Dodaj do ulubionych

biegi długodystansowe ?

10.09.09, 16:04
Hej mam problem od ok 6,7 lat mam wykrytą astmę ,od jakiś 4 lat nie biorę leków bo było wszystko dobrze .
Jestem osobą sprawną fizycznie uwielbiam grać w różnego rodzaju gry zespołowe ale ostatnio strasznie szybko się mecze i bardzo jest to dla mnie uciążliwe .
Dziś na wf chwilę pobiegałam i już nie mogłam oddychać.
Myślę nad zwolnieniem z biegów długodystansowych <bo na krótkie dystanse biegam bardzo dobrze>

Pytanie brzmi ,czy jest to wskazane żebym zrezygnowała z biegania na długie dystanse czy lepiej żebym wzięła się za siebie i zaczęła walczyć z płucami ?
z góry dzięki za odpowiedzi ;]
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: biegi długodystansowe ? 10.09.09, 16:32
      Wiesz, pluca cie ograniczaja - brak tlenu itd.

Przed biegiem jak wezmiesz jakis preparat to mozesz szalec i biegac tak dlugo
      jak preparat bedzie dzialal.

Watpie, ze astme mozna pokonac sila woli i zmuszaniem sie do dlugich wysilkow
      fizycznych.
    • artur737 Re: biegi długodystansowe ? 10.09.09, 20:47
      Astma jest dosc tajemnicza choroba. Przynajmniej czesc jej przypadkow jest
      spowodowana obecnoscia pasozytow. Jezeli nie ma swiezych zakazen to starsze
      'robale' moga wymierac i stad objawy astmy zanikac. W kazdym razie tak mozna
      sobie czasami przypuszczac. Kto wie jak jest naprawde...

Kazda osoba z chorobami alergicznymi powinna byc gruntownie przebadana pod katem
      parazytow. Szukanie jaj w kale to jeden sposob. Mozna czasami zauwazyc pod
      mikroskopem charakterystyczne jaja. Produkcja jaj bywa jednak kaprysna i badanie
      powinno byc wykonane wielokrotnie.
      Niektore parazyty sa bardzo trudne w diagnostyce i trzeba duzo szczescia aby je
      wykryc. Czasami pomaga przypadek. Do takich trudniejszych naleza pasozyty krwi.
      W niektorych przypadkach lekarze lecza nawet parazyty na slepo, czyli bez
      potwierdzenia laboratoryjnego i w czesci przypadkow uzyskuje sie poprawe astmy
      lub innej choroby alergicznej.

Pasozytow mozna sie nabawic glownie przez brud oraz spozywanie surowych ziol i
      warzyw , zwlaszcza lisciastych takich jak np szczaw, salata i szpinak. Nawet nie
      wiem czy super dobre mycie ustrzeze w 100% jezeli jaja pasozyta sa gdzies tam
      podklejone pod lisciem.
      Nie do konca pewne jest czy pasozyty moga byc przeniesione na czlowieka poprzez
      ugryzienia owadow i pajeczakow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka