ewusia8 05.02.10, 13:36 Mam strasznie niskie tetno, ciągle jestem śpiąca mam zawroty głowy..co zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milkiwey Re: tetno 48 05.02.10, 13:50 Iść do lekarza ,żeby cię zbadał i dał skierowanie na badania . Odpowiedz Link Zgłoś
dolce_bacio Re: tetno 48 05.02.10, 17:05 a jakie masz cisnienie?mysle ze to wina cisnienia,stad tez zawroty glowy.idz do lekarza,zmierz cisnienie,zrob morfologie i TSH. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: tetno 48 06.02.10, 15:25 Piszę to na podstawie doświadczeń w swojej rodzinie. Kuzynka raczej z ciśnieniem za wysokim niż za niskim, natomiast z niskim tętnem udała się do lekarza, który w trybie pilnym skierował ją na założenie rozrusznika (tętno plus minus 30) Odpowiedz Link Zgłoś
easyblue Re: tetno 48 06.02.10, 17:06 Bo to jest groźne - wysokie ciśnienie i niskie tetno. Ale wartość 48 nie jest jeszcze taka zła. No a rzeczywiście przy 30 to juz rozrusznik, a nie leczenie:/ Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: tetno 48 06.02.10, 22:23 Jednak tętno 48 jest solidnie poniżej normy i trzeba by się wypowiedział lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: tetno 48 06.02.10, 23:18 Jezeli ktos jest zrelaksowany i ma takie tetno, to wg mnie przynajmniej miesci sie to w normie. Ale warto zrobic EKG by zobaczyc czy w sercu cos sie nie dzieje. Moze walisz komorami, albo masz inne zaburzenia rytmu, ktore powoduja, ze tylko niektore fale tetna sa odczuwalne. Calosc moze byc rezultatem jakies infekcji wirusowej lub bakteryjnej. A cisnienie krwi to masz wrecz wzorowe. Kazdy by takie chcial miec. Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re: tetno 48 07.02.10, 09:34 Pojde w tym tygodniu do kardiologa na ekg ogólnie jestem niskociśnieniowcem do tego mam niedomykalność zastawki mitralnej-w dzieciństwie jak i teraz miewam duszności i omdlenia w miejscach zatłoczonych. Wieczorem tętno miałam juz wieksze ale sprawdze to u lekarza dziekuje za rady Odpowiedz Link Zgłoś
kleszczorak Re: tetno 48 08.02.10, 15:45 Miałam kilka razy spadek tętna do 44. Za chwilę był skok do 105. Jest to pewnie związane z moją boreliozą. Sprawdzam na wszelki wypadek tarczycę. U mojego męża też zaczęło spadać tętno do 40. Okazało się po kolejnym badaniu, że też ma niestety boreliozę. U nas taki spadek powodują bakterie :( Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: tetno 48 08.02.10, 19:23 niedomykalnosc zastawki moze przyczyniac sie do zaburzen elektrycznych serca np moze prowadzic do migotania przedsionkow z chaotycznym rytmen serca. Wtedy puls moze paradoksalnie zwolnic, bo wiele z fal skurczowych bedzie za slabe by mogly byc wyczuwalne palcem na tetnicy. Badania powinny wyjasnic co jest grane. Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re: tetno 48 08.02.10, 20:04 Faktycznie wieczorem miałam tętno 90? a cisnienie 105/80 wiec juz sama nie wiem mam zrobic badania na bolerioze? Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re: tetno 48 08.02.10, 20:05 tez myslałam o tarczycy bo samopoczucie kiepskie ale tez zwalałam to na tę moja wade. Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re: tetno 48 08.02.10, 20:08 musze pomyslec o tej boleriozie bo wieczorem tetno miałam 90 cisnienie 105/80 zgłupiec mozna Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: tetno 48 08.02.10, 20:11 Powodow moze byc wiele, ale zacznij od wizyty u lekarza i zrobienia badan podstawowych: morfologia, elektrolity, EKG. Odpowiedz Link Zgłoś
easyblue Re: tetno 48 09.02.10, 09:34 Też mam problem z zastawką, także niskie ciśnienie, za to puls - 90 to norma:/ Bez wysiłku fizycznego, zdenerwowania i takie tam. Gdy brakuje mi potasu /a brakuje często/ to puls jeszcze bardziej galopuje. Pewnie leczyłaś się albo przynajmniej diagnozowałaś u kardiologa - wróć tam i niech Cię przebadają. Boreliozę warto sprawdzić, bo faktycznie potrafi nieźle namieszać. Tylko przygotuj się na to, ze jak powiesz o tym lekarzowi to się jedynie dziwnie uśmiechnie:/ Mało który wie co zrobić w tą chorobą:/ Odpowiedz Link Zgłoś