Dodaj do ulubionych

jakie tabletki antykoncepcyjne

04.12.07, 17:29
jakie tabletki antykoncepcyjne polecacie poktorych sie nie tyje i
dobrze sa tolerowane?ja do tej pory bralam cilest ale przybylomi
pare kilogramow a moja ginekolog mowi ze kazde tabletki powoduja
tycie.Moze wy bierzecie jakies po ktorych nie ma przyrostu wagi?
Napiszcie aja zapytam gina czy moge je brac
Obserwuj wątek
    • Gość: ssff Re: jakie tabletki antykoncepcyjne IP: *.tpnet.pl 04.12.07, 18:17
      NIE MA tabletek, po ktorych sie nie tyje, ktore sa dobrze
      tolerowane... co jednej osobie sluzy - innej szkodzi.
      A tabletki dobiera sie na podstawie badan i czesto metoda "prob i
      bledow"
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15080
    • Gość: emka Re: jakie tabletki antykoncepcyjne IP: 91.104.76.* 04.12.07, 22:35
      Kobito czyś ty z byka spadła-takie pytania zadając?
      Ja po cileście schudłam 10 kg i co-zapytasz lekarza czemu ty nie?
      Co jednemu służy drugiemu może zaszkodzić. Tu nie forum proszki do prania,żeby
      skuteczność w wywabianiu plam zachwalać.
    • Gość: majka Re: jakie tabletki antykoncepcyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 23:22
      sie nie tyje po tabletkach tylko moze byc wiekszy apetyt , ktory
      nalezy pohamowac to sie nie przytyje.Nie ja to wymyslilam ale moj
      lekarz.
      • Gość: Anka Re: jakie tabletki antykoncepcyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 12:18
        Racja!ja na przykład miałam po Harmonet większy apetyt, ciągle
        myslałam o jedzeniu i nieumiłam tego opanowac!pozniej brałam jakieś
        inne- po których miałam plamienia i wreszcie znalazłam odpowiednie
        dla mnie - Rigevidon,słuzyły mi, choć miały więcej hormonów. Trzeba
        szukać dla siebie odpowiednich,bo kazda z nas jest inna!
    • kasiak37 Re: jakie tabletki antykoncepcyjne 04.12.07, 23:28
      jasmin.
      • doral2 Re: jakie tabletki antykoncepcyjne 04.12.07, 23:43
        szklanka wody

po wodzie NA PEWNO nie utyjesz
        • elektrokapusciocha Re: jakie tabletki antykoncepcyjne 05.12.07, 12:32
          Alez mnie wkurza ta 'szklanka wody', w kazdym temacie dotyczacym antykoncepcji
          musi sie pojawic...
      • Gość: !!! Tylko nie Yasmin IP: 91.106.75.* 05.12.07, 09:19
        Chyba nie przez przypadek są na czarnej liście najgorszych leków, a i np.w
        Holandii było o nich głośno po sprawie kilku śmierci kobiet ich zażywających.
        Weszły takim przebojem na rynek polski-wiadomo rynek na zachodzie pozbywa się
        tego czego trzeba się pozbyć, a taniej wyjdzie zapłacić przedstawicielom
        handlowym w Polsce niż zakończyć nagle produkcję i stracić takie zyski ze
        sprzedaży-więc przedstawiciele działają, a lekarze wypisują recepty jak
        szaleni-przecież nie za darmo....
        • Gość: majka Re: Tylko nie Yasmin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 11:50
          gdzie jest ta lista to rzuce nia w twarz lekarzowi , ktory mi je
          przepisal. Chyba masz jakies konkrety.
          • 1mzeta Re: Tylko nie Yasmin 05.12.07, 12:08
            Googli jeszcze nie ukradli to sobie poszukaj.
            • Gość: majka Re: Tylko nie Yasmin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:28
              wiem ale dlaczego mam tracic czas na szukanie, skoro ktos wie gdzie
              to jest i podpiera sie tym...
              • Gość: 1mzeta Re: Tylko nie Yasmin IP: 91.106.75.* 05.12.07, 22:25
                No tak przepraszam, zapomniałam- własnego czasu tracić nie można, ale czyjś
                można i jeszcze google ukradli....a potem się dziwić,że tysięczny wątek jest
                zakładany np. na temat kiedy rozpocząć zażywanie tabsów bo przecież ulotki
                online są dostępne tylko powszechne lenistwo panuje. Ale przepraszam. ja jakoś
                znalazłam, czasu wiele nie zajęło. Na marginesie: trzeba użyć mózgu-strona po
                angielsku to i wklepać w google też trzeba w jęz. angielskim.
                • travka1 Re: Tylko nie Yasmin 06.12.07, 11:49
                  ale jezeli ktos pisze takie rzeczy na temat leku to niech poprze to
                  jakims linkiem na temat.Nie rozumiem dlaczego sie wtracasz? bo nie
                  chodzi o ulotke...A jak znalazlas to podaj co za problem?
                  • Gość: 1mzeta Re: Tylko nie Yasmin IP: 91.104.127.* 06.12.07, 11:53
                    Wieki temu to było jak Yasmin "cudo" zaatakował rynek polski także sorry ale nie
                    muszę "kolekcjonować" linków, a tym bardziej teraz na życzenie komuś szukać.
                    Googli nie ukradli, a jak widać paluszki sprawne i stukać w klawiaturkę umieją.
                    • kerry_weaver Re: Tylko nie Yasmin 13.01.08, 10:21
                      Każde tabletki mogą "zabić" jeśli bierze je kobieta która nie
                      powinna ich brać - ze skłonnością do zakrzepów, chora na wątrobę, z
                      udarami w rodzinie, to wszystko jest napisane w ulotce. I jeśli nie
                      robi regularnych badań.
                      Lekarka nie daje mi kolejnej recepty jeśli przyjdę bez aktualnych
                      badań - morfologia, krzepliwość, próby wątrobowe. Myślałam, że to
                      standard. Nie boję się że tabletki mnie "zabiją" bo wszystkie
                      badania mam idealnie w normie. Jeśli kogoś stać na 40 zł miesięcznie
                      na tabsy to stać go też na komplet badań za 45 zł raz na 6 miesięcy.
                      A w temacie chudnięcia - nie utyłam ale schudnąć ciężko. Chyba
                      ciężej niż bez tabletek. Mam napady wilczego apetytu na słodkie tuż
                      przed "miesiączką". Ale jest możliwość że to nie wina tabletek a
                      lenistwa, braku silnej woli i skłonności do obżarstwa smile
                  • dowiarek Re: Tylko nie Yasmin 20.01.08, 22:29
                    cześć jeżeli chodzi o Yasmin to wiem ,że moda i w ogóle,ale chyba uchwalanie
                    jego działania jest trochę przesadzone.Zgadzam się,że każdy organizm inaczej
                    reaguje,ale ja niestety reaguję źle,głownie minusy:
                    -spadek libido
                    -migreny
                    -plamienia podczas brania pigułek
                    -wzmożony apetyt
                    -piersi jak baloniki bez powietrza

to tyle ,ja juz je odstawiłam.
    • Gość: anti265 Re: jakie tabletki antykoncepcyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 10:34
      Ja brałam wcześniej yasmin a teraz yasminellei, nie przytyłam i
      czuję sie po nich świetnie
    • Gość: krwawamary Re: jakie tabletki antykoncepcyjne IP: 62.233.139.* 05.12.07, 11:36
      ja brałam regulon przez 3 lata i waga ani drgnęła. widocznie zależy
      od organizmu.
    • Gość: megulitta Re: jakie tabletki antykoncepcyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:48
      tylko nie Diane35
      • travka1 Re: jakie tabletki antykoncepcyjne 05.12.07, 13:42
        jak mnie wkurza takie pisanie tylko nie to czy tamto... a moja
        siostra bierze diane i jest super, ja bralam cilest i bylo do dupy a
        inne go chwala.Moze wpadlas na to ,ze kazda z nas jest inna, ma inny
        organizm...Zrobi dziewczyna badania i na tej podstawie lekarz
        dobierze tabletki choc i za pierwszym razem nie musi trafnie...
        • Gość: MEDEA druga i trzecia generacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.08, 09:40
          Diane jest lekiem dermatologicznym, a nie tabletka antykoncepcyjna. Dzialanie
          antykoncepcyjne jest w przypadku Diane35 jedynie efektem ubocznym. Dobrze
          wiedziec, ze Diane jest lekiem bardzo silnym i naprawde nie potrzeba go brac,
          zeby poprawic sobie cere - rownie dobrze radza sobie zwykle tabletki anty.

Co do Yasmin - wlasnie dostalam go od lekarza, zachwalany jako mniej szkodliwy.
          W rzeczywistosci (ah te google) jest to lek trzeciej generacji, a te uwazane są
          za bardziej szkodliwe, bo zwiekszajace ryzyko czegostam (sorry, nazwa po ang,
          nie zapamietalam).

Najbezbieczniejsze sa leki drugiej generacji - a do nich np. zalicza sie Cilest,
          ktory ja bralam dosc dlugo i bylo wszystko ok.
          • yuka66 Re: druga i trzecia generacja 13.01.08, 15:14
            Po Yasmin i Yasminelle sie nie tyje, bo nie zatrzymuja wody w
            organizmie.
            • Gość: xxxxxxx Re: druga i trzecia generacja IP: *.tpnet.pl 13.01.08, 16:43
              bzdura!!!!!!!!! WIele kobiet tyje tes po tych tabletkach!!!!!!
          • Gość: gość portalu Re: druga i trzecia generacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.08, 17:09
            Diane nie jest lekiem dermatologicznym tylko antyandrogennym, bierze
            się go niekoniecznie po to, żeby poprawić sobie cerę i wcale nie
            jest to lek bardzo silny
            • Gość: emka Re: druga i trzecia generacja IP: 91.106.92.* 15.01.08, 09:03
              Jasne.....tylko zawiera końską dawkę hormonów, dlatego z reguły lekarze nie
              polecają go brać dłużej niż rok-w przeciwieństwie do innych tabsów które można
              brać latami....
          • Gość: emka Cilest III generacja !!! IP: 91.106.92.* 15.01.08, 09:41
            CILEST to III generacja, a nie druga-nie wprowadzaj ludzi w błąd jak nie wiesz o
            czym piszesz.Cilest (skład)- jest metabolicznie zbliżony do lewonorgestrelu
            (wiec II gen.), ale został wytworzony później, ponadto nie posiada działania
            androgenizującego i dlatego zaliczany jest do III generacji. A co do Yasmin to
            też jak kulą w płot IV generacja-nawet nie wiesz co bierzesz i z googli
            korzystać też chyba nie umiesz.

I generacja progestagen = chlormadinon te tabletki były stosowane w latach 60 i
            70; nie są już produkowane i nie kupisz ich w żadnej aptece

II generacja progestagen = octan norethisteronu lub lewonorgestrel te preparaty
            są na rynku od kilkunastu lat, wciąż są powszechnie stosowane; pobudzają oba
            rodzaje receptorów odpowiadających za pracę hormonów: progesteronowe i
            androgenowe; mogą wywoływać niewielką androgenizację, czyli pojawienie się cech
            męskich; przede wszystkim obniżenie głosu i intensywne owłosienie nóg oraz
            twarzy; jednofazowe Microgynon 21, Minisiston, Rigevidon, Restovar, Stediril 30,
            Gravistat 125, Gravistat 250, Loveston; dwufazowy Anteovin; trójfazowe Tri
            Novum, Trinordiol, Triquilar, Tri Regol, Trisiston

III generacja progestagen = gestoden lub norgestimat

nowoczesne preparaty, tzw. selektywne: wybiórczo pobudzają receptory
            progesteronowe, w bardzo małym stopniu działają na receptory androgenowe; tylko
            u 4% stosujących je kobiet zauważono jakiekolwiek zmiany owłosienia, głosu lub
            budowy ciała; jednofazowe Mercilon, Marvelon, Logest, Femoden, Minulet, Cilest;
            trójfazowy Milvane

IV generacja progestagen = dienogest te najnowocześniejsze tabletki pobudzają
            jedynie receptory progesteronowe, mają wręcz działanie antyandrogenne, czyli
            zapobiegające pojawianiu się cech męskich i "podkręcające" cechy żeńskie; do tej
            grupy należy sprzedawany już w Polsce jednofazowy Jeanine, Yasmin.

To tyle w temacie.
            • Gość: camaieu Re: Cilest III generacja !!! Yasmin bezpieczny??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 10:37
              emka, jak googluje cilest, to wychodzi raczej, ze jest to lek II generacji...

NO i co do yasmin - mam metlik w glowie, googluje go i googluje i wychodzi mi
              raz, ze to lek bezpieczny, a raz, ze w ogole nie powinnam go brac.

Pytam się Was, bo zamierzam niedlugo przejsc na tabletki i moja ginekolog
              zaproponowala mi wlasnie yasmin... Co robic?

Nie chodzi mi o to, jak ja na yasmin zareaguje, bo to sprawa indywidualna, tylko
              czy jest to lek bezpieczny????
              • Gość: aga Re: Cilest III generacja !!! Yasmin bezpieczny??? IP: 217.98.20.* 27.01.08, 11:05
                Gość portalu: camaieu napisał(a):

> Nie chodzi mi o to, jak ja na yasmin zareaguje, bo to sprawa
                indywidualna, tylko czy jest to lek bezpieczny????

Skoro google podaje sprzeczne informacje- to czy myslisz, ze my mamy
                patent na prawde??????????

Czy jest bezpieczny? Gdyby byl niebezpieczny - nie bylby
                sprzedawany!!!

tu masz prawie 500 opinii o yasmin
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15080&w=31159731
                a prawda jest taka: jednym słuzy, drugim nie.
    • Gość: madaa marvelon IP: *.attu.pl 13.01.08, 20:20
      biorę od niedawna, to moje pierwsze antykoncepcyjne zapisane przed
      zabiegiem gin. któremu mam sie poddać. Jestem chyba po 15 tabletce.
      Na poczatku było mi niedobrze na myśl o jedzeniu, chyba przez
      tydzień. Teraz mam większy apetyt (niestety) i bardziej wrażliwe
      piersi i takie uczucie w brzuchu jakbym miała dostac okres. Co do
      nastroju to nie umiem powiedzieć czy to wina tabletek, bo już
      wczesniej miałam ciagłe dołki. Zwykle tez przez jakiś czas w ciągu
      cyklu boli mnie dół kręgosłupa, no i jakoś teraz dłużej to czuję.
      Ale tak jak już wczesniej Ci napisały kobietki - tabletki dobiera
      się chyba metodą prób i błędów, no i nie wiem czy nie jest tak, że
      przez pierwszy cykl trudno ocenić jak tabsy działają, bo może
      orgaznim musi sie jakoś przestawić? A odsatwia się jak jest
      masakrycznie i ni emozna funkcjonować.

• Gość: i Re: jakie tabletki antykoncepcyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 22:59
      wszystko zalezy od twojego organizmu nie ma reguly jedni moga tych a innim po
      nich moze nic sie nie dziac ja biore od 3 miesiecy i nie mam zadnych
      dolegliwosci (yasminelle)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka