Dodaj do ulubionych

SOSNÓWKA VS KOMODAR

16.02.09, 20:33
wtajemniczeni zapewne wiedza jakie cuda sie dzieja na osiedlu
sosnówka. a wiec mamy firme komodar ktora pelni funkcje zarzadcy a
takze zarzad osiedla w sile 5 osób... i te wlasnie osoby za wszelka
cene chca utrzymac sie w zarzadzie i podpisac kolejna umowe z firma
komodar, czyzby mieli w tym jakis interes chyba wlasnie tak sie
dzieje!!! Pani Krzysztofik zostala wybrana wiekszoscia glosow
czlonkow wspolnoty osiedla sosnowka do zarzadu wspolnoty a tenze
zarzad w sile 5 osob wraz z zarzadca nie chce dopuscic tejze pani
wybranej w sposob demokratyczny do wgladu do dokumentow oraz
rozliczen wspolnoty... nasuwa sie pytanie czego sie boja dlaczego
dokumentacja i sprawozdania sa ukrywane i za wszelka cene broni sie
aby Pani Krzystofik ujawnila reszcie mieszkancow nieprawidlowosci...
co sadzicie na ten temat jak dla mnie chyba ktos komus cos skoro tak
twarda bronia siebie i firmy komodar...
Obserwuj wątek
    • osiedlak Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 16.02.09, 21:28
      Ja nie znam sprawy dokładnie, ale z tego co wiem to cyrki się dzieją w tej
      wspólnocie.
      A kto w ogóle wchodzi w skład zarządu?
      • maciekmaciek10 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 16.02.09, 22:56
        z tego co mi wiadomo Pani szefowa z firmy komodar chodzila po mieszkaniach i
        kazala podpisac rzekomo ustawy... wchodzila do ludzi i mowila nie bylo Panstwa
        prosze podpisac i ludzie podpisywali i przez to wybrali reprezentantów osiedla
        ja znam tylko 1 osobe
        Emil Gruszka wiem ze mieszka tu od lat reszta to jakies przydupasy ktore
        najwidoczniej tak jak napisal przedmowca moga miec w tym jakis interes... a
        mianowicie
        Rafal Dudek
        Robert Tylec
        Marcin Zawadzak
        Agnieszka Kowal ludzie , ktorych nikt nie zna a mechanizm byl podobno taki paniz
        komodar brala liste dluznikow i mowila albo pani podpisze albo beda
        konsekwencje... a teraz gdy kobieta sie prawnie i demokratycznie dostala i chce
        pokazac calemu osiedlu iz sa wielke nieprawidlowosci to jej sie nie pozwala i
        pisze jakies paszkwile... ale jest grupa osob , ktora zamierza i walczy z Tymi
        ludzmi wiec miejmy nadzieje iz im sie uda...
        • osiedlak Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 17.02.09, 08:14
          No rzeczywiście - mieszkam na osiedlu już ponad dwadzieścia lat i
          oprócz Emila Gruszki to nie znam nikogo - ludzie z kosmosu i
          podejrzewam, że nidawno (czyt. do 3-4 lat)się tu wprowadzili. Nie
          wiem jak fachowo wyglądają procedury, ale chyba moża odwołać zarząd
          prawda?
          • maggie81 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 17.02.09, 12:02
            miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,6284112,Sad__Spoldzielca_z_Pioniera_ma_prawo_wiedziec.html
            przykład z Kielc... w sądzie można wygrać :)
          • maggie81 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 17.02.09, 12:03
            aha i polecam zadzwonić do redakcji Echa Dnia, oni lubią takie tematy i są dość
            często skuteczniejsi
            • el-checiniak Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 17.02.09, 13:48
              2 ostatnie wymienione osoby wprowadzily sie do bloku nr 10 w roku
              2008 w wakacje chyba i juz sobie poczynaja i napewno zjednaja sobie
              wielu przyjaciol w nowym miejscu zamieszkania... tylko 2 rzeczy sie
              niemozliwe do zmierzenia... wszechswiat i glupota ludzka...
              • checinyy Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 17.02.09, 14:36
                A kto w ogóle wybrał takie osoby do zarządu? Przecież one nie mają
                bladego pojęcia o tym osiedlu, o tym co się tu dzieje i jakie są
                realia. Czy to przypadkiem nie jest tak że sami sobie ten los
                zgotowaliście?
          • yoohoosek Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 23.02.09, 11:14
            Jak pewnie wiecie Emil Gruszka razem z kilkoma osobami w 2007 r. zorganizowali
            spotkanie na którym odwołano byłego zarządcę p.Budzyna. Zarząd nie istniał, bo
            wszyscy członkowie złożyli rezygnacje. Nie może być bezkrólewia, bo trzeba
            płacić firmom zewnętrznym za usługi. Zarządca pozostawił po sobie niejasne
            rozliczenia m.in. z Nowinami oraz długi, brak funduszu remontowego. Do zarządu
            nikt się nie kwapił mimo usilnych próśb w kierunku osób, które długie lata tu
            mieszkają i znają specyfikę osiedla. Weszły te osoby, które nie boją się pracy
            społecznej, mimo iż sami na co dzień pracują. Budzyn i poprzedni zarząd nie
            rozliczyli się z finansów, zaprzepaścili wpłacane przez nas pieniądze. Wystarczy
            tu przypomnieć, że ambitne plany zakładały remont czterech dachów w przeciągu
            dwóch lat, drzwi do klatek, które zaczęły spadać w pierwszym miesiącu
            użytkowania. Efekty działań obecnego zarządu chyba wszyscy widzimy: nowy dach na
            7-ce, okna na klatkach, wodomierze, skrzynki pocztowe. Wszystko w miarę
            możliwości finansowych. Są jednak uporczywi dłużnicy, którzy nie płacą i nie
            zgadzają się z wyliczeniami Komorowskiej. Proszę zwrócić uwagę, że zaproponowany
            skład zarządu od marca stanowią osoby z zadłużeniami w wysokości 2-4
            miesięcznych zaliczek.
        • checinyy Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 17.02.09, 20:59
          Ludzie są zbyt naiwni i często przestają trzeźwo myśleć jak ich się czymś
          wystraszy. Bo konsekwencje wynikające z długów za niepłacenie prędzej czy
          później będą.
          A jak czytam co piszecie o pani z firm Komodar - to wysłał bym ja w kosmos -
          bilet w jedną stronę ;-)
        • yoohoosek Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 23.02.09, 16:23
          Tylko od samych mieszkańców zależy jak będzie wyglądać nasze osiedle. Na
          zebrania chodzą przeważnie ci, którzy swoimi niejednokrotnie bezpodstawnymi
          zarzutami chcą zrujnować, to co dobrego zostało zrobione. Pani Krzysztofik
          wyliczenia opiera na swoich zapiskach a przecież dokumentacja (a raczej jej
          namiastka) od poprzedniego zarządcy jest w KOMODARZE wystarczy sprawdzić, każdy
          właściciel ma do tego prawo. P. Krzysztofik swoich wyliczeń nie ujawni przed
          sądem, bo są robione "na próbę dla 8-ki". Zauważcie, że na sądy z Budzynem
          zgodzili się wszyscy jak jeden mąż a teraz o ty zapomnieli. Sądy nie zawsze
          wydają wyroki jakich możemy się spodziewać. Dziwne jest, że p. Krzysztofik długo
          opierała się przed dołączeniem do Zarządu ale na skutek namowy członków byłego
          skompromitowanego zarządu (w którym był jej mąż) nagle zmieniła zdanie. Co do
          demokracji to o ile wiem, zamiast członków zarządu podpisy zebrała jakaś pyskata
          baba. Jeżeli chodzi o walkę to nie tędy droga...Dwaj członkowie zarządu Tylec i
          Dudek zostali pobici przez p. Krzysztofika podczas roznoszenia zawiadomień do
          skrzynek pocztowych. Skończy się na tym, że facet odpowie przed sądem.
    • prawdziwy-snk Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 17.02.09, 16:05
      PO CH**** te wspólnoty(chyba z 4 LOL) ? Jak Nic Nie robią na tym osiedlu
      Sosnówka(=SNK=:)) ) Tylko wiecznie się kłócą i kasę biorą aa NIC NIE JEST
      ZROBIONE(drogi, chodniki, wygląd bloków.) Wstyd wogole na to patrzeć !!
      • osiedlak Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 17.02.09, 16:52
        a z czego mają wspólnoty robić remonty jak gro ludzi czynszu nie
        płaci? Zaraz ktoś powie: ale chwileczke - ja płace ja wymagam. Ale
        niestety nie ma tak kolorowo, moża by powiedzieć, że we wspólnocie
        odpowiedzialność jest zbiorowa...
        Wspólnoty się nie kłucą pomiędzy sobą - bynajmniej ja nie słyszałem
        o jakiś dużych sporach, bo mało mają ze sobą wspólnego - więc o co
        się kucić?
        Drogi - wspólnoty nic nie mają z nimi wspólnego - nie są ich (ale
        akurat ich stan jest niezły podobnie jak chodników).
        A co do wyglądu bloków to wydaje mi się, że jest tak jak napisałęm
        wyżej, tzn. jak wszyscy będą płcić to będzie za co robić. Tak MI się
        wydaje.
        • prawdziwy-snk Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 17.02.09, 19:33
          >>Drogi - wspólnoty nic nie mają z nimi wspólnego - nie są ich
          aaa Przepraszam aa czemu na poprzednim zebraniu z Burmistrzem był temat
          poruszany z drogami i właśnie Wspólnota/ty maja właśnie przekazać Gminie teren
          pod drogi <<radze sie doinformować !!

>>>akurat ich stan jest niezły -Pytam się pod którym blokiem sa niezłe bl.10
          czy bl. 8 a moze wyjazd z pod bl. 4 gdzie jest w kiepskim stanie
          • maggie81 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 17.02.09, 19:49
            no to coś zrobić z tymi co nie płacą, ale żeby coś zrobić to zarząd musi być
            normalny i działać zgodnie z prawem.....

a tu .uj wie kto to jest i po co i dlaczego i skąd się wziął!!!!!!!

no niezła jest jedna droga przez osiedle asfaltowa i to też niedługo bo tira
            ktoś parkuje (wiadomo kto) i tylko patrzeć jak koleiny będą, a jeśli dobrze wiem
            to nba wewnętrzą drogę osiedla jest jakieś tonowe dopuszczenie?

no nic a co do wspólnot to jeden wielki syf!!!!!!!!1
            • maciekmaciek10 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 17.02.09, 21:02
              prawad jest taka mieszkancy powinni sie stawic na zebraniu wysluchac
              2 stron podjac decyzje czy odwolac zarzad czy nie ale aby to zrobic
              musza sie na tym zebraniu wstawic a tak znowu podpisza to co im
              przyniosa do domu... ludzie opamietajcie sie tu chodzi o wasze
              pieniadze...
              • osiedlak_sos Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 22.02.09, 21:59
                Sami wiecie że ci ludzie weszli do zarządu z łapanki bo nikt inny już nie chciał
                tam być. Gdy zaczynają orientować się w sytuacji to ktoś zaczyna szczuć
                przeciwko nim. Może napiszcie kto płacił zaniżone czynsze dzięki "uprzejmości"
                zarządcy..., dlaczego blok 10 miał przez sezon najoszczędniejszą kotłownię i
                dlaczego inni mieszkańcy mają za to płacić, a w końcu komu zależy na
                zatuszowaniu prawdy?????
                • osiedlak Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 22.02.09, 23:12
                  No to pojechałeś(aś) po bandzie - jeżeli to co piszesz jest prawdą to...padło
                  niezłe oskarżenie i nielicha sensacja:) ale to nie zmienia faktu, że nie daje
                  się prawa wglądu w dokumenty...
                  • maciekmaciek10 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 22.02.09, 23:50
                    z matematycznego punktu widzenia logiczne jest ze jakis blok placic najmniej
                    powinien... gdyby wszystkie po rowno placily tez by bylo podejrzane... a
                    ostatnie spotkanie pokazalo jak ludzie chca zmian... frekwencja tragedia...
                  • osiedlak_sos Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 23.02.09, 20:21
                    Z tego co się zorientowałem to nie chodzi o brak zgodny na wgląd w
                    dokumenty, tylko życzenia kserowania dokumentów i brania ze sobą. No
                    tak gdyby każda rodzina chciała taki komplet dokumentów to niezły by
                    wspólnota poniosła koszt. Nikt nie ma nic przeciwko dołączeniu do
                    zarządu kolejnych osób ale musi być zgodnie z prawem, bez
                    naciągnia... A sprawa najtańszej kotłowni...skończyła się gdy w
                    innych blokach zaczęto zapisywać stan liczników przy dostawach...
    • optymista45 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 23.02.09, 17:39
      el-checiniak???co znaczy wtajemniczeni??co znaczy cuda??jesli jestes tak
      dobrze zorientowany to sobie przypomnij kto poprzednio pelnil funkcje
      zarządcy??co ten Pan zrobil dobrego dla naszej wspolnoty???jakich on
      narobil przekretow i oszustw?,łącznie z bylym zarzadem, a teraz sie
      czepiasz obecnego , dlatego ze chca pokazac ludzia wlasnie te oszustwa
      te przekrety, masz racje nasuwa sie pytanie dlaczego pewna grupka ludzi
      tak zaciekle chce obalić obecny zarzad, moze wlasnie to ze obecny
      zarzadca łącznie z zarzadem prowadza sprawy sadowe przeciwko bylemy
      zarzadcy, moze wlasnie im zalezy by te sprawy przerwac by wszystko bylo
      tak jak dawniej czyli uklady ukladziki, i jeszcze jedno, aby bylo
      smieszniej ta wlasnie grupka ludzi jest zadłuzona, lacznie z P.
      Krzysztofik, wiec sie zastanow co piszesz???
      • kusy65 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 23.02.09, 20:22
        szkoda Optymisto, że nie dodałeś iż sprawy sądowe o których mówisz
        są przegrane i wspólnota musi zapłacić bylemu zarządcy plus koszty
        sądowe. ciekawe też jest to skąd wiesz o zadłużeniach niektórych
        osób skoro takie informacje nie są dostępne dla każdego;nastepna
        sprawa - może wreszcie zarząd przedstawi do wglądu dokumenty i
        sposób rozliczenia wspólnoty , bo jak na razie to z przedstaqwionych
        dokumentów nic nie wynika; najłatwiej jest podać papier z
        zadłużeniem / jeśli takowe wogóle jest/ ale gorzej jest z prostym
        wytłumaczeniem w jaki sposób zostało ono policzone ;gdzie są
        faktury ;jak kiedy i gdzie są księgowanej dlaczego tak są
        księgowane;to chyba nie takie trudne wytłumaczyc "prostemu ludowi";
        w ten sposób mogę także tobie Optymisto policzyć zadłużenie tak ,że
        nic ci nie pozostanie tylko sprzedać swoje lokum;....ciekawy.to
        zapytaj jak jest rozliczana ciepła woda zużywana na CWU i CO ; jak
        wygląda kalkulacja paliwa zużytego na te czynniki; czy data zakupu i
        data księgowania maja wpływ na kształt dokumentu itd itp ; inna
        sprawa to kontrloling zakupów , wydatków ; gdzie zapytania
        ofertowe , gdzie przetargi , gdzie urzadzenia monitorujace
        tankowanie paliwa , inwentaryzacja srodków min paliwa w okresach
        rozliczeniowych itd itp....jeśli chcesz to mogę tak długo jeszcze o
        innych składnikach rozliczenia; najpierw zróbcie porzadek we
        wszystkich aspektach tej sprawy potem dopiero rozliczajcie ludzi;
        matematyka jest jedna trzeba umieć ja zastosować zgodnie z jej
        prawidłami
        • optymista45 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 23.02.09, 22:19
          kusy65???? ty naprawde urwales sie z księżyca<< tak sprawe P.Budzyn
          wygrał i wspolnota mu zaplacila za 3 mc, bo niestety w polsce jest
          takie prawo ze oszustowi sie naleza pieniadze za prace niezaleznie jak
          pracowal, jesli chodzi o zadluzenia to sprawa jest jasna wystarczy
          byc byl na zebraniu to bys sie dowiedzial, i wiesz nie wyliczj wiecej
          tych twych zawilosci bo sie sam zagubisz, dlamnie jest sprawa jasna,
          jezeli przez 3 lata szanowny Budzyn nie zrobil nic ,a ludzia dawal
          jakies wirtualne zwroty, na co sie niestety wiekszośc nabrala i teraz
          obecny zarząd chce to wszystko wyprostowac to stawia mu sie
          przeszkody by tylko nie dojść do prawdy, a prawda jest taka ze szanowny
          p budzyn na koniec swej ,,kariery''chcial wziąść krydyt w wysokosci 150
          tys( sto piędziesiąt tysiecy) pytam na co!!!! a moze na pokrycie
          funduszu remontowego, ktory nie wiedziec gdzie sie podział, to sa
          fakty, a nie jakies domysly PANIE KUSY65
        • blok8 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 02:21
          Aż nie chce się czytać tych bzdur co tu niektórzy wypisują .
          ale się poświecę i trochę naświetle sytuacyjnie w wspólnotach.

kusy 65
          Po pierwsze spraw jest kilka i jak mi wiadomo to przegrana jest jedna i to
          dopiero po 1,5 roku a to bardzo dobrze- jak ktoś znał naszą sytuacjonistę finansową.
          Co do zadłużeń każdy ma prawo do wglądu w papiery faktury ( kture są na wszystko
          potwierdzone pewnie przelewami), przelewy i zadłużenia nie jest to żadną
          tajemnicą bo każdy jest właścicielem w wspólnocie i ma do tego prawo.A no i
          nikomu się tego nie broni.

Co do rozliczeń wody to jest przyjęta stawka za ciepłą wodę i to są uznawane
          koszty podgrzania wody a reszta to cena CO a cała wartość kosztów brana jest
          oczywiście z faktur, które są rozliczane na poszczególne bloki gdzie nie ma
          znaczenia daty księgowania jest faktura i koniec to nie bank ani nie waluta aby
          dni księgowania miały na to wpływ. Co do ceny wody jest wyliczone zużycie
          oleju na podgrzanie wody dzięki czemu można wyliczyć realne stawki za wodę ale
          niestety o cenie wody decydują mieszkańcy w tym wypadku jak będzie za niska to
          resztę kosztów zapłacimy w CO a jak za wysoka to znowu spadną koszty CO tak że
          zależy co dla kogo jest dobre tu się kompromisu nie znajdzie.
          Kontrole nad zakupami sprawuje zarząd tylko on może podpisywać przelewy.
          Co do przetargów to jakieś brednie nie jesteśmy spółką skarbu państwa i jak by
          ktoś co kolwiek wiedział o przetarg to by takich bredni nie wypisywał że
          wspólnota musi mieć przetargi ( ceny są o ok 50% wyższe)
          Co do stanu oleju jest stały monitoring jego zużycia i jego kontrola

Niestety widzę że kusy 65 nigdy nie widział dachu jaki jest na blokach w
          wspólnocie a jaki jest na bloku 7 jest to dach który spełnia wszystkie wymogi i
          standardy budowlane z 15 letnią gwarancją i 2 letnim zabezpieczeniem finansowym
          , jak masz jeszcze jakieś pytania porozmawiaj z ludźmi z 7 ( aa nie ma sensu
          rozmawiać z tymi z parteru )
          A te kilka okienek to 36 okienek a co ty byś zrobił kusy 65 jak cały fundusz
          remontowy jest ko 50 tyś na rok?
          Taką stawkę przyjęli mieszkańcy i mają zadzieje na nowe bloki
          Niestety nowy dach ok 35 tyś ocieplenie ok 100tys
          tak że albo ludzie zmądrzeją albo długie lata remontów przednami.
          A co do wyparowanych pieniędzy to wszyscy wiedzą co chodzą na zebrania i czytają
          uchwały ( nie ustawy mośki) które podpisują.
          el-checiniak:
          Co do oferty to co ja wiem to została wybrana najtańsza ( można to zawsze
          sprawdzić nic nie jest tajemnicą)a nic mi nie wiadomo o powiązaniach firmy z
          mieszkańcami z bloku numer 11, ale jak można co kolwiek pisać jak się bazuje na
          plotkach.Chyba ci się pomyliły zarządy !!!!( wymiana drzwi to był sukces układów
          i znajomości strzał w 10 )
          A co do zadłużeń z twego co można sobie sprawdzić to prawie każdy co robi szum
          coś zalega tak że pewnie nie ma co udowadniać
          W najbliższym czasie będą rozliczenia to się okaże kto jest i jakie ma długi.

• marcellos1 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 23.02.09, 20:33
        o czym tu wogóle mówimy,przez ostatni rok ten młody zarząd zrobił więcej dla tej wspólnoty niż przez lata starzy wyjadacze z osiedla którzy tak bardzo krzyczą na każdym zebraniu.Obecny zarzadca - komodar z tego co wiem zastał okropne długi po p.budzynu,więc cały czas stara sie wyprostować zaistniałą sytuację finansową,dlatego dziwi mnie postawa mieszkańców naszego osiedla którzy tak bardzo wierzą ludziom z poprzedniego zarządu którzy chodzą po ludziach(u mnie np.byli)i rozpowiadaja poprostu glupoty,nie zrobili nic jak rządzili a teraz czepiaja sie byle szczegółu żeby dokopac tym mlodym ludziom,a w szczególnosci zarządcy.Jasno daja do zrozumienia że boja sie rozliczen za swoje machlojki,i tak naprawde dzialaja na szkode tej wspolnoty,ktora probuje podniesc sie po tym co zostawili,ludzie zacznijce wreszcie myslec i zobaczcie ze wreszcie pomału cos sie tu rusza,mnie na przyklad ciesza nowe okna na klatce bo nie bylo ich od lat,w 7 jest nowy dach,z tego co wiem toczy sie sprawa z budzynem o powazne pieniadze ktore wyparowaly z naszego konta,wiec trzeba byc dobrej mysli,ze nasza wspolnota je odzyska i znow bedzie mozna isc do przodu,ale tylko wtedy kiedy starzy podburzacze przestana pieprzyc bzdury i dadza dzialac innym.
        • kusy65 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 23.02.09, 21:01
          ty drogi marcellos1 nie wiesz oczym mówisz; połatane dziury nazywasz
          nowym dachem; co mogą wiedzieć o poprzedniku ci którzy mieszkaja
          tutaj od kilku miesiecy, a kilka małych okienek za cały rok i to pod
          koniec swojej kadencji to rzeczywiście bardzo dużo; ciekawe skąd
          wiesz o wyparowanych pieniadzach skoro dokumenty są tak pilnie
          strzeżone
          • marcellos1 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 23.02.09, 21:15
            latanie dziur to robil budzyn,pamietam dobrze,a jesli chodzi o dokumenty (ktore ty uwazasz ze sa tak pilnie strzezone)to mi nigdy zarzadca nie odmowil pokazania rozliczen czy jakichkolwiek wplat,tylko trzeba chciec pojechac do tak odleglych kielc i poprostu sprawdzic w komodarze,bo najlatwiej zamknac sie w domu i polegac na opini niby tych ktorzy byli i niby nic im nie pokazano,ja zawsze pytam sie o wszystko i staram sie sprawdzac co sie u nas dzieje,nie bede polegal na cudzych opiniach tylko chce miec wlasne zdanie na to co sie tu dzieje,a wielu ludzi nie ma wlasnej opini tylko slucha takich bzdur ktore piszesz.
            • el-checiniak Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 23.02.09, 21:46
              do OPTYMISTY I MARCELOSA
              okna wymienione... a moze jak sie dobrze dopytasz to sie dowiesz iz sa silne
              koneksje pomiedzy firma ktora okna dostarczyla i wymienila a osobami, ktore
              mieszkaja w bloku 11 a obecnie dzialaja czynnie w zarzadzie to nie jest prywata
              wprowadzili sie 0,5 roku temu i juz wielcy dobroczyncy a gdzie oerty z innych
              firma aby udowodnic iz ta wlasnie oferta byla najkorzystniejsza????... co do
              zadluzenia pani krzysztofik i innych ze starego zarzadu to juz po ostatnim
              zebraniu pewna pani z 10 udowodnila pewnemu chloptasiowi z nowego zarzadu jakie
              ma zadluzenie... no ale skoro dostaje SIE dzialke od komodaru to jak bedzie zle
              sie o nim wypowiadalo...
              • ania340 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 23.02.09, 22:07
                el-checiniak a ile dostales kasy za wypisywanie takich bzdur?? hehehee moze jeszcze ci nowi sami skrzynki pocztowe klepali w domu i dostali od komodaru kasiore??hehehehe wiekszej glupoty nie slyszalam,wymontuj sobie chlopie te okna z klatki i oddaj do komodaru,niech ci kase oddadza i powiedz ze ty wolisz stare bo sie przyzwyczailes:) z takim podejsciem ludzi to tu nawet jakby zarzad co miesiac sie zmienial to tu nic nie bedzie,moze nawet lepiej ze ci nowi nie znaja tutejszych ludzi i zwyczajow bo moze wreszcie ktos obcy ruszy tym skostnialym osiedlem
                • maciekmaciek10 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 23.02.09, 22:26
                  no prosze jak sie Pani Ania uniosla... a nie lepiej by bylo napisac iz chetnie
                  by akture zobaczyla aby porównać z innymi ofertami na rynku... kazdy z nas za to
                  placi wiec jesli za cos place to chce wiedziec ze zachowane proste kryterium
                  najwyzsza jakosc produktu i uslugi jaka mozna bylo uzyskac za taka i taka
                  cene... ale nie tu nie wolno akta sa tajne jak w IPN... no ale jak sie Pani Ania
                  miala nie unosic skoro pisze z bloku 11...
                  • ania340 do maciekmaciek10 23.02.09, 23:04
                    maciekmaciek10 z blokiem niestety nie trafiles:) jeżeli chodzi o oferty na okna to pamietam ze babeczka z komodaru pokazywala je przy zbieraniu podpisow za uchwala jesli bylbys tak bardzo tym zainteresowany to chyba bys to pamietal a jesli nie to jedz do kielc niech ci pokaza takie sa nasze prawa i warto z nich korzystac.
                    mam pytanie: a gdzie byli wszyscy znawcy gdy p. budzyn zarzadzal nasza wspolnota? czemu wtedy nikt nie kontrolowal jego dzialan? ja nie pamietam zadnych ofert na cokolwiek co p. budzyn mowil ze zrobil. pytanie: co pan budzyn zrobil???? i gdzie sa nasze pieniadze?? moze mi na to odpowiecie.
          • optymista45 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 23.02.09, 22:27
            kusy jak napisalem wczesniej ,,urwales sie z ksiezyca"" jestes
            niedoinformowany, jesienia zrobiono nowy dach w bloku nr7 wymieniono okna
            na klatkach, wczesniej wymieniono wodomierze. to wszystko w ciago 1
            roku, a co zrobil poprzednik za 3 lata???? wstawił drzwi ktore sie
            sypia hehehehe, i co ty na to szanowny kusy??? zastanow sie chlopie
            komu ty służysz kto cie tak omotal, czy moze ci dluznicy co nie
            placa a wymagaja wszelakich remontów????
            • kusy65 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 09:29
              brawo! brawo! taki jesteś mądry i nie wiesz że wodomierze wymienia
              się co pięć lat i nikt ci łaski nie robi? a te okna to rzeczywiście
              strasznie duży wyczyn, mistrzostwo świata
        • kusy65 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 18:38
          zarządca komodaru i jego zarząd zastał tak wielkie długi, że bez
          znaczenia było dla nich parę tysięcy w tą czy w tą więc w dniu
          podpisania umowy o pracę z wspólnotą zwiększyli mu wynagrodzenie w
          stosunku do poprzednikia i to na dodatek bez zgody i podjęcia
          uchwały przez członków wspólnoty; mało tego to jeszcze pieniądze
          które nie zostały wypłacone byłemu zarządcy za cztery miesiące
          zostały wypłacone dla obecnego zarządcy; następnie może wiesz gdzie
          jest uchwała dotycząca wysokości dodatku na obsługę kotłowni; może
          to jeszcze za mało ponieważ zarządca wiwdywany jest na osiedlu tylko
          podczas tankowania oleju, a gdy zgłoszono mu że przecieka dach i
          strugi wody płyną po ścianie w pokoju dzioecięcym po przybył na
          miejsce awarii po 7 dniach; oczywiscie możesz się cieszyć drogi
          marcellos1 z okien na klatce bo na głowę ci się nie leje; pewnie
          śpiewał byś inaczej gdyby po twoim mieszkaniu dziecko brodziło jak
          bocian.
          • optymista45 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 18:52
            a widzisz kusy??? i ty popierasz dluznikow?? a gdyby placili to moze
            twoj dach by nie przeciekal, ale to juz zapewne cie nie interesuje,
            wiec zapytaj dluznikow co oni na ten temat??miedzyinnymi szanowna P
            Krzysztofik, a tą reszte co piszesz do jakies bzdety malo warte nijak
            sie nie maja do rzeczywistosci
          • blok8 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 23:09
            takie decyzje może podjąć zarząd nie potrzeba żadnej uchwały .
            A może wiesz ile do tej pory płaciliśmy osobie za posługę kotłowni której nawet
            nikt nie widział?( o wiele więcej )
    • blok8 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 02:22

kusy 65
      dopiero po 1,5 roku a to bardzo dobrze- jak ktoś znał naszą sytuacjonistę finansową.
      Co do zadłużeń każdy ma prawo do wglądu w papiery faktury ( kture są na wszystko

A co do wyparowanych pieniędzy to wszyscy wiedzą co chodzą na zebrania i czytają
      el-checiniak:
      plotkach.Chyba ci się pomyliły zarządy !!!!( wymiana drzwi to był sukces układów
      • maciekmaciek10 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 11:40
        yoohosek napisal "Dwaj członkowie zarządu Tylec i
        Dudek zostali pobici przez p. Krzysztofika podczas roznoszenia
        zawiadomień do
        skrzynek pocztowych. Skończy się na tym, że facet odpowie przed
        sądem. " hahah chlopaki mam nadzieje ze wasze zony tego nie czytaja
        i ze zanim wasze dzieci naucza sie czytac to to forum zniknie bo nie
        wiem jak mozna sie wytlumaczyc z tego ze dwoch 30-latkow pobil 70
        letni starszy pan.... hahah nie moge ludzie jak chodzice po osiedlu
        to nie tupac i nie podnosic glosu bo tych 2 z zarzadu w gacie
        narobi... baby a nie mezczyzni hahaha... bez obrazy dla babeczek bo
        pewnie wiekszosc pan by im pokazala gdzie ich miejsce hahaha...
        tragedia wstyd... dwoch 30 - latkow zalozy sprawe 70 latkowi o
        pobicie... sedzina umrze ze smiechu jak na was popatrzy...
        • yoohoosek Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 12:39
          70-cio letni czy 100 letni, to nie ma znaczenia. Facet łatwo dał się sprowokować
          i teraz pewnie w pory robi jak pomyśli, że zapłaci na schronisko dla bezpańskich
          psów i "dwa lata w zawiasach". A swoją drogą, musiał mieć jakiś powód, żeby
          wpaść we wściekłość i tak potraktować gości z legalnego zarządu. Ciekawe czy tak
          traktuje roznosicieli ulotek, klatka schodowa należy do wszystkich mieszkańców,
          płacimy za części wspólne. Przecież i tak niedługo wszyscy dostaną czarno na
          białym rozliczenia a w marcu będzie czas na podsumowanie ich działań. W tym
          momencie p. Krzysztofikowie oboje są skompromitowani i mało wiarygodni.
          • maciekmaciek10 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 12:46
            pewnie tak jest hahah juz widze jak sie boi zawiasów i załuje kasy
            na schronisko... po prostu zachowal sie jak mezczyzna ktos oczernia
            jego zone jego nazwisko wiec kazdy facet zrobil by to samo... FACET
            POWTARZAM i wiem ze pojecie mezczyzny meskosci jest ci obce no ale
            skoro ciebie to dziwi no to wyrazy ubolewania dla twej kobiety za
            taka fajtłape... i miejmy nadzieje ze nigdy nie bedziesz zmuszony
            jej bronic bo sie kobiecina zdziwi...
            • kusy65 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 20:08
              ha, ha, ha im nie tylko rzekomo dołozyl jeden starszy pan ale nawet
              kobieta-babcia wnukom; biedne chłopaki
          • kusy65 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 18:51
            nie bądz taki pewien tej kompromitacji, to sie jeszcze okaże; o
            jakich rozliczeniach ty mówisz? jak mozna dobrze rozliczyć i
            podsumować rok 2008 kiedy jeszcze 2007 nie został zamknięty,
            rozliczony i podsumowany
            • optymista45 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 18:58
              a to juz z tym idz do szanownego P budzyna, on ci rozliczy po
              swejemu, on to potrafi najlepiej,z takim skutkiem ze P Krzysztofik
              placila rocznie mniej okolo 1000zl, zapytaj jej czy to prawda ,
              szanowna P, Krzysztofik ci wyjasni po swojemu ,,,hehehehe
              • kusy65 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 19:59
                tu nie ma co wyjaśniać, na to ile pieniędzy zarobił zarządca w ciągu
                czterech miesięcy są dokumenty, a "he, he he" żeby oskarżać kogoś że
                niby mniej płacił to trzeba mieć dowody; ty ich nie masz więc odczep
                się od biednej kobiety bo takie oszczerstwa są karalne; gdybyś był
                inteligentniejszy to byś wiedział, że w 2007 roku p. Krzysztofik
                nawet w Polsce nie było
                • optymista45 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.02.09, 20:50
                  Szanowny kusy?? , ale to nie sa oszczerstwa?? to padlo na ostatnim
                  zebraniu i P, krzysztofik wyjasnila to po swejemu, ale jak dla mnie
                  malo wiarygodnie, a swoja droga widze nie iczestniczysz na zabraniach
                  bo o niczym nie wiesz, tylko to wiesz co ci podpowiedza ,,,inni''
                  a wyobraz sobie ze wiem o tym fakcie, byla u corki , a czy biedna
                  kobieta?? jak to piszesz tego nie wiem, ( bez urazy ja nikogo niechce
                  obrazac), ale takie sa fakty
                • czesio6626 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 03.01.14, 19:33
                  Kusy65

Pani Krzysztofik może i nie było w kraju, ale był jej mąż, który aktywnie działał wówczas w zarządzie i dobrze wiedział jakie matactwa były wtedy we wspólnocie prowadzone z udziałem Nowin np. dobrze wiedział, że ilość takowań nigdy nie odpowiadała ilości oleju na fakturze. Pewnie brał w tych przektętach udział skoro pisał o tym na forum.
    • blok8 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 25.02.09, 09:19

kusy 65

el-checiniak:
      • el-checiniak Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 25.02.09, 12:00
        no i co wyszlo... wyszly rozliczenia... nie wspomne o tym ze na
        dokumencie rozliczenia od 1 stycznia do 31 grudnia 2008 widnieje
        data wystawienia luty 2008 bo to wszystko wyjasnia pani z komodar
        robi kopiuj wklej a skoro tak robi tzn jedno ze te dokumenty na dzis
        dzien sa g... warte... ale mniejsza o to bo wiadomo jest jedno
        wedlug wyliczen pani z komodar wszyscy powinni doplacic... caly rok
        ludzie placa jak bog przykazal a potem prezent na nowy rok... no ale
        macie racje KOMODAR THE BEST JEST...
        • yoohoosek Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 25.02.09, 17:17
          Nie uogólniaj, ja mam nadpłatę. Czy będzie KOMODAR czy ktoś inny, to i tak
          przekażą sobie dokumentację i świat pójdzie dalej. Nikt nikomu długów nie
          wyzeruje (chyba, że wróci p. Budzyn). Znam przypadki, że ludzie nie pamiętają
          (albo nie przyjmują do wiadomości), że od czasów Budzyna zmieniły się zaliczki.
          Są i tacy, że sami sobie ustalili zaliczkę, bo w bloku obok za takie samo
          mieszkanie płacą mniej. Najlepiej byłoby, żeby każdy w mieszkaniu miał piec
          węglowy, własną studnię i beczkę na nieczystości. Jeżeli tak się upieracie, by
          nie płacić według rozliczeń zarządcy z licencją, to będzie samowolka a z naszych
          bloków podkieleckie slumsy.
          • el-checiniak Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 25.02.09, 17:33
            no to jak obecny zarzad... ciekawe dlaczego caly zarzad ma
            nadplaty... a yoohoosek w zarzadzie jest...
            • yoohoosek Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 25.02.09, 18:38
              Jeżeli zużywam mniej ciepłej i zimnej wody niż mam w zaliczce i mam spłacone
              zadłużenie z 2007 r. to jestem na plus. Część osób przejrzało na oczy, że
              zwrotów od Budzyna nie będzie i wychodzi na prostą. Gdzie są te pieniądze-trzeba
              składać reklamację na Kochanowskiego w Kielcach albo u pewnej pani z byłego
              zarządu-rzeczniczki Budzyna i negocjatorki z Nowinami.
              • optymista45 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 25.02.09, 19:57
                tak jest !! popieram stanowisko ,,yoohoosek,, ja mialem na koniec roku
                2007 zadluzenie ponad 1000zł , a to wszystko ze zwrotow szanownego P
                Budzyna, i pomimo iz nie jestem bogaczem, zplacilem wszystko i jestem
                na plus,a teraz ci dluznicy niech ida do P Budzyna po te ,,wirtualne
                '' zwroty
                • el-checiniak Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 26.02.09, 07:48
                  tak sie dziwnie sklada ze tylko nowy zarzad zuzyl mniej cieplej i
                  zimnej wody... cala reszta osiedla wiecej... haha wcale nie
                  podejrzane hahah...
                  • marcellos1 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 26.02.09, 09:54
                    A skad wiesz jakie rozliczenia mają ci z zarządu???Byłeś u nich??
                    widziałeś ich rozliczenie?? a u reszty osób z osiedla tez byłeś??
                    Porównałeś wszystkich?? podejrzewam,że nie,więc czemu piszesz takie
                    bzdury?? jakiś podejrzany kolego jesteś hehehehe
                  • optymista45 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 26.02.09, 20:58
                    dziwny to ty jestes niestety, malo wiesz lub nie chcesz
                    wiedzieć,wyobraz sobie ze w 10 też mieszka ,,skompromitowana''osoba z
                    bylego ,,skompromitowanego '' zarzadu
                  • blok8 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 26.02.09, 22:40
                    el-checiniak - widzę że w zarządzie jesteś!!!!!!!!!!!!
                    Bo nawet wiesz jakie zwroty mają .
                    To może się pochwalisz kto ma największą nadpłatę?
    • kontra32 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 02.03.09, 16:49
      Co za bzdury czytam na ten zarząd !!!,tak napisać mogła tylko
      osoba z"BYŁEGO ZARZĄDU" bojąca się odpowiedzialnosci,bo wszyscy
      dobrze wiedzą jakie machloje odchodziły i przekrety w byłym
      zarządzie,boicie się o własne tyłki to chcecie wyżucić ludzi którzy
      dąrzą do wyprostowania naszych spraw,nadmieniam niejestem w żadnym
      zarządzie tylko mieszkanką naszego osiedla ,ale to co czytam i
      słyszę plotkarzy sklepowych to na mdłosci mnie bierze,wszystkie
      dokumenty są do wglądu ,wystarczy tylko chcieć zapoznać się z nimi a
      nie opisywać tak bzdurne bezpodstawne ploty.
      • pesymista09 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 02.03.09, 19:18
        Co za bzdury wypisuje kontra32, chyba zapomniała ze 2 lata mija jak
        mamy "nowe zarządy" a ciagle ktoś ma pretensje do starego.A kto nam
        zafundował zwiększone opłaty za ogrzewanie piwnic. Jak jest tak
        dobrze to popatrzmy w to rozliczenie za 2008r, sprubowała to zrobić
        w zeszłym roku Pani Krzysztofik za 2007r i jaka nagonka na nią
        poszła. Pani Komorowska z zarzadca wyceniła swoją obsługę kotłowni
        tj udział przy tankowaniu na 5999,76 zł rocznie, a gdzie na to
        uchwała włascicieli.Jak rozliczono CO doliczono dodatkowo piwnice i
        policz ile to kosztuje.Co ma wspólnego rozliczenie lokalu
        mieszkalnego z naliczeniem dodatkowo CO za ogrzewanie
        piwnicy.Przeciez wszyscy wiedzą ze od lat piwnice sa nieogrzewane
        ale placic zarzadca kaze. Mniej zarzadca bo on i tak nie ma nic do
        powiedzenia bo naliczyła to Komorowska.Kazdy sobie może wyliczyc
        ile dodatkowo musi zapłacic. Przeciez nikt inny tylko własciciele
        uzupełnili zarzad o Pania Krzysztofik.I macie panstwo odpowiedz
        najnowszy zarząd mówi ze Pani LK nie została wybrana. A kto dał
        takie uprawnienie zarządowi. Dlaczego nie chce sie dopuscić do
        dokumentów ta Panią. To samowola gdyż zarzad nie decyduje kogo
        ludzie wybiorą do zarządu ale jest obawa bo ta Pani była
        księgową.Stąd sie wziął problem. Zmanipulowano całe rozliczenie za
        CO gdyż chciano uzasadnić dołączenie powierzchni piwnic do
        powierzchni uzytkowej loklai. A chodziło tylko o podwyższenie
        wyngrodzenia nowego zarzadcy o 372 zł miesięcznie za doliczone
        piwnice.
        • kontra32 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 02.03.09, 20:53
          Ja niepiszę bzdur tylko jaka jest żeczywistość a nie głupie domysły
          Wasze i ploty ,czepiacie sie tego zarządu,pierwsze wyprostujcie
          sprawy ze starym zarządem do końca ,jak Budzyń brał za tankowanie
          ponad 1500zł miesięcznie to była cisza,a teraz wszyscy chcieli by
          żeby każdy pracował za friko,niech zgłosi się odpowiedzialny
          człowiek i bedzie dostawał te 500 zł i odpowiadał za wszystko co z
          tym jest związane, a wracając do pani Krzysztofik co niby taka
          sprawiedliwa niech przypomni sobie jak walczyła ze strym
          zarządem ,twierdziła że złodzieje i sami oszusci ,dopuki jej mąż tam
          sie niedostał wtedy stuliła uszy ,.więc nierośmieszaj mnie pan
          swoimi wywodami ,tylko idż do żarządu posprawdzaj sobie
          dokumenty ,czego niewiesz to dowiesz się tam wszystkiego.Tam niema
          machlojstwa jak było za starego zarządu i prestańcie rozsiewać ploty
          bo żałosne to już jest czytać.
        • blok8 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 03.03.09, 00:13
          Do pesymista09
          Człowieku ty to chyba z księżyca się urwałeś albo masz problemy z kojarzeniem
          faktów (jakieś opóźnienie?).
          Po pierwsze nikt nie płaci dodatkowo za ogrzewanie piwnic i to już wszyscy
          wiedzą - poza tobą.
          Dla wyjaśnienia piwnice to jak widzisz w akcie notarialnym "cześć użytkowa
          wspólnoty" która musi być uwzględniona przez wspólnotę ( i nie ma to nic
          wspólnego z dodatkowymi pieniędzmi dla zarządcy każda umowa jest tak spisywana a
          to że Pan Budzyń był nie douczony to się sam w sądzie przekonał jak była
          przedstawiana sprawa o odszkodowanie, i przyznał racie że "sam się zrobił ..."
          Bo każda umowa jest liczona od powierzchni użytkowej zapisanej w aktach
          notarialnych i taka tez powierzchniowa powpina być brana pod uwagę w uchwałach.
          Jak wiadomo że zmianami metraży w zaliczkach została obniżona stawka na
          ogrzewanie - to po pierwsze.
          Po drugie nikt nie rozlicza nas z metrów naszego mieszkania a z faktycznych
          kosztów poniesionych przez każdy z bloków i proporcjonalnego udziału powierzchni
          użytkowej mieszkania w bloku.
          Nareszcie każdy płaci za siebie i swoich złodziei z bloku anie ma jakiś chorych
          rozliczeń i 10% przypisów na straty , jakiś przeliczeń na Kcl J itd. Płacimy
          tylko nasze koszty Faktury i nic więcej każdy dostał koszty utrzymania bloków .A
          co do rozliczeń to prawie każdy kto płacił regularnie zaliczkę ma zwroty za
          ogrzewanie.
          Co do kotłowni zawsze ten temat był poruszany i zawsze jest otwarty jeśli tylko
          się ktoś zgłosi i podpisze odpowiedzialność za nadzór nad kotłowniami napewno
          zostaną mu przekazane wszystkie dokumenty związane z prowadzeniem kotłowni i
          spisana umowa na 500 zł miesięcznie. Ale chyba nikomu się nie wydaje że jest to
          tylko stanie przy tankowaniu oleju!!!!!!!! Jak byś chodził na zebrania i trochę
          się interesował swoją własności ą to byś wiedział o tym.
          A co do uprawnień zarządu to jak byś był obecny na ostatnim dzikim spotkaniu
          lokatorów to byś się dowiedział że sama Pani Kszysztofik przyznała rajcie że
          było to nie fer i nie zgodnie z przepisami z tego co wiem do zarządu może wejść
          każdy kto wyrazi na to zgodę.
          Jak tylko masz ochotę użerać się z ludźmi to spróbuj może ich "skontrolujesz'
          (jak to ci piwnice ogrzeją hehe ) napewno nie mogą odmówić jak ktoś chce wejść
          do zarządu.
          a co do dokumentów każdy z właścicieli może dostać do wglądu dokumenty jakie
          tylko chce faktury przelewy zadurzenie mieszkańców , itd.to ja wiem sprawdzałem
          . Tak że nie ma żadnej tajemnicy w wspólnocie ( chyba że mówimy o działalności
          poprzednika to mamy wtedy Archiwum X - nic nie ma tylko faktury i wpłaty
          mieszkańców no i marzenia z zebrań zarządu co by tu zrobić a nic im się nie udało )
          Nikt nie pamięta że miały być 4 dach zrobione częściowe ocieplenia budynków .
          Ale udało się staremu zarządowi drzwi wymienić - całe szczęście że ich wiatr nie
          porwał bo przyszło by nam snopkami zastawiać wejścia na klatki.

a tak na koniec
          boli cie tak niby jakaś podwyżka dla zarządcy ( za piwnice)
          A pochwal się ile to masz długu a dopiero zabieraj głos na co idą nasze
          pieniądze pewnie masz długi i sąsiedzi płacą za twoją ciepłą wodę ?
          Mam nadzieje że nareszcie mieszkańcy się przebudza i zaczną sprawdzać na co idą
          nasze pieniądze i dlaczego muszą płacić za długi innych.

• pesymista09 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 03.03.09, 08:54
      Uderz w stół nozyce sie odezwą.Mogę skomentowac krótko takiej
      uchwały nie ma.wobec tego nie ma prawa zarządca wypłacać tych
      pieniedzy.Pamięc kontry 32 siega niedaleko,widać ze nie zna
      historii sporów we Wspólnocie. Do sierpnia 2007 właścicielem
      kotłowni były Nowiny i one ja rozliczły. I one brały pieniądze za
      to bo taka była umowa. Ta umowe pokazano kiedys ludziom na
      zebraniu.A atak prsonalny na tę Pania jest poniżej pasa. Co do
      odpowiedzi pod hasłem bloku nr 8 to ja zachęcam tylko do stawiania
      pytań z tych materiałow które otrzymał kazdy własciciel.Te papiery
      mozna porównac z rozliczeniami kotłowni od 2005 które jezeli nie
      zostały wyrzucone kazdy ma.Podejrzewam ze kontra 32 takich nie
      posiada ale zna niektóre plotki których tak nie lubi..? Nie zmienia
      to faktów że po cichu rozliczne są nam niepotrzebne koszty
      pieniactwa zarzadu i wszyscy za to płacimy. A art 20 pkt.2 na który
      powoływano sie na zebraniu brzmi" Zarząd lub poszczegolni jego
      członkowie moga być w każdej chwili na mocy uchwały właścicieli
      zawieszenie w czynnościach lub odwołani" (mozna sprawdzic w
      internecie). Reszte pyskówki z zebrania ci co byli znają
      • optymista45 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 03.03.09, 10:14
        pesymista??? żal mi ciebie, naprawde żal, widze że chcialbys a nie
        możesz, sam wiesz lub nie chcesz wiedzieć że wszystkie dokumenty sa do
        wglądu, wystarczy tylko chcieć, ale ty wolisz rżnąć,, durnia''(bez
        urazy),ja mam tylko jedno pytanie do ciebie?? jak wiadomo szanowna
        P.Krzysztofik byla nieobecna w kraju 2007r, a gdzie rok 2005,-6,
        dlaczego wtedy nie robila takich obliczeń jak to obecnie robi?????,
        czemu nie byla taka aktywna,,,,,,,,,,,,,,????moze mi odpowiesz??
        ...........Ale ja nie o tym chcialem?? mieszkamy na naszym osiedlu i
        chyba wszyscy chcemy by nasze bloki byly w jak najlepszym stanie tzn,
        dachy zrobione, a w dalszej przyszlosci ocieplone czyż nie?? dlatego
        przestanmy sie kłócić i pomyslmy co trzeba zrobic by tak było?? ,, ja
        jak pisalemm wczesniej nie jestem bogaczem ale byłbym gotów placic
        fundusz remontowy nie 50gr jak obecnie ale nawet 1,50, przez okres 2-3
        lat by tych pieniedzy bylo wiecej, bu robiono nie jeden dach a 2-3
        rocznie, a w dalczej perpektywie wzięto sie za ocieplanie budynków,
        co ty na to szanowny ,,pesymisto'', pewnie odpowiesz mi że czemu
        skoro i tak rozkradną, ale powiem ci tak to co rozkradł szanowny P
        Budzyn, TO JUZ NIKT WIECEJ TYLE NIE WEZMIE
        • kusy65 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 04.03.09, 22:53
          widać optymisto, że jesteś swieżym nabytkiem na tym osiedlu, a do
          powiedzenia masz wiecej niz ci co tu mieszkaja ponad 20 lat. skoro
          jesteś taki ciekawy dlaczego ta pani nie robił takich rozliczeń (
          nie obliczeń)wcześniej; tobie nikt w majty ne zagląda więc bądź tak
          kulturalny i nie zagladaj innym w ich prywatne sprawy /
          co,gdzie,kiedy,jak i dlaczego/;a tak na marginesie z tego co mi
          wiadomo to trudno jest w czymś uczestniczyć i wiedzieć co się w tym
          grajdole dzieje jeśli człowieka nie ma kilka lat;jak chcesz się
          dowiedzieć gdzie była pani Krzysztofik to ją poprostu spytaj i
          uświadom jej co się tu działo jak jej nie było ;
          • optymista45 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 05.03.09, 10:24
            hehehehe bardzo smieszne, co do ,,nabytku'' jak to okresliles??
            mieszkam tutaj 19 lat, ale nie w tym rzecz, staż jest dobry do
            emerytury, a nie do tego czy ktos wie co sie dzieje na osiedlu czy
            nie???????to po pierwsze!!!!!
            ,,,,,wiesz wydaje mi sie ze tak bardzo bronisz szanownej P. K. ŻE
            ZAPEWNE TY JEJ WSZYSTKO OPOWIEDZIALES CO SIE TUTAJ DZIALO, I DLATEGO
            TERAZ POD TWOIM WPLYWEM TAK AKTYWNIE TERAZ DZIALA,HEHEHEHE, ,,,,,, a
            na ile jestes zadłuzony?????
            • kusy65 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 05.03.09, 15:55
              tak się dobrze składa że tyle co ty
      • borys177 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 03.03.09, 21:28
        Z tej Twojej wypowiedzi nic sensownego nie wynika. Rzucasz jakieś
        hasła i nie wiadomo o co Ci chodzi. Oczywiście, że jest art. 20 ust.
        2 ustawy i co z tego? Przecież nikt go nie neguje. Ciągle
        przeciwnicy obecnego zarządu wypisują, że rozliczenia są
        niewłaściwe, że kradną i oszukują, a nikt nawet się nie wysili i nie
        skontroluje tych wyliczeń z fakturami i dokumentami, które są w
        posiadaniu zarządcy. Ale jeszcze by wyszło na to, że jednak nie
        kłamią i po co się ośmieszać, najlepiej tylko oskarżać. Tylko
        siejecie zamęt, ale nic z tgo nie wynika. Pewnie wiesz i tak, że
        wszystko jest w porządku ale co do zasady trzeba mówić, że obecny
        zarząd to złodzieje. Zanim zdecydujesz się na takie oskarżenia
        powinieneś mieć dowody. Były zarząd wogóle o nic nie pytał ,
        dokonywano przelewu za drzwi chociaż wiedziano już wtedy, że są
        wadliwe, i oczywiście od razu musiał być zatrudniony ktoś kto miał
        za zadanie je reperować. Chore!!! Zastanów się 42 300 zł za sam
        montaż! Za taką cenę to nie tylko byłby montaż ale i super drzwi i
        na dodatek z gwarancją. I najważniejsze zamontowane drzwi to drzwi
        wewnetrzne a zostały zamontowane na zewnatrz. Jest opinia biegłego
        sądowego, z której wynika, że wszystko tam jest zrobione źle. Ale co
        tam, przecież tylko Ci obecni kradną, ci złodzieje, kórzy zrobili
        dach z 15 letnią gwarancją, okna, przeglady obligatorykjne itp. Ale
        to dla Ciebie nieważne, najważniejsze są papierowe zwroty, jakby
        nadal były, wszystko byłoby ok. Ludzie jesteście po prostu ślepi, że
        tego wszystkiego nie widzicie. Mam pytanie co zrobił poprzedni
        zarząd czym mógłby się pochwalić?
        • optymista45 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 12.03.09, 21:07
          i znowu ,, TEN STARY SKOMPROMITOWANY BYŁY ZARZĄD'' daje znać o sobie,
          wrzuca pisma do skrzynek pocz, jacy to oni niby byli super, jak to
          sami potrafili zrezygnowac, podpisano 4 (cztery) biedulkowie, szanowna P.
          Jasinska, P. Krzysztofik, P.Beben,P. Rak, BIEDACZYSKA MUSIELI ODEJSC, CÓŻ
          ZA BOL, a tak bardzo chcieli coś zrobic by jeszcze sie utrzymac, a
          tu masz nie dalo sie mlodzi ich ,,wycieli'' tak trzymac !!!, mlodzi
          niech rządza, a ,, starzy ,, na emeryture, z wyrazami szacunku,,
          pozdrawiam
    • pesymista09 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 14.03.09, 13:08
      Miałem już milcze, ale trudno nie reagować na te pomyje wylewane na
      ludzi. Ale do faktów. Sadze ze wszyscy przeczytali swoje
      rozliczenie CW i CO za 2008r. To duzo cyfr i trudno sie przez nie
      przedrzec, co mozna zauważyc cały czas zarządca brnie w kierunku
      uszcześliwienia nas dołączając do powierzchni użytkowej te cholerne
      piwnice. One nie sa ogrzewane ale płacić za nie trzeba.Co to
      spowodowało w rozliczeniu CW i CO. A jak ktoś ma watpliwosći
      odnosnie dpłozenia piwnic niech zajrzy do swojego aktu notarialnego
      $84. Ja na swoim przykładzie dokonałem porównania w stosunku do
      rozliczenia 2007 i 2006. Co to oznacza, ze doliczenie kazdemu do
      powierzchni uzytkoeej piwnic spowodowało inne zwroty. Zwroty bo
      ostatnie m-ce 2008 były stosunkowo ciepłe. I tak kto starcił kto
      zyskał. Stawka 3,95 zł/m2 to to samo co było poprzednio 4,20zł/m2
      Kazdy moze sprawdzic bo za rok 2006 i 2007 mielismy policzone od
      powierzchni uzytkowej z aktów notarialnych tj. 6431 m2 a teraz
      +piwnice 744m2 tj. 7176m2. Jak to zadziałało Ci co maja małe
      mieszkania tj 49m2 stracili to znaczy muszą dopłacic ok 15 zł ale
      Ci co maja duze te po 74 m2 zyskują ok 100 zł. Nie chce mówic o
      przepłaceniu przez te osoby które maja wieksze piwnice powyżej 6m2.
      Kazdy moze sobie policzyc. Ale problem w czym innym skąd zie wzięły
      takie kwoty za podgrzewanie wody.Nie jestem ciepłownikiem
      popptyałem fachowców. No i mamy problem. Przy takim jak u nas
      sposobie opomiarowania to znaczy mamy tylko wodomierze CW i koszt
      oleju opałowego zuzyty przez cała kołownie to jak rozdzielic Koszt
      CO I CW. I tu następny kwiatek przyjmuje sie ze jest to wskaznik
      0,242 jako stosunek kosztów CW/CO+CW koszt oleju opałowego. A jak
      jest u nas. Z otrzymanych danych rozliczenia kotłowni za 2008r
      wynika ze Wartość CCW do wartosci oleju(koszt oleju to prawie koszt
      kotłowni)CCW/KO wynosi dla bydynku nr 3-0,22 dla budynku nr 7-
      0,24 , dla 8 -0,38 , dla 9-0,24, dla 10-0,25, dla 11 0,30. Ten
      wskażnik ma wpływ na ustalenie ceny jednostkowej i Co i CCW.
      Pytanie jest jedno dlaczego dokonano takiego a nie innego
      rozliczenia za 2008 Bo chciano za wszelką cene udowodnic ze
      zzawyżone koszty wynagrodzenia zarządcy-administratora o piwnice to
      prawidłowośc. Płacimy wiecej za zraządzanie o kwotę 747m2*0,50 tj
      374 zł miesięcznie więcej jak brał poprzednik, choc z żalem musze
      sie przyznać ze ja nie podpisałem tj uchwały w większośc to
      zrobiła. Ale dlaczego skutki tego mają odczuwać Ci co mają mniejsze
      mieszkania. Pytałem znajomych wszyscy rozliczaja do powierzchni
      użytkowej a nie do tej powierzchni powiekszonej o piwnice. Niech
      kazdy sobie policzy ile nas kosztuje ta manipulacja
      • blok8 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 15.03.09, 21:55
        No i znowu jakiś głuchy lub opóźniony !!!!!
        Znowu mu się piwnice przypomniały.
        Jak sam zauważył podważa sam siebie .
        Jak widać każdy z budynków jest rozliczony od realnych kosztów które wreszcie
        każdy z nas widzi jakie ponosimy i te koszta zostały podzielone przez metraż
        bloku lub zużycie wody w bloku. Jak by umiał czytać i spytał się zarządcy jak
        zostały policzone koszta ( a nie znajomych to by takich głupot nie pisał). Jeśli
        chodzi o koszta ogrzewania to ja się bardzo ciesze że nie ma jakiś przeliczników
        wyssanych z palca a w miarę realne koszta ( koszt wody został ustalony przez
        mieszkańców na 25 zł/m3 i to jest jedyna stała w rozliczeniach wszystkie inne
        zostały wyliczone z kosztów) a co do realizmu na końcu rozliczenia jest podana
        jaka powinna być realna cena CW obliczona na podstawie zużycia oleju w lato i
        średniej ceny oleju.
        pesymista09
        A co do powierzchni to musisz nauczyć się czytać i byś wiedział że w akcie
        notarialnym jest zapisane powierzchnia użytkowa Łącznie wynosi 7176,16 m2 .
        A jak tak ci szkoda powierzchni piwnicy to zawsze możesz zrzec się piwnicy i
        przeznaczyć na część wspólną wspólnoty. Zaoszczędzisz
        1zł z m2 ( fundusz remontowy + koszt zarządcy )a reszta kosztów będzie bez
        zmian. Tak że nikt nie płaci zawyżonych kosztów chyba że ty za swoją głupotę lub
        krótkowzroczność.
        • zarzadnowy Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 15.03.09, 22:09
          Witam
          Po przeczytaniu wypowiedzi państwa widzę że dalej część osób nie rozumie lub nie
          chce zrozumieć jakie mamy problemy i co jest dla nas najważniejsze!!!!!!!
          A część się dalej upiera przy swoich plotkach bez pod stawnych.
          dlatego też widzimy potrzebę aby przynajmniej jeśli nikt nie chce lub się boj
          lub wstydzi osobiście zapytać zarządce, księgową lub zarząd. Mamy Nadzieję że
          może w ten sposób uda nam się wyjaśnić wszystkie plotki i pomówienia.

Prosimy o pytania?
          • pesymista09 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.03.09, 11:30
            Opieram się tylko na otrzymanych rozliczeniach i podanych tam
            liczbach.
            Gdzie lezy problem w rozliczeniu kotłowni ? Niestety w przyjętej
            metodzie. Pokaże na przykładach dwóch loklali jak duze to sa
            róznice. Media w mieszkaniach to 70% naszych kosztów. A dla
            wyjasnienia ja osobiscie zyskuje na tym rozliczeniu.Błąd został
            popelniony w sposobie rozliczenia. Przyjęto ze zaliczki za okres I-
            III.2008 18,50 zł/m2 i od IV-XII.2008 25,0 zł/m2 sa podstawą do
            rozliczenia kosztów CW. Jakie sa faktyczne udziały CW do kosztów
            oleju opałowego podałem wyliczając je z otrzymanego zestawienia. No
            i najgorzej wyszli na tym mieszkancy buynku nr 8 i 11. Podaję na
            przykładzie mieszkania o powierzchni 49 m2 w budynku nr 11.
            Roczny koszt kotłowni 70356,77 zł przy załozeniu ze udział jak mówi
            literatura i energetycy wynosi 0,242 to tak wyliczony koszt CW
            wynosi 70356,77*0,242=17026,32 zł a u nas w zestawieniu 20279,35zł
            róznica 3253,03 zł To wyliczony koszt podgrzewania wody
            17026,32zł /867 m3 =19,64zł/m3 mieszkanców rozliczono stawką 23,97
            zł/m3( róznica az 4,33 zł/m3) to przy zużyciu np 49m3 w ciągu roku
            2008 daje kwote 212,17 zł. O tyle wiecej musi zapłacic mieszkaniec
            tego loklau za podgrzewanie wody.
            To samo dla budynku nr 8 Koszt kotłowni 71850,46 zł *0,242=17387,81
            zł w zestawieniu jest 25804,35zł róznica roczna wynosi 8416,54 zł
            Jednostkowy wyloczony udziałem koszt 1m3 pogrzewania wody 17387,81
            zł/1101 m3= 15,79zł/m3 a wrozliczeniu budynku stawka 24,32zł/m3
            róznica az 24,32-15,79=8,53 złm3. Co daje przepłacanie za CW w 2008
            przy mieszkaniu 49m2 juz kwote 417,97zł To już calkiem spore
            pieniądze.
            Podaję wyliczone z otrzymanych danych, które otrzymał kazdy z nas
            wskażniki udziału podgrzewanej wody w koszcie kotłowni.
            budynek nr 3 69752,58*0242= 16880,12 /606= 27,85zł/m3
            budynek nr 7 69304,58*0,242=16771,70 /680= 24,66zł/m3
            budynek nr 9 67923,47*0,242=16437,48 /652= 25,21zł/m3
            budynek nr 10 63516,85*0,242=15371,07/617= 34,91 zł/m3
            Chyba jest o czym duskutować. To zmienaia całkowicie otrzymane
            rozliczenia kotłowni za 2008rok.
            Niech kazdy sobie prówna ze swoim rozliczeniem. Zrobiłem to
            rozliczenie po konsultacji z ciepłownikami i uważają oni ze
            prawidłowe jest przyjęcie dla wszystkich kotłowni wskażnika 0,242
            • el-checiniak Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.03.09, 16:26
              pesymista90 fajnie ze to wyliczyles i pokazales ze czesc mieszkancow
              jest oszukiwana... pytanie kiedy dotrze to do ich swiadomosci...
              poki co komodar sie bogaci...
              • el-checiniak Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.03.09, 16:30
                optymista45... jakos juz nie chwalisz tak nowego zarzadu po tym jak
                pesymista09 wyliczyl ze komodar razem z nowym zarzadem cos zle nas
                podliczaja... a z tego co wiem to stary zarzad 1 podniosl glos iz
                powierzchnia piwnic nie powinna byc liczona oraz ze calosc oplat za
                media zle zostala policzona... moze masz na tyle odwagi i chociaz w
                tej kwestii przyznasz sie iz sie myliles... ??????
                • optymista45 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 24.03.09, 19:47
                  el-checiniak???, posluchaj???tu nie idzie o to czy chwale czy
                  nie????,,,,nadal popieram i bede popierał nowy zarząd bo widze ich
                  efekty,a co zrobil ten ,,SKOMPROMITOWANY STARY ZARZĄD DOBREGO?????,
                  założył wewnetrzne drzwi na zewnątrz??? i do tego bez zadnego
                  zabezpieczenia gwarancyjnego???,,,,,,,,, a co do ciebie, to widze że
                  zacząłes ten wątek, a nie masz zielonego pojecia co sie tutaj
                  dzieje,,,,, a co do pesymisty???hmmm?? z racji niku wszystko widzi w
                  przeciwienstwie do mnie ,,czarno'' i ciągle bedzie szukal dziury w
                  calym, ale mam dla niego rozwiazanie?? niech odwola obecny zarząd i
                  najmie sobie P.Budzynia, on mu wszystko wyliczy po swojemu, wtedy
                  bedzie zadowolony
                  • maggie81 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 25.03.09, 11:10
                    a wiecie że rozliczenie za olej opałowy w jednym z bloków który nie należy do
                    żadnej wspólnoty wyliczono na 0!!! znaczy było go dostarczonego w sam raz.....
                    takie rozliczenie dostali mieszkańcy wówczas gdy zaczęli upominać się o zwrot,
                    no bo zima łagodna była i raczej zostać powinno (w normalnych
                    spółdzielniach/komunalnych/i innych lokalach zawsze jest zwrot przenoszony na
                    następny okres rozliczeniowy!).

W jednostce odpowiadającej za ten blok to mają oko!
                    Wiedzą ile zamówić żeby było dobrze................ ciekawe dlaczego przy
                    tankowaniu nie ma przedstawiciela z bloku, tak tankować to oni mogą nie tylko
                    kotłownię.....

pozdrawiam mieszkańców osiedla Sosnówka
                • blok8 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 28.03.09, 19:56
                  el-checiniak jak na razie to chyba ty nie umiesz się przyznać że czytać nie
                  umiesz .
                  Wszystkie kwestie o których próbujesz tu porozmawiać zostały wyjaśnione i jakoś
                  sie nie dziwie że nikt nie będzie powtarzał a ja zapraszam do przeczytania
                  całego wątku.( Lub do nauki czytania z rozumienie tekstu )
                  A co do rozliczeń każdy wreszcie wie za co płaci i na co idą nasze pieniądze.

el-checiniak napisał:

> optymista45... jakos juz nie chwalisz tak nowego zarzadu po tym jak
                  > pesymista09 wyliczyl ze komodar razem z nowym zarzadem cos zle nas
                  > podliczaja... a z tego co wiem to stary zarzad 1 podniosl glos iz
                  > powierzchnia piwnic nie powinna byc liczona oraz ze calosc oplat za
                  > media zle zostala policzona... moze masz na tyle odwagi i chociaz w
                  > tej kwestii przyznasz sie iz sie myliles... ??????
            • blok8 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 28.03.09, 19:43
              Co za pierdoły pisze pesymista09.
              Pewnie dobry znajomy Pani K
              Koleiny chory pomysł rozliczania kosztów jakimiś współczynikami to nie komuna .
              Są faktury i faktyczne zużycie oleju na podgrzanie wody i to też jest w
              rozliczeniach i tego się powinniśmy trzymać i z tego co wiem i tak stawki za
              wodę mamy zaniżone.
              A tak wogule jak by przyjąć te brednie za fakt to trzeba jeszcze wszystkich
              poinformować że koszta CO wzrosły by o jakieś 15 20 groszy, Bo każdy wie że jak
              zmienimy stawkę za wodę to automatycznie zmienia się stawka za ogrzewanie wynika
              to z tych samych kosztów ( zakup olej )

pesymista09 napisała:

> Opieram się tylko na otrzymanych rozliczeniach i podanych tam
              > liczbach.
              > Gdzie lezy problem w rozliczeniu kotłowni ? Niestety w przyjętej
              > metodzie. Pokaże na przykładach dwóch loklali jak duze to sa
              > róznice. Media w mieszkaniach to 70% naszych kosztów. A dla
              > wyjasnienia ja osobiscie zyskuje na tym rozliczeniu.Błąd został
              > popelniony w sposobie rozliczenia. Przyjęto ze zaliczki za okres I-
              > III.2008 18,50 zł/m2 i od IV-XII.2008 25,0 zł/m2 sa podstawą do
              > rozliczenia kosztów CW. Jakie sa faktyczne udziały CW do kosztów
              > oleju opałowego podałem wyliczając je z otrzymanego zestawienia. No
              > i najgorzej wyszli na tym mieszkancy buynku nr 8 i 11. Podaję na
              > przykładzie mieszkania o powierzchni 49 m2 w budynku nr 11.
              > Roczny koszt kotłowni 70356,77 zł przy załozeniu ze udział jak mówi
              > literatura i energetycy wynosi 0,242 to tak wyliczony koszt CW
              > wynosi 70356,77*0,242=17026,32 zł a u nas w zestawieniu 20279,35zł
              > róznica 3253,03 zł To wyliczony koszt podgrzewania wody
              > 17026,32zł /867 m3 =19,64zł/m3 mieszkanców rozliczono stawką 23,97
              > zł/m3( róznica az 4,33 zł/m3) to przy zużyciu np 49m3 w ciągu roku
              > 2008 daje kwote 212,17 zł. O tyle wiecej musi zapłacic mieszkaniec
              > tego loklau za podgrzewanie wody.
              > To samo dla budynku nr 8 Koszt kotłowni 71850,46 zł *0,242=17387,81
              > zł w zestawieniu jest 25804,35zł róznica roczna wynosi 8416,54 zł
              > Jednostkowy wyloczony udziałem koszt 1m3 pogrzewania wody 17387,81
              > zł/1101 m3= 15,79zł/m3 a wrozliczeniu budynku stawka 24,32zł/m3
              > róznica az 24,32-15,79=8,53 złm3. Co daje przepłacanie za CW w 2008
              > przy mieszkaniu 49m2 juz kwote 417,97zł To już calkiem spore
              > pieniądze.
              > Podaję wyliczone z otrzymanych danych, które otrzymał kazdy z nas
              > wskażniki udziału podgrzewanej wody w koszcie kotłowni.
              > budynek nr 3 69752,58*0242= 16880,12 /606= 27,85zł/m3
              > budynek nr 7 69304,58*0,242=16771,70 /680= 24,66zł/m3
              > budynek nr 9 67923,47*0,242=16437,48 /652= 25,21zł/m3
              > budynek nr 10 63516,85*0,242=15371,07/617= 34,91 zł/m3
              > Chyba jest o czym duskutować. To zmienaia całkowicie otrzymane
              > rozliczenia kotłowni za 2008rok.
              > Niech kazdy sobie prówna ze swoim rozliczeniem. Zrobiłem to
              > rozliczenie po konsultacji z ciepłownikami i uważają oni ze
              > prawidłowe jest przyjęcie dla wszystkich kotłowni wskażnika 0,242
    • pesymista09 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 27.03.09, 23:04
      Mamy już komplet materiałow i sprawozdanie finansowe +rozliczenie
      kotłowni. Przyznam ze takiej manipulacji cyframi i uwazanie nas za
      durniów dawno nie widziałem.Podpisał sie pod tym nasz nowy Zarząd
      oczywiscie bez nieuznawnej przez nich Pani L.Krzysztofik. Z tego co
      słyszałem to ta Pani podczs analizy cyfr wykryła jeszcze wiecej
      nieprawidłowosci i manipulacji. A teraz do konkretów Panstwo macie
      te same tabelki co ja.
      Czego tu nie ma bo było niewygodne do pokazania. Ano kosztów
      przegranej sprawy sądowej i kosztów egzekucji komorniczej.
      Dodatkowe koszty przegranej sprawy to 5084,23zł=17944,23-12860
      (12860 zł to niewypłacone wynagrodzenie poprzedniego zarządcy za 4
      m-ce) Pamiętacie Panstwo Pismo obecnego zarzadu jak dostalismy
      jeszce nieprawomocny wyrok. Ale to jeszcze nie wszystkie koszty,
      które poniosła Wspólnota bo dochodzą jeszce koszty egzekucji
      komorniczej 545,08 zł i koszty apelacji od wyroku 642,0 zł Razem
      zafundował na obecny Zarząd kwotę do zapłaty w wysokości 6271,31
      zł. I gdzie ta kwota jest w sprawozdaniu finansowym za rok
      2008.Komornik sciągnąl je z konta bankowego Wspólnoty do konca roku
      2008. W pozycji 13 koszty sądowe mamy kwotę 661,54 zł. To kpina z
      nas i fałszowanie sprawozdania finansowego pod który podpisal się
      Zarząd.Jest jeszcze pieczątka KOMODORA. Teraz rozumiecie Panśtwo
      dlaczego za wszelką cene prubuje sie nie dopuscic Pani Krzysztofik
      byłej głownej ksiegowej do tych dokumentów.
      To nie wszystko z rozliczenia kotłowni za rok 2008 wynika ze
      powinna byc nam zwrócona kwota 28024,24 zł a w pozycji I.5 jest
      kowota do zwrotu 20173,82 zł a gdzie sie podziała róznica.
      Prawdopodobnie w tej kwocie jest wynagrodzenie dodatkowe
      admonistratora w kwocie 5999.76 zł bo nie ma go pozycji
      wynagrodzenie zarządcy i cos jeszce dodatkowo zachachmęcone. Jak
      wynika z pozycji II.3 wynagrodzenie zarządcy jest tam kwota
      43056,96 zł tj 7176,16*0,5 *12. Brak też podstawy do wypłaty tej
      kwoty bo uchwała obowiązuje od 1.04.2008. Przecież wiekszość nas
      chyba nie wiedząc co podpisuje usankcjonowała nam doliczenie piwnic
      do wynagrodzenia administratora.Kwota 1117,15 zł została wypłacona
      tj.za 3 miesiące bez podstawy prawnej). A gdzie jest pokazana w
      wynagrodzeniu administratora kwota 5999,76 zł za obsługe kotłowni.
      To nastepna manipilacja. Prawo nie zezwala na wypłate dodatkowego
      wynagrodzenia administratorowi jak 3588,0zł miesiecznie od
      1,04.2008. Ja zacząłem dopiero analizę tego sprawozdania i tych
      cyfr stąd moje spostrzeżenia. To też moje pieniądze które muszę
      dodatkowo płacic jak i tych którzy nie głosowali za doliczonymi
      piwnicami w powierzchni.
      To próba zmanipulowania całego sprawozdania finansowego, oszukania
      nas prze obecny zarząd.Pani Krzysztofik jest niepotrzebna w
      Zarządzie, bo zna się na tych cyfrach. A gdzie byli Ci wspaniali
      młodzi członkowie, ponoć lepsi od tych ze starego Zarządu .W
      następnym wpisie pokazę jak sie robi z nas idiotów pokazując
      rozliczenie f. remontowego który zginął Pani Komorowskiej w kwocie
      -61874,26 zł. Wspólnota nie może miec ujemnego funduszu
      remontowego.Cyfry tego sprawozdania przeczę temu.
      • pesymista09 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 28.03.09, 18:27
        Jak to jest ze nagle stało sie tak dobrze.Spółka KOMODOR wyliczyła
        nam ze od 1.09.2008 do 31.12.2008 mamy nadwyżkę na funduszu
        remontowym w wysokości 19089,49 zł. A na dole nam napisano, że to
        będzie na wymiane okien na klatkach schodowych w kwocie 19029,49zł.
        Jak to jest mozliwe ze poprzednik zostawił nam zadłużenie ,stan
        ujemny funduszu remontowego w kwocie -61874,26 zł.
        To nie takie trudne jak sie umie manipulować zestawieniami i
        cyframi. Nowy administrator naliczenie na fundusz remontowy, nazwał
        przypisem lub bieżącym naliczeniem FR. A naliczenie,przypis ze
        sprawozdania za 2006r w wysokosci 35785,90zł plus przypis za okres
        8 miesiecy do 31.08.2007 w wysokosci 25725,60zl =61511,00 zł
        nazwano zadłużeniem i okreslono jako ujemny fundusz remontowy.
        Wszyscy wplacalismy zaliczkę z funduszem remontowym na jedno konto.
        Ja i wielu innych nie miało zadłuzenia na koniec roku.Wpłaciłem
        wszystko co do grosza. A tu w sprawozdaniu pokazano, ze nic nie
        wpłaciłem,jest ujemny wynik f.remontowego.
        Aby wyjasnić tę zagadkę zrobiłem zestawienia naliczeń i
        wydatkowanego f.remontowego od początku WM. Na podstawie corocznych
        sprawozdań,które mam od początku.
        Na to zróbmy zestawienie naliczonego f,remontowego tzw.przypisu :
        Rok 2004 - 12181,38 zł
        Rok 2005 - 37055,19 zł
        Rok 2006 - 38588,36 zł
        Rok 2007 - 38588,36 zł
        Rok 2008 - 9647,08+32295,46= 41942,16 zł
        Razem - naliczenie, przypis 168 355,45 zł
        No to teraz wydatki f.remnontwego tj 2004-2008r tez ze sprawozdań
        finansowych.
        Rok 2004 - 14148,63 zł remont, ocieplenie drzwi klatek wejscioych
        Rok 2005 - 35114,05 zł jw.i smietnik
        Rok 2006 - 11676,35 zł remonty podejsc i kominy
        Rok 2007 - 10500,00 zł opaska wokół budynków
        Rok 2008 - 37488,95 zł ronont dachu na 7 i skrzynki pocztowe
        Razem wydatkowano i opłacono remonty na kwotę 108 928,98 zł
        Czyli nie ma cudów w sprawozdaniu pozostało niewydatkowana kwota
        168928,98 -108928,98= 59 426,47 zł.
        Cudów brak,pieniązki które pokazane nam w zmanipulowanym
        zestawieniu f.remontowego za 2008 w poz 3 to 56 578,44 zł.
        Naliczony a niewydatkowany f.remontowy pokrył nam zadłużenie
        pokazane w poz IV.1 jako należnosci wobec włascicieli w kwocie
        72570,11 zł.Zadłużenie to zostało sfinansowane nadpłaty włascicieli
        za 2008 w wysokości p.IV.2 13 034,35 zł+16612,37 =(zobowiązania
        wobec innych podmiotów p.IV.3 ). Razem 29646,72 zł to po ich
        spłacie pozostało jeszcze na koncie bankowym wg.48736,21 - 29646,72
        zł=19089,49 zł. Czyli mamy płynnośc finansowa od 2004 do 2008r.
        Cyfry te,uzmysłowiają czytającym mechanizm nakręcania konfliktu
        przez administratora i manipulowania obecnym obecnym Zarządem.Od
        prawie dwóch lat wmawia sie nam ze stary zarząd naraził nas na
        straty.To ze ponosimy niepotrzebne koszty sądowe z tego tytułu jest
        faktem pokazanym i udokumentowanym.W tym i konflikcie na tym tle,
        leży problem naszej wspólnoty. Jak przyglądam sie tym pisemkom w
        skrzynce pocztowej to zaczynam rozumieć,dlaczego ludzie już w nic
        nie wierzą.
        Jak sprytnie prubuje sie zdyskredytowąc ludzi z poprzedniego
        zarządu i nie dopusćic do dokumentów nowego członka zarządu, który
        rozumie te cyfry. Takich ludzi którzy potrafią czytac cyfry ze
        sprawozdań finansowych jest jeszcze trochę na Osiedlu i pomimo
        mojego pesymizmu wierzę, ze uda nam sie to wyprostować.Ci ludzie,
        którzy podpisali te sprawozdanie nie mają zielonego pojęcia co
        podpisali. To cały mój komentarz. A wniosek podstawowy z tego
        rozliczenia nigdy nie było ujemnego funduszu remontowego. Konflik
        był potrzebny nowemu administratorowi,utrzymać przedłużyc umowę o
        zarządzanie.Przeciez za niepotrzebne koszty sądowe administrator
        nie płaci a jak pokazałem poprzednio umie dbać o swój
        interes.Zrobiłem to aby kazdy z nas zerknął do tych sprawozdań a
        jak czegoś nie rozumie zapytał Pani Lucyny K. , która naprawde
        przeorała te dokumenty które są dostępne. Słyszałem, ze ostatnio ją
        zakrzyczano i storpedowano próbę odwołanie młodego, lecz
        niekompetetnego zarządu.
        • optymista45 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 30.03.09, 10:33
          z całym czacunkiem pesymista, ale jak czytam te twe ,,wypociny'' to
          mam wrazenie (bez urazy prosze)że jestes.. starym komuchem, tak zapewne
          sie nie myle? bo widze ze myslisz kategoriami komunistycznumi tak zwany
          PRL-owiec, tobie nie chodzi o dobro wspolnoty??? ty masz jakies
          urojenia na tym tle, liczby , wyliczanki,komu to wszystko potrzebne, wazne
          jest to co jest dobre dla nas jako wspolnoty, to co robi spółka
          Komodar, a jak na razie widze efekty ich pracy i to jest dla mnie w
          tej chwili najważniejsze, a drobne błedy jesli sa to kazdemu sie moga
          zdarzyć, nikt nie jest idealny, i przestan z tą wyliczanka bo
          popadniesz w chorobe (obłed), a to trudno wyleczyć,,,,, pozdrawiam
      • blok8 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 28.03.09, 22:24
        pesymista09
        na wstępie jeśli nie znasz obu stron to o czym ty piszesz.najpierw możne
        uregulowałbyś swoje zadłużenie,i tylko możesz zaszkodzić panu Budzynowi a
        najważniejsze jeśli myślisz ze masz racje to musisz ja udowodnić.Jak to
        udowodnisz to dopiero pisz.
    • maggie81 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 30.03.09, 12:32
      Czy można podać skład Zarządu Wspólnoty?
      I czy może zna ktoś nazwiska właścicieli czy pracowników firmy Komodar?
      • el-checiniak Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 30.03.09, 22:31
        ZARZAD WSPOLNOTY
        Rafal Dudek
        Robert Tylec
        Marcin Zawadzak
        Agnieszka Kowal
        Emil Gruszka...

KOMODAR
        Krystyna Komorowska
        Andrzej Włodarski
        • el-checiniak Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 30.03.09, 22:32
          komodar.com/
    • ziomus49 Re: SOSNÓWKA VS KOMODAR 01.06.13, 18:19
      Witam,

No i Pani Krzysztofik dostała się wreście do zarządu i dopiero teraz zaczynają się dziać się cuda w tej wspólnocie.
      Ta nalepsza wspólnota w Chęcinach znów zrównuje się z sąsiednimi, co to z braku pieniędzy na olej muszą składać się co najmniej po 1000 złotych, pomimo wpłacanych co miesiąc bardzo wysokich zaliczek, by mieć ciepło zimną. No cóż mądrzy i kompetentni właściciele niestety są w mniejszości i muszą rządzić ci co za takich się uważają. Szkoda tylko,że za te błędy znów zapłacimy wszyscy bez wyjątku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka