Dodaj do ulubionych

PILNE- nadżerka

08.09.03, 11:43
Dziewczyny, może któraś wie, ile kosztują zabiegi usuwania nadżerki (laserem,
wymrażanie)? Podobno "wypalanka" to przestarzała metoda... Dodam, że mam
wielka nadżerę, z II stopniem cytologii i chcę mieć jeszcze jedno dziecko. Z
góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • damroka090 Re: PILNE- nadżerka 08.09.03, 13:29
      Też miałam dużą nadżerkę i II gr. cytologii. Ponieważ jeszcze nie rodziłam,
      doradzono mi wymrażanie. Kosztowało to 200 zł w gabinecie prywatnym. Po dwóch
      miesiącach kontrola (kolposkopia - 70 zł), ale wszystko w porządku.
    • anulex Re: PILNE- nadżerka 08.09.03, 15:37
      Usuwanie nadzerki przy pomocy lasera kosztowalo mnie 400 zlotych. Do tego
      trzeba dodac koszty wszystkich wizyt kontrolnych.
    • abiedrzycka Re: PILNE- nadżerka 10.09.03, 11:21
      Kurcze, drogi ten laser... Poza tym w moim mieście żaden z ginekologów nie ma
      lasera (słowa mojej lekarki). Mąż radzi jechać do Poznania i tam poszukać.
      Tylko gdzie? Dziewczyny, może któraś z Was wie, gdzie w Poznaniu mogłabym
      zrobić zabieg z uzyciem lasera? - ponoć nie boli, a ja tak bardzo boje sie
      bólu. Właśnie wczoraj byłam u mojej ginekolog, która stwierdziła, że nie radzi
      mi robić wymrażania, bo po wymrażaniu i po drugiej ciąży wszystko sie odnowi...:
      ( Przypisała mi leki przeciwzapalne jako przygotowanie do "wypalanki". Sama nie
      wiem... Poradźcie coś...
    • yolalor Re: PILNE- nadżerka 10.09.03, 12:21
      ja też miałam nadżerkę z II stopniem cytologii.Zabieg wymrażania kosztował mnie
      70 złotych.Zyczę powodzenia!
    • kalunka25 Re: PILNE- nadżerka 10.09.03, 19:11
      Ja też miałam nadżerkę i cytologię II .Lekarz zalecił wymrażanie - zapłaciłam
      150 zł.Powiedział też że lepiej pozbyć się nadżerki przed planowaniem ciązy i
      że nie ma prawa po wymrażaniu się odnowić.
      • dalloway Re: PILNE- nadżerka 10.09.03, 22:03
        Ja zapłaciłam w bardzo renomowanym gabinecie 150 zł. Normalna wizyta kosztuje
        60 zł. Moja lekarka robi i wymrażanie i laser. Mój przypadek był mocno
        pokomplikowany i wymrażanie było tylko końcem bardziej skomplikowanego
        leczenia. Ale wiem, że innym młodym dziewczynom z planami macierzyńskimi i
        dużymi zmianami poleca krioterapię, dobrze ją robi, a potem nic im sie odnawia.
        Rozmawiałam z nią na ten temat i twierdzi, że nadżerka odnowi po spartolonej
        wymrażance tak samo jak po spapranym laserze, a teorie o odnawialności pochodzą
        a) od starych lekarzy, którzy wola wypalać, bo nie znaja nowszych metod b) od
        naciągaczy, którzy chcą wmawiać, że w każdym przypadku niezbędny jest laser bo
        to lukratywny zabieg. Oczywiście to nie musi być prawda, ale ja jej ufam.
    • slonikus Re: PILNE- nadżerka 11.09.03, 13:34
      Witaj,
      moj ginekolog powiedzial, ze u kobiet, ktore nie rodzily, nie powinno sie
      stosowac drastycznych metod usuwania nadzerki, bo moga byc komplikacje. Moja (II
      st. cyt., podobno duza) potraktowal 2 razy w odstepie tygodnia lekarstwem o
      nazwie Solcogyn czy cos podobnego. Kosztowalo mnie to chyba cos ok. 100-150 zl
      lacznie z wizyta lekarska (za jeden raz). I podobno bardzo sie ladnie
      zmniejszyla. Nie zniknela, ale to podobno niemozliwe, jesli sie nie zastosuje
      bardziej drastycznych metod, a te przed rodzeniem nie sa wskazane. A ja chce byc
      jeszcze mama.

Asia.
      • mariella1 Re: PILNE- nadżerka 11.09.03, 14:14
        Mój ginekolog też twierdzi, że usuwanie nadżerki "mechanicznie" to
        ostateczność, szczególnie jeśli nie jeszcze nie miałaś dziecka. Ja miałam też
        sporą nadżerkę i II stopień cytologii. Ale wiadomo, co lekarz to inna
        recepta...Byłam u czterech lekarzy, oto diagnozy:
        1. Wizyta w prywatnym gabinecie: "Ojej, ale ma pani nadżerkę! Prawie, wielkości
        złotówki!" Ja przerażona: "Co teraz robić?". Lekarz: "Zrobię pani takie
        specjalne francuskie opatrunki (????). To są cztery opatrunki, każdy zakładany
        co 3-tygodnie. Koszt jednego 350zł." Ja: "???....to ja może zadzwonię do pana
        jeszcze w tej sprawie".
        Za namową mojego faceta poszłam do następnego lekarza.
        2. Wizyta w prywatnej klinice: Ja: "Pani doktor mam podobno straszną nadżerkę,
        czym to wyleczyć?" Lekarz podczas badania: "ŁŁŁaaaaa taaam....prawie każda
        kobieta ma nadżerkę... Nie ma się co przejmować.. Chce Pani już mieć dziecko?"
        Ja: "No na razie nie... ale za jakieś 2 lata może..." Lekarz: "No to zajmiemy
        się tym za jakiś czas, bo to nie ma co panikować...."
        Idę do następnego. Tym razem do przychodni, za darmo, na kasę chorych, do
        konkretnego lekarza, którego poleciła mi koleżanka. Przy badaniu od razu
        pobiera mi na cytologię (sam, bez mojej prośby i oczywiście za darmosmile) oraz
        informuje mnie, że posmaruje nadżerkę jakimś lekarstwem i będę musiała
        przychodzić na takie "smarowanie" 4 razy, co dwa tygodnie. Myślę sobie: akurat
        coś z tego będzie, ale skoro za darmo smile))to będę chodzić. Pierwsza cytologia
        oczywiście II grupa. Po całej kuracji robi cytologię i: I grupa oraz przy
        badaniu informuje mnie, że nadżerka się ładnie zagoiła. Oczywiście nie mogłam
        uwierzyć i poszłam sparawdzić, gdzieś prywatnie i: "wszystko ładnie". He, he,
        he a ja tyle nerwów zjadłam...
      • cler27 Re: PILNE- nadżerka 21.11.03, 09:59
        Witam !
        Ja także miałam nadżerkę , II stopień cytologii.
        Mój ginekolog uznał , że najlepszą metodą w moim przypadku ( chcę być niedługo
        mamą ) i "posmarował" nadżerkę Solcogynem i ..... po 6 tygodniach nadżerki
        BRAK ! Dodatkowo wynik cytologii : I stopień !
        Jestem bardzo zadowolona i nie miałam żadnych problemów ( poza małym
        szczypaniem ) po "zabiegu".
    • asia971 Re: PILNE- nadżerka 21.11.03, 09:14
      Cześć! Mam pytanie do osób które miały lub mają usuwaną nadżerkę.Ja mam
      nadżerkę od 7 lat (duża, II stopień). Pani doktor twierdzi, ze w obecnych
      czasach nadżerkę ma 70% kobiet i nie mam jej usuwać jeśli chcę mieć kiedyś
      drugie dziecko (a chcę,tylko że dopiero za dwa lata), bo potem mogę mieć
      problemy z ciążą. Wystarczy tylko kontrola co pół roku. Ja bym jednak chciała
      jej sie pozbyć. Co robić?
      • edeka5 Re: PILNE- nadżerka 21.11.03, 12:43
        Miałam usuwaną nadżerkę przed urodzeniem dzieci i nie miałam żadnych problemów
        z ciążą. Po ciąży nie miałam nowej nadżerki, co podobno się zdaża. Zdziwiona
        jestem, że lekarz daje Ci tak długo chodzić z nadżerką, ale może to nowe
        metody. Wydaje mi się, że powinnaś pójść na konsultację do innego lekarza.
    • asia971 Re: PILNE- nadżerka 21.11.03, 11:47
      Dziękuje za informację. Aż nie mogę uwierzyć że usunięcie nadżerki kosztuje
      100-200 zł. Ja miałam informację że ponad 1000 zł. Czas zmienić lekarza. A czy
      może ktoś jest z Poznania i ma dobrego fachowca? (Nie ukrywam, że sie boję
      komplikacji).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka