Dodaj do ulubionych

BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA

04.07.12, 18:23
Mam pytanie, MATOŁY z której wspólnoty wydały zezwolenie by w samym środku osiedla likwidować trawnik, wycinać drzewa by stawiać stare, pordzewiałe blaszaki? Trzeba naprawde nie mieć w ogóle inteligencji by takie decyzje podejmować, ale cóż tacy ludzie rządzą na osiedlu, które z roku na rok popada w coraz to większą ruinę...
W Kielcach jakoś mimo że ludzie należą do spółdzielni to nie ma mowy by stawiać garaże w samym środku osiedla, a samochody ludzie trzymają pod chmurką. I nikomu to jakoś nie przeszkadza.
Obserwuj wątek
    • wolnysluchacz30 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 05.07.12, 23:29
      To osiedle dawno powinni zrównać z poziomem cmentarza. Oczywiście mieszkaja tam jeszcze normalni ludzie ale patologia górą.
      • przybysz44 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 07.07.12, 21:39
        MATOŁ to z ciebie ciulu nawet nie wiesz jaki ,,,,,, i do tego zardzewialy,,a garaze maja byc i koniec czy to sie komus podoba czy nie ,a jesli ci przeszkadza ,,ciulu jeden to mozesz zawsze napisac zazalenie do Pana Boga ,bo tyle tylko mozesz fiucie
        • kibic321 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 10.07.12, 09:22
          Gratuluje udanych pomysłów.... jakie będą następne? proponuje zlikwidować plac zabaw i postawić garaże!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • jedyny_rbq Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 13.07.12, 07:37
            Cóż mieszkamy w takim kraju a nie innym... osoby , które wydały zezwolenie nie konsultowały się z mieszkańcami pobliskich bloków, decyzja zapadła i blachy na trawniku są....głupota, prostactwo i totalny brak jakichkolwiek oznak rozumu w tych zakutych łbach...ale to się z czasem odwróci przeciwko nim...jak tłum się zbierze i rozp...doli bandę przygłupasów - precz z komuną!
            • rumcajs_88 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 13.07.12, 10:37
              Jak wam nie wstyd podejmować tak durne decyzje... A co poczniecie gdy wam burmistrz wyp...rdoli blaszaki spod 4 bo zechce zrobić droge jak to ma w planach. Gdzie przeniesiecie blaszaki? ostatnim terenem wspólnoty zostaje plac zabaw pod 3 i 1, plac pod hotelowcem, tam też postawicie garaże? Ludzie opamiętajcie się. Jak to teraz wygląda, już wcześniej był syf z tymi garażami teraz to już naprawde się robią slamsy... Naprawdę chcecie mieszkać wśród garaży???
              • kibic321 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 13.07.12, 11:57
                Zdjęcia z dedykacją dla burmistrza, władców wspólnot i wszystkich innych, którzy tak pięknie dbają o NASZE OSIEDLE. Wszystkim wam w imieniu mieszkańców osiedla chciałem powiedzieć piękne i serdeczne "Do widzenia"!!! Nie chcemy was we władzach!!!!

zapodaj.net/81a8f8e6e1568.jpg.html
                zapodaj.net/cfc63629ba48e.jpg.html
                zapodaj.net/9eaa8747548d4.jpg.html
                zapodaj.net/ebe5bd3085418.jpg.html
                • domino925 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 19.11.12, 17:13
                  Witam,

Łza się w oku kręci jak oglądam te zdjęcia Panie kibic 321. Tak się składa ze to moje rodzinne piękne osiedle. Z coraz większym żalem patrzę na potworną degradację tego osiedla. Po wjeździe na osiedle witają mnie zardzewiałe, paskudne blaszaki. Starzy mieszkańcy (jeszcze z czasów PRL-u) nie nauczeni ani dbać o klatkę schodową, a tym bardziej o osiedle .
                  Podsumowując osiedle w stanie intensywnej degradacji, nie zachęcające ani do spacerów po tej okolicy, ani tym bardziej do zamieszkania tutaj. Wszystko to przykre ale prawdziwe .

Pozdrawiam
        • jedyny_rbq Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 13.07.12, 16:04
          Do "przybysz" sformuowanie cyt. "ciulu jeden...." w XXI wieku jest jakby nie na miejscu - zalatuje żenadą - wyrazy współczucia dla matki...
          tyle w temacie...
    • narciarz-only Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 14.07.12, 14:18
      A radna osiedla siedzi i pierdzi w stołek. Każdy pcha się do koryta i z każdym rokiem coraz tragiczniej to osiedle wygląda.

Ps. Zdjęcia kibic321 super ;)
      • gulon_od_20_lat Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 14.07.12, 15:25
        Wreszcie ktoś ruszył bardzo ważny i ciekawy temat :).
        Najpierw nawiąże do narciarza-only... Radnym kto by tu nie był wcale nie mysli o tym osiedlu. Lepszy chyba był już p. Kowalski który nie zrobił NIC i jak sie okazuje to było DUZO bo przynajmniej nie zaszkodził tak jak teraz badz nie przyklaskał takiej madrej decyzji wspolnoty i pomysłu burmistrza.
        Drugi temat Pan Jaworski juz chyba całkowicie postawił krzyżyk na osiedlu i nie zamierza tu nic zrobic dla nas tylko wszystko na rynku. Trzeba było przenies garaze z terenu gminy bo tam pod balkonami za 11-tka ma byc droga do prywatnych działek :) BRAVO!!!!
        • gulon_od_20_lat Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 14.07.12, 16:07
          Skoro na naszym osiedlu pomysłem wspólnoty (oczywiscie decydentów) i Pana J. stoją kurniki to ciekawe czy spodoba się Wam mój pomysł???

Miała byc rewitalizacja na Obu rynkach a jest rewitalizacja na osiedlu...
          Tak wiec postanowiłem przedstawic moja wersja rewitalizacji centrum Chęcin i obu rynków co sądzicie ??
          zapodaj.net/c03525fb92af3.jpg.html
          zapodaj.net/bc467e1ce5b0c.png.html
    • mieszkaniec987 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 18.07.12, 08:52
      Skandal i jeszcze raz! Państwo milicyjne!

Poniżej filmik -
      plus.google.com/100329787111216252964/videos

PS. Dzięki kibic123 za inspirację!
      • kibic321 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 18.07.12, 17:24
        Należy panią radną Bęben odsunąć ze sprawowania władzy na naszym osiedlu. Za jej kadencji jest jeszcze gorzej. Czy zrobiła coś by nasze osiedle zyskało? NIC!!! Czy zrobiła coś by budy nie stawiać w "sercu" osiedla? NIC... Przy następnych wyborach mieszkańcy pani za to podziękują, a przynajmniej ja i moi znajomi na pewno!!!

Tu trochę inny przykład, ale obrazujący jak polska staje się centrum kiczu i tandety!!!
        trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,12146923,Burmistrz_Wladyslawowa_przyznaje_nam_racje__Mamy_tu.html
      • gulon_od_20_lat Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 19.07.12, 23:25
        Swietny film !!!! :) Ubawiłem sie totalnie, oglądam któryś raz i wciąż sie brechtam :) Swietny montraż !!! :D Myśle że mozna by go wrzucić na główną sronę www.checiny.pl bo tam informują o nowo powstających filmach i dokumentach o Chęcinach!
        Ten choć krótki to dosadny !!! :D:D:D:D
        • mieszkaniec987 do gulon 20.07.12, 06:57
          Dzieki, linkujemy gdzie się tylko da!
          Do następnych wyborów! A filmik zapewniam nie ostatni, no ostatni na ten temat!
    • rumcajs_88 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 07.08.12, 12:34
      Wichury przeszły nad Świętokrzyskim, szkoda że nie pozrywało tych blaszanych bud ze środka osiedla.
      • rumcajs_88 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 07.08.12, 12:36
        ale może następnym razem... Bądźmy dobrej myśli...
        • gulon_od_20_lat Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 08.08.12, 19:01
          Starych ruder i slamsów przybywa... zielen ginie pod betonami z każdym dniem. Podobno jeśli bedzie trzeba przenieś garaze te z okolic bloku num 4 i "hotelowca" to pomysł jest by ustawiac je przed blokiem num 3 :)
          PS. Szkoda tych domów uszkodzonych w okolicy przez wichure... lepiej jak by te slamsy wyniosło prosto na skup złomu do Nowin :D
          • kibic321 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 09.08.12, 08:00
            Czyli moje projekty nabierają realnych kształtów... Smutne ale niestety prawdziwe. A burmistrzowi J. proponuje zastąpienie określenia "Chęciny miasto królewskie" a nowym "Chęciny miasto blaszaków i ruder"

A i jeszcze jedno, Jaworski jest z wykształcenia mgr inż. ochrony środowiska, a bez żadnych skrupułów wydał zgodę na wycięcie drzew na budowę slamsów. WSTYD I HAŃBA!!!!
            • 1bleble123 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 09.09.12, 21:40
              Co do garaży na osiedlu popieram w 100%, sam jestem mieszkańcem bloku nr 4 od xx lat. Teraz ma zacząć się budowa na kamieniołomach hmmm ciekawe gdzie będziemy teraz z dziećmi na spacer wychodzić tylko nasuwa się jeden pomysł - spacery będą się odbywać między garażami. Patologia.
    • prawdziwy-snk Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 08.08.12, 23:22
      na weekendzie popstrykm parę zdj. do wyglądu żeby każdy mógł podziwiać nasze wspaniale osiedle na którym coraz gorzej jest...;))
    • anty.idol O slumsach w radiu 23.08.12, 11:12
      20 sierpnia Radio Kielce gościło w Chęcinach. Na stronie urzędu pojawiła się relacja z wizyty, tu cytat: "Radiosłuchaczy powitał gospodarz Gminy i Miasta Chęciny – Burmistrz Robert Jaworski. Zachęcał od do odwiedzania gminy Chęciny i poznawania wspaniałych uroków królewskiego miasteczka."

Tutaj miłościwie nam panujący miał zapewne na myśli SLUMSY na os. Sosnówka, które są ewenementem nie tylko na skalę krajową, ba nawet nie na skalę europejską, to jest ewenement na skalę światową. Już dziś chęcińskie slumsy są porównywalne do słynnych slumsów z Rio czy Indii. Jest szansa że zostaną wpisane do światowego dziedzictwa UNESCO, wszelkie wymagania zostały spełnione, gdyż reprezentują arcydzieło ludzkiego geniuszu twórczego...
      Wniosek z odpowiednią dokumentacją zdjęciową już złożyłem :P
      • anty.idol PIKNIK RODZINNY MIĘDZY GARAŻAMI 11.09.12, 12:11
        Cytat z checiny.pl
        "W sobotę 08.09.2012r. odbył się II Piknik Rodzinny na osiedlu Sosnówka zorganizowany przez Zarząd Wspólnot Mieszkaniowych Bloku nr 1A, Radę Osiedla Sosnówka w Chęcinach oraz Miejsko – Gminny Ośrodek Kultury w Chęcinach.
        (...) Nasze przedszkolaki aktywnie uczestniczyły podczas zabaw, gier i konkursów. Na dzieci czekało mnóstwo atrakcji, m.in. dmuchane zamki, trampolina, ciuchcia, zjeżdżalnia oraz basen z kolorowymi kulkami."

A CZEMU NIE BYŁO ZABAWY W CHOWANEGO MIEDZY GARAŻAMI? MYŚLĘ ŻE TO BYŁBY HIT TEGO FESTYNU. MOŻE ZA ROK, MIEJMY NADZIEJĘ... CHOĆ ZA ROK JUŻ SIĘ MOŻE OKAZAĆ ŻE NIE BĘDZIE GDZIE GO ZORGANIZOWAĆ BO WSZĘDZIE BĘDĄ GARAŻE...
    • blok8 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 27.09.12, 22:09
      kibic321 napisał:

> Mam pytanie, MATOŁY z której wspólnoty wydały zezwolenie by w samym środku osie
      > dla likwidować trawnik, wycinać drzewa by stawiać stare, pordzewiałe blaszaki?
      > Trzeba naprawde nie mieć w ogóle inteligencji by takie decyzje podejmować, ale
      > cóż tacy ludzie rządzą na osiedlu, które z roku na rok popada w coraz to większ
      > ą ruinę...
      > W Kielcach jakoś mimo że ludzie należą do spółdzielni to nie ma mowy by stawiać
      > garaże w samym środku osiedla, a samochody ludzie trzymają pod chmurką. I niko
      > mu to jakoś nie przeszkadza.
      NAJWAŻNIEJSZE:
      NIKT NIE WYDAŁ ZEZWOLENIA NA GARAŻE.
      A NAWET JEST ODMOWNA OD STAROSTY ŚWIĘTOKRZYSKIEGO
      DLATEGO ZOSTAŁ ZMIENIONY ZARZĄD W WSPÓLNOCIE ( NOTABENE RADNA SIE ZAŁAPAŁA )
      a NOWY ZARZĄD MA DUŻY PROBLEM Z NADZOREM BUDOWLANYM O CZY NIC NIE MÓWI MIESZKAŃCOM. OKAZUJE SIE ŻE NIC NIE WIEDZIELI I JEST TO SAMOWOLKA.
      TAK ŻE SZYBKO MOŻNA ROZWIĄZAĆ TEN PROBLEM WYSTARCZY TYLKO JEDNO PISMO DO ODPOWIEDNIEJ OSOBY.
      POMYSŁ NOWEGO ZARZADU BYŁ: ŻE JAK ICH GARAŻE SĄ NIELEGALNE TO TRZEBA TEŻ ZGŁOSIĆ POZOSTAŁE BO TEZ SA BEZ ZEZWOLENIA.
      A TAK DLA JASNOŚCI MY WYBIERALIŚMY RADNYCH I MY ICH MOŻEMY ODWOŁAĆ.
      TYLKO TRZEBA TROCHĘ CHĘCI.
      CZAS NA ZMIANY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • rumcajs_88 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 28.09.12, 15:32
        blok8 napisał:

> a NOWY ZARZĄD MA DUŻY PROBLEM Z NADZOREM BUDOWLANYM O CZY NIC NIE MÓWI MIESZKAŃ
        > COM. OKAZUJE SIE ŻE NIC NIE WIEDZIELI I JEST TO SAMOWOLKA.
        > TAK ŻE SZYBKO MOŻNA ROZWIĄZAĆ TEN PROBLEM WYSTARCZY TYLKO JEDNO PISMO DO ODPOWIEDNIEJ OSOBY.

Możesz podrzucić o kogo chodzi?
        Chętnie napiszę pismo do nadzoru budowlanego, bo wiem że jest to samowola budowlana. Zresztą już raz pisałem do Powiatowego Nadzoru Budowlanego lecz niestety nie mam wiedzy jak ta sprawa dalej się toczy. Zarząd nic nie ujawni a wiem że jest z tego powodu jakiś smród. Chyba ponownie trzeba się o to upomnieć.
    • prawdziwy-snk Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 30.09.12, 11:18
      Gmina ogłosiła konkurs na nazwę i znak graficzny hali widowiskowo – sportowej w Chęcinach

Można by coś wymyśleć ;D Doczepić garaże do hali xDDD
      • kibic321 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 01.10.12, 19:25
        prawdziwy-snk napisał:

> Gmina ogłosiła konkurs na nazwę i znak graficzny hali widowiskowo – sport
        > owej w Chęcinach
        >
        > Można by coś wymyśleć ;D Doczepić garaże do hali xDDD

Moja propozycja: THE GULON CENTER
        • przybysz44 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 02.10.12, 10:58
          ,,kibic'' jak czytam twe wymiociny to wydaje mi sie ze ty bedziesz idealnym kand. na radnego w nastepnych wyborach????,,,,fotografowanie masz opanowane w 100%,pozatym felietonista z ciebie super,,i wiem nawet kto ty jestes,a tak zdziwisz sie ,ale wiem,,ciekawe czy masz na tyle odwagi by publicznie sie przyznać,,,,o ile wiem to nie posiadasz autka i dlatego tak jedziesz po ludziach posiadajacych autko,,,zapewne nie masz drygu do jazdy ,w przeciwnym wypadku bys inaczej patrzył na ludzi posiadających owe dobrodziejstwo naszych czasów,,,,mieszkasz tutaj od niedawna ,a wydaje ci sie ze wszystko o wszystkich wiesz,,,pokory troszke i innego spojrzenia,,,,pozdrawiam
          • kibic321 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 02.10.12, 11:57
            Wiesz że nic nie wiesz, detektyw z ciebie żaden...
            Jestem gulonem od urodzenia. Mieszkam tu prawie 30 lat, aparatu fotograficznego nie posiadam, auto się znajdzie...
            Nie wiem o kim myślisz i szczerze gówno mnie to obchodzi, ale mówiąc krótko trafiłeś kulą w płot :P

Bycie radnym. Też mi zajęcie... nic szczególnego, szkoda cennego czasu. Nawet nie myślałem by kiedykolwiek startować.

A ujawniać się nie muszę, tak jak i ty i inni się tu wypowiadający...
          • kibic321 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 02.10.12, 12:10
            A po 2 to masz strasznie ograniczone myślenie. To że jestem przeciwko garażom wcale nie musi oznaczać że nie posiadam auta lub co gorsza nie umie jeździć :P Od zawsze byłem przeciwny blaszakom w centrum osiedla. Uważam że miejsce na garaże jest z boku osiedla. Na osiedlu jestem za powstaniem parkingu i trzymaniem samochodu pod chmurką... Ale ty i inni tobie podobni boicie się że ukradną wam 20-letnie golfy :P
            • przybysz44 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 02.10.12, 19:11
              no prosze uderz w stół a nozyce same sie odezwą ,,,,i o to chodzi widze u cie zupelnie inne myslenie,,tak trzymaj,,,pozdrawiam
              • kibic321 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 03.10.12, 08:42
                Myślenia wcale nie zmieniłem, po prostu uważam że stawianie garaży w samym centrum osiedla jest grubą przesadą i w tej kwestii zdania nigdy nie zmienię!!! Nie wiem czemu ty tak zaciekle bronisz tego durnego pomysłu... Pewnie nie mieszkasz z widokiem na garaże... Wartość mieszkań rażąco spadnie, kto zechce kiedyś sprzedać boleśnie się przekona (ja bym nie kupił). Kolejna sprawa bloki przez 30 lat nie doczekały się jakiegokolwiek remontu, popadają w coraz to większą ruinę, ponoć jest problem porozumienia we wspólnotach o termomodernizację, ludzie nie chcą się zgodzić, ale co się dziwić jak znów im mogą zaserwować poziom remontu jakościowo zbliżony do wymiany drzwi wejściowych na klatki schodowe. Prawda jest taka że osiedle popada w coraz to większą ruinę...
                • przybysz44 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 03.10.12, 10:56
                  wiesz zgodził bym sie z toba co do garazy jak mowisz ,,w samym centrum'',,,ale sam widzisz że to nie sa jedyne garaze,wiele z nich juz stalo przy drodze,tak ze dostawienie kilku nie robi az tak wielkiej roznicy, to moje zdanie,,,,,a jesli chodzi o termoizilacje???,,,,powiem tak,poprzedni ,,mlody''zarzad chcial cos w tej sprawie zrobic,o ile wiem chcieli zaciagnąć nawet kredyt w banku na owe prace,,,teraz mamy zarzad ,,starszy'' i z tego co wiem to chcą ocieplać za gotowke,tzn po jednej scianie,,,,smiechu warte hahahahaha,,,,no ale sami sie pchali do tego przybytku,i powiem wiecej,jak szybko weszli do zarzadu tak szybko trzeba bedzie ich odsunąć bo nic dobrego z tego nie bedzie,,,,jak slysze te ich wywody na temat osiedla,,to przypominaja mi sie czasy dawnego PRL-u,,,pozdrawiam
                  • kibic321 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 03.10.12, 23:08
                    tych przy drodze też nie powinno być... ten błąd już popełniono wiele lat wcześniej. Miejsce na garaże powinno być poza osiedlem a na osiedlu co najwyżej parkingi i dużo zieleni a nie betonu...

POMOCY!!! PARK TONIE W BETONIE!!! przypomniało mi się takie hasło przeczytane kiedyś na murze w pobliżu parku w innym mieście... U nas mogło by zabrzmieć POMOCY!!! SOSNÓWKA TONIE W BLASZAKACH... smutne lecz niestety prawdziwe.
                    • przybysz44 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 04.10.12, 14:36
                      nasze osiedle nie jest odosobione w problemie ,,garazy/'' wiec nie wiem , warto tak zaciekle sie temu przeciwstawiać???,,,,,mysle że są o wiele poważniejsze problemy,chodzby temoizolacja itp,i tu by chyba trzeba szukac rozwiazań ,a nie skupiac sie na garażach,one byly są i będą,,,,,,,cos wiecie na temat ociepleń???? nieeee lub niewiele,,dlatego może na tym wątku poświęćcie wiecej czasu,o garażach juz wszystko powiedzieliscie ,,nastepny temat to ,,sprawy sadowe z Nowinami,,,,mlody zarząd walczył przez 4-lata,a obecny cytuje slowa jednej z pań,,no musimy im zaplacić z niemi sie nie wygra'',a chodzi o niebagatelną kwote 50tys,i co powiedzie ???? tak to ma wyglądać?????po to przyszedł stary zarząd by tak zalatwiać nasze sprawy???,,,idzie zima i znow kolejne miesiące z pleśnia na scianach,a wam tylko garaże w glowie????...pozdrawiam
                      • kibic321 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 04.10.12, 22:55
                        Nie kłam!!! Nigdzie nie spotkałem się z takim syfem garażowym jak u nas na Sosnówce. Twierdzisz że jest inaczej podaj przykłady. Czekam.
    • mieszkaniec136 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 03.10.12, 14:36
      Te garaże to porażka,lecz niestety jeśli ma się za sobą poparcie Pani radnej i Pana burmistrza to można robić na osiedlu co się chce i jak się chce. Dziwię się, że wywala się w jednej ze wspólnot jak to kolega nazwał młody zarząd który chciał robić termomodernizację bloków i wybiera się do zarządu ludzi wyrwanych z PRLu którzy nigdy nic nie zrobili dobrego dla osiedla i nic dalej nie zrobią - chyba, że dostawią więcej garaży. Te bloki popadają w totalna ruinę,ale wystarczy,że pojawi się propozycja termomodernizacji i słowo kredyt a ludzie wywalają zarząd bo tak wygodniej. Wydaję mi się że tych garaży już nie da się usunąć bo ''beton'' rządzi na osiedlu i tak zostanie.
      • marmar47 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 16.11.12, 13:07
        Witam wszystkich,

Śledząc poruszane problemy związane z nielegalnym stawianiem blaszaków,odnoszę wrażenie, że nie umiecie walczyć o swoje prawa. Walczcie z ludzką głupotą, kierując pisma do odpowiednich organów. Piszcie pisma o interwencję gdzie się tylko da, włączając w tę sprawę również media, jeśli odpowiednie organy nie zajmą stanowiska w powyższej sprawie. A skoro nie godzicie się z takim stanem rzeczy - to zwracam uwagę na obowiązującą generalną zasadę, że prawo współwłasności przysługuje niepodzielnie wszystkim współwłaścicielom. Oznacza to, że z prawa tego nie wolno nikogo wyłączyć, jak również żaden ze współwłaścicieli nie może oczekiwać skutecznego uprawnienia do wyłącznego korzystania z części nieruchomości wspólnej( wspólnego terenu). Mieszkańcom przeszkadzają nielegalnie postawione blaszaki, naruszone zostały ich prawa - odpowiednie organy powinny ten problem definitywnie rozwiążać. A co w takiej sytuacji robią zarządy wspólnot i radni ? Czy są tak samo bezradni jak ich mieszkańcy?

pozdowienia dla wszystkich użytkowników
        • domino925 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 19.11.12, 17:24
          Witam,

Łza się w oku kręci jak oglądam te zdjęcia kibica321. Tak się składa ze to moje rodzinne piękne osiedle. Z coraz większym żalem patrzę na potworną degradację tego osiedla. Po wjeździe na osiedle witają mnie zardzewiałe, paskudne blaszki.
          Starzy mieszkańcy (jeszcze z czasów PRL-u) nie nauczeni ani dbać o klatkę schodową, a tym bardziej o osiedle .
          Podsumowując osiedle w stanie intensywnej degradacji, nie zachęcające ani do spacerów po tej okolicy ani tym bardziej do zamieszkania tutaj. Wszystko to przykre ale prawdziwe .

Pozdrawiam
          • domino925 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 27.11.12, 15:56
            Witam,

Co taka cisza z garażami. Proponuję pójść za radą autora "trafnych wypowiedzi" na forum: maggie81 i zadzwonić do redakcji Echa Dnia bowiem według Jej( Jego) twierdzeń, oni lubią takie tematy i są dość często skuteczniejsi .

Pozdrawiam
    • prawdziwy-snk ZDJĘCIA SLAMSÓW NA OS.SOSNÓWKA (SNK) 27.11.12, 20:42

TAK JAK WAM OBIECAŁEM DOTRZYMUJE SŁOWA I TROCHĘ Z OPRÓŻNIANIEM ALE JEST:
      MIŁEGO OGLĄDANIA :))))) hehehee

1) img443.imageshack.us/img443/7020/45153428.jpg
      2) img22.imageshack.us/img22/3875/88257424.jpg
      3) img841.imageshack.us/img841/6697/54880717.jpg
      4) img443.imageshack.us/img443/6830/21516983.jpg
      5) img853.imageshack.us/img853/5218/62371291.jpg
      6) img198.imageshack.us/img198/1290/67091948.jpg
      7) img525.imageshack.us/img525/9006/29226419.jpg
      8) img268.imageshack.us/img268/4361/54126701.jpg
      9) img834.imageshack.us/img834/6662/17875022.jpg
      10) img138.imageshack.us/img138/6571/94009603.jpg

• rumcajs_88 Re: ZDJĘCIA SLAMSÓW NA OS.SOSNÓWKA (SNK) 28.11.12, 17:46
        Cóż za piękny widok... Moje ulubione zdjęcie
        img198.imageshack.us/img198/1290/67091948.jpg
    • szcze92 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 01.12.12, 12:03
      haha :)

i46.tinypic.com/351i8fo.jpg

• rumcajs_88 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 01.12.12, 13:05
        i bardzo dobrze że tą sprawą w końcu ktoś zainteresował media. Potwierdziło się że to samowola budowlana.
        Po tej sprawie widać jacy kompetentni ludzie zarządzają to wspólnotą, a tłumaczenie pani Lucyny jest żałosne że nie wiedzieli :P W prawie polskim nie znajomość przepisów nie zwalnia z odpowiedzialności... Jak się nie ma o czymś pojęcia to się za to nie bierze, taka uwaga do władz wspólnoty bloków 3, 7, 8, 9, 10, 11
        • reader48 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 01.12.12, 16:24
          Witam wszyskich dyskutantów tego wątku,

No i stało się. Wreszcie nie będzie blaszków, ale i zero zieleni. Może już wreszcie wystarczy tego stawiania na każdym skrawku ziemi garaży, kosztem zielemi. Powstaje tylko jedno pytanie: dlaczego miasto wydało zezwolenie na wycięcie drzew?
          Przykre jest tylko to,że Właściciele garaży zostali wpuszczeni w bambuko przez nowy Zarząd Wspólnoty oraz Panią Radną, którzy sami sobie ukręcili bata, wprowadzając dezinformację wsród mieszkańców. Teraz muszą wypić to piwo, które sobie sami nawarzyli..
          Tak to jest -władza, to również odpowiedzialność Szanowny Zarządzie Wspólnoty.
          pozdrowienia dla wszystkich
          • tomi_34 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 01.12.12, 18:01
            Od samego początku każdy stawiał gdzie chciał i to był błąd. Powinien być wyznaczony teren jak to jest na innych osiedlach i tam stawiać wszystkie te rudery. A teren był do tego wzdłuż ulicy posadzić rzad drzew/krzewów dojazdy porobić i koniec.
            A w środku osiedla zrobić alejki, ławeczki, krzewy nasadzić. i było by super ;))) Bloki będą ładne niedługo niektóre..;)
            • gulon_od_20_lat Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 02.12.12, 22:10
              wszystkie te baraki da sie usunąć i przywrócić stan powszeni. Fakt drzewa beda musiały jakis czas rosnąć nim bedą takie jak te wycięte.. A za ten stan rzeczy ktory mamy należą się słowa uznania również dla naszego wspaniałego burmistrza, nie zapominajmy o nim, który dba o każdy zakątek gminy, podnosi estetyke każdego miejsca gminy ze wydał zezwolenie na wycinke drzew..
              • kibic321 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 02.12.12, 23:01
                Nasi włodarze takimi decyzjami rozsławiają Chęciny, gazety o nas piszą... o to przecież chodzi...
                • kibic321 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 02.12.12, 23:06
                  A tak na serio to mam nadzieję że po tym zainteresowaniu mediów w końcu ktoś zmądrzeje w Chęcinach i uda się jeszcze ten "syf" uprzątnąć. A burmistrz zrozumie że podjął najgorszą decyzję w swym życiu zgadzając się na wycięcie drzew i przyczyniając się do degradacji osiedla...
                  • domino925 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 03.12.12, 18:04
                    Witam,

Dla zainteresowanych artykuł z echa dnia:Garaże solą w oku - wielka awantura na osiedlu w Chęcinach
                    Dodano: 1 grudnia 2012, 19:00 Autor: Lidia CICHOCKA
                    Dwadzieścia garaży postawionych na osiedlu Sosnówka w Chęcinach to samowole budowlane. By je zalegalizować właściciele muszą zapłacić co najmniej 25 tysięcy złotych. Sprawę wyjaśnia nadzór budowlany. Na osiedlu Sosnówka stoi około 150 garaży jednak uwaga wszystkich skupia się na 20. Wiosną gmina poinformowała wspólnotę mieszkaniową, do mieszkańców której należały garaże, że musi odzyskać działkę. – Okazało się, że w tym miejscu będzie wodociąg a w przyszłości droga łącząca osiedle z prywatnymi działkami – mówi Zdzisław Treliński, przewodniczący
                    komitetu osiedlowego.

W maju wspólnota (to bloki 3,7,8,9,10 i 11) pokazała burmistrzowi miejsce, na które planuje przenieść garaże. – Wybraliśmy należący do nas teren za istniejącymi już garażami – mówi Lucyna Krzysztofik z zarządu wspólnoty.- Cieszyliśmy się, że tutaj nikomu garaże nie będą przeszkadzać. Zastanawiałam się tylko czy mój garaż z 1983 roku w ogóle da się przenieść, czy się nie rozpadnie.

Wspólnota dostała od gminy zgodę na wycięcie kilku drzew, usunięto też samosiejki, garaże stanęły na dawnym trawniku. - To był koniec czerwca. Nikomu z nas nie przyszło do głowy, że stawiając taki blaszak trzeba mieć zgodę na budowę i projekt – przyznaje pani Lucyna.

Okazało się jednak, że zgoda jest potrzebna. Dwóch członków wspólnoty napisało skargę na samowolę budowlaną. – Zdębiałam jak się o tym dowiedziałam – mówi pani Lucyna.- Komu to przeszkadzało? Wspólnota zawiadomiła o przenosinach wydział budownictwa Starostwa Powiatowego. – Rzeczywiście dostaliśmy takie zawiadomienie, ale stawiając garaż trzeba mieć zgodę na budowę, nie można tego załatwić powiadomieniem więc odmówiliśmy – wyjaśnia naczelnik wydziału Piotr Gąsiorowski.

Skarga trafiła do nadzoru budowlanego, który nie ma żadnych wątpliwości, że doszło do samowoli budowlanej. – Ustalamy właścicieli garaży, a to jest około 20 osób – mówi Ryszard Zgiep kierujący powiatowym nadzorem budowlanym. Wyników spodziewa się pod koniec stycznia, nie ma jednak wątpliwości, że rozwiązania mogą być dwa: nakaz rozbiórki lub zalegalizowanie.
                    Najniższa opłata to 25 tysięcy złotych.

- Nie wiem co z tym fantem zrobimy, przecież mój stary samochód nie jest wart tyle – mówi pani Lucyna. – Zarządca ma się zorientować czy można wykonać na przykład jeden projekt dla wszystkich garaży.

Właściciele garaży uważają też, że jeśli oni mają płacić za zalegalizowanie swoich garaży to pozostali powinni także ponieść te koszty. Bo najprawdopodobniej wszystkie garaże są samowolą budowlaną

• 9-b Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 07.12.12, 17:34
                      Witam,
                      Gratuluję wszystkim, którzy troszczą się o swoje osiedle. Myślę, że jest fajnie, super. Prawo chce nas bronić, brawo! Myślę, że już wszystko jest przesądzone i wreszcie „blaszaki” pójdą do lamusa.
                      Ale nasuwa mi się wciąż jedno pytanie: Jak w tym kraju ma być normalnie, jak są wciąż tacy, którzy to prawo mają gdzieś i kombinują na wszystkie sposoby ? I jeszcze potem zdziwieni, że ktoś zgłosił bezprawie. Wyrazy współczucia dla tak beznadziejnego zarządu, który widzi wyłącznie swój czubek nosa.
                      Pozdrawiam wszystkich
                      • luke-k2 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 08.12.12, 13:36
                        Witam,

Czytając powyższy artykuł narzuca mi się wciąż pytanie: Jak to jest możliwe, że radni i zarząd wspólnoty propagują działania niezgodne z prawem mając na względzie interes wąskiej grupy właścicieli lokali. A Pani Krzysztofik z zarządu wspólnoty wprost żali się dziennikarce cyt. „ zdębiałam… bo komu to przeszkadzało....”

O rety! Szybko namawiajcie swoich sąsiadów do ich odwołania z Zarządu. To jedyna sankcja za tolerowanie bezprawia.

Pozdrawiam

• przybysz44 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 26.12.12, 13:08
                          hmm,, dwoch ,,Panow' z dziesiatki (nie wiem czy mozna ich nazwać ,,Panami,,dla mnie to ZERAA),,dla swych prywatnych korzysci postanowili zakapowac,bo tak to trzeba nazwac,nie inaczej,,,do nadzoru budowlanego ws.garazy,,,,,cel osiagneli,ale czy zyskali w oczach wielu mieszkancow,,to juz inna sprawa,,,,,jak widze oni tylko widza te kilka garazy ,ale innych stojących obok nie widzą,,,te im nie przeszkadzaja,,nie widza naszych blokow zimą, zagrzybionych i zimnych itd,,zapewne beda sie znow pchac do zarzadu,,,,bo oni są niezastapieni ,uważają że tylko oni potrafia,wszystko wiedzą idt,,,,,,mam nadzieje ze te zera juz nigdy nie beda w naszym zarzadzie
                          • rumcajs_88 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 26.12.12, 18:55
                            Bardzo dobrze zrobili. Kto to widział takie cyrki wyprawiać z tymi ruderami... wszystkie te rudery z całego osiedla powinny być wyjebane w kosmos... Dla mnie to ty jesteś zerem, są przepisy budowlane i się ich przestrzega!!!
                            • by-ly Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 26.12.12, 22:27
                              Co do garaży interesu żadnego w tym nie było anie nie - "dla swych prywatnych korzysci" .
                              a jak to nazywa przybysz44, żadnego kapowania z naszej strony nie było.
                              Pismo nasze zostało odrzucone bez wszczęcia postępowania.

A co do Kapowania,
                              to "Pan" z ósemki pisał do wojewody w sprawie postawienia garaży, jeszcze zanim były postawione i dostał odmowę , o czym zapomniał pewnie wszystkim powiedzieć !!!
                              A co do ludzi pokrzywdzonych to wszystko zawdzięczają nowemu zarządowi.
                              I to że listę z nazwiskami i adresami zakapował do urzędu Pan z ósemki i dwójki to pewnie też nikt nie wie.
                              Z naszej strony było tylko pismo z informacją że nic stary zarząd nie ma wspólnego z samowolą budowlaną- i całe szczęście bo już chcieli wszystko związane z odpowiedzialnością i winą za sytuacyjnie zrzucić na stary zarząd i Komodar, a nic z tym wspólnego nie mają.

Jedno jest pewne tyle syfu to już dawno nie było w naszej wspólnocie ( no i grzyba w domach, choć co niektórym może sie wreszcie oczy otworzą co sie wyprawia w wspólnocie)

Co do bloków to chyba jedyni mówiliśmy:
                              O
                              -wywłaszczeniu bna czym dużo straciliśmy
                              -termomodernizacji od 2 lat miała być w 2013 roku , a teraz to tylko chyba sądownie.
                              -podłączenie gazu,
                              - remont drug
                              - modernizacja kotłowni
                              to tak dla tych co twierdzi że nic nie widzieliśmy w sprawie bloków.

ps: parę podpowiedzi dla nowego "zarządu" do wykorzystania, he heheheh
                              może swoją reputacje lekooooo podłamaną poprawią.

• bd100 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 28.12.12, 22:08
                            Witam,

Ejże przybysz 44, ktoś Ci nieźle namieszał w głowie i niesłusznie oskarżasz były zarząd wspólnoty. Niesłusznie oburzasz się i tracisz logicznie myślenie nie znając prawdziwych problemów wspólnotowych popierając samowolę budowlaną kilkunastu właścicieli.
                            Wobec tego mam proste do Ciebie pytania:
                            1. Czy jesteś jednym z nich i masz swój prywatny interes w tym by obrażać innych, niewinnych mieszkańców działających zgodnie z prawem?
                            2. Jeśli nie to pewnie odpowiesz na kolejne pytania: Czy twoim zdaniem samozwańczy nowy zarząd wspólnoty należycie postąpił wobec nieświadomych konsekwencji Tych co postawili nielegalnie garaże ? Kto według Ciebie za tę głupotę powinien ponieść odpowiedzialność?
                            3. Czy ta samowola nie narusza interesów innych mieszkańców osiedla sosnówka?
                            4. A co by się stało gdyby wszyscy właściciele np.108 zechciało postawić sobie nielegalnie (tak po cichutku) garaże, a np. pomijając Ciebie?
                            Serdecznie pozdrawiam wszystkich myślących życząc szczęśliwego Nowego Roku 2013 .
                            itam,
                    • domino925 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 08.01.13, 19:08

Pozdrawiam wszystkich,

Co taka cisza na forum ? Co z tymi slamsami na naszym osiedlu? Tyle hałasu i co z tą interwencją z Urzędu Dozoru? Czy konsekwecje wobec winnych zostały już wyciągnięte?
                      Czy odważni przestali już walczyć z ludzką głupotą?

Czekam na opowiedź i pozdrawiam
    • szcze92 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 29.12.12, 01:23
      zdecydowanie trzeba isc z tym na policje ;o
      • kasiabr10 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 22.01.13, 17:51
        Do Rumcajs,

Media to sprowadziła sama szefowa wspólnoty Pani L.K po to tylko by się pożalić na "złych ludzi", którzy to nie dali tak pocichutku postawić garaży. Zgłoszenie samowoli do Nadzoru Budowlanego to też dokonali sami zainteresowaniwani ( dwaj Radni i nowy Zarząd Wspólnoty). Ot tak sami sobie strzeli gola do własnej bramki. Teraz szukają winnych. A może oszukani zwrócą się o odszkodowanie do tych, co ich faktycznie wprowadzili w błąd i narazili na poważne straty ?

pozdrowienia dla wszystkich
        • checinypiotrek Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 02.02.13, 14:41
          Szanowni forumowicze.

Staram się unikać wchodzenia w dyskusję na forum, bo to jest wchodzenie w kłębowisko zacietrzewienia, gdzie wszyscy mają rację i nie daj Bóg się narazić, bo tworzy się koalicja. Ale nie wytrzymuję. Kto ponosi winę za nielegalne stawianie garaży? Cyz ten nowy ZARZĄD Wspólnoty w budynkach 3,7,8,9,10,11? Czy też Oni poniosą konsekwencje swojej głupoty ?
          Czekam na opowiedź . Do końca stycznia Urząd Dozoru miał podjąć decyzję w tej sprawie.
          Czy już podjął ?

Pozdrawiam
          • blok8 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 03.02.13, 17:10
            Winę ponosi nowy zarząd, tłumacząc że wszystko wiedzą i że jest w porządku, nakłaniając do stawiania garaży ludzi którzy im zaufali. , dzięki temu odwołano wcześniejszy zarząd bo to był ich cel, aby załączyć sprawy sądowe które udowodniły by ich winy , a nie dbanie o interesy wspólnoty. A za wszystko zapłacą właściciele garaży bo to oni są pociągnięci do odpowiedzialności administracyjnej i karnej. taki los zgotował nowy zarząd.
            • noname8999 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 05.02.13, 21:11
              Witam Państwa !!!

Dlaczego pozwalacie sobie na takie nieprzychylne komentarze? To skandal, co wyprawiają z Wami, czują się zupełnie bezkarni. Wasz nowy Zarząd za nic nie bierze odpowiedzialności i chciał Wam dodatkowo podrzucić śmierdzące jajo w postaci takich slumsów i to na Waszą odpowiedzialność. Dobrze, że to im się nie udało. Musicie się koniecznie zjednoczyć, zrobić akcję protestacyjną, zainteresować sprawą kogo się da..... i koniecznie MUSICIE ZMIENIĆ TEN ZARZĄD !!!!!
              MIESZKAŃCY OSIEDLA CHOĆ RAZ POŁĄCZMY WSPÓŁNIE SIŁY !
              Działać trzeba jeszcze dzisiaj, zróbmy coś razem.!! Myślę że naszym zorganizowaniem i mądrością obronimy się przed tym "knotem" który chcieli postawić przed naszymi oknami. Zachęcam do udania się do Nadzoru Budowlanego i zapoznanie się z dokumentacją oraz składanie wszelkich uwag i protestów,

Pozdrawiam
    • kibic321 Re: BUDOWA SLAMSÓW NA OSIEDLU SOSNÓWKA 18.07.13, 21:55
      Jak dobrze że obywatele nie odpuścili tak durnej decyzji o stawianiu blaszaków w "sercu" Osiedla. 25 tys. zł kary ludzi odstraszyły i teraz mamy efekty naszych działań. Slumsy znikają i bardzo dobrze :)
      Zastanawia mnie czemu właściciele wraz ze swoimi ruderami nie sprzątają fundamentów, betonów... Powinien być nakaz ze strony Nadzoru Budowlanego przywrócenia trawnika i zasadzenia drzew. Drzewa powinien zasadzić Burmistrz, który nakazał wyciąć drzewa...
    • butcher.vita Chęciny posiadają szczególne walory estetyczne!!! 31.07.13, 11:44
      Gmina Chęciny posiada szczególne walory przyrodniczo-krajobrazowe (w części położona jest w Chęcińsko-Kieleckim Parku Krajobrazowym oraz jego otulinie). Gmina Chęciny należy również do gmin o wyróżniających się walorach kulturowych. Walory środowiska przyrodniczego i kulturowego (liczne zabytki, wzniesienia, lasy, zbiorniki wodne) stwarzają potencjalne warunki do rozwoju turystyki, zarówno pobytowej, jak i objazdowej. Na terenie gminy występują następujące formy turystyki: agroturyzm, turystyka weekendowa oraz turystyka krajoznawcza. W miejscowościach: Korzecko, Podzamcze, Ostrów funkcjonują gospodarstwa agroturystyczne. Inną formą wypoczynku jest turystyka krajoznawcza. W tym celu zostały wytyczone szlaki turystyczne (czerwony, niebieski, żółty) przebiegające przez atrakcyjne krajobrazowo i kulturowo miejscowości gminy Chęciny. W miejscowościach posiadających zbiorniki wodne - Bolmin i Lipowica rozwija się też turystyka weekendowa

W Tokarni znajduje się Park Etnograficzny gdzie można przenieść się w dawne czasy i poczuć klimat minionych lat. W skansenie znajduje się około 30 starych wiejskich budynków mieszkalnych i gospodarczych, drewniany kościół, drewniany dwór, wiatrak a także ekspozycję obrazów i rzeźb.

We wnętrzach można podziwiać oryginalne meble i całe wyposażenie domostw. Skansen w Tokarni jest „perłą” województwa Świętokrzyskiego.

Co sądzicie o miasteczku Chęciny, piszcie. Co się Wam spodobało a co nie. Jeżeli jeszcze nie odwiedziłeś/aś Chęcin, to nie trać czasu i odwiedź nas.
      • prawdziwy-snk Re: Chęciny posiadają szczególne walory estetyczn 09.08.13, 23:16
        Pomyliłeś temat. !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka