Dodaj do ulubionych

"ceglana" sciana

27.10.06, 15:13
Wymysliłam sobie ze w jadalni bede miała jedną scianę jakby z cegły. I teraz
moje pytanie: czy ktoś robił cos takiego w bloku i z czego? Najbardziej
podobają mi się płytki z piaskowca, ale nie wiem czy to sie nadaje do wnętrza
i czy nie jest za cięzki (zeby nie obciązyc nadmiernie stropu). Rozwazam tez
obłozenie sciany płytką klinkierową nieszkliwioną. Ale prawdę mowiąc nie
bardzo to do mnie przemawia jako element wystroju wnętrz, bo wydaje mi się
wyglądać srednio naturalnie, a mnie zalezy na efekcie starej sciany. Macie
jakies pomysły?
Obserwuj wątek
    • Gość: robi Re: "ceglana" sciana IP: *.krasnystaw.net 27.10.06, 17:01
      a moze coś takiego, sam robiłem ostatnio:
      foto.onet.pl/0,21967580,1183635,8124734,user.html#ih8124732
    • jarecki_2 Re: "ceglana" sciana 27.10.06, 18:44
      Oczywiście że się robi, piaskowiec dobry pomysł. Możesz zastosować właściwie
      każdy materiał jaki Ci się podoba i jaki znajdziesz, właściwie nie ma
      ograniczeń. Można nawet zastosować oryginalną cegłę, starą, z jakiejś rozbiórki
      i pociąć na wąskie płytki i będzie super oryginał. Po przyklejeniu zagruntować,
      zabezpieczyć przed pyleniem cegły i jest.
      • Gość: janusz Re: "ceglana" sciana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 19:06
        ...po przecięciu takich cegieł należy strony cięte dokładnie umyć ze szlamu po
        cięciu,wysuszyć i dopiero kleić.super efekt na ściany i cokoły.polecam także.
        • sylwia.ax Re: "ceglana" sciana 27.10.06, 20:20
          dzięki za podpowiedzi.
          • Gość: cromwell Re: "ceglana" sciana IP: *.48.jawnet.pl 28.10.06, 16:51
            wszystko piekne
            ale w kuchni warto stosowac materialy glazurowane
            jak siadzie tlusty kurz na szorstkim kamieniu albo zwyklej cegle
            tak klekajcie narody;)

pzdr.
            • sylwia.ax Re: "ceglana" sciana 28.10.06, 16:55
              Kuchnia jest oddzielnie, zamykana :-)
            • Gość: menda Re: "ceglana" sciana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 17:38
              Gość portalu: cromwell napisał:
              > jak siadzie tlusty kurz na szorstkim kamieniu albo zwyklej cegle
              > tak klekajcie narody;)

Jak siądzie, to będzie wyglądało na jeszcze starsze - a o to chyba idzie? :))
              No, chyba, że taki szorstki kamień albo cegłę odpowiednio potraktować, zapuścić
              czymś takowym co by wystarczyła gąbeczka i dajmy na to - Ludwik.
              Sporo uwagi poświęciłbym spoinie, bo to ona - wbrew pozorom - w powaznym
              stopniu wpłynie na odbiór wizualny. Można ciąć i kleić płytki ze starej cegły,
              montować postarzany kamień dowolnej maści a efekt może zepsuć źle wykonana
              spoina - z nieodpowiedniego materiału, o niedobranym składzie, kolorze i
              fakturze. Wszelkie gotowe spoiny - jeżeli ma ona naśladować starą spoinę -
              odpadają. W przeciwnym razie wyjdzie coś co w latach 70-ych i 80-ych dominowało
              w blokowych kuchniach - czyli plastikowe, powtarzalne panele w cegiełkę z
              gładziutką i równą pod sznurek spoiną.
              • Gość: cromwell Re: "ceglana" sciana IP: *.48.jawnet.pl 28.10.06, 17:57
                tak beda starsze
                im starsze tym bardziej lepiace;)
                fakturka robbiego jest niczego
                tylko takie kamyki kladzie sie bez spoin
                masz szczeline glebokosci 2-3 cm
                a w szczelinie siedza pajaki krzyzaki , prusaki , karaluchy brrrr;)

pzdr.
                • Gość: menda Re: "ceglana" sciana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 18:25
                  > a w szczelinie siedza pajaki krzyzaki , prusaki , karaluchy brrrr;)

to one razem, wespół w tej szczelinie i ten...teges? Sodoma i gomora - zakleić!
                  Zeby mi po kuchni karaluch z krzyżem na - za przeproszeniem - plecach, ganiał?
                  Zakleić! Tak nie może być!
                  • Gość: cromwell Re: "ceglana" sciana IP: *.57.jawnet.pl 29.10.06, 14:08
                    smiej sie menda
                    nie chce mi sie szukac w necie
                    ale sa kamyki ukladane bez spoin
                    wracajac do spoin
                    proponujesz sywii kupic worek wapna palonego
                    wapno zdolowac
                    wrzucic 2 zdechle koty
                    a do murowania kupic 10 paletek kurzych jaj?

o ile ze zdechlymi kotami i jajkami nie bedzie problemu
                    to podpowiedz plis
                    gdzie mozna kupic wapno palone

pzdr.
                    • sylwia.ax Re: "ceglana" sciana 29.10.06, 14:57
                      Cieszę się ze ten wątek dostarcza wam tyle radości :-) Idąc za waszymi radami,
                      pomyslałam ze najlepiej będzie jak metodą starozytnych sama sobie ulepię
                      cegiełki ze słomy i gliny; tylko z wysuszeniem na słoncu musiałabym czekać do
                      upalnego lata ;-)
                      pozdr,
                      • Gość: menda Re: "ceglana" sciana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 19:34
                        sylwia.ax napisała:

> Cieszę się ze ten wątek dostarcza wam tyle radości :-)

Droga Sylwio! Bynajmniej - nie kpię z twojego pomysłu, tak tylko sobie
                        z "cromwell'em" nabiał robimy. Ale żarty na bok - aby uniknąć niezamierzonego
                        jak mniemam efektu sztuczności i podróby, musisz zwrócić uwagę na detale. W
                        przeciwnym razie będziesz zawiedziona. Takim - niby - detalem jest wygląd
                        spoiny. Nie jest łatwo skopiować coś co kiedyś wykonywano w innych warunkach i
                        przy użyciu nieco innych materiałów. Codziennie wykonuję tego typu pracę i z
                        każdym dniem uczę się czegoś nowego - mimo, że zawód swój wykonuję już
                        od.....ho ho ho :))
                        Cierpliwości i konsekwencji życzę - warto. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka