Gość: gooska IP: 80.48.237.* 06.08.07, 09:48 Sluchajcie, jade nad morze i strasznie boje sie kleszczy.... mozecie polecic jakis skuteczny srodek, zeby je odstraszyc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amelka1974 Re: Kleszcze 06.08.07, 10:59 OFF - z opcja na komary i kleszcze!!! Dobra jest tez szczepionka przeciw kleszczom ale to juz za późno dla Ciebie to to są trzy dawki w odstępach od siebie to już nic by Ci teraz nie dała... Trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
krakoma Re: Kleszcze 06.08.07, 13:01 nie ma skutecznej szczepionki przeciw kleszczom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Kleszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 14:08 nad morzem też są kleszcze??? nie wejdę do lasu, absolutnie!! strasznie się boje boreliozy, w lesie iglasttym też? jastarnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Kleszcze IP: *.autocom.pl 06.08.07, 17:30 w lesie iglastym kleszcze są prawie niespotykane Odpowiedz Link Zgłoś
nelly_lelly Re: Kleszcze 06.08.07, 17:55 Kleszcze ubią lasy mieszane. Szczególnie takie z zagajnikami, gdzie jest wilgotno. Oprócz tego leszczyny i buki. Odpowiedz Link Zgłoś
toffie Re: Kleszcze 06.08.07, 20:34 Boisz się z powodu boreliozy? Po prostu każdego dnia dokładnie się oglądaj i jeśli pojawi się klesz, zgłoś się do lekarza pierwszego kontaktu w miejscu pobytu w celu otrzymania antybiotyku i wszysto będzie dobrze. Borelioza się nie rozwinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!! Re: Kleszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 21:29 Pod warunkiem,że antybiotyk będzie brany nie trzy tygodnie, jak proponują lekarze, ale dwa miesiące. Serio, znam kogoś, kto zachorował na boreliozę mimo, że przyjmował antybiotyk 28 dni. Pamiętajcie: kleszcz - rumień=borelioza - (szybko!!!)lekarz - antybiotyk(długo!napierac na lekarza!!).Dodam,że na boreliozę nie ma szczepionki.Polecam "forum borelioza" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chiton Re: Kleszcze IP: *.toya.net.pl 07.08.07, 00:43 Ja psikam się''Autanem-active''.Dużo lepszy niż ''Off''.Cena 18zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidia Re: Kleszcze są nad morzem... IP: 195.42.249.* 07.08.07, 09:15 Ja wrociłam z okolic Ustki - las iglasty. Ja miałam kleszcza i moje dziecko też. Tylko bez paniki!!! Po co od razu do szpitala? Wystarczy penseta i gazik ze spirutysem. Wyjąć delikatnie kleszcza, odkazić i obserwować. Zazwyczaj jest to ślad mniejszy niż ukąszenie komara i jeśli zmniejsza się w ciągu kilku dni (alarmujący jest oczywiście rumień!) to wszystko OK! Tych zjadliwych kleszczy nie ma wiele. Klesz kleszczowi nierówny. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelcia75 Re: Kleszcze są nad morzem... 12.08.07, 17:03 no niestety nie musi byc zawsze rumien,jest czesc ludzi którzy zachorowali nie leczeni, a rumienia nie mieli.Polecam forum "borelioza" Odpowiedz Link Zgłoś