nnike 15.10.09, 01:24 Jak długo można ją stosować przy ropnym wrastaniu paznokcia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: Maść ichtiolowa 15.10.09, 09:19 Przy wrastaniu paznokcia, maść ichtiolowa nie spełnia swojej roli. Ona ma za zadanie "wyciągać" ropień na zewnątrz i skupiać w jednym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Maść ichtiolowa 16.10.09, 01:30 homopatka napisała: > pozwol ze zgadne: paluch u nogi? > > Tu trza kroic. A rtg wcześniej nie? Bo tak wygląda jakby się kiedyś kawałeczek paznokcia źle uciął i gdzieś tam w środku bryluje. Ichtiol go nie wyciągnie? Odpowiedz Link Zgłoś
szaser Re: Maść ichtiolowa 16.10.09, 07:01 Proponuję okłady z mokrej sody, wyciągnie wszystko i od razu ulga! Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Maść ichtiolowa 16.10.09, 08:30 Nie chodzi o "wyciąganie", tylko o problem z wrastaniem paznokcia/ci. Ropny stan można ewent"zaleczyć" okładami z Rivanolu, ale paznokieć albo trzeba usunąć, albo zacząć odpowiednio obcinać żeby przestał wrastać. Osobiście polecam metodę(po zaleczeniu stanu ropnego)prostą jak konstrukcja cepa. Pod brzegi, czyli kąty wrastającego paznokcia delikatnie wsunąć odrobinę watki nasączonej jodyną i stosować to przez dłuższy czas, po którym brzegi paznokcia zaczną się "podnosić". Metoda mało stresująca, niebolesna i niekosztowna. Mnie pomaga, innym również. Ale co jakiś czas trzeba powtarzać. Znam również metodę - jeszcze bardziej niewiarygodną, acz skuteczną - na usunięcie paznokcia bez bólu i chirurga. Otóż, skrojoną "piętkę" z cytryny wyciskamy z soku, zakładamy na wrastający paznokieć, i zawijamy bandażem. Zostawiamy na 3 doby, po tym czasie opatrunek zdejmujemy, a po kilku dniach paznokieć sam odchodzi od ciała, bezkrwawo. Nie musiałam z tego korzystać, ale u kilkorga z moich podopiecznych zadziałało. Tyle, że to metoda dla ludzi na urlopie, albo niepracujących, nie da się z takim pakunkiem na paluchu chodzić normalnie w bucie. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Maść ichtiolowa 17.10.09, 01:32 Wadera, dzięki!!!! Zapisałam i wypróbuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
danusia100 Re: Maść ichtiolowa 17.10.09, 19:33 To poprosimy daj znać jak sprawdziły się porady i szykiego wygojenia paznokcia.Mam ten sam problem od kilku lat,mimo,że o paznokcie dba wykwalifikowana pediciurzystka,miałam nawet klamre ale pomogla na 2 miesiące.Raz na 3 tyg muszę skorzystać z jej usług po upływie tego terminu paznokieć czuje w mózgu Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Maść ichtiolowa 20.10.09, 01:11 danusia100 napisała: > To poprosimy daj znać jak sprawdziły się porady Danusiu, najlepiej sprawdź sama. Sposób z wacikami nasączonymi jodyną wydaje się być skuteczny, a na dodatek jodyna ma działanie przeciwgrzybicze (poza przeciwzapalnym), więc taka zapobiegliwość na pewno Ci nie zaszkodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Maść ichtiolowa 20.10.09, 01:08 Pomogła! Po tygodniu obkładania ichtiolem, po wymoczeniu w gorącej słonej wodzie, w pęsecie ukazała się paznokciowa "szpilka", która kiedyś się oderwała i wrastała osobno, jak jej się podobało ;) Wadera, z Twoich rad profilaktycznie skorzystam i jeszcze raz za nie dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Maść ichtiolowa 20.10.09, 01:16 Wiem, że pomaga, bo sama to stosuję:) Odpowiedz Link Zgłoś