zwierciadlom 20.05.08, 21:38 Kto wie o tym "syndromie" coś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eeeeeeeeeee Re: Mayer-Rokitansky-Küster IP: *.tpnet.pl 20.05.08, 22:28 www.google.pl/search?hl=pl&q=Mayer-Rokitansky-K%C3%BCster&btnG=Szukaj&lr=lang_pl Odpowiedz Link Zgłoś
zwierciadlom Re: Mayer-Rokitansky-Küster 20.05.08, 22:43 Oprócz google, które jest bardzo ubogie. Może jeszcze jakieś info? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka Re: Mayer-Rokitansky-Küster IP: 193.120.116.* 21.05.08, 00:33 Artykułów w języku polskim rzeczywiście jest niewiele, ale są dosyć treściwe. Co jeszcze chciałabyś wiedzieć? Ginekolog, u którego się leczę, dokonuje operacji u dziewcząt/kobiet cierpiących na ten zespół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka Re: Mayer-Rokitansky-Küster IP: 193.120.116.* 21.05.08, 17:28 Zespół MRK charakteryzuje się wrodzonym brakiem pochwy i macicy (towarzyszyć temu mogą również inne wady rozwojowe, zazwyczaj w obrębie układu moczowego). Skutkuje to tym, że dziewczyna nie miesiączkuje, nie jest w stanie współżyć seksualnie (w najbardziej klasycznym tego słowa rozumieniu), jest niepłodna. Leczenie operacyjne polega na wytworzeniu pochwy, co umożliwia prowadzenie życia seksualnego, choć, o ile się nie mylę, nie przywraca płodności. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierciadlom Re: Mayer-Rokitansky-Küster 21.05.08, 17:48 Ja wytworzyłam pochwę naturalnie, czyli za pomocą chłopa. Teraz tylko muszę utrzymywać ją w formie, by znów nie być dziewicą. Co wcale nie jest śmieszne dla niektórych, bo rozciąganiu towarzyszył cholerny ból. Czytałam o operacji, mnie ją też proponowano,ale nie chciałam i widzę, że dobrze zrobiłam. Dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka Re: Mayer-Rokitansky-Küster IP: 193.120.116.* 22.05.08, 00:20 No proszę... Gratuluję sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierciadlom Re: Mayer-Rokitansky-Küster 22.05.08, 11:46 Tak , a kiedyś nie nazwałabym tego sukcesem. Ale teraz widzę, że tak powinnam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka Re: Mayer-Rokitansky-Küster IP: 193.120.116.* 22.05.08, 14:43 > kiedyś nie nazwałabym tego sukcesem Dlaczego? I co lekarze na to, że sama uporałaś się z problemem? Jak to tłumaczą? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierciadlom Re: Mayer-Rokitansky-Küster 22.05.08, 22:01 Nie chodzę już do lekarzy. Jeszcze z innych powodów omijam ich z daleka. Nie wiedzą nawet, ale ew. przy jakiejś menopauzie to będę musiała się wybrać i powiedzieć co nieco o sobie. Na pewno taki lekarz się zdziwi. Masz może mail? Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantkaaa Re: Mayer-Rokitansky-Küster 23.05.08, 02:42 > Nie chodzę już do lekarzy. Jeszcze z innych powodów omijam ich z daleka Głuptas jesteś. Robisz sobie w ten sposób krzywdę. > Masz może mail? Teraz już mam. Będzie mi miło, jeśli do mnie napiszesz. Wciąż nie udzieliłaś mi odpowiedzi na moje pytanie "dlaczego?" Wiesz,jest taka książka "Katastrofa nadfioletu" Haliny Snopkiewicz. Jedna z bohaterek tej powieśći ma zespół MRK. Odpowiedz Link Zgłoś