Dodaj do ulubionych

Marsz za życiem

23.03.07, 16:24
W najbliższą środę(28 III 2007) w Warszawie o godz. 12 odbędzie się marsz
obrońców życia. Zachęcam wszystkich obrońców życia od poczęcia do naturalnej
śmierci do poparcia tej wspaniałej inicjatywy.Dzieci które już w łonie matki
skazuje się na śmierć, muszą mieć prawo do życia!!!
Obserwuj wątek
    • kibic321 Re: Marsz za życiem 23.03.07, 17:07
      nie popieram!!!
      Jestem za obecnymi przepisami aborcyjnymi zawartymi w Konstytucji, nie widzę
      potrzeby ich zmiany!!!
    • lumpior Re: Marsz za życiem 23.03.07, 21:08
      danieldziedzic napisał:

> W najbliższą środę(28 III 2007) w Warszawie o godz. 12 odbędzie się marsz
      > obrońców życia. Zachęcam wszystkich obrońców życia od poczęcia do naturalnej
      > śmierci do poparcia tej wspaniałej inicjatywy.Dzieci które już w łonie matki
      > skazuje się na śmierć, muszą mieć prawo do życia!!!
      Autor watku-kandydat na radnego Rady Powiatu w ostatnich wyborach.Nie zdobywa
      zaufania wyborczego.14.11.06. dziekujac za glosy pisze "nie zamierzam poprze-
      stac na wyborach,bede dalej angazowac sie w zycie gminy".I angazuje sie tym wa-
      tkiem,zapraszajac na "wspaniala inicjatywe"Rydzyka i RM do Warszawy.Mysle,ze do-
      brze sie stalo ze nie zostal Pan radnym.Z poczeciem /zycia/poczyna Pan sobie po-
      litycznie i wyznaniowo i to bardzo ostro,tzn.po Gertychowsku z LPR+Rydzyk.Mnie
      to nie odpowiada,nie odpowiadalbym ale Pan chcial byc radnym z mojej gminy.Roz-
      dzielmy co rydzykowe a co dziedzicowe/boskie a cesarskie/.Jak Pan pojedzie to
      prosze nie pozdrawiac w moim imieniu Rydzyka i jego zwolennikow tzw.moherowej
      koalicji.Czy naprawde takie manify sa wzmocnieniem naszego kraju,gminy,wiary,
      polityki,sa objawem spoleczenstwa obywatelskiego? Czekam na inne propozycje,roz-
      wojowe,gospodarcze,kulturalne,postepowe.Ciekawy jestem gdzie w gminie tak prez-
      nie dziala LPR pod patronatem RM? Moze troche Pan to przemysli,powodzenia.
      • danieldziedzic Re: Marsz za życiem 27.03.07, 10:26
        "lumpior" mylisz dwie bardzo ważne sprawy i kłamiesz!!! A oto dowody: Po
        pierwsze ten marsz, to nie jest inicjatywa Radia Maryja tylko posłów do
        parlamentu europejskiego Witolda Tomczaka i połanki na sejm Anny Sobeckiej to
        pierwszy twój fałsz. Poza tym to nie rozumiem co zrobił Ci Ojciec Rydzyk i
        Radio Maryja ? I skąd ten nienawistny atak, naprawdę współczujeje i nie
        rozumiem dlaczego w takim tonie! Widzę że choć mnie nie znasz łatwo przychodzi
        Ci przyklejanie łatki, bo tak wygodnie. Jestem słuchaczem Radia Maryja i
        wyrażanie się o nim w ten sposób jak Ty to robisz może świadczyć wg. mnie albo
        o tym że nie słuchasz trgo radia, albo masz w tym jakiś swój interes. Bo ja
        słucham i uważam że jest to jedyne medium w pełni wolne i niezależne! Drugi
        zasadniczy błąd jaki popełniasz tkwi w Twoim podejściu do Życia, zacytuje tu
        JPII "Naród który zabija własne dzieci jest narodem bez przyszłości", a ja
        kocham Polskę jak mniemam podobnie jak Ty i chcę jej jak najlepszej przyszłości!
        • lumpior Nie paslismy razem bydla! 27.03.07, 17:53
          Panie Danielu Dziedzic! W swojej wypowiedzi,pomimo roznicy pogladow,szanujac ad-
          wersarza pisalem PAN /D.Dziedzic/,w odpowiedzi:TY!!.Paslismy bydlo,wspolna pias-
          kownica,wino za stodola? A moze to Panska klasa,radiomaryjna,LPR-owska,wyznanio-
          wo-partyjna?Dlatego dosc komentarza,przetocze tylko cytat "Wiara podobnie jak
          milosc,nie opiera sie na rozumie"/Hesse Herman-noblista/.Powodzenia OSOBISTEGO!
          • danieldziedzic Re: Nie paslismy razem bydla! 28.03.07, 10:55
            Jesli uraziłem Pana "lumpiora", przez zwrot "Ty", a na to wygląda to
            przepraszam, bo nie miałem tego na celu! Co można wywnioskować z kontekstu że
            staram się argumentami rozumowymi posługiwać. Jednak inwektywy i słowa typu
            cytuje: "...klasa radiomaryjna, LPR-owska...", "...wino za stodola..." i
            poprzednie "" Roz-
            dzielmy co rydzykowe a co dziedzicowe..." etc.,świadczy zaiste o Pana wielkim
            szacunku do mojej osoby. Rozumiem że zgodnia z Pana tokiem myślenia z Ojcem
            Tadeuszem Rydzykiem "pasł Pan bydło", bo po imieniu się Pan wyraża.Ale
            rozumiem, że to taki odwet:). To może tyle wyjaśnień. Odnođnie do Pana Hesse
            Herman-noblisty to z całym szacunkiem dla Niego, on nie jest dla mnie
            autorytetem, przyznam że nawet go nie znam podobnie jak wielu innych
            Pana "autorytetów". Dla mnie największym autorytetem jest Jan Paweł II, a On
            Pisał zupełnie inaczej niż Pan noblista, a JPII(Jan Paweł II)pisał: "Wiara i
            rozum (Fides et ratio) są jak dwa skrzydła, na których duch ludzki unosi się ku
            kontemplacji prawdy. Sam Bóg zaszczepił w ludzkim sercu pragnienie poznania
            prawdy, którego ostatecznym celem jest poznanie Jego samego, aby człowiek —
            poznając Go i miłując — mógł dotrzeć także do pełnej prawdy o sobie". Tak pisał
            nasz Wielki Papież w encyklice " Fides et ratio" -zachęcam do przeczytania,
            bardzo pouczająca lektura . Poza tym życie ludzkie nie jest kwestią wiary czy
            uczucia, ale prawem każdego człowieka i o tym mówi prawo naturalne! Zachęcam do
            zrewidowania swoich poglądów i szukania prawdy w duchu braterskiej życzliwości.
            Sprawy życia ludzkiego to także sprawy gminy powiatu, województwa i kraju.
            Pozdrawiam szanownego jak mniemam Pana kryjącego się pod pseud. "lumpior"
    • tomi_34 Re: Marsz za życiem 24.03.07, 11:29
      Nie popieram !!!!!! głupoty jakieś
      • danieldziedzic Re: Marsz za życiem 27.03.07, 10:31
        Jeśli dla Ciebie tomi_34 sprawa życia i śmierci jest głupotą to nie zgadne co
        dla Ciebie może być ważne!?
        • kibic321 Re: Marsz za życiem 28.03.07, 20:13
          Obecnie Konstytucja RP dopuszcza aborcję tylko w 3 przypadkach:

- ciąża zagraża życiu matki,
          - dziecko jest chore, trwale upośledzone,
          - dziecko pochodzi z gwałtu.

Myślę, że nie ma potrzeby tego zmienić. Ale możesz mi powiedzieć czemu ta zmiana
          ma służyć, przytocz swoje argumenty przeciwko?
          Tylko nie pisz że nie każdy ma prawo do życia, bo ja bym nie chciał się urodzić
          jako dziecko z gwałtu i w przyszłości się o tym dowiedzieć, lub z trwałym
          uszczerbkiem na zdrowiu np. z porażeniem mózgowym......

PS w innym przypadku aborcji nie toleruje...
          • kibic321 Re: Marsz za życiem 28.03.07, 20:14
            kibic321 napisał:
            menty przeciwko?
            > Tylko nie pisz że nie każdy ma prawo do życia, bo ja bym nie chciał się urodzić
            > jako dziecko z gwałtu i w przyszłości się o tym dowiedzieć, lub z trwałym
            > uszczerbkiem na zdrowiu np. z porażeniem mózgowym......

Tylko nie pisz, że każdy ma prawo do życia, bo ja bym nie chciał się urodzić
            > jako dziecko z gwałtu i w przyszłości się o tym dowiedzieć, lub z trwałym
            > uszczerbkiem na zdrowiu np. z porażeniem mózgowym......
          • maupolud Re: Marsz za życiem 29.03.07, 13:46
            Po pierwsze: Konstytucja RP w żadnym przypadku nie dopuszcza aborcji, nie mam
            tam mowy o możliwościach przerwania ciąży.
            Sprawa "marszu na Warszawę" dotyczyła zmian w Konstytucji dotyczących ochrony
            życia od momentu poczęcia do naturalnej śmierci.
            O możliwościach przerywania ciąży wypowiada się Ustawa o planowaniu rodziny,
            ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży.

Niby szczegół a jakże ważny. Z braku elementarnej wiedzy biorą się później
            przekłamania i manipulacje. Przykład: Marsz w Obronie Życia czy może Marsz
            popracia dla zmian w Konstytucji. Niby wychodzi na to samo. Czyżby? Jeśli jesteś
            przeciwny zminom w Konstytucji jesteś przeciwnikiem życia. Drobna kosmetyka,
            mały zabieg socjotechniczny.
            Nie godźmy się na manipulację.
            • danieldziedzic Re: Marsz za życiem 29.03.07, 16:17
              Zgadza się Konstytucja RP nic nie mówi o aborcji, ale jak sam trafnie
              zauważyłeś, oprócz Konstytucji obowiązują ustawy i rozporządzenia m.in."Ustawa
              o planowaniu rodziny,ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności
              przerywania ciąży", która dopuszcza zabijanie dzieci pod pretekstami które były
              już tu przytaczane. Tak się składa że szczegóły których nie doprecyzowuje
              Konstytucja często są powodem do nadużyć. Sprawa życia od poczęcia do
              naturalnej śmierci jest tak ważna, że nie powinna być polem do różnych
              manipulacji. Dlatego powinna być zapisana jasno w Ustawie Zasadniczej, jaką
              jest Konstytucja. Musze z przykrością stwierdzić, że nie rozumiesz sensu zmian
              w Konstytucji lub świadomie piszesz o "manipulacjach". Zgadzam się nie należy
              godzić się na manipulacje tylko żyć w Prawdzie przez duże "P", nie jakiejś tam
              swojej wyimaginowanej rzeczywistości.
          • danieldziedzic Re: Marsz za życiem 29.03.07, 16:29
            Argumentem za życiem jest obrona osób, które tak napawdę nikomu nie
            zaszkodziły, a są same całkowicie bezbronne i bezsilne. Dlaczego to dla
            mordercy gwałciciela daje się najwyżej dożywocie, a najczęściej 25 lat
            pozbawienia wolności a dziecko, które jeszcze nie miało szansy wypowiedzieć
            jadnego słowa skazuje się na śmieć przez zmiażdzenie główki, lub wyssanie jego
            wnętrzności przez pompe aborcyjną(jeśli chcesz więcej szczegółów zapraszam na
            www.nienarodzeni.pl)? Jeśli odpowiesz mi na to pytanie to chętnie podam więcej
            argumentów za życiem.
            • tylkoniekler Re: Marsz za życiem 30.03.07, 01:12
              Doskonale wiemy, że aborcja sama w sobie jest złem, nieszczęściem, dramatem i
              zbrodnią. Należy jednak zadać sobie pytania:
              Czy trzeba za wszelką cenę utrzymać choćby wegetatywną formę życia przy życiu?
              Czy kobieta, która zaszła w niechcianą ciążę (np. z gwałtu)musi urodzić dziecko,
              które będzie jej przypominać ten dramat?
              Czy kobietę można traktować jak inkubator?
              Czy mężczyźni, w szczególności panowie posłowie, powinni narzucać kobietom, czy
              mają rodzić, czy nie?
              Następne pytania dotyczą tego, co dalej po urodzeniu.
              Czy LPR, Kościół, czy inne instytucje tak zaciekle broniące Życia wyasygnowały
              jakieś środki na pomoc dla dzieci urodzonych w wyniku gwałtu, niechcianych ciąż?
              Dlaczego znajdowane są dzieci na śmietnikach?
              Czy lepiej zabić w łonie matki, czy lepiej wyrzucić na śmietnik?
              P.S. Żartem:
              Czy kobieta w ciąży wsiadająca do autobusu ma dwa bilety kasować???
        • tylkoniekler Re: Marsz za życiem 28.03.07, 23:36
          Danielu! Odpowiedz jednoznacznie na pytanie, które Ci zadam, NIE życząc Ci,
          abyś kiedykolwiek musiał stanąć przed podobnym dylematem.
          Przypadek skrajny, ale może się wydarzyć.
          Wyobraż sobie sytuację: Masz wspaniałą rodzinę, którą kochasz nad życie. Twoja
          córka zostaje zgwałcona przez pedofila i traf chce, że jest na tyle dojrzała,
          że zachodzi w ciążę. Lekarz ginekolog stwierdza, że ciąża jest zagrożona, a
          płód ma poważne wady rozwojowe. Moje pytanie brzmi: Czy będziesz zmuszł córkę,
          żeby urodziła to dziecko w imię Twych zasad?
          Odpowiedz wprost i uzasadnij.
          P.S. JP2 też jest dla mnie autorytetem, ale uważam, że obecny zapis w
          konstytucji i tak jest bardzo restrykcyjny. Osobiście uważam, że aborcja jest
          złem, ale są sytuacje, których prawo narzucone przez parlament, nie może
          rozwiązywać. Odpowiesz, że to prawo Boże. W takim razie po co Bóg dał
          człowiekowi rozum i wolną wolę???
          • danieldziedzic Re: Marsz za życiem 29.03.07, 15:56
            Sytuacja do której nawiązujesz jest na pewno niezwykle trudna i dramatyczna.
            Nikomu nie życzyłbym znalezienia się w sytuacji, kiedy cierpi jego dziecko i
            nie można nic zmienić. Ja myślę, że w takiej sytuacji każda kobieta była by na
            granicy rozpaczy,a nawet samobójczych myśli. Gdyby to była moja córka to
            zrobiłbym wszystko żeby jej pomóc i otoczyć jak największą opieką. Nie sądzę
            abym takim momencie musiał przekonywać ją o konieczności urodzenia dziecka
            które by w sobie nosiła. Dlaczego? Człowiek otoczony miłością i wzajemną
            życzliwością nie targnie się na życie swojego dziecka(nawet jeśli miałoby ono
            być upośledzone). Pewnie że jest świadomy krzywdy, którą mu ktoś wyrządził, ale
            tylko zwierze ukąszone samo kąsa. Człowiek może przebaczyć, jeśli tylko chce i
            dojrzeje do tego, a tylko przebaczenie daje ulgę w takiej sytuacji. Zabójstwo
            dziecka (owocu gwałtu) to kolejny gwałt na kobiecie już razzgwałconej i na
            dziecku, które chore i nieporadne tym bardziej powinno być objęte opieką i
            pomocą. Ciekaw jestem dlaczego nic nie mówi się o syndromie poaborcyjnym i
            koszmarach jakie przechodzą matki zabitych ddzieci w ich łonach?
            • przemekchmiel Re: Marsz za życiem 29.03.07, 19:51
              Proponowane zmiany są wyrazem opinii ludzi związanych z religią katolicką,
              których jest w Polsce wg deklaracji 97%. Jest tylko jedno ale, te pozostałe 3%.
              W chwili obecnej jeśli kobieta staje w obliczu aborcji to jeśli jest naprawdę
              wierząca to żadne prawo nie zabroni jej donosić dziecka, natomiast nie widzę
              podstaw do tego żeby większość narzucała swoje przekonania mniejszości. Jaki
              krzyk się podnosił w Polsce gdy ujawniano przypadki kastracji kobiet w krajach
              muzułmańskich, będących wyrazem religijnej większości, podobną metodą jest
              wprowadzanie praw kościelnych do Konstytucji, będącej Konstytucją wszystkich
              Polaków a nie tylko Polaków - Katolików. Dajmy ludzkim sumieniom decydować o tym
              jak chcą żyć, a jeśli kościół w Polsce nie jest w stanie przekonać swych
              wyznawców do stosowania zasad wiary, to nie narzucajmy ich prawem państwowym, bo
              stworzymy sobie kiedyś katolicki Iran w środku Europy.
              • lumpior Re: Marsz za życiem 29.03.07, 22:15
                -Panie Przemku,podzielam opinie w 100%.Stop fanatyzmowi i hipokryzji.Pozdrawiam.
              • danieldziedzic Re: Marsz za życiem 03.04.07, 17:14
                Przemku przypominam że przykazanie NIE ZABIJAJ dotyczy nie tylko osób
                wierzących, ale każdego człowieka, bez wyjątków! I nie ma od niego ustępstw,
                poza obroną własną, a chyba nikt w dzisiejszych czasach nie powie że zabił
                dziecko, czy staruszka bo bał się o własne życie! Jeśli nawet te 3%
                niekatolików było by innego zdania to czy zgodziłbyś się Przemku, aby w imię
                wolności i praw mniejszości jak to piszesz pozwolono im zabijać kogo popadnie?
                Bo przecież musimy dać im prawo, są w końcu mniejszością!Paranoja! Zadbajmy
                najpierw o prawa nasze, aby były godziwe, a nie usprawiedliwiajmy swoich
                opinii "prawami mniejszości", tolerancją czy może innymi chwytliwymi dziś
                chasełkami.
            • tylkoniekler Re: Marsz za życiem 30.03.07, 00:47
              Pozwól, że nawiążę do Twoich słów: "Gdyby to była moja córka to
              > zrobiłbym wszystko żeby jej pomóc i otoczyć jak największą opieką. Nie sądzę
              > abym takim momencie musiał przekonywać ją o konieczności urodzenia dziecka
              > które by w sobie nosiła. Dlaczego? Człowiek otoczony miłością i wzajemną
              > życzliwością nie targnie się na życie swojego dziecka(nawet jeśli miałoby ono
              > być upośledzone)".
              Gdyby ustawa, którą próbuje przeforsować LPR weszła (nomen omen) w życie, Twoja
              córka MUSIAłABY urodzić takie dziecko!!!
              I jeszcze jedno pytanie:
              Gdyby życie Twojej ciężarnej żony, czy córki było zagrożone z powodu ciąży, co
              byś wybrał? Życie zygoty, czy ich matek???
              • kibic321 Re: Marsz za życiem 30.03.07, 20:52
                Mi się wydaje że wiele osób, nie wie o co w ogóle chodzi w tym całym
                zamieszaniu. Są przeciwko aborcji, tyle że w Polsce ten zakaz obowiązuje. Nie
                zaostrzajmy prawa o te skrajne przypadki!!!

• danieldziedzic Re: Marsz za życiem 03.04.07, 17:04
                  Szanowny "kibic321" od kiedy to człowiek poczęty w skrajnych jak to piszesz
                  przypadkach przestaje być człowiekiem ? czy tylko dlatego należy go pozbawić
                  możliwości życia ? A może dlatego że matce takie dzecko będzie przypominało o
                  zaszłych "skrajnych przypadkach"? A może w normalnych warunkach poczyna się
                  dziecko a w "skrajnych"- "zygota"? Nie popadajmy w paranoidalną schizofrenię:)
                  używajmy rozumu, a nie emocji i dziwnych epitatów!!! Bardzo o to proszę!
              • danieldziedzic Re: Marsz za życiem 03.04.07, 16:56
                Pytanie dotyczące wyboru życia matki czy życia jej dziecka jest bezzasadne,
                jeśli mówimy o współczesności. Przypominam żę żyjemy w XXI wieku i dzisiejsza
                medycyna jest na tyle rozwinięta, że już nie musi wybierać między życiem matki,
                a jej dziecka. Poza tym przypominam że dziecko w momencie poczęcia ma odrębne
                DNA co udowadniano naukowo. Świadczy to m.in o tym że to już w momencie
                poczęcia zaczyna swoje życie młody człowiek, a nie jakaś tam "zygota", myślę że
                jaśli kogoś tak nazwalibyśmy czuł by się upokorzony i jestem obużony takim
                traktowaniem ludzkiego życia !!! Nawiązują do Twojej("tylkoniekler")
                wypowiedzi: "Gdyby ustawa, którą próbuje przeforsować LPR weszła (nomen omen) w
                życie, Twoja córka MUSIAłABY urodzić takie dziecko!!! ". Nie chciałbym, aby
                łono której kolwiek z kobiet stało się cmentarzem a tym bardziej mojej mama
                nadzieje przyszłej żony czy córki!!! Człowiek nie ma prawa zabijać bazkarnie
                czy to bezbronne dzieci (np.poczęte z gwałtu czy chore) czy to już
                nieekonomicznych staruszków, bo tylko Bóg który daje życie ma prawo je zabrać.
                Stawianie się na miejscu Boga jest powiedzeniem tak szatanowi.
                • lumpior Re: Marsz za życiem 03.04.07, 21:36
                  Zalozyciel tego watku:danieldziedzic i mgr.inz.Daniel Dziedzic -nauczyciel/prze-
                  dmioty elektryczne/Technikum w Checinach-czy to ta sama osoba?.Czy to takze kan-
                  dydat na radnego Rady Powiatu/w wyborach 2006r/z partii LPR R.Giertycha a takze
                  Ministra Edukacji Narodowej/i Vicepremiera/?.Pytam,zastanawiam sie,o co chodzi?
                  • danieldziedzic Re: Marsz za życiem 04.04.07, 10:54
                    Teraz czekam na równie skrupulatne przedstawienie się "lumpiora"
                • tylkoniekler Re: Marsz za życiem 04.04.07, 00:03
                  Danielu zadałem Ci pytanie, na które nie otrzymałem odpowiedzi: co byś wybrał
                  życie Twej żony, matki już narodzonych dzieci, czy życie uszkodzonego płodu???
                  Dalej, w odpowiedzi na moje stwierdzenie o KONIECZNOśCI urodzenia każdego
                  dziecka piszesz, że cytuję:"Nie chciałbym, aby łono której kolwiek z kobiet
                  stało się cmentarzem a tym bardziej mojej mama nadzieje przyszłej żony czy
                  córki!!!" Koniec cytatu.
                  Przykro mi, ale jeśli ustawa ta wejdzie w życie, Twoje słowa staną się tylko
                  pobożnym życzeniem.
                  Piszesz, że współczesna medycyna potrafi sobie poradzić z trudnymi przypadkami i
                  dlatego nie trzeba już stawać przed wyborem: życie matki, czy płodu.
                  Jak sam zapewne wiesz, nie zbadane są wyroki Boskie, jak i przypadki medyczne.
                  Odpowiedz jasno na pytanie: Co byś wybrał: życie matki, czy płodu???
                  Tylko już nie ściemniaj, że nie chciałbyś aby Twoja żona, czy córka znalazły się
                  w takiej sytuacji, tylko odpowiedz!!!
                  • danieldziedzic Re: Marsz za życiem 04.04.07, 10:51
                    Jestem za ochroną Konstytucyjną życia od poczęcia do naturalnej śmierci i jeśli
                    się jeszcze nie domyśliłeś z kontekstu moich wypowiedzi to jeszcze raz to
                    podkreślam! Nie zamierzam stawiać się w sytuacji wyboru zabić życie matki czy
                    dziecka! Jeśli istniałoby zagrożenie życia matki i dziecka mąż, a jednocześnie
                    ojciec ma prawo i obowiązek według mnie ratować najpierw żonę następnie
                    dziecko. Jeśli byłaby konieczność jestem za tym aby zmuszać osoby do które chcą
                    zabić swoje dziecko do tego aby urodziły dziecko i później oddały je do
                    adopcji. Bardzo wiele rodzin bezddzietnych chętnie przyjmie takie dzieci.
                    Ośrodki adopcyjne czekają.
                    Dziwi mnie jeden fakt, a mianowicie dlaczego tak wiele osób przyzanje że Jan
                    Paweł II jast ich autorytetem, a przecież to ten Wielki Polak był największym
                    obrońcą i orędownikiem życia wystarczy przeczytać encyklikę JPII "Evangelim
                    vitae" , aby wszystkie pytania które na tym wątku padały odpowiedzieć! Odsyłam
                    wsztstkich zainteresowanych tą sprawą i chcących poznać prawdę o życiu na
                    stronę:
                    www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/encykliki/evangelium_1.html

a oto jeden z jej fragmentów:
                    "... dlatego prawo cywilne musi zapewnić wszystkim członkom społeczeństwa
                    poszanowanie pewnych podstawowych praw, które należą do natury osoby i które
                    musi uznać i chronić każde prawo stanowione. Wśród nich pierwszym i podstawowym
                    jest nienaruszalne prawo do życia każdej niewinnej ludzkiej istoty. Chociaż
                    władza państwowa może niekiedy powstrzymać się od zakazania czegoś, co — gdyby
                    zostało zabronione — spowodowałoby jeszcze poważniejsze szkody92, nigdy jednak
                    nie może uznać, że jest prawem jednostek — nawet jeśli stanowiłyby one
                    większość społeczeństwa — znieważanie innych osób przez łamanie ich tak
                    podstawowego prawa, jakim jest prawo do życia. Prawna tolerancja przerywania
                    ciąży lub eutanazji nie może więc w żadnym przypadku powoływać się na szacunek
                    dla sumienia innych właśnie dlatego, że społeczeństwo ma prawo i obowiązek
                    bronić się przed nadużyciami dokonywanymi w imię sumienia i pod pretekstem
                    wolności". [JPII, EVANGELIUM VITAE p.71]
                    Życiem nie można szafować trzeba je strzec i bronić.
                    • tylkoniekler Re: Marsz za życiem 04.04.07, 17:04
                      OK. Odpowiedziałeś na moje pytanie.
                      Czy jednak nie uważasz, że obowiązująca ustawa antyaborcyjna, jest i tak bardzo
                      restrykcyjna? Czy ta ustawa zmusza do zabijania??? NIE! Każda kobieta i tak ma
                      ogromną świadomość zła i dramatu, jakim jest przerwanie ciąży. Po co Bóg dał
                      człowiekowi rozum i wolną wolę???
                      P.S.
                      Ciekaw jestem, czy wziąłbyś do adopcji dziecko z porażeniem mózgowym, hemofilią,
                      mukowiscydozą, czy innymi tak groźnymi chorobami???
                    • kasia-k68 Re: Marsz za życiem 04.04.07, 18:40
                      Panie Danielu napisał Pan, że wybrałby życie najpierw żony a potem dziecka, ale
                      w założeniach LPR nie byłoby możliwości tego wyboru. Jeśli Liga przeprowadzi
                      swój plan, to lekarz nie będzie miał prawa do zastanowienia się nad tym
                      rozwiązaniem, które jest słuszniejsze, a Pan jako ojciec i mąż nie będzie miał
                      niestety w tej sprawie nic do powiedzenia. Nawet wbrew Pana woli i wbrew,
                      często, zdrowemu rozsądkowi, żona będzie musiała donosić płód, choćby musiała
                      przypłacić to życiem. Pisze Pan,że nie zamierza stawać przed takim wyborem, ale
                      co jest komu pisane, tego nikt nie wie. Myli się Pan również podkreślając
                      wysoki poziom obecnej medycyny, która nie ma obecnie takich dylematów jak wybór
                      między matką a dzieckiem. Zdarzają się one częściej, niż się Panu wydaje.
                      I tu właśnie dochodzimy do sedna problemu. Ten brak wyboru, jest również
                      wyborem, tylko że narzuconym nam z góry, przez ludzi którzy nic o nas nie
                      wiedzą, którzy nie będą ponosić konsekwencji wyboru, którego dokonali za nas.

• lumpior Re: Marsz za życiem 13.04.07, 19:13
                        Jedynym komentarzem w sprawie aborcji jest wynik dzisiejszego glosowania w Sej-
                        mie.To rozsadne i sprawiedliwe rozwiazanie,zwyciezyla demokracja.
                        • danieldziedzic Re: Marsz za życiem 17.04.07, 10:33
                          ...zwyciężyła prywata i interes partyjny, a nie demokracja! Każdy kto uważnie
                          przypatruje się scenie politycznej bez trudu to zauważy! ...przegrali jak Ci
                          którzy nie mają głosu aby się bronić, ale wierze że nie jest to ostateczna
                          przegrana bo oznaczała, by ona klęskę naszej cywilizacji łacińskiej która
                          przecież kieruje się prawem moralnym!
                          • lumpior Re: Marsz za życiem 21.04.07, 12:21
                            danieldziedzic napisał:

> ...zwyciężyła prywata i interes partyjny, a nie demokracja! Każdy kto uważnie
                            > przypatruje się scenie politycznej bez trudu to zauważy! ...przegrali jak Ci
                            > którzy nie mają głosu aby się bronić, ale wierze że nie jest to ostateczna
                            > przegrana bo oznaczała, by ona klęskę naszej cywilizacji łacińskiej która
                            > przecież kieruje się prawem moralnym!
                            Wyksztalcony kierunkowo,a jednoczesnie nawiedzony,obcesja wyznaniowa,totalita-
                            ryzm LPR+Rydzykomania,wlasciciel "samozwanczy" macic i spermy,gracz emocjonal-
                            ny,moralizator,edukator seksualny i obyczajowy.Demokrata,wlasnych pogladow,
                            o ostenstacyjny manifestant,fanatyk i dogmatyk.Poparcie/forum i wyborcze/marne,
                            w wychowawca w szkole publicznej.Panie Danielu jak to pogodzic,co na to ucznio-
                            wie,przelozeni,moze czas zmienic postepowanie/bo poglady bedzie trudno/.Mlody
                            c czlowieku,nie tego potrzebuje mloda polska demokracja,spoleczenstwo obywatel-
                            skie.Powodzenia,czas na przemyslenia i refleksje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka