Dodaj do ulubionych

pytanie dot. gin.

26.04.09, 07:50
W swoim zyciu bylam raz u ginekolga ale nie mialam robionych zadnych badan bo
bylam dziewica i lekarz nie zlecil nawet cytologii. Teraz mam 24 lata i
chcialabym zrobić wszytskie niezbedne badania, zapisałam sie na wizyte
prywatnie i teraz pytanie, czy taka cytologia jest przeprowadzana odrazu czy
nie?czy będą zlecane jeszcze jakieś inne badania? nie mam pojecia jak to
wsztsko bedzie wyglądać, a wolalabym zeby wszytsko odbylo sie przy pierwszej
wizycie bo nie stać mnie za każdą płacić
Obserwuj wątek
    • lesialesia Re: pytanie dot. gin. 26.04.09, 09:03
      nie rozumiem po co prywatnie skoro nie masz pieniędzy...
      • abba_999 Re: pytanie dot. gin. 26.04.09, 09:25
        Bo w mojej przychodni pierwsze wolne terminy są na październik
        • Gość: eressea Re: pytanie dot. gin. IP: *.icpnet.pl 26.04.09, 11:34
          abba_999 napisała:

> Bo w mojej przychodni pierwsze wolne terminy są na październik

W Twoim mieście jest tylko jedna przychodnia? Poszukaj innej, najlepiej prywatnej która ma wizyty na NFZ i sprzęt (np. ultrasonograf dopochwowy) - będziesz miała wszystko za darmo w ramach jednej wizyty (cytologia + USG). Jak masz jakieś wątpliwości co do przebiegu wizyty i wykonywanych badań to dzwoń do lekarza/przychodni, żeby rozwiać wątpliwości. Tu na forum nikt nie udzieli Ci konkretnej odpowiedzi, gdyż wizyta może różnie przebiegać w zależności od lekarza (jeden zrobi cytologie, USG i badanie piersi, inny zamiast tego ograniczy się do badania ręcznego i wywiadu uncertain ).
    • Gość: bardu Re: pytanie dot. gin. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 09:40
      Są lekarze, którzy sami pobierają cytologię i tacy, którzy tego nie robią.
      Jeśli chcesz, żeby wszystko zrobił jeden lekarz to wcześniej się upewnij. Ale
      nawet jeśli jeden lekarz wszystko załatwi to bądź pewna, że za to zapłacisz - na
      pewno nie zrobi Ci badania za darmo. Tak więc nie ma różnicy czy to ten sam
      lekarz czy inny. Tyle, że biegania mniej.
      • abba_999 Re: pytanie dot. gin. 26.04.09, 10:01
        no tak rozumiem, ze bede musiala za to jeszcze dopłacic ale kwestia tego, czy
        jak mi zrobi badanie i beda wyniki to musze sie znowu umawiać na wizytę zeby te
        wyniki zinterpretować? Przeparaszam ze zadaje takie pytania ale wolalabym
        wiedziec na jakie koszty musze sie nastawiać
        • lesialesia Re: pytanie dot. gin. 26.04.09, 10:15
          jak wszystko wyjdzie w porządku to Ci przez telefon nawet powiedzą że jesteś I
          grupa i następna kontrola za pól roku/rok. jak coś będzie źle to będziesz
          musiała podjąć leczenie.
          tak swoją drogą przez 24 lata jakoś Ci się do ginekologa nie spieszyło, a teraz
          nagle się obudziłaś.
          • zawszezabulinka Re: pytanie dot. gin. 26.04.09, 10:18
            jesli poprosisz o cytologie to raczej nie powinno byc problemu, nie wiem, jak to
            jest z dziewicami.
            jesli chodzi o badania to zalezy od gina jak bedzie wygladac wizyta w celu
            interpretacji.mnie gin prywatna zalecila badania krwi i takie tam. za 1-2
            tygodnie udalam sie do niej, przejrzala papierki powiedziala wszystko w normie.
            ja chcialam zapytac o cene wizyty a ona sie usmiechnela i powiedziala - nic
            • abba_999 Re: pytanie dot. gin. 26.04.09, 10:29
              >tak swoją drogą przez 24 lata jakoś Ci się do ginekologa nie >spieszyło, a
              teraz nagle się obudziłaś.

Byłam ponad rok temu, ale nie zleciła badań, kazała przyjść dopiero jak
              rozpocznę współżycie, tak tez się stało więc wolala bym jak najszybciej zrobić
              te badania
              • lenkau Re: pytanie dot. gin. 26.04.09, 19:20
                Dziwny ten lekarz,cytologię robi się też u dziewicy
                • abba_999 Re: pytanie dot. gin. 27.04.09, 07:21
                  no własnie tez sie zdziwiłam. Powiedziala ze jestem za wąska i nie da rady
                  • Gość: wiejska baba do gin nie ma rejonizacji, szukaj innego lekarza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 14:27
                    i nie płac masz prawo do cytologi raz na 3 lata
                  • Gość: er Re: pytanie dot. gin. IP: *.icpnet.pl 27.04.09, 15:54
                    abba_999 napisała:

> no własnie tez sie zdziwiłam. Powiedziala ze jestem za wąska i nie da rady

Bywa. U mnie w wieku lat 18 tez lekarz nie zdecydował się na cytologię i USG, nawet zamiast globułek dopochwowych miałam zapisywane czopki bo gin stwierdził, że mogę mieć problemy z aplikacją. Ale juz 3 lata pozniej mialam te badania jako dziewica u tego samego lekarza.

Teraz jest wiele prywatnych przychodni na NFZ, poszukaj w necie, popytaj koleżanek i nie płać za to co Ci się należy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka