kiruna1 Re: ciąża a otyłość 01.09.03, 15:31 przepraszam za pusty post Mam pytanie, jakie niebezpieczeństwa niesie za sobą ciąża u kobiety otyłej. Mam 31 lat a moje BMI = 34 . Właśnie zaszłam w ciążę . Czy powinnam odżywiać się inaczej niż inne kobiety w ciąży? czy powinnam zrobić jakieś specjalne badania? Wiem, że powinnam przytyć w ciąży trochę mniej niż reszta, ale ile? Magda Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: ciąża a otyłość 01.09.03, 15:40 odżywiaj się na pewno zdrowo! diety raczej można sobie darować. unikaj pustych kalorii - słodyczy, paluszków, chipsów, słodkich, gazowanych napoi (chyba, że "ciążowe zachcianki" będa silniejsze) - nic nie dadzą organizmowi ani Maluszkowi a podbiją bilans kaloryczny. gorzej może być po ciąży - trudności z powrotem do starej wagi. ale może aż tak bardzo nie przytyjesz i wszystko bedzie dobrze. porozmawiaj jeszcze z lekarzem jak otyłośc może wpłynąć na dziecko i kontroluj ciśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
sirka Re: ciąża a otyłość 02.09.03, 11:03 Witaj!!! Ja jestem równiez osoba otylą a obecnie jestem w 34 tyg. ciąży i właściwie nie przytyłam jeszcze, dopiero osiągam wagę sprzed ciaży. Nie wiem jak to jest ale po prostu mam mniejszy apetyt niz przed ciaza. na poczatku ciazy mialam mdlosci (bez wymiotow) i troche schudlam a teraz rosnacy brzusio nadrabia stracone kg. wiem ze przy otylosci jest duze zagrozenie gestoza, mnie jak dotad na cale szczescie ominela ale zdarza sie no i problemy ze stawami (mnie boli spojenie lonowe od nacisku brzusia). trzymaj sie i zycze przyjemnej ciazy pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kiruna1 Re: ciąża a otyłość 02.09.03, 15:23 Dzięki za podpowiedzi. Ania, taka ciąża jak Twoja to marzenie. To jest moja druga ciąża, przy pierwszej byłam znacznie szczuplejsza, a w trakcie przytyłam tak rozsądnie, choć mogłoby być mniej - 14 kg. Mam pytanie czy lekarz określił ci ile maxymalnie możesz przytyć, czy robili ci jakieś dodatkowe badania, no i co mówi lekarz na to że jeszcze nic nie przytyłaś, czy u kobiet otyłych nie jest to powód do zmartwienia (dzidziuś rośnie prawidłowo?)? Ale tych pytań się nazbierało, oczywiście zadam je mojemu lekarzowi, ale wizytę mam dopiero za tydzień, a obawy rosną. Życzę przyjemnego porodu. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
sirka Re: ciąża a otyłość 03.09.03, 18:03 kiruna1 napisała: > Dzięki za podpowiedzi. Ania, taka ciąża jak Twoja to marzenie. To jest moja > druga ciąża, przy pierwszej byłam znacznie szczuplejsza, a w trakcie przytyłam > tak rozsądnie, choć mogłoby być mniej - 14 kg. Mam pytanie czy lekarz określił > ci ile maxymalnie możesz przytyć, czy robili ci jakieś dodatkowe badania, no i > co mówi lekarz na to że jeszcze nic nie przytyłaś, czy u kobiet otyłych nie > jest to powód do zmartwienia (dzidziuś rośnie prawidłowo?)? Ale tych pytań się > nazbierało, oczywiście zadam je mojemu lekarzowi, ale wizytę mam dopiero za > tydzień, a obawy rosną. Życzę przyjemnego porodu. > Magda Hej Lekarz nic nie mówił nt. tego że ja nie tyje (wagowo, bo brzuch mi urósł). tym bardziej że dziecko podobno rozwija sie prawidłowo.Mysle ze jakos tak sie dzieje, slyszalam że zdaza sie to czasem u otylych kobiet ze chudna. Widocznie natura sobie sama reguluje jak powinno byc. Z tego co wiem to kobiety otyle nie powinny przytyc wiecej niz 10 kg. ale z drugiej strony wiem ze czesto przy drugiej ciazy tyje sie bardziej niz przy pierwszej. Jesli chodzi o badania to nie mialam dodatkowych, tylko ze wzgledu na to ze moj tata ma cukrzyce mialam wczesniej zrobione badanie z glukoza, bo moglo byc zagrozenie cukrzyca. Ja bardzo balam sie puchniecia i wysokiego cisnienia ze wzgledu na moja wage i upaly. Nogi troche mi puchly ale moze ze 2 tygodnie a cisnienie chyba tez w normie. Jedynie co to uczucie ociezalosci i trudnosci z wchodzeniem po schodach, no i obecnie mam zalecenie cesarki ze zgledu na zbyt wczesne bóle w okolicach spojenia lonowego, nasilajace sie po dluzszym siedzeniu jak masz jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś