stefcia31 21.02.09, 14:24 Od 5 dnia cyklu mam brać clostylbegyt, kiedy należy rozpocząć współ. aby zajść w ciąże? Jak było u was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fabiankaa Re: Clostilbegyt 21.02.09, 14:42 Jesli bierzesz clostilbegyt to powinnas miec robiony rownoczesnie monitoring cyklu, zeby sprawdzic, jak organizm reaguje na ten lek i zeby stwierdzic, kiedy jest owulacja i kiedy jest najlepsza pora do wspolzycia. Jesli lekarz nie robi rownoczesnie monitoringu cyklu - to uciekaj od niego. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodzianka05 Re: Clostilbegyt 21.02.09, 15:36 dzięki temu lekowi zaszłam w ciaże, ale prowadziłam pilnie "zeszycik obserwacji" który nakazał mi lekarz, chodziłam często na wizyty i to lekarz wyznaczał nam "te" dni... zaszłam w drugim miesiącu łykania leku Odpowiedz Link Zgłoś
jagodzianka05 Re: Clostilbegyt 21.02.09, 15:37 aha ja nie brałam "ciagiem " tych tabletek tylko miałam na to wyznaczone kilka dni Odpowiedz Link Zgłoś
stefcia31 Re: Clostilbegyt 21.02.09, 22:13 mam brać od 5-9 dnia cyklu, ale nic mi nie powiedział kiedy należy..., i o monitorowaniu też nie wspomniał Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: Clostilbegyt 21.02.09, 22:42 W takim razie nie powinnas ich brac, bo ten lek nalezy brac pod nadzorem lekarza, zeby nie potworzyly sie torbiele. Co prawda dawka jest niewielka i nie powinna zaszkodzic, ale monitoring powinien byc. Radze zmienic ginekologa, bo wielu lekarzy tylko udaje, ze zna sie na leczeniu nieplodnosci i marnuje czas, pieniadze i nerwy starajacych sie kobiet (i mezczyzn). Odpowiedz Link Zgłoś
jagodzianka05 Re: Clostilbegyt 22.02.09, 10:43 no właśnie.... Jeśli mierzysz temperaturę, poznałaś swój cykl, wiesz kiedy mniej więcej występuje owulacja (mnie świetnego odczytu nauczyła koleżanka nauczycielka przygotowania do życia w rodzinie, bardzo mi tym pomogła-gdy wykres "szedł" w górę co oznacza owulację, wiedziałam że to te dni co równało się ze wskazówkami lekarza)spróbuj może tej metody, dodatkowo jest wiele objawów towarzyszących owulacji... Ten lek o ile dobrze pamiętam można stosować trzy miesiące a najdłużej szesć...gdy nie ma efektu lekarz go odstawia.. Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: Clostilbegyt 22.02.09, 13:22 CLO to powazny lek, a nie cukierki, przy ktorym wystarczy mierzyc temperaturke. To lek stymulujacy jajniki i kobiety na niego roznie reaguja. Gdy sie nie kontroluje tego - moze dojsc do wytworzenia sie torbieli, zamiast jajeczkowania. Zreszta mierzenie temperatury wcale nie dowodzi jajeczkowania - to moze potwierdzic tylko USG. Moim zdaniem branie CLO bez monitoringu - to glupota. I wypada zmienic lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: Clostilbegyt 22.02.09, 14:30 Całkowicie zgadzam się z tym, co napisała fabiankaa, zmień lekarza póki czas,nie podoba mi się to,że nie prowadzi monitoringu.W takim przypadku może dojść do hiperstymulacji jajników z poważnymi konsekwencjami. W momencie stymulacji jajeczkownia należy owulację potwierdzać USG,to nie czas na mierzenie temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ida Re: Clostilbegyt IP: *.range217-42.btcentralplus.com 22.02.09, 15:40 W UK Clo jest zapisywane bez monitoringu i dzieki temu jest bardzo duzo ciaz blizniaczych Jakos nie widac tych kobiet z torbielami,wiec moze to Polscy ginowie naciagaja na platne monitoringi??? Odpowiedz Link Zgłoś
tititu Re: Clostilbegyt 22.02.09, 16:34 A ja bralam bez monitoringu lekarskiego 1 cykl, chociaz cala przerazona torbielkami polecialam pod koniec sprawdzic ile jajeczek peklo. I nic z tego cyklu. W 2 ginka kazala mi wyluzowac i nie kontrolawac sie stale i isc na calosc kiedy ochota. I dziecko jest a torbielek niet. Wrzuc na luz, kieliszek czerwonego wina i przytulny maz jest Ci berdziej potrzebnyniz majstrujacy ciagle w dziorce specjalista. Acha : dla potepiajacych - wiem, ze to nieodpowiedzialne Z MOJEJ STRONY wiec juz w ten watek nie zagladne. Odpowiedz Link Zgłoś
stefcia31 Re: Clostilbegyt 23.02.09, 08:42 postaram się nie myśleć, ale nie chciałabym ciąży bliźniaczej.To też mnie przeraża. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodzianka05 Re: Clostilbegyt 23.02.09, 09:37 Powiem tyle, ze kilka kobiet które znam brało ten lek bez monitoringu cyklu, lekarze jedni wskazywali dni do współżycia inni nie, wszyscy nakazywali mierzyć temperaturę (to chyba nie zaszkodzi a może pomóc)...nie słyszałam o rzadnych skutkach ubocznych od moich koleżanek (ale nie generalizuję)a jeśli chodzi o mnie ja mogę stwierdzić ze takich nie miałam....te panie o których pisałam na początku cieszą się już macierzyństwem....ja też od 16 miesięcy...nie miałam monitoringu cyklu, a szczerze mówiąc(co pewnie się nie spodoba..) w pierwszym cyklu trzymałam się sztywno zaleceń lekarza i nic, w drugim cyklu już nie brałam ich pod uwagę a zerkałam na temperaturę i swoje objawy i sukces był....... Odpowiedz Link Zgłoś
stefcia31 Re: Clostilbegyt 23.02.09, 14:59 gratuluje.Też bym chciała bardzo. A czy słyszałaś o ciążach bliźniaczyk od tego leku? Odpowiedz Link Zgłoś
jagodzianka05 Re: Clostilbegyt 24.02.09, 04:52 nie nie słyszałam, ale powiem szczerze, że w pierwszym okresie, jeszcze przed pierwszym usg lekarz jak mnie badał powiedział że wszystko tak pięknie rośnie, tak szybko i już na początku taaki brzuszek...???mówił że pewnie bliżniaki i szybko skierował na usg ale mylił się, to raczej napisane w formie luźnej wypowiedzi......)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rian Re: Clostilbegyt IP: *.se.com.pl 23.02.09, 14:39 skutki uboczne? u mnie pojawiła się torbiel na jajniku Odpowiedz Link Zgłoś
kaiti26 Re: Clostilbegyt 23.02.09, 15:12 ja przez ok. rok nie mogłam zajść w ciążę w końcu dzięki clo się udało. Miałam cykle monitorowane, ale udało się w miesiącu, w którym w ogóle nie poszłam do gina (odpuściłam już sobie) ale wzięłam go jak co miesiąc i to był ten wyczekiwany moment - bo się udało. Także najważniejsze nie panikować i nie żyć tylko myślą o tym. Dodam, że wcześniej też codziennie rano mierzyłam tem. a 2 cykle wcześniej przestałam też to robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IDA Re: Clostilbegyt IP: *.range217-42.btcentralplus.com 23.02.09, 16:55 O ciazach bliniaczych pisze na ulotce tego leku-on dziala w ten sposob,ze zwieksza owulacje-czasem uwolnieniu ulegaja 2-3 komorki jajowe i zwieksza sie w ten sposob szansa na ciaze-rowniez mnoga. Ten lek stosowany w UK jest glowna przyczyna olbrzymiej ilosci ciaz mnogich,choc oczywiscie nie ma zadnej pewnosci,ze po zastowosaniu leku akurat u Ciebie beda bliznieta (oczywiscie tu mowa o bliznietach dwu jajowych). A jedynym skutkiem ubocznym u mnie byla olbrzymia ochota na seks,a w okresie okoloowulacyjnym to juz calkiem Odpowiedz Link Zgłoś
stefcia31 Re: Clostilbegyt 28.02.09, 18:57 w ostatnim dniu brania zauważyłam objawy towarzyszące grzybicy pochwy:zapach i biały śluz jak serek.Zaczelam brac sam bo jest weekand Vagical(globulki dopochwowe) 3 razy dziennie , w sumie jest 10 , czyli około 4 dni trwa kuracja. Czy powinnam iść do lekarza? Czy moge starac sie o dziecko po zaprzestaniu VAGICALA? Odpowiedz Link Zgłoś