sima0 20.09.03, 18:38 Za ok. miesiąć mam termin porodu.Strasznie sie boję bólu.Czy któraś z was moze mi napisać jak to jest.Boje sie ze tego nie wytrzymam.podobno można zapłacić za cesarskie cięcie.Ale nie wiem czy to dobre dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donatta Re: Poród 20.09.03, 19:28 Cześć, Powiem tak: ból jest wielki, nie da się go z niczym porównać, ale ja i tak wolałabym jeszcze raz urodzić niż na przykład cierpieć trzy dni z powodu bolącego zęba Może to brzmi głupio, ale tak jak w przypadku wszelkich chorób, czy chociażby tego wspomnianego zęba, ból sam w sobie nic nie wnosi, jest tylko wyjątkowo uciążliwym, przykrym i niepotrzebnym objawem, tak przy porodzie ból jest tylko dodatkiem, tak naprawdę się nie liczy, bo moment narodzin dziecka jest tak cudowny, że przyćmiewa wszystko. Kurcze, trudno to wyrazić, to po prostu trzeba przeżyć. Mam za soba trzy porody. Pierwszy (6 lat temu) był dość długi (11h) i trudny. Dostałam znieczulenie (dożylnie Dolargan) i choć ból znacznie osłabł, wydłużył się za to sam poród, a ja do końca (i jeszcze parę godzin po) byłam totalnie otępiała. Dlatego w drugiej ciąży (4 lata temu) postawiłam sobie za punkt honoru, że urodzę bez znieczulenia i naprawdę tego nie żałuję. Co więcej, miałam nadzieję, że będę mogła jeszcze raz przeżyć tę fantastyczną chwilę narodzin własnego dziecka, i doczekałam się - 8 tygodni temu urodziłam córeczkę, też bez znieczulenia. Te kolejne porody były krótkie, a ostatni to nawet błyskawiczny Tak naprawdę, to musisz pamiętać, że jeśli ktoś powie, że poród trwał np. 16h to nie oznacza to 16 godzin okropnego bólu. Skurcze nasilają się powoli i powoli nasila się tez ból, te pierwsze godziny są zupełnie do wytrzymania, a najgorsza jest końcówka, kiedy przychodzą skurcze parte. Jak będziesz miała szczęście i będziesz mocno parła, możesz urodzic nawet w 10 minut, więc myślę, że da się to wytrzymać. Ja nigdy w życiu nie zdecydowałabym się na cesarkę bez wyraźnych wskazań medycznych. To w końcu operacja, ingerencja w ludzkie ciało, a poród to czysta fizjologia. Jeśli już, zdecyduj się na znieczulenie zewnątrzoponowe - nie czujesz bólu od pasa w dól, ale zachowujesz pełną świadomosć i siły. Pozdrawiam i życzę jak najkrótszego porodu Donata Odpowiedz Link Zgłoś
radzio_z Re: Poród 21.09.03, 02:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=6491019 Tu było o tym dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Poród 21.09.03, 12:33 a po co zaraz cc? Może lepiej pomyśl o znieczuleniu? Ja rodziłam bez znieczulenia, bo naturalny poród ogólnie rzecz birąc jest najlepszy dla dziecka. Ale chyba drugi raz juz się na to nie zdecyduję Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: Poród 21.09.03, 15:34 Po fizjologicznym porodzie juz po godzinie poszłam pod prysznic, a nastepnie czysciutka z umyta główka i wykremowana, skonsumowałam pieczonego kurczaka. Po cesarce kilka dni diety kleikowej i leżenie plackiem (cewnik i basen !). A blizna na brzuchu boli więcej niż szwy na kroczu (zreszta może wcale nie bedzie potrzebne nacinanie krocza). Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: Poród 21.09.03, 21:11 Ja rekomenduję znieczulenie zewnątrzoponowe. Dla mnie rewelacja, a mam porównanie. Nie bolało nic, tylko w czasie parcia muisała mi położna podpowiadać. Działa tez w czasie ewentualnego zszywania. Lub dłużej, w razie potrzeby. Jak myślisz, że cesarka jest gwarantem bezbolesności, to jesteś w błędzie, poczytaj o przebojach dziewczyn po cc w powyższym linku. W dużym skrócie mówiąc, bo mi się nie chce powtarzać z pow. wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
zalotnica Re: Poród 22.09.03, 05:26 Poczytaj, prosze, moze Ci ten watek pomoze w podjeciu decyzji... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=7873786&a=8090435 Odpowiedz Link Zgłoś
joan1973 Re: Poród 22.09.03, 14:18 Moim zdaniem powinnaś porozmawiać z lekarzem o znieczuleniu zewnątrzooponowym. Jesli bardzo boisz się bólu porodowego to będzie najlepsze wyjście, napewno lepsze ni cc. To znieczulenie jest naprawdę warte zastosowania, ból ustępuje, cały czas jestes świadoma, czujesz co dzieje się z twoim ciałem. W pełni uczestniczysz w narodzinach swojego dzidziusia. a wszystko to przeżywasz bez bolesnych skurczy, jedynie odczuwa się parcie w końcowej fazie porodu. Ja urodziłam swoją córkę w takim znieczuleniu i wszystkim przyszłym mamom je polecam. a bólu porodowego bałam się panicznie! Nie obawiaj się, nie dopytuj o cc a raczej porozmawiaj o znieczuleniu. Pozdrawiam i nie panikuj!) Joanna Odpowiedz Link Zgłoś