Gość: ania IP: *.smgr.pl 06.11.07, 19:38 W kierunku jakich chorob wykonywane sa badania przeciwcial ANA i ANCA oraz KOMOREK LE??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeanne72 Re: przeciwciala... 06.11.07, 20:19 Chorób reumatycznych, przede wszystkim kolagenoz. Ewentualnie innych chorób z autoagresji. To tak w wielkim skrócie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: przeciwciala... IP: *.smgr.pl 06.11.07, 20:26 dzieki jeanne72!! wiem, ze sie znasz juz niejednokrotnie sie na tym forum przekonalam ) podobno to bardzo czujne badania i powazne rzeczy wykrywaja... a maja te badania jakis zwiazek z chorobami nowotworowymi??? Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: przeciwciala... 06.11.07, 20:36 Na pewno nie są to standardowe badania do wykrywania chorob nowotworowych. Owszem, zdarza się, że w wyniku nowotworow ( czy uszkodzen tkanek z innych powodow) te przeciwciala rownież pojawiają się w surowicy, ale raczej rzadko i nie jest to żadna metoda diagnostyki nowotworow. Ponieważ jednak objawy kolagenoz lub innych chorob autoimmunologicznych bywają podobne do objawów nowotworow ( zwlaszcza mam na myśli tzw. zespoly paranowotworowe), więc oznaczenie tych przeciwcial może może służyć do różnicowania - ich dodatni wynik wskazuje na chorobę z autoagresji, a więc nie nowotwor. P/ciala ANCA slużą m.in do diagnostyki ziarniniaka Wegenera, ktorego objawy szczegolnie przypominają nowotwór. Tak więc również ich oznaczenie może umożliwić postawienie odpowiedniej diagnozy. Szkoda że nie napisalas nic wiecej o swoich objawach i dotychczasowych wynikach badań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: przeciwciala... IP: *.smgr.pl 06.11.07, 21:26 juz pisze wiecej ) dzieki jeanne za zainteresowanie!! w lutym tego roku trafilam do szpitala z ostrym bolem brzucha i wymiotami!! pojawil sie takze stan podgoraczkowy, ktory nie spadal... wyleczylam ten brzuch wyleczylam przeziebienie, ktore tez zlapalam w szpitalu a temp jak byla tak byla!! wypisano mnie do domu... nastepnie w kwietniu inny lekarz skierowal mnie na inny oddzial w celu diagnostyki tych stanow podgoraczkowych!! tam zdiagnozowano bakteriemie, ktora leczono antybiotykami!! po uzyskaniu ujemnych posiewow wrocilam do domu na doustnych antybiotykach!! pzoniej kilkakrotnie powtarzano badania moczu, morfologie, robiono posiewy zarowno krwi jak i moczu, mialam robione USG brzucha, narzadow rodnych, konsultacja laryngologiczna, ginekologiczna, okulistyczna, a temp caly czas utrzymuje sie na poziomie do 38 st i nie wiadomo skad... wiadomo jedno w org jest jakis stan zapalny, ale lekarze nie wiedza gdzie!! i szukaja, szukaja, szukaja... ogolnie czuje sie roznie!! raz lepiej raz gorzej, ale zawsze czuje kiedy temp idzie w gore!! czuje sie oslabiona, senna, mam bole kosci, czasami nudnosci i tak to wyglada!! ostatnia morfologia wyglada nastepujaco: WBC 12 tys/ul RBC 5.25 mln/ul HGB 12 g/dl HCT 38% MCV 72.4 fl PLT 483 tys/ul CRP- 17.5 mg/l Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: przeciwciala... 06.11.07, 21:50 Wygląda na to, że po prostu z braku innych pomyslów zabrano się za diagnostykę w kierunku chorob autoimmunologicznych. Zresztą slusznie, bo wszystko warto sprawdzić. Podwyższone wartości WBC i PLT nie są charakterystyczne dla "typowych" kolagenoz (choć wszystko sie zdarza), najbardziej prawdopodobny ( z tej grupy chorob) wydaje się jakiś zespół zapalenia naczyń ( Vascullitis) o podlożu autoimmunologicznym, może też rzs? Ale to tylko jedna z bardzo wielu możliwości. W każdym razie dobrze, że zlecono badanie przeciwcial, bo wyjaśni to, czy warto szukać dalej w tym kierunku, czy nie. Oprocz tego myślę, że powinnaś być konsultowana w poradni hematologicznej - na wszelki wypadek. Ale możliwości jest tu naprawdę mnóstwo, bol brzucha i podwyższona temperatura to bardzo niespecyficzne objawy, mogące towarzyszyć rozmaitym chorobom. Stan zapalny ewidentnie jest obecny i niestety sporo czasu moze zająć znalezienie go... Najlepiej byloby się polożyć w szpitalu klinicznym,tam są większe możliwości diagnostyki, ktora w Twoim przypadku powinna być prowadzona doslownie centymetr po centymetrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: przeciwciala... IP: *.smgr.pl 06.11.07, 22:22 dzieki dzieki dzieki!! super mi sie z Toba jeanne rozmawia dokladnie to juz jest szukanie z braku pomyslow... lekarz juz szuka roznych mozliwosci!! byl czas, ze chcialam sobie odpuscic i stwierdzic, ze to moze taka moja temp i nie warto dalej szukac... ale powiedz w morfologii jest ten stan zapalny widoczny prawda?? sama juz nie wiem... o poradni hematologicznej tez lekarz mowil!! na koniec zostawia jeszcze szpik ale narazie nie chce go ruszac twierdzac, ze nie jest to badanie obojetne dla organizmu ale jezeli nic sie nie wyjasni trzeba bedzie wykonac biopsje!! OB tez mam zreszta podwyzszone, poziom zelaza 36!! dzieki za wszystkie wypowiedzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: przeciwciala... 06.11.07, 22:29 Tak, te wyniki wskazują z pewnością na stan zapalny w organizmie. Nie bój się biopsji szpiku - na ogoł wykonują ją ambulatoryjnie i nie jest to tak straszne badanie, jak się wydaje... Myślę, że im szybciej się je wykona, tym lepiej. Na pewno nie wolno Ci "odpuścić sobie", wręcz przeciwnie - domagaj sie porządnej diagnostyki. Musi być jakaś przyczyna takiej temperatury i zmian w morfologii.Może sprobuj iść na prywatną wizytę do lekarza pracującego w klinice, wtedy pewnie połozy Cię na oddziale w celu wykonania badań. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: przeciwciala... IP: *.smgr.pl 07.11.07, 10:44 kurcze w moim miescie nie ma szpitala klinicznego bede musiala chyba ruszyc gdzies dalej lecze sie oczywiscie caly czas prywatnie bo lekarz ogolny calkiem zbagatelizowal te objawy twierdzac, ze stan podgoraczkowy nie jest choroba i przepisywal mi jeden antybiotyk za drugim mowiac raz, ze gardlo czerwone nastepnie migdalki powiekszone i to pewnie od tego ta temperatura lecze sie prywatnie u ordynatora oddzialu endokrynologicznego i na tym oddziale lezalam juz 2-krotnie... jakos jeszcze mu ufam, widze, ze tez wie, ze cos sie dzieje i szuka!! chce szukac i nie odsyla mnie z kwitkiem... ale juz jemu tez brakuje pomyslow... moze rzeczywiscie zaczne orientowac sie w klinikach!! pozdrawiam Cie jeanne i zycze milego, udanego dnia aha dodam jeszcze, ze choruje na cukrzyce!! Odpowiedz Link Zgłoś