Dodaj do ulubionych

pytanie o okres

18.08.03, 11:10
Mam 32 lata, nie uwywam zadnych tabletek anty, ani lekarstw. Przez ostatnie
kilka lat mialam bardzo regularnie okres, zwykle co 25, czasem 26 dni. W
zeszlym miesiacu dostalam w 29 dniu, a tym razem - wczorej, w 22 dniu cyklu.
Jestem od kilku dni na wakacjach, wiec myslalam, ze to zmiana miejsca
wplynela na przyspieszenie okresu, ale nie jest to przypadkiem tak, ze okres
wystepuje okolo 14 dni po owulacji, wiec zmiana miejsca mialaby znaczenie
gdybym byla na wakacjach 14 dni temu? Czy sa jakies powody do niepokoju?
Obserwuj wątek
    • beemka1 Re: pytanie o okres 18.08.03, 11:26
      Hmmm, nie wiem, czy Ci pomoge, moge tylko podzielic sie swoimi przemysleniami.
      Moje cykle zazwyczj trwaja 27-28 dni, potem, przez 2 miesiace, wydluzyly sie
      do 31. I wiesz, w ostanim cyklu owulacje mialam 10. dnia. Wychodzi mi w
      zwiazku z tym, cykl bedzie trwac 23 dni. tak sobie wykombinowlam, ze moze moj
      organizm chce uporzadkowac sobie cykle i wrocic do tych 27-28 dni? Czy to w
      ogole ma sens? Prawda jest, ze faza lutealna jest faza stala dla kazdej
      kobiety. U mnie trwa 13 dni, dlatego wyliczylam sobie, ze cykl bedzie trwac 23
      dni. Ciekawe, czy sie sprawdzi? A moze czeka mnie niespodzianka i brak okresu?
      Ech, rozmarzylam sie...
    • mamalgosia Re: pytanie o okres 18.08.03, 11:35
      Moim zdaniem nie ma żadnych powodów do niepokoju. Takie nieregularności się
      zdarzają. A może na wydłużenie pierwszej fazy wpłynęło coś innego, nie musi to
      być wyjazd. Moze już się stresowałas tym wyjazdem? Albo cieszyłaś barzdo? A
      może w pracy coś szczególnego się wydarzyło?
    • raniuszek Re: pytanie o okres 18.08.03, 11:57
      No mam nadzieje, ze to nic powaznego, chociaz przypomnialam sobie, ze przy
      ostatnim usg piersi lekarz stwierdzil, ze mam jakies zmiany dysplastyczne,
      czyli caly biust "zmienil lekko konsystencje", do tego ten okres i zaczelam
      sobie roic, ze to moga byc jakies problemy z hormonami, no ale to chyba jeszcze
      troche za wczesnie wink
      Ale postanowilam sobie ostatnio mierzyc goraczke, zeby sprobowac namierzac te
      owulacje - przyda mi sie jak nic po slubie wink a przy okazji wreszcie mnie nie
      bedzie okres "zaskakiwal" tydzien wczesniej.
      pozdrawiam
      ps. beemko - trzymam kciuki, moze to nie tylko rozmarzenie ... smile
    • praktycznyprzewodnik Re: pytanie o okres 18.08.03, 13:32
      Długość cyklu może wahac sie do 7 dni w obie strony - tj 21 - 35 uwaza sie za
      norme fizjologiczną. Dłuzsze cykle mogą byc sprawą niepokojącą ale
      niekoniecznie; zależy co jest przyczyną, ze wystapiły zaburzenia w procesie
      dojrzewania pęcherzyka (banalny stress, czy choroba). Zauważ, że skoro organizm
      potrafi podjąć decyzję "przenosimy sie z rozmnazaniem na inny
      termin","przenosimy jajeczkowanie na święty-nigdy", to znaczy, ze są to procesy
      zywe, kobieta nie jest maszyną, ale dostosowuje potencjał prokreacyjny do
      konkretnej sytuacji egzystencjalnej. Sporadyczne zaburzenia cyklu nie powinny
      budzic niepokoju.
      Wazniejsze niż to , ze cykl był typowy jest to, czy był prawidłowy; a to nie
      jest to samo. Cykl prawidłowy ma przynajmniej jedną sesję sluzową,
      jajeczkowanie i prawidłową prace ciałka żółtego (uwaza się ze ciałko żółte
      pracuje prawidłowo jesli długośc fazy temperatur wyższych miesci się w
      granicach 10-18 dni (przecietniie 14). Nieraz trudno jest długość tę
      dokładnie stwierdzić, nie zawsze temperatura skacze z dnia na dzień, a sam
      dzień jajeczkowania w warunkach domowych nie jest możliwy do uchwycenia (to
      jednak nie przeszkadza planować potomstwo w sposób naturalny, trzeba tylko
      wiedziec jak odliczać).
      Tak więc: część cyklu od miesiączki do jajeczkowania ma tendencje do
      wydłużania sie z błachych przyczyn (podróże, egzaminy itp), drudga natomiast
      twardo się trzyma, ale może się zdarzyć, ze ulegnie skróceniu. Przyczyna musi
      byc jednak poważna (silny stress typu stłuczka samochodowa, smierc bliskiej
      osoby). Takie jednorazowe skrócenie "twardej" części cyklu nie powinno budzić
      niepokoju, ale jesli stwierdzamy je w kilku cyklach po rzad dobrze udac sie do
      specjalisty, może być to niedomoga ciałka żółtego, rzecz do wylaeczenia prawie
      od ręki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka