sonja12 17.01.09, 21:57 Bardzo prosze o inf. czy ktoś z was miał usuwanego mięśniaka 7*8 laparoskopem. Mnie powiedziano ,że za duży na laparo. Czy ktoś usuwał mięśniaka na Żelaznej? Czy mógłby ktoś podzielić się dośw. ? Dziękuje z góry. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sonja12 Re: operacja mięśniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.09, 17:54 Ponawiam pytanie, może któraś z was miała opaercje na Żelaznej? bardzo prosze o informacje . Odpowiedz Link Zgłoś
rlena Re: operacja mięśniak 29.01.09, 19:50 Nie mialam operacji na zelaznej, ale mialam usuwane miesniaki w sposob tradycyjny. Usuniecie jednego miesniaka, to szybki i bezpieczny zabieg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonja12 Re: operacja mięśniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.09, 20:27 A czy mogłabyś mi napisać , jak duży był twój mięsniak ? jak rozumiem miałaś rozcinany brzuch? Bardzo dziękuję za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
rlena Re: operacja mięśniak 30.01.09, 18:31 Mialam sporo miesniakow,niektore naprawde duze. Tak, mialam rozcinany brzuch (poprzecznie, jak przy cesarce), i moja blizna jest prawie niewidoczna. Teraz czuje sie lepiej, zaluje,ze nie zrobilam tego wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
tatamikolaja Re: operacja mięśniak 26.02.09, 21:56 miałam usuwanego mięśniaka tradycyjnie, przez otwarcie brzucha bo był jak pomarańcza, za duży na laporoskop.Operacja jak operacja, rozcięte powłoki mięśni więc forma potem jest gorsza. poza tym, mimo że to jakieś 5 lat temu to czuję ranę przy zmianach pogody.Ale czasem nie ma wyboru, wybiera się mniejsze zło. Odpowiedz Link Zgłoś
shrek2101 Re: operacja mięśniak 30.01.09, 12:38 Witaj. Miałam operację laparoskopową w Warszawie w szpitalu św. Zofii, więcej na ten temat pisałam na forum mięśniaki macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
gigi22 Re: operacja mięśniak 31.01.09, 20:57 Właśnie wróciłam z operacji usunięcia mięśniaka 3,5 x 2,1 cm laparoskopowo. Tyle, że miałam ten zabieg przeprowadzany w Katowicach przez profesora kliniki ginekologii. Zanim dasz sobie rozkroić brzuch, idź na konsultacje do innego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonja12 Re: operacja mięśniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.09, 21:26 Dziękuję za odpowiedzi, ale ty miałaś małego mięśniaka , więc nadawał się na laparo, a ja mam dwa, jeden 7*8 a drugi 38* 12. A czy moje nadają się na laparo? Lekarka jedna kazała wyciąć, nawet macicę , ale ja się na to nie pisze .Nie wiem , ide do drugigo lekarza , zobaczę co mi powie.Ale naczytaałam się o tym lekarzu tez złych opinii i już nie wiem co mam robić????? Odpowiedz Link Zgłoś
ola11lub8 Re: operacja mięśniak 01.02.09, 12:20 Ja byłam operowana w pażdzierniku 2008 .Też laparo duży mięsniak 7 cm .Bałam się strasznie i miałam tysiące obaw wszystko super poszło nic się nie bój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia Re: operacja mięśniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 21:53 proszę napisz więcej o lekarzu który usuwał ci mięśniaka laparoskopowa barbarasobala@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abaag Re: operacja mięśniak IP: *.chello.pl 01.02.09, 15:21 Witam! Ja miałam taką sytuację, ze miałam jednego mięśniaka, o niekorzystnej lokalizacji, podśluzówkowego, w każdym bądz razie nie chciałam dac się ciąc, znalazłam świetnego lekarza w Damianie w Warszawie, miałam najpierw leczenie 3 zastrzykami o nazwie Zoladex, 3 razy- jeden zastrzyk raz w miesiącu. Wynik był oszałamiający, po pierwsze mięsniak zmniejszył się o połowę, a po drugie mięsien macicy "wypchnął" go do jamy, w zaiązku z czym skończyło się tylko małym zabiegiem, odcięcia go od ścianki macicy (zabier równiez był dokonany w Damianie, zero bółu, zero stresu). Natomiast nie polecam stanowczo tego rzeźnika prof. Pawła Kamińskiego z Limu, chciał mnie pociąg na kawałki i usunąc macicę! horror, dobrze, że od niego uciekłam, bo w wieku 29 lat nie mogła bym przez tego szarlatana miec dzieci, on w ogóle traktuje kobiety przedmiotowo, na prawdę nie wiem jak to jest możliwe, żeby tacy byli lekarzami- ginekologami!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
migela5 Re: operacja mięśniak 26.02.09, 13:59 Witam, ja miałam usuwanego mięśniaka ok. 6 cm laparoskopowo na żelaznej. Miałam bardzo dużo obaw, ale już jestem po operacji - odpoczywam, mam zdjęte szwy (tydzień po operacji), czekam jeszcze na wynik badania histopat., a potem wizyta kontrolna u lekarza. Sonja 12, jeśli masz jakieś pytania, postaram się odpowiedzieć. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
acina Re: operacja mięśniak 26.02.09, 14:54 Kochana,spadłaś mi z nieba!Szukam już od dłuższego czasu namiaru na dobrego lekarza,który by się podjął usunięcia moich mięśniaków laparoskopowo,żal mi się dać ...wypatroszyć,a tylko to mi się proponuje,choć mam zero dolegliwości...Postanowiłam walczyć!!!Proszę ,napisz coś więcej,jeśli możesz,to na adres:dreptusia@wp.pl.Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
sonja12 Re: operacja mięśniak 26.02.09, 16:01 Migelo , a możesz napisać kto cię operował , dlaczego u ciebie zrobili laparoskopem, Ja byłam u jednej lek. na Łuckiej i powiedziała,ze się nie da, a wogóle to co ona mi zaproponowała , to ...szkoda gadać. Usunąć najlepiej macicę, potem poszłam do dr. Siekierskiego , zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.Powiedział,że zrobi wszystko,żeby same mieśniaki usunąć. Ale ja czekam na bioen. Nie wiem czy to dobry pomysł. A jak długo czekałaś na operację? Laparoskop to na pwewno pelsza operacja, mniej boli, czy mogłabyś mi odpisac . Bartdzo prosze Odpowiedz Link Zgłoś
migela5 Re: operacja mięśniak 27.02.09, 11:53 Witam, Acina, odpowiedziałam na Twój adres prywatny. Sonja12, rzeczywiście nie wszystkie mięśniaki mozna usunąć laparoskopowo. Mój mięśniak był podsurowicówkowy (międzywięzadłowy) i mimo dość dużych rozmiarów kwalifikował się do laparoskopii. Lekarz zaznaczył, że gdyby w trakcie operacji okazało się, że nie można go usunąć laparoskopowo, wtedy będzie tradycyjne cięcie. Bałam się znieczulenia ogólnego (do laparoskopii jest dotchawicze z tzw. intubacją, przy czym w operacji klasycznej można mieć znieczulenie miejscowe w kręgosłup), ale da się przeżyć. Generalnie po laparoskopii dochodzi się szybciej do zdrowia (zakładając że wszystko jest ok), mniej boli, w sumie spędziłam po operacji dwie doby w szpitalu. Sonja, jesli będziesz miała więcej szczegółowych pytań (także o lekarza), pisz na mój adres prywatny alemada@interia.pl. pozdrawiam serdecznie, Odpowiedz Link Zgłoś