Dodaj do ulubionych

ciąża a otyłość

01.09.03, 15:22
Obserwuj wątek
    • kiruna1 Re: ciąża a otyłość 01.09.03, 15:31
      przepraszam za pusty post

Mam pytanie, jakie niebezpieczeństwa niesie za sobą ciąża u kobiety otyłej. Mam
      31 lat a moje BMI = 34 sad. Właśnie zaszłam w ciążę smile. Czy powinnam odżywiać
      się inaczej niż inne kobiety w ciąży? czy powinnam zrobić jakieś specjalne
      badania? Wiem, że powinnam przytyć w ciąży trochę mniej niż reszta, ale ile?
      Magda
      • lilith76 Re: ciąża a otyłość 01.09.03, 15:40
        odżywiaj się na pewno zdrowo! diety raczej można sobie darować. unikaj pustych
        kalorii - słodyczy, paluszków, chipsów, słodkich, gazowanych napoi (chyba,
        że "ciążowe zachcianki" będa silniejsze) - nic nie dadzą organizmowi ani
        Maluszkowi a podbiją bilans kaloryczny. gorzej może być po ciąży - trudności z
        powrotem do starej wagi. ale może aż tak bardzo nie przytyjesz i wszystko
        bedzie dobrze. porozmawiaj jeszcze z lekarzem jak otyłośc może wpłynąć na
        dziecko i kontroluj ciśnienie.
      • sirka Re: ciąża a otyłość 02.09.03, 11:03
        Witaj!!!

Ja jestem równiez osoba otylą a obecnie jestem w 34 tyg. ciąży i właściwie nie
        przytyłam jeszcze, dopiero osiągam wagę sprzed ciaży. Nie wiem jak to jest ale
        po prostu mam mniejszy apetyt niz przed ciaza. na poczatku ciazy mialam
        mdlosci (bez wymiotow) i troche schudlam a teraz rosnacy brzusio nadrabia
        stracone kg.
        wiem ze przy otylosci jest duze zagrozenie gestoza, mnie jak dotad na cale
        szczescie ominela ale zdarza sie no i problemy ze stawami (mnie boli spojenie
        lonowe od nacisku brzusia).
        trzymaj sie i zycze przyjemnej ciazy
        pozdrawiam
        Ania
        • kiruna1 Re: ciąża a otyłość 02.09.03, 15:23
          Dzięki za podpowiedzi. Ania, taka ciąża jak Twoja to marzenie. To jest moja
          druga ciąża, przy pierwszej byłam znacznie szczuplejsza, a w trakcie przytyłam
          tak rozsądnie, choć mogłoby być mniej - 14 kg. Mam pytanie czy lekarz określił
          ci ile maxymalnie możesz przytyć, czy robili ci jakieś dodatkowe badania, no i
          co mówi lekarz na to że jeszcze nic nie przytyłaś, czy u kobiet otyłych nie
          jest to powód do zmartwienia (dzidziuś rośnie prawidłowo?)? Ale tych pytań się
          nazbierało, oczywiście zadam je mojemu lekarzowi, ale wizytę mam dopiero za
          tydzień, a obawy rosną. Życzę przyjemnego porodu.
          Magda
          • sirka Re: ciąża a otyłość 03.09.03, 18:03
            kiruna1 napisała:

> Dzięki za podpowiedzi. Ania, taka ciąża jak Twoja to marzenie. To jest moja
            > druga ciąża, przy pierwszej byłam znacznie szczuplejsza, a w trakcie
            przytyłam
            > tak rozsądnie, choć mogłoby być mniej - 14 kg. Mam pytanie czy lekarz
            określił
            > ci ile maxymalnie możesz przytyć, czy robili ci jakieś dodatkowe badania, no
            i
            > co mówi lekarz na to że jeszcze nic nie przytyłaś, czy u kobiet otyłych nie
            > jest to powód do zmartwienia (dzidziuś rośnie prawidłowo?)? Ale tych pytań
            się
            > nazbierało, oczywiście zadam je mojemu lekarzowi, ale wizytę mam dopiero za
            > tydzień, a obawy rosną. Życzę przyjemnego porodu.
            > Magda

Hej
            Lekarz nic nie mówił nt. tego że ja nie tyje (wagowo, bo brzuch mi urósł). tym
            bardziej że dziecko podobno rozwija sie prawidłowo.Mysle ze jakos tak sie
            dzieje, slyszalam że zdaza sie to czasem u otylych kobiet ze chudna. Widocznie
            natura sobie sama reguluje jak powinno byc. Z tego co wiem to kobiety otyle
            nie powinny przytyc wiecej niz 10 kg. ale z drugiej strony wiem ze czesto
            przy drugiej ciazy tyje sie bardziej niz przy pierwszej.
            Jesli chodzi o badania to nie mialam dodatkowych, tylko ze wzgledu na to ze
            moj tata ma cukrzyce mialam wczesniej zrobione badanie z glukoza, bo moglo byc
            zagrozenie cukrzyca.
            Ja bardzo balam sie puchniecia i wysokiego cisnienia ze wzgledu na moja wage i
            upaly. Nogi troche mi puchly ale moze ze 2 tygodnie a cisnienie chyba tez w
            normie. Jedynie co to uczucie ociezalosci i trudnosci z wchodzeniem po
            schodach, no i obecnie mam zalecenie cesarki ze zgledu na zbyt wczesne bóle w
            okolicach spojenia lonowego, nasilajace sie po dluzszym siedzeniu

jak masz jeszcze jakies pytania
            to chetnie odpowiem

Pozdrawiam
            Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka