lelieb 14.12.08, 15:45 Miewacie bóle głowy? Takie jednodniowe albo migreny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagunia Re: Bóle głowy 14.12.08, 15:47 Bóle głowy bardzo rzadko. Jeśli już to takie pierdu-pierdu przy zmianie pogody. Nie wiem co to migrena. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Bóle głowy 14.12.08, 15:53 Migreny miewam, niestety. Średnio dwa razy w miesiącu - a jak mam szczęście, to tylko raz. Najczęściej trwają dwie doby i nie działają na mnie żadne leki, oprócz typowych przeciwmigrenowych, które i tak działają tylko w jednej trzeciej przypadków. To straszne cholerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Bóle głowy 14.12.08, 15:55 Tak. Co gorsza od dzisiejszego ranka. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Bóle głowy 14.12.08, 16:40 Zwykły ból głowy to jest pryszcz przy migrenie, prawdziwej migrenie. Miałam to cholerstwo dwa razy w życiu. Najpierw ból, który rozwala czaszkę, ale tak, że leżę skulona i wyję. Ciśnienie takie, że aż je czuję w gardle - ŁUP, ŁUP. A potem heft taki od serca i ból słabnie. Trwa to kilka godzin. Jest co opowiadać wnukom Moja koleżanka miała dodatkowo mroczki przed oczami i lekkie halucynacje. Odpowiedz Link Zgłoś
lelieb Re: Bóle głowy 14.12.08, 16:48 Mnie już męczy jakiś czas Takie cholerstwo,ćmi od ponad tygodnia.Czasem mniej,czasem bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
huli10 Re: Bóle głowy 14.12.08, 17:22 a ja jestem w 10 tc i mam takie bóle głowy, ze mnie cholera bierze.smaruje skroń, czoło i kark amolem a jak nie pomaga( a rzadko tak się dzieje) to biorę z mega wyrzutami sumienia Apap( choc mi lekarz pozwolił niby;/) poza ciązą też miewam i to te migrenowe- leże pod kołdrą, wymioty itp.masakra to jest jakaś.dziś też mi nawala- cały dzień nad lewą skronią...ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
renias75 Re: Bóle głowy 14.12.08, 17:41 No niestety miewam.Bóle głowy to betka przy migrenach.Jak mam szczęście,to rzadziej niż dwa razy w m-cu.ale rzadko mam szczęście.Mam takie z mroczkami(czasem to cała dyskoteka),mdłościami itd.Na szczęście córcia odstawiła się od cyca(10 m-cy) i wybieram się do neurologa.Kiedyś poratował.Pół roku brałam leki i spokój od ciężkich migren na 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
zoja.pl Re: Bóle głowy 14.12.08, 17:52 Tak, jestem migrenowcem. Ten co tego nigdy nie przezył nie ma pojecia co to za ból. A ja mam to ciagle - 3-4 razy w miesiacu. Czasami nawet 2 razy w tygodniu. Poza tym ciągłe zawroty głowy - stoje lub siedze sobie spokojnie i nagle świat zaczyna wirować. Kilka dni temu mało nie zasłabłam przy wchodzeniu do autobusu. Biore leki przeciwmigrenowe i na szczescie mi pomagają, ale i tak musze w koncu isc do neurologa. Jak miewam te ataki, to czasem mówie do męża ze chyba guza mózgu mam, bo to nie jest normalne. Wiem, ze to nie temat do żartów, ale u mnie to naprawde jest nie do zniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Bóle głowy 14.12.08, 19:10 mamy, migrenowe jest w stanie zrozumiec to tylko osoba, która przezyla u mnie sr. raz w mcu, ale za to minimum trzydniowe z faza niepokoju, aurą, jak ttzeba, książkowo koszmar rozumiem, że u niektorych migrenowców pojawiają sie myśli samobójcze Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Bóle głowy 14.12.08, 19:19 miewam niestety. Byłam nawet u neurologa, bo miałam taki okres, ze atakowały mnie co kilka dni i trwały 2-3 doby. Mam niskie ciśnienie i migrena często idzie z tym w parze. Odpuściło mi po ciąży. Teraz miewam 1-2 razy w miesiącu i wystarczy mi jedna tabletka zwykłego ibuprofenu. Ma to coś pewnie wspólnego z hormonami, bo najczęściej dopada mnie na początku miesiączki. Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Bóle głowy 14.12.08, 19:32 Tak. Właśnie godzinę temu zapodałam sumigrę Odpowiedz Link Zgłoś
net79 Re: Bóle głowy 15.12.08, 00:13 i niech będą dzięki za sumigrę niezależnie od ceny;P Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Bóle głowy 14.12.08, 19:36 Bóle głowy, średnio upierdliwe - jesienią i na wiosnę, kiedy wieje silny wiatr. Migreny - kiedy odpuszcza wielki, wielki stres. Bolą nawet włosy, boli otwieranie oczu; rzyganie oczywiście też jest grane. Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: Bóle głowy 14.12.08, 20:16 jestem migrenikiem, już jakieś 10 lat, pierwsze pigułki - pierwsza migrena, pigułek od lat nie biorę, migreny zostały, reaguję nią na większy stres, zmarznięcie lub przegrzanie, przewianie, nie moge się rozpłakać, najpierw boli cąła głowa, potem przechodzi na jedną ze skroni, najgorsze jest na lewą, czasem i trzy, cztery dni, nudności wymioty, środki rzadko działają, a jak już się skonczy to parę dni boli mnie brzuch po lekach, czasem się nie dziwię że mało jestem ambitna, jak mnie glowa nie boli to niewiele więcej mi trzeba do szczęścia Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Bóle głowy 14.12.08, 20:47 migrany niestety tak dlatego przy najmniejszym bolu glowy futruje sie lekami przeciwbolowymi Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Bóle głowy 14.12.08, 20:56 Ja tfu tfu nie. Naoglądałam się za to cholerstwa, bo moja mama miewała. Nie miała wtedy siły wstać z łóżka, żeby zwymiotować i z miską do niej biegałam. Z reguły były to jedniodniówki, ale zdarzały się i dłuższe. I tfu tfu przeszły, teraz miewa zwykłe bóle głowy. Ja bóli głowy nie mam, ale jazdy okresowe. I tak samo - kto nie przeżył, ten nie wie. Ostatnio leżałam na brudnej podłodze w pracy i modliłam się o szybki zgon Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Bóle głowy 14.12.08, 21:47 miewam migreny od ponad 10 lat. kiedys miewalam dosyc czesto. tabletki przeciwbolowe nie pomagaly wcale. dzis miewam je raz na jakis czas. nie faszeruje sie zadnymi lekami, bo nic one nie daja. Odpowiedz Link Zgłoś
renias75 Re: Bóle głowy 14.12.08, 22:38 Dla mnie pomagały typowe antymigrenowe-Imigran najlepiej(droogi).Pół roku brałam Depakine Chrono(lek antypadaczkowy-podobno ten sam nerw odpowiada za padaczki i migreny).Lekarz trafił za drugim podejściem.Przez 2 lata mialam "tylo"bóle głowy.Neurolog z WIML. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Bóle głowy 14.12.08, 23:21 Swego czasu przez rok miewałam takie migreny, że Ketonal nie działał. Przeszłam przez ortopedę, neurologa, tomografię z kontrastem, wróciłam do Polski i mi przeszło. Dotąd nie wiem czy to zmiana ciśnienia (Alpy) czy stres. Odpowiedz Link Zgłoś
igooska Re: Bóle głowy 14.12.08, 23:27 Miewałam migreny z całym arsenałem:mroczki,drętwienie ciała ,wymioty itd.Po ciąży mi przeszło,przyjechałam do UK i myślałam ze już mi się polepszyło bo nawet mnie tu głowa nie zabolała.A tu zonk niedawno znowu migrena ,trzymało mnie ze 3 dni.Koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
agusia79-dwa Re: Bóle głowy 15.12.08, 00:19 na szczęście bardzo, bardzo rzadko, staram się wtedy nie brać żadnych leków- chyba, że ból jest nie do zniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_allegoria Re: Bóle głowy 15.12.08, 00:26 Wizyta u neurologa, usg4d tętnic szyjnych w celu sprawdzenia przepływu krwi, rezonans magnetyczny głowy. Jeśli bóle się utrzymują nie należy się faszerować lekami tylko zdiagnozować przyczynę schorzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Bóle głowy 15.12.08, 10:07 aqua_allegoria napisała: > Wizyta u neurologa, usg4d tętnic szyjnych w celu sprawdzenia > przepływu krwi, rezonans magnetyczny głowy. Jasne. Brzmi nieźle, tyle że neurolog nie uznał migreny za dostateczny powód wysłania mnie na rezonans. W zamian za to zaproponował tabletki do łykania cztery razy dziennie, które "może pomogą" a kiedy wyraziłam wątpliwości dotyczące tych tabletek, kazał przyjść "jak będzie się pani chciała leczyć". Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Bóle głowy 15.12.08, 10:48 Zmienić neurologa! Ja to zrobiłam i moja obecna lekarka, pierwsze badanie (poza tym neurologicznym dotykowo-szczękowym) jakie mi zleciła to rezonans głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_allegoria Re: Bóle głowy 15.12.08, 10:51 Bo do złego lekarza poszłaś.Państwowo czy prywatnie? Ja poszłam prywatnie.I prywatnie zrobiłam wszystkie badania.Sprawa była pilna a rezonans prywatnie zrobiłam na drugi dzień. W przeciwnym razie czekałabym kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Bóle głowy 15.12.08, 10:56 Nie ma róznicy..prywatnie czy państwowo...jeśli lekarz mało chętny do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Bóle głowy 15.12.08, 10:44 Migrenowcem jestem, ustępowały samoistnie tylko gdy byłam w ciąży. Brzydko bardzo nazywam ja te dni, kiedy miewam bóle. Od ponad 4 lat jestem pod opieką neurologa. Poza lekami na dłużej pomogła mi akupresura i eliminacja niektórych składników diety. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Bóle głowy 15.12.08, 10:53 całe szczęście (puk puk w niemalowane drewno) nie miewam migrenowych bóli. Czasami boli mnie głowa, samo przechodzi. A jak nie to sobie apapik zapodam. Ale to naprawdę sporadycznie. Moja teściowa za to ma migreny. Biegała od lekarza do lekarza i nie znaleźli przyczyny. Jak ją złapie to leży,wymiotuje, płacze, ma zasłonięte okna i musi być cisza. Przechodzi jej to zazwyczaj po dniu/dwóch. Nie nadaje się wówczas do niczego i chociaż za nią nie przepadam, w tym szczególnym przypadku bardzo jej współczuję. Wiem, że teraz zapisałam się do poradni walki z bólem. Jaki będzie efekt okaże się wkrótce. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: Bóle głowy 15.12.08, 14:52 migrena raz na miesiąc tuż przed @ trwa 3 dni:mdłości,osłabienie.czasem na chwilę zadziała pyralgina.poza tym NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
iska202 Re: Bóle głowy 16.12.08, 13:58 mam migreny,nie pamiętam już od kiedy.wczoraj mąż musiał wezwać pogotowie,żeby mi jakiś zastrzyk dali,bo myślałam,że "zejdę".koszmar.myślę o akupunkturze,podobno często pomaga.tylko nie mam żadnego namiaru (Łódź). Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Bóle głowy 16.12.08, 23:50 Migrenikow zapraszam na forum MIGRENA: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12154 a takze tych ktorzy by chcieli sie czegos o migrenie dowiedziec. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizbona Re: Bóle głowy IP: *.winn.cable.ntl.com 17.12.08, 00:04 iska202 napisała: > mam migreny,nie pamiętam już od kiedy.wczoraj mąż musiał wezwać > pogotowie,żeby mi jakiś zastrzyk dali,bo > myślałam,że "zejdę" Z calym szacunkiem, ale bol migrenowy, nie wydaje mi sie wystarczajacym powodem, zeby wzywac pogotowie ratunkowe! Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Bóle głowy 17.12.08, 00:19 za wezwanie pogotowia do migreny poza zastrzykiem powinnas dostac rachunek na 250 zeta to wspaniale lekarstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Bóle głowy 17.12.08, 03:01 od razu widac ze niewiele wiecie o migrenie. sa rozne migreny, nie do kazdej wzywa sie pogotowie. ale nieraz sa napady tak silne ze chory po prostu nie jest w stanie udac sie na pogotowie osobiscie. migreny wbrew pozorom nie sa takie znowuz niewinne - zwiekszaja ryzyko wylewu szczegolnie te z aura. tak ze dopoki same nie doswiadczycie napadu migreny takiego ze bedziecie marzyly o natychmiastowym zejsciu to sie nawet nie odzywajcie. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
renias75 Re: Bóle głowy 17.12.08, 11:10 Minnie,popieram.jak leżysz i wyjesz,bo nic ci nie pomaga,to pogotowie jest jedynym wyjściem.Jak pisałam wcześniej mi pomagał tylko Imigran.Niestety chyba ten najdroższy-donosowy w aerozolu.dwie dawki ok.90zł.Koszmar.zastanawiasz się,czy to ból,który wytrzymasz,czy już brać lek.i trzeba szybko decydować,bo im szybciej weźmiesz,tym większa szansa,że pomoże. pozdrawiam migrenowców.Życzę mniej bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Bóle głowy 04.01.09, 22:35 a cóż ci pomoże pogotowie? poza zastrzykiem z pyralginy albo tramalu na migrenę czerwoną i tak nie pomoze! Zamiast pogotowia więcej odpowiedzialnosci i wcześniejsze zaopatrzenie sie w leki (i tu rachunek na 250 zeta by swietnie zmobilizował) w pogotowiu nie wozi sie imigranu! Odpowiedz Link Zgłoś