IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.02, 01:09
czyli Piper methisticum . Co o niej wiecie ? Jak działa ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: kava-kava IP: *.sasknet.sk.ca 12.02.02, 17:34
      Wycofana z uzycia w cywilizowanych krajach juz dawno temu ze wzgledu na bardzo
      toksyczne dzialanie uszkadajace nieodwracalnie watrobe.
    • malwe Re: kava-kava 12.02.02, 18:00
      A guzik.
      Podobno wlaśnie wraca do mody.
      Ma łagodne dzialanie uspokajające, czy jest toksyczne dziełanie uboczne - tego
      nie wiem, mozliwe że tak. W aptekach jest jakiś nowy preparat, widziałam
      reklamę, ale nie pamiętam nazwy. madge
      • Gość: Artur Re: kava-kava IP: *.sasknet.sk.ca 12.02.02, 22:45
        Glupich nie sieja
        • Gość: ts duke Re: kava-kava IP: *.tnt1.denver2.co.temp.da.uu.net 13.02.02, 22:19
          a byles kiedys w jakims cywilizowanym kraju? bo jakbys byl, to wiedzialbys ze
          stwierdzenie jakoby dawno temu kave-kave wycofano kompletnie mija sie z prawda.
          dopiero calkiem niedawno zaczeto mowic o tym, ze kava powoduje uszkodzenie
          watroby. i szczerze mowiac jestem przekonany ze chodzi raczej o odstraszenie
          ludzi od rekreacyjnego uzywania tego specyfiku...
          czytalem calkiem niedawno artykul, w periodyku antropologicznym, o uzywkach w
          polinezji (jak wiadomo, wywar z korzenia kavy mezczyzni pija regularnie, w
          kontekscie rytualnym). nie wykryto jakichkolwiek problemow zdrowotnych w
          tamtejszej populacji, ktore moznaby powiazac z kava-kava. najbardziej
          destrukcyjny wplyw maja tam papierosy i alkohol, ktore zaczeto uzywac dopiero
          po zetknieciu sie z kultura zachodu.
          dlatego tez nie wierze, by dawki bedace praktycznie placebo (kilkaset razy
          mniejsze, niz w wywarze z korzenia), mogly miec tak szkodliwe dzialanie.
          • Gość: ira Re: kava-kava IP: 10.34.16.* 14.02.02, 00:09
            Gość portalu: ts duke napisał(a):

> a byles kiedys w jakims cywilizowanym kraju? bo jakbys byl, to wiedzialbys ze
            > stwierdzenie jakoby dawno temu kave-kave wycofano kompletnie mija sie z prawda.
            > dopiero calkiem niedawno zaczeto mowic o tym, ze kava powoduje uszkodzenie
            > watroby. i szczerze mowiac jestem przekonany ze chodzi raczej o odstraszenie
            > ludzi od rekreacyjnego uzywania tego specyfiku...
            > czytalem calkiem niedawno artykul, w periodyku antropologicznym, o uzywkach w
            > polinezji (jak wiadomo, wywar z korzenia kavy mezczyzni pija regularnie, w
            > kontekscie rytualnym). nie wykryto jakichkolwiek problemow zdrowotnych w
            > tamtejszej populacji, ktore moznaby powiazac z kava-kava. najbardziej
            > destrukcyjny wplyw maja tam papierosy i alkohol, ktore zaczeto uzywac dopiero
            > po zetknieciu sie z kultura zachodu.
            > dlatego tez nie wierze, by dawki bedace praktycznie placebo (kilkaset razy
            > mniejsze, niz w wywarze z korzenia), mogly miec tak szkodliwe dzialanie.

Mieszkam w USA. Przez 1/2 roku bralam okolo 12 tabletek
            kavy dziennie. Nie mam zadnych problemow z watroba.
            Czytalam rowniez o tym jak dobrze wplywa ten specyfik an mieszkancow
            Polinezji. Sa lagodni, wyluzowani. Kava jest tam substytutem
            alkoholu (albo byla), i w odroznieniu zamiast otepiac
            wyostrza myslenie.
            Plotki o szkodliwosci kavy moga miec zrodlo tez w wielkich
            koncernach farmaceutycznyhc, bo przeciez trzeba wpychac
            ludziom rozne Paxile i benzodiapiny, ktore to dopiero
            sa szkodliwe
          • Gość: Artur Re: kava-kava IP: *.sasknet.sk.ca 17.02.02, 06:46
            Mieszkam w Kanadzie. Kava-kava jest juz dawno wycofana w Niemczech a w Stanach
            Zjednoczonych FDA obecnie bardzo intensywnie pracuje nad jej wycofaniem.
            Podobne dzialania podjete sa w Kanadzie choc specyfic jeszcze tu i uwdzie mozna
            kupic.
          • pulsecode90 Re: kava-kava 21.03.22, 16:34
            ja regularnie spożywam kava kava i wątrobę mam zdrową. Generalnie na wyspach Pacyfiku piją ja praktycznie wszyscy, poza dzieciakami i żyją i całkiem dobrze się mają
    • Gość: hserwin Re: kava-kava IP: *.chello.pl 13.02.02, 17:05
      Kava,czyli pieprz metystynowy jako egzotyczny lek uspakajający oraz
      zmiejszający niepokój.Działa odprężająco.W Europie szeroko stosowany jako
      łagodnu środek uspakajający i nasenny.Kava łagodzi niepokój i napięcie
      emocjonalne wywołane stresem,pomaga w bezsenności.Nadużywanie może jednak
      prowadzić do zawrotów głowy,oszołomienia.Stosowanie kavy rozlużnia zarówno
      mięsnie szkieletowe jak i gładkie.Ma tę przewagę nad lekami uspakajającymi typu
      Valium,że nie wywołuje uczucia oszołomienia i nie powoduje zaburzeń
      koncentracji.Stosowana w typowych leczniczych dawkach nie wywołuje skutków
      ubocznych z wyjatkiem żołtawych przebarwień skóry,włosów i paznokci,które
      znikają po przerwaniu leczenia.Duże dawki przyjmowane przez dłuższy czas moga
      spowodować wysuszenie skóry..Kavy nie powinny stosować kobiety w ciązy i
      karmiące,osoby cierpiące na depresje endogenna lub Parkinsona.Nie wolno jej
      stosować w połączeniu z alkoholem,synetetycznymi lekami uspakajajacymi i
      ziołami dziurawcem i waleriana.W zbyt dużych dawkach może wywołać stan podobny
      do upojenia.To tylko ogólny zarys właściwości jaki znalazłam w ksiązce Jean
      Carper "Cudowne kuracje".
    • Gość: Kaja Re: kava-kava IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.02.02, 20:46
      Wycofuje sie to profilaktycznie z Kanady, bo ponoc byly przypadki smiertelne po
      tym . Uszkadza ponoc watrobe.
      • uve Re: kava-kava 15.02.02, 11:30
        Hm, wycofuja kava-kava z Kanady! Niedlugo ci zlodzieje wycofaja wszystkie
        naturalne srodki do leczenia, tak jak im kaza koncerny farmaceutyczne.
        Cale szczescie ze Kanada to ogromny i malo zaludniony kraj, a ziolek w laskach
        rosnie bardzo wiele, tylko trzeba wiedziec co i do czego.
        Chociaz byc moze niedlugo Minister Rock, pewnie wybierze sie do lasow zeby i
        tam walczyc z badylem. Co za tepe lby angielskie!.
        • magazynio Re: kava-kava 07.03.02, 14:43
          W Niemczech wcale nie wycofano. Nadal jest w sprzedaży. Ostatnio spotkalem
          ciekawy w dzialaniu specyfik zawierający m.in. kavę, guaranę i johimbinę.
          Nazywa sie Ejakolada.
    • i.k Re: kava-kava 07.03.02, 21:34
      W naszych aptekach jest lek o nazwie FELIXEN, którego podstawowym składnikiem
      jest wyciąg suchy z kłączy Kava-Kava. Jego zadaniem jest łagodzenie stanów
      niepokoju, stanów napięcia i łagodnych stanów lękowych typu nerwicowego.
      Ale rzeczywiście - są środki ostrożności. Nie należy stosować dłużej niż 3
      tygodnie,a w przypadku zaobserwowania DOLEGLIWOŚCI W Ą T R O B O W Y C H
      przerwać stosowanie preparatu i zwrócić się do lekarza. A jednak....
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka