Dodaj do ulubionych

pomocy}}}}}}}}}}}}}

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 18:29
od kilku lat cierppie na zapalenie prostaty,co kilka miesiecy musze robic
posiew nasienia, i zawsze jestw nim jakas z tych bakteri albo
kilka ,e.colo,enterecocus fealis.morganela morgani,albo staphylococus
eureus,stasznie mnie szcypie peniss ,biore antybiotyki co kilka moiesiecy jak
sa nawroty ale to g...daje,lekarz juz sam niewioe ,bylem u kilkui kazdy to
samo,co mam zrobic?mocz mam ok,dodam ze jestem prawiczkiem mam 22 lata
wiecniezarazam sie od nikogo.pomocy prosze
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: pomocy}}}}}}}}}}}}} IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 22.01.04, 19:09
      Najbardziej prawdopodobne jest, ze Twoje zapalenie prostaty nigdy nie bylo
      doleczone do konca, ze po prostu brales antybiotyki za krotko. Poprawialo Ci
      sie, wiec odstawiales leki, a mikroby po jakims czasie odrastaly.
      Potrzebne Ci dlugotrwale (cale tygodnie) leczenie wysokimi dawkami antybiotyku
      dobranego na podstawie powiewu.
    • Gość: urolog Re: pomocy}}}}}}}}}}}}} IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 20:27
      Gość portalu: aron madron napisał(a):

> od kilku lat cierppie na zapalenie prostaty,co kilka miesiecy musze robic
      > posiew nasienia, i zawsze jestw nim jakas z tych bakteri albo
      > kilka ,e.colo,enterecocus fealis.morganela morgani,albo staphylococus
      > eureus,stasznie mnie szcypie peniss ,biore antybiotyki co kilka moiesiecy
      jak
      > sa nawroty ale to g...daje,lekarz juz sam niewioe ,bylem u kilkui kazdy to
      > samo,co mam zrobic?mocz mam ok,dodam ze jestem prawiczkiem mam 22 lata
      > wiecniezarazam sie od nikogo.pomocy prosze

To jest rzeczywiście trudny problem terapeutyczny, zwlaszcza w tak młodym
      wieku.
      Z mojej kilkunastoletniej praktyki oraz w odniesieniu do tego co napisałeś,
      nasuwa mi sie kilka uwag:
      1. Posiew nasienia nie jest w tym przypadku miarodajny. Przewaznie za kazdym
      razem wychodzi inny rodzaj drobnoustroju lub w innej kombinacji. Obserwowałem
      rowniez obecność drobnoustrójów w nasieniu w momencie, kiedy pacjent był juz
      wyleczony, tzn od dawna nie miał zadnych dolegliwości...

2. W związku z powyzszym, zasadne wydaje sie leczenie celem uzyskania poprawy
      samopoczucia a nie uzyskania jalowego posiewu nasienia. W tym celu, w stanie
      ostrym, oczywiście w pierwszym rzedzie należy postawic na antybiotykoterapię,
      o mozliwie szerokim spektrum, niekoniecznie zgodnym z ewentualnie uzyskanym
      antybiogramem z posiewu nasienia. Uzasadnione jast zwykle stosowanie terapii
      skojarzonej, wielolekowej, nie tylko lekami bakteriobójczymi ale tez grzybo i
      rzęsistkobójczymi, przez wystarczająco długi okres do ustapienia dolegliwości
      i jeszcze przez ok 10 dni po ich ustapieniu (łacznie nawet do ok. 12 tygodni).

3. W trakcie terapii wskazane jest utrzymywanie podraznienia gruczołu
      krokowego, w celu lepszego ukrwienia i latwiejszego dostępu dla leków. Można
      to osiągnąć np poprzez stosowanie gorących kapieli, np dluższe leżenie w
      wannie w dośc gorącej wodzie (oczywiście jeżeli nie ma innych p-wskazań)
      Ważną rzecza jest tez zapewnienie dobrego opróżniania pęcherza w tym okresie,
      poprzez zastosowanie jakiegos alfa-blokera.

4. W okresie po ustapieniu dolegliwosci wskazane byloby leczenie
      uodparniające, immunostymulujace, np Uro-Vaxomem, lub tez rozsadne leczenie
      uzdrowiskowe z odpowiednio dobranymi zabiegami.

5. Długotrwale utrzymywanie sie przewlekłego zapalenia gruczołu krokowego z
      okresowymi zaostrzeniami, skutkuje niestety możliwościa wczesnego powstania
      zmian morfologicznych w samym gruczole, a to z kolei utrwalonymi, różnie
      nasilonymi trudnościami w oddawaniu moczu, wymagającymi niejednokrotnie
      wczesnego leczenia operacyjnego.

6. Piszesz "jestem prawiczkiem mam 22 lata
      wiec niezarazam sie od nikogo" Na podstawie własnych obserwacji, z duzym
      prawdopodobieństwem mogę podać Ci źródło zakażenia w Twoim przypadku:
      kapiel (lub kąpiele) w jeziorze, ktoregos pieknego lata, lub, mniej
      prawdopodobne, na basenie. I wcale nie musiała ta kąpiel odbyc się
      bezpośrednio przed wystąpieniem dolegliwości, ale nawet kilka lat przed...
      To jest wlasnie główne źródło zakażeń, i zazwyczaj materialem zakaxnym sa nie
      te drobnoustroje, które hoduje sie w posiewach, ale te ktrych w standartowym
      posiewie wyhodować sie nie da. Dlatego tak sie to trudno się leczy...

Mam pewna kolekcje tego typu przypadków, i stwierdzam ze problem jest bardzo
      ciekawy i nie do końca zbadany
      • Gość: urolog Re: pomocy}}}}}}}}}}}}} IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 20:32
        Zapomniałem jeszcze o jednej rzeczy dotyczacej terapii stanów ostrych.

Waznym, acz często niedocenianym, elementem postepowania może być okresowa
        zmiana pH moczu (dietą lub farmakoterapią).
      • Gość: Artur Re: pomocy}}}}}}}}}}}}} IP: *.sasknet.sk.ca 23.01.04, 02:59
        Jak zwykle, ciekawe i odkrywcze co pisze urolog. A moglbys podzielic sie z nami
        swoimi podejrzeniam dotyczacymi tego czegos co wplywa do prostaty po kapieli w
        jeziorze?

Jak dotad slyszalem o pewnym egzotycznym stworku, ktory potrafi wplynac do
        cewki moczowej w czasie oddawania moczu w wodzie, plynac bardzo szybko pod prad
        moczu. Ale nie sadzilem, ze cos takiego zyje i w polskich wodach.
        • Gość: Wiesiu Urlorog Re: pomocy}}}}}}}}}}}}} IP: 67.71.120.* 23.01.04, 03:54
          Utnij malego,na huj ci on..i bedziesz lewiczkiem
    • uve Re: pomocy}}}}}}}}}}}}} 23.01.04, 08:57
      Gość portalu: aron madron napisał(a):

> od kilku lat cierppie na zapalenie prostaty,co kilka miesiecy musze robic
      > posiew nasienia, i zawsze jestw nim jakas z tych bakteri albo
      > kilka ,e.colo,enterecocus fealis.morganela morgani,albo staphylococus
      > eureus,stasznie mnie szcypie peniss ,biore antybiotyki co kilka moiesiecy jak
      > sa nawroty ale to g...daje,lekarz juz sam niewioe ,bylem u kilkui kazdy to
      > samo,co mam zrobic?mocz mam ok,dodam ze jestem prawiczkiem mam 22 lata
      > wiecniezarazam sie od nikogo.pomocy prosze

Jak bedziesz szukal rady u urologow i innych pacanow, to bedziesz cierpial
      jeszcze kilka lat. Lecz sie czlowieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka