Dodaj do ulubionych

co zrobić?

20.04.09, 06:18
Od pewnego czasu zauważyłam,że mam problem z nocnym wstawaniem do toalety,
potrafię 3,4 razy-gdzie potem przez to chodzę niewyspana, czy Wam też coś
takiego się przytrafia? nie wiem czy nie mam jakiś problemów z układem
moczowym?? martwię się.
Obserwuj wątek
    • pan_i_wladca_mx Re: co zrobić? 20.04.09, 11:05
      slusznie, ze sie martwisz, kiedy leczylam nerke nocne wstawania byly jednym z
      symptonow tego, ze leczenie nie przynosi jeszcze poprawy uncertain
      zaczelabym od wizyty u lekarza pierwszego kontaktu, czy jak to sie nazywa,
      trzeba zrobic badanie moczu i zobaczyc czy sie gdzies nie wdal stan zapalny,
      wyniki beda szybko.
      jezlei takiego stanu nie ma, nie zrazaj sie i popros o skierowanie do nefrologa,
      takie wstawanie nie oznacza niestety nic dobrego
      • magda010 Re: co zrobić? 20.04.09, 12:09
        Moze gdzies byc stan zapalny, wiec lepiej sie przejsc do lekarza
        rodzinnego, ja tez czasem musze wstawac, ale zauwazylam, ze jest tak
        albo wtedy, gdy wypije herbate, czy cokolwiek tuz przed snem, albo
        wypije wczesniej alkohol, albo gdy na dworze jest deszczowo i
        chlodno (tak jakos reaguje na taka pogode), albo jestem lekko
        przeziebiona. Ale u mnie tak bywa czasem, ze wstaje, a nie zawsze i
        bez powodu.
    • green_land Re: co zrobić? 20.04.09, 13:37
      U mnie było tak z powodu ciażytongue_out
    • julimama79 Re: co zrobić? 20.04.09, 13:41
      Przyczyny tego mogą byc różne, zapalenie układu moczowego, ciąża,
      ale też cukrzyca. Radzę zrobić badanie ogólne moczu i glukozę na
      czczo.
      • xuxus Re: co zrobić? 27.04.09, 00:26
        Jasne lekarz to priorytet i z całą pewnością to zrobię ale może to problem z
        samym pęcherzem, bo wyczytałam, że jest coś takiego jak pęcherz nadreaktywny-
        który objawia się tym że w niewłaściwy sposób reaguje na napełnieniem się
        moczem, może w tym jest problem??
        • pan_i_wladca_mx Re: co zrobić? 27.04.09, 11:49
          no ale tak tylko w nocy by reagowal?
          • xuxus Re: co zrobić? 04.05.09, 05:22
            Nie tylko przecież, głównie problem pojawia się w nocy ale w dzień również, a
            powiedz mi co wiesz na temat pęcherza nadreaktywnego, może mi coś bardziej
            przybliżysz?
            • Gość: gość 2 Re: co zrobić? IP: *.173.22.57.tesatnet.pl 11.05.09, 04:51
              Pęcherzem nadreaktywnym (OAB, ang. overactive bladder, łac. vesica
              hyperreflectorica, też:
              hyperreflexia detrusoris – nadreaktywność wypieracza) określa się taki stan, w
              którym
              występują poniższe objawy:

* częstomocz – wielokrotne oddawanie niewielkich ilości moczu, spowodowane
              bolesnymi
              parciami, wywołanymi patologicznymi skurczami pęcherza podczas jego wypełniania,

* parcia naglące – nagła, niepohamowana potrzeba oddania moczu, spowodowana
              nieprawidłowymi
              skurczami pęcherza, pojawiającymi się w trakcie jego wypełniania,

* nietrzymanie moczu z parcia – mimowolny, niedający się powstrzymać wyciek moczu,
              spowodowany parciami naglącymi,
              przy braku innych chorób, które uzasadniałyby te dolegliwości. Objawy występują
              łącznie lub osobno.
              Nadreaktywność pęcherza często wiąże się z zaburzeniami ze strony jelita grubego
              (np. zaparcia)
              i zaburzeniami seksualnymi.
              • xuxus Re: co zrobić? 18.05.09, 00:36
                Dzięki za profesjonalne info smile!
                Brzmi dość poważnie.
                • lukrecja34 Re: co zrobić? 18.05.09, 07:56
                  brzmi poważnie-to fakt..ja to miałam kilka lat temu,umęczyło mnie
                  okrutnie-spacery do wc w nocy po 5-7 razy,w dzień nie lepiej,zdarzało się
                  popuszczanie moczu..aż trafiłam do dobrego urologa,który zdiagnozował pęcherz
                  nadreaktywny na tle nerwicy.dostałam tabletki driptane i coś p/depresyjnego.z
                  pęcherzem do dziś nie mam żadnych problemów,z nerwicą już tak łatwo nie poszło..
                  • minniemouse Re: co zrobić? 18.05.09, 09:55
                    moze byc jakis stan zapalny bez szczegolnych objawow,
                    wlasnie skonczylam amoxil na zatoki i zauwazylam ze przestalam
                    latac a nocy po dwa razy na siusiu. oprocz od czasu do czasu bolu a
                    jednym boku nic mi nie bylo.

Minnie

• Gość: ulla Re: co zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 08:00
                      Ja tak mialam przy duzym miesniaku macicy(+2 mniejsze o ktorych nie
                      wiedzialam)-uciskal na narzady i rozne takie objawy dodatkowo
                      wystepowaly,po operacji ustalo.kilka x tez przy stanach zapalnych
                      drog moczowych
                  • Gość: gość Re: co zrobić? IP: *.173.22.57.tesatnet.pl 25.05.09, 04:27
                    UUUUUUUUUUUU to mówisz że to na tle nerwowym może być? a ile lat miałaś kiedy
                    ten problem się objawił?jak długo stosowałaś leki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka