżej 1000 mg), ponieważ wpływają one na metabolizm hormonów w wątrobie. Zielona herbata (pochodząca z krzewu Camellia sinensis) nie ma takich właściwości.

Jedna mała uwaga: zielona herbata zawiera teinę (odpowiednik kofeiny). Jeśli pijesz jej bardzo dużo (kilka mocnych naparów dziennie), kofeina może nasilać ewentualne skutki uboczne tabletek, takie jak lekkie kołatanie serca czy drażliwość, ale samo zabezpieczenie pozostaje na 100% skuteczne.

Pij śmiało! Jeśli szukasz info, jak parzyć konkretne rodzaje (np. Senchę czy Gunpowder), żeby nie były gorzkie, a zachowały właściwości, to tutaj masz to fajnie rozpisane w poradniku:
      teastore.pl/Zielona-herbata-dlaczego-warto-ja-pic-Wlasciwosci-rodzaje-i-sekrety-parzenia-blog-pol-1738169983.html Pozdrawiam i smacznego naparu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka