maman_brigitte 25.08.03, 20:22 Czy przetrwały pęcherzyk graafa może powodować dodatni wynik testu ciążowego? Maman Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
praktycznyprzewodnik Re: przetrwały pecherzyk graafa 27.08.03, 17:32 Chyba chodzi o "przetrwałe ciałko zółte" ? To sie podobno zdarza bbbbardzo rzadko - wtedy temperatura w drugiej częsci cyklu pozostaje podwyższona powyżej 21 dni a jednak nie jest to ciąża. Niestety nie wiem, czy zjawisko to pociąga za sobą jakieś skuti jesli chodzi o testy apteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: przetrwały pecherzyk graafa 27.08.03, 17:34 A, zxapomniałam jest jeszcze sytuacja, że pęcherzyk pękł ale jajeczko nie wybiło się na niepodległość, bo się przykleiło w środku, albo utkneło w słabo zdezintegrowanej tkance ścianki pećherzyka - wtedy nie ma skoku temperatury (ewentualnie 1,2 doby) - a przecież dowodem odbytego jajeczkowania jest utrzymanie sie temperatury na wyższym poziomie 4 dboby. Może to Ci coą wyjasni ? Odpowiedz Link Zgłoś
beemka1 Re: przetrwały pecherzyk graafa 27.08.03, 17:35 dodatni wynik testu ciazowego jest spowodowany wzrostem hormonu HCG,a hormon hcg zaczyna sie wytwarzac w trakcie zagniezdzania sie zarodka w macicy. samo cialko zolte nie zawiera tego hormonu, wiec wydaje mi sie, ze dodatni wynik testu jednak swiadczy o ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: przetrwały pecherzyk graafa 03.09.03, 20:28 Nie, na pewnmno nie- taki pęcherzyk w jajniku moze być po prostu ciałkiem żółtym z torbielką( w sytuacji gdy wynik testu jest dodatnia) lub niestety różne zmiany w rzucie przydatków mogą nasuwać podejrzenie ciązy pozamacicznej. jedyne co można zrobić to monitorować poziomy hcg we krwi i zmiany rozmiarów zmiany ( uwidocznienie żywej ciaży w mqacicy najcześciej wyklucza ciąze pozamaciczną poza sytuacjamui gdy stosuje sie metody wspomaganego rozrodu.... Odpowiedz Link Zgłoś