Dodaj do ulubionych

Atkins zmarł na nadwagę

IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.02.04, 01:45
Tu dla wszystkich , którym wstrętne są węglowodany , także dla tłuszczojadów
z Bractw Optymalnych.
Doniesienie znalezione teraz w sieci,niestety dla tłuszczojadów po niemiecku ,
a powinni zacząć się uczyć języków obcych , by nie tylko czytać wypłodzin
Guru Kwaśniewskiego.

morgenpost.berlin1.de/archiv2004/040212/aus_aller_welt/story659031.html

New York - Der amerikanische Diätratgeber Dr. Robert Atkins, der Steak und
Käse zum Abnehmen empfahl, wog bei seinem Tod mehr als zwei Zentner. Er war
außerdem schwer herzkrank, litt unter Bluthochdruck und einer Schwäche des
Herzmuskels. Außerdem hatte er bereits einen Herzinfarkt hinter sich, als er
im vergangenen Jahr auf einem vereisten Bürgersteig in New York ausrutschte
und an den Folgen seines Sturzes im Alter von 72 Jahren starb. Das berichtete
das "Wall Street Journal" unter Bezug auf den Obduktionsbefund.
Bei einer Größe von 1,82 Meter und einem Gewicht von 116 Kilogramm wäre
Atkins nach den Berechnungen der amerikanischen Gesundheitsbehörde (CDCP) als
fettleibig eingestuft worden, schrieb die renommierte Zeitung. Die weltweit
bekannte "Atkins-Diät" rät zum Verzicht auf kohlenhydratreiche Nahrungsmittel
wie Brot, Kartoffeln, Reis und Kuchen. Wer schnell abspecken will, sollte
stattdessen eiweißhaltige Speisen wie Fleisch, Rührei oder Fisch essen, heißt
es in den millionenfach verkauften Ratgeberbüchern des Arztes.
Atkins Witwe Veronica wies einen Zusammenhang zwischen der umstrittenen Diät
und den Herzproblemen ihres Mannes weit von sich. Wahr sei vielmehr, dass
sich ihr Mann die Herzschwäche durch eine Virusinfektion zugezogen habe. Die
Erkrankung habe auch zu der Gewichtszunahme geführt. Veronica Atkins hatte in
der vergangenen Woche sogar den Bürgermeister von New York, Michael
Bloomberg, attackiert und eine offizielle Entschuldigung von ihm gefordert.
Bloomberg hatte Atkins als "fett" bezeichnet. dpa/AP

Obserwuj wątek
    • Gość: Nowy tutaj Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.clubnet.pl 15.02.04, 05:23
      :|
      po oczyszczeniu organizmu, nastawieniu kregoslupa itd. moglby zyc 30 lat dluzej... tyle zyja naturoterapeuci, jesli chce im sie stosowac do wszystkich swoich zasad. nadwaga to tez dla nich nie problem. jesli wybiora smacznie, a nie zdrowo, to pewnie - maja nadwage. ale to jest ich wybor, nic wiecej.
      • Gość: Venus Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 15.02.04, 08:03
        Niestety sorry ale Atkins zmarl na wskutek urazu w glowe - po posliznieciu sie
        na sliskim chodniku, uderzyl w kraweznik.
        Venus
        • pinkink Re: cos w tym jest... 15.02.04, 09:14
          Gość portalu: Venus napisał(a):

> Niestety sorry ale Atkins zmarl na wskutek urazu w glowe - po posliznieciu
          sie
          > na sliskim chodniku, uderzyl w kraweznik.
          > Venus

No wiec okazuje sie, ze niekoniecznie.
          Istnieje hipoteza, ze przyczyna upadku byl klopot z sercem [zawal?]. Podobno
          tworca diety sam sie do niej nie stosowal i mial w chwili smierci spora bo 60
          funtowa nadwage.

Informacje pochodza od niedyskretnego lekarza, ktory opublikowal prywatne dane
          medyczne, ktore przypadkowo trafily w jego rece. Nalezy on do towarzystwa
          medycznego lansujacego niskotluszczowa diete, a wiec lekarz czujac, ze trafia
          mu sie wspaniala okazja do obalenia prosperujacej dietetycznej teorii, odlozyl
          na bok skrupuly i opublikowal to, co opublikowane byc nie powinno i co wdowa po
          Atkinsie, ze zrozumialych wzgledow, dementuje.

Rozpetala sie burza.
          Lekarz opiekujacy sie dr A. przyznaje, ze jego slynny pacjent mial
          rzeczywiscie rozne klopoty z sercem, aczkolwiek bez zwiazku ze stosowaniem
          badz niestosowaniem jakiejkolwiek diety.(?)
          Jego nadwaga jest tlumaczona nawodnianiem organizmu kroplowkami podczas
          ostatniego tygodnia jego zycia, kiedy to po wypadku lezal w stanie spiaczki w
          szpitalu. Przeciwnicy mowia,ze taki przyrost wagi jest nieprawdopodobny.

Nie wyglada to dla zwolennikow tlustego zycia najlepiej, szczerze mowiac...
          Zobaczymy co bedzie dalej.
          • Gość: hydrogen Re: cos w tym jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 13:55
            Zauważcie tylko, że dieta Atkinsa jest dietą niskowęglową ale niekoniecznie
            wysokotłuszczową. To jednak jest pewna różnica. Poza tym trzeba być ostrożnym z
            generalizowaniem. Idźcie sobie do dowolnego szpitala, gdzie większość chorych
            stosuje diete wysokowęglową. gdyby tak zrobić jakieś porządne badania to pewnie
            okazałoby się, że dieta Atkinsa (która może nie jest ideałem) jest i tak
            zdrowsza on diety wysokowęglowej. Zdaje się, że juz były jakieś badania
            pokazujące, że na Atkinsie ludziom spada poziom 3glicerydów. Pozdro

• Gość: brumbak Re: HYdrogen nieuku - nie sciemniaj IP: *.crowley.pl 15.02.04, 18:45
              pseudobadania Atkinsa publikowaem juz na tym forum pocodza one z jego ksiązki
              pt. DrAtkins Super Energy Diet
              - jak ktoś ma zielone pojęcie o dietach i mysli logicznie
              to od razu widzi na czym polega MANIPULACJA Atkinsa
              ale dla porządku przypominam to
              wraz z objaśnieniem:
              Kłamstwa i manipulacje Atkinsa – czyli –
              przełom w wiedzy o tych-że ...

_Przeczytałem w celach poznawczych Dr.Atkins Nutrition Breaktrough jego
              autorstwa-
              -
              - Oto jak manipuluje Atkins naiwnymi:

Na stronie 214 jego ksiązki znajdujemy „dowody” na „przełomowe” odkrycie
              Atkinsa:
              - tłusta dieta obniża cholesterol.
              - Najpierw podaję wyniki(100 badanych)
              - Sredni poziom choleterolu przed terapia dieta Atkinsa: 227,4
              - Po: 212,7
              - Średni poziom trójglycerydów przed:133,6 po 84,9

U 53 badanych spadek poziomu cholesterolu był nieznaczny : z 226 na 223,9 przy
              jednoczesnym spadku triglyceridów z 119,7 do 88,7
              W 9 przypadkach poziom cholesterolu wzrósł: z 218,9 do 263,2; wzrósł też poziom
              trójglicerydów

_ To „przełomowe” wg Atkinsa „odkrycie”
              ( Dodajmy że dla ponad połowy badanych wynik przełomowego doświadczenia jest
              marny)

Jak jest naprawdę:

Atkins dobiera grupę osób o niebezpiecznie wysokim poziomie cholesterolu;
              odżywiających się uprzednio szkodliwą dieta amerykańską: duzo, tłusto, słodko, -
              duzotzw, :junk food” pozywienie śmieciowe.
              Nastepnie wprowadza swą dietę która ogranicza ilośc spożywanych kalorii oraz
              eliminuje cukier. Już te dwa czynniki mogą mieć pewien dodatni wpływ na stan
              zdrowia w wyniku przejscia z diety bardzo niezdrowej na diete niezdrową.

- Dodam że przy zwykłej diecie wegetariańskiej w zasadzie niemozliwe jest
              przekroczenie poziomu cholesterolu – 200. Osoby na diecie wegetaraińskiej nie
              są więc w stanie dokonać „przełomowego „odkrycia, bo im nie jest to w ogóle
              potrzebne.

Atkins nabiera ludzi, dziennikarzy, preparuje wyniki badań i niestety ma też
              sprzymierzeńców wśród niektórych lekarzy i dietetyków lubiących tłusto zjeść. A
              w natłoku informacji wielu ludzi nie chce lub nie potrafi dotrzeć do
              szczegółów i zadowala się frazesami i hasełkami.
              • Gość: Aurelia Drobna uwaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 11:31
                Mam drobną uwagę: piramida żywieniowa, którą wielokrotnie wielbiłeś, nie
                została stworzona przez Departament of Health, tylko przez Departament of
                Agriculture. Ta informacja znakomicie obniża jej wiaroygodność zdrowotną, a
                podnosi poziom obaw o wpływ i lobbing koncernów przemysłu rolniczego i
                spozywczego. Pozdrawiam,
    • Gość: Artur Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.sdh.sk.ca 15.02.04, 18:58
      Sadze, ze informacja jak najbardziej godna uwagi dla Optymalnych bo przeciez
      dieta Atkinsa to siostrzana dieta optymalna i ich efekty musza byc podobne bez
      wzgledu na to jak bardzo Kwasniewski sie wykreca.
      A wykrecac sie jest mu latwiej niestety bo jego polscy wyznawcy to glownie
      jednak reprezentanci sfery "blue collar" nie posiadajacy mozliwosci
      weryfikacji "optymalnych swietych" tekstow na skutek braku mozliwosci dotarcia
      i rozumienia innych tekstow zrodlowych.

Uwaga Blumberga o Atkinsie a szczegolnie o jego wizycie u Atkinsa na ok rok
      przed jego smiercia "facet byl gruby i zarcie podle" obiegla caly swiat i
      zaniepokoila nie tylko wytrawnych zwolennikow diety Atkinsa w Ameryce, ktorych
      okresla sie, ze jest ok 0.3% populacji jak i zwolennikow diety optymalnej w
      dalekiej Polsce.

Ciekawe, kto i jakie wnioski z tego wyciagnie.
      • Gość: Venus Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 15.02.04, 21:26
        Ja takie, ze jesli Atkins nie stosowal swojej wlasnej diety, to ustalanie czy
        jest ona dobra dla serca czy nie, w tym przypadku nie ma zadnego sensu.

Venus
        • pinkink Re: do Venus 16.02.04, 03:38

> Ja takie, ze jesli Atkins nie stosowal swojej wlasnej diety, to ustalanie czy
          > jest ona dobra dla serca czy nie, w tym przypadku nie ma zadnego sensu.
          >
          > Venus

wiesz, to z tym nietrzymaniem wlasnej diety moze byc pomowieniem przez
          zawistnego lekarza.
          Nie wiadomo czy kiedykolwiek dowiemy sie prawdy. W interesie wdowy nie lezy
          ujawnianie takich rzeczy, nawet jesli polegaly na prawdzie.
          Chodzi przeciez o ogromne pieniadze ktore moga sie skonczyc jesli dowiedzie sie
          szalbierstwa.
          Przeciez krotko po smierci Atkinsa opublikowano oficjalne wyniki badan,
          przeprowadzane przez cieszace sie najwyzszym autorytetem instytucje naukowe,
          bardzo korzystne dla diety A., i tym samym biznes zaczal isc duzo szybciej.
          Czyzby to wszystko mialo gruchnac?

Wiadomosci podane wyzej zaczerpnelam z NYTimesa i tamze redakcja bardzo
          ostroznie podchodzi do sprawy. Nie ma zadnych stwierdzen ostatecznych ani
          pochopnych wnioskow. Sa cytaty, sa nazwiska ale wartosc samej diety nie jest
          oceniana ani tak ani inaczej.
          Poczekajmy i my.
    • Gość: ppns Atkins zmarł na nadwagę-wyjasnienie IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.02.04, 23:50
      Podałem ten link , który jako pierwszy mi wyskoczył w niemieckim googlu.
      Każda skrajna,dogmatyczna dieta ( Atkins, ŻO Kwaśniewskiego) stosowana
      bezrozumnie , jest szkodliwa.

Osobiście , dla wyjaśnienia, stosuję dietę warzywno-owocową , z dodatkiem
      nabiału i ryb , z zerową dawką czerwonego mięsa ( czyli rezygnacja z wołówiny i
      wieprzowiny).
      Spożywam dość duże ilości jajek[ tylko gotowqnych ], bo jajko na
      najwartościowsze proteiny. Uzupełniam zwierzęce aminokwasy kefirami i jogurtami.

• Gość: Venus Re: Atkins zmarł na nadwagę-wyjasnienie IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 16.02.04, 00:30
        >>>Każda skrajna,dogmatyczna dieta ( Atkins, ŻO Kwaśniewskiego) stosowana
        bezrozumnie , jest szkodliwa.<<

Ja bym nazwala "zero czerwonego miesa" tez skrajna dieta.
        Venus
        • Gość: brumbak Re: Atkins zmarł na nadwagę-wyjasnienie IP: *.crowley.pl 16.02.04, 09:29

> >>>Każda skrajna,dogmatyczna dieta ( Atkins, ŻO Kwaśniewskiego) stosow
          > ana
          > bezrozumnie , jest szkodliwa.<<
          >
          > Ja bym nazwala "zero czerwonego miesa" tez skrajna dieta.
          • Gość: Artur Re: Atkins zmarł na nadwagę-wyjasnienie IP: *.sasknet.sk.ca 16.02.04, 15:31
            Ludzie nie jedzacy czerwonego miesa maja zwiekszone ryzyko niedoborow zelaza
            poniewaz biale mieso zawiera go naprawde bardzo malo.
        • Gość: ppns Re: Atkins zmarł na nadwagę-wyjasnienie IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.02.04, 09:35
          Przeczytaj uważnie , co napisałem.

Z czerwonego mięsa mogę zrezygnować ,
          bo spożywam wiele innych mięsnych potraw , które dostarczają mi niezbędnych
          aminokwasów. Poza tym , co dowodzi wiele badań , wołowina i wieprzowina
          są szkodliwe dla organizmu człowieka.

• sprite35 Re: Atkins zmarł na nadwagę 16.02.04, 12:14
      > Doniesienie znalezione teraz w sieci,niestety dla tłuszczojadów po niemiecku ,
      > a powinni zacząć się uczyć języków obcych , by nie tylko czytać wypłodzin
      > Guru Kwaśniewskiego.

Jakże żałosne jest to Twoje samouwielbienie...
      NIe wiem o czym jest artykuł, bo nie znam niemieckiego ( znam za to dwa inne
      języki, ale nie interesuje mnie czy i Ty je znasz). Skoro jesteś taki
      inteligentny, to mogłeś przetłumaczyć tekst i pomóc w ten sposób "niższym"
      sferom.

A co do meritum... Jakie znaczenie ma to , na co zmarł Atkins ? Chyba tylko
      takie, że stanowi materiał propagandowy dla jego przeciwników. Ale to nie
      wybory ani rozprawa sądowa. A sądzę też , że Polacy nie są jeszcze tak podatni
      na reklamę i medialne pranie mózgu jak amerykanie.

Sam nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem takiej czy innej diety,
      dopóki sam jej nie wypróbuję na sobie, albo nie poznam osobiście wielu ludzi
      którzy to zrobili...
      Dietę niskowęglowodanową wypróbowałem przez ok. pół roku i czułem się naprawdę
      świetnie. W ciągu tego okresu moja waga spadła z 95 kg. do mojej "normalnej"
      wagi 82 kg. W czasie badań okresowych w firmie zrobiono mi badanie poziomu
      cholesterolu. Pani "doktor" spytała mnie tylko ( robiąc wielkie oczy), czy
      żywię się samą trawą, bo dawno już nie widziała tak niskich wyników.
      Z drugiej strony, moja sąsiadka, która wraz z mężem przeszli na dietę
      Kwaśniewskiego, wylądowała w szpitalu z powodu zatkania dróg żólciowych,
      podczas gdy jej mąż opowiada, że jest bardzo zadowolony ze swego samopoczucia.
      Jednym jak widać ona służy , innym nie. Choć jeśliby podejść do tego
      statystycznie ( tak przecież robi medycyna akademicka), to znam o wiele więcej
      osób zadowolonych z przejścia na dietę wysokotłuszczową niż niezadowolonych. Na
      forum za to, widzę najwięcej krytykantów-fundamentalistów, znających sprawę z
      gazet i internetowych news'ów.

Po co więc wyrażać tak ogólne opinie, na dodatek jeszcze nie sprawdzone ?
      Po co ślepy głuchemu udowadnia, że słuchanie muzyki jest przyjemniejsze od
      podziwiania krajobrazów ?...

pozdrawiam
      sprite
      • Gość: brumbak Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.crowley.pl 16.02.04, 15:57
        sprite35 napisał:
        jakieś opowieśći dziwnej treści
        - twoja wypowiedź jest na poziomie plotek cioci-kloci
        - z szacunku dla forum zdrowie gdzie ludzie chca dowiedzeic się czegoś
        konkretnego i zweryfikowanego
        - nie wypisuj na drugi raz takich głupstw
        --
        nie wiem czy wiesz ale jest taka dziedzina wiedzy co się nazywa dietetyka
        • sprite35 Re: Atkins zmarł na nadwagę 16.02.04, 16:30

- nie wypisuj na drugi raz takich głupstw
          - nie wiem czy wiesz ale jest taka dziedzina wiedzy co się nazywa dietetyka
          - sprawy diet sa zbadane i wiadomo jakiego typu sa najzdrowsze
          ...
          - ale zawsze znajdzie się gospodyni domowa czy
          -jakiś ignorant co woli
          -wiedzę "szeptaną" od opinii fachowych
          -ty jestes tego przykładem

Gdyby było tak, jak piszesz, byłaby jedna dieta, uznana przez wszystkich.
          Fachowców jak ty i ignorantów jak ja. Niestety tak nie jest. Z prostego zresztą
          powodu. Nie ma konkretnej i zweryfikowanej wiedzy na ten temat. Oczywiście jest
          ogólna wiedza, jak powinien odżywiać się zdrowy, statystyczny człowiek. Wszyscy
          wiedzą jak i z szacunku dla forum nie należy tu dawać wykładów na temat
          witamin, minerałów, białek i węglowodanów. Tego uczą w szkole...
          Na forum , można za to wymienić osobiste doświadczenia, co uczyniłem w moim
          poście. Jeśli nie zrozumiałeś, to napiszę ci jeszcze raz, wyrażnie:
          Nie pisałem o mojej cioci, tylko o MOICH OSIBISTYCH doświadczeniach. I są one
          POZYTYWNE, cokolwiek Ty o tym myślisz

A co do wiedzy "szeptanej"...Otóż brumbaku drogi, jeśli to moje
          ciało "szepcze " mi : czuję się świetnie. To jest to dla mnie 1000 razy
          bardziej wartościowe niż cała Twoja podręcznikowa, konkretna, zweryfikowana
          dietetyka.

pozdrawiam
          Sprite
          • Gość: annaklay Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.qc.sympatico.ca 16.02.04, 16:46
            Sprite35, z tym "szeptaniem " ciala o dobrym samopoczuciu to roznie moze byc;-)
            Stosowanie canabis, wszelkih uzywek opiera sie na podobnych odczuciach.
            Glodowki daja rowniez niektorym ludziom podobne wrazenie wspanialego
            samopoczucia w poczatkowych fazach. Na dietach ketogenicznych
            wysokotluszczowych (nasladujacych stan biochemicznego glodu)u niektorych ludzi
            rowniez wystepuje podobny stan euforii;-)
            Tylko jakie moga byc tego skutki jesli ten stan czlowiek sobie przedluza, bo
            twierdzenia swoje oparl o falszywe przeslanki?

pozd. anna
            • sprite35 Re: Atkins zmarł na nadwagę 16.02.04, 17:17
              Oczywiście , przyznaje Ci rację. Dobre samopoczucie czasem może byc zwodnicze.
              Ale jeśli wywołane jest ono używkami takimi jak kawa :), alkohol, amfetamina,
              czy nawet głód, szybko mija a czasem kończy sie kacem :(.

Ale jeśli stan ten trwa pół roku, bez specjalnych zabiegów w tym kierunku, to
              nie nazwałbym tego "hajem". Oczywiście nie wypowiadam się na temat
              długoterminowego działania tej czy innej diety( w perspektywie np.
              długowieczności), bo nie mam wiedzy ( nikt nie ma :-). Ale jeśli przez parę
              lat męczyła mnie nadkwaśność, odbijania, wzdęcia itp. i minęła parę dni po
              wykluczeniu z diety pieczywa, a na dodatek nie trawię mleka, to po prostu nie
              będę go pił, ani jadł pszennych bułeczek, bo tak mówi "konkretna i
              zweryfikowana " dietetyka brumbaka. Tym bardziej, że moja wiara w postęp nauki
              nie pozwala mi wierzyć w jej założenia sprzed kilkunastu lat...

pozdrawiam
              Sprite
              • Gość: annaklay Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.qc.sympatico.ca 16.02.04, 18:33
                Sprite35, ja tylko chce ci powiedziec(oczywiscie nie bierz tego do siebie, bo
                nie mam absolutnie zadnej intencji cie urazic:-)ze jesli chodzi o
                dlugowiecznosc i jej zwiazki z dieta to w chwili obecnej juz bardzo duzo na ten
                temat wiadomo. Sa ludzie ktorzy juz sporo na ten temat wiedza i opieraja ta
                wiedze o dlugoletnie badnia laboratoryjne i epidemiologiczne.
                W kazdym razie tylko tyle ci w tej chwili moge powiedziec ze diety
                wysokotluszczowe o duzej zawartosci nasyconych tluszczy napewno tej
                dlugowiecznosci nie gwarantuja. Czlowiek genetycznie nigdy nie byl i
                prawdopodobnie nigdy nie bedzie przystosowany do spozywania duzych ilosci
                tluszczy nasyconych (podobnie jak do spozywania duzych ilosci oczyszczonych
                weglowodanow i innego pozywienia przemyslowo spreparowanego przez dzisiejsza
                cywilizacje). Ustapienie u ciebie pewnych objawow wcale nie jest niezbitym
                dowodem na skutecznosc diety kwasniewskiego jako takiej. Rownie dobrze te
                objawy moglyby u ciebie ustapic gdybys zastosowal inna dobrze zrownowazona
                diete niskoweglowodanowa, ale nie koniecznie tak zasobna w tluszcze nasycone
                jak dieta kwasniewskiego. Acha, jeszce jedno Brumbak wcale nie proponuje
                nigdzie pszennych buleczek;-)
                To ze nie tolerujesz laktozy wskazywac moze takze na to, ze twoj fenotyp zle
                prawdopodobnie znosi takze produkty zawierajace np. gluten
                zawarty w pewnych produktach zbozowych. Oczywiscie to tylko przypuszczenie
                ktore
                mozna oprzec znajac dokladniej twoj przypadek oraz zagadnienia dietetyczne i
                ich powiazania z ekspresja genetyczna czyli danym fenotypem czlowieka.
                Twoj przypadek jednak jak juz powiedzialam nie moze byc zadnym dowodem na
                to ze dieta kwasniewskiego czy inna dieta niskoweglowodanowa jest rownie dobra
                dla kazdego czlowieka, czyli ze mozna ja uwazac za optymalna i permanentna
                dla calego rodzaju ludzkiego.

pozd. anna
                • sprite35 Re: Atkins zmarł na nadwagę 17.02.04, 10:07
                  Ależ oczywiście Anno, masz całkowitą rację. Pewnie żadna dieta nie jest
                  optymalna i permanentna dla całego rodzaju ludzkiego ! I ja nic takiego nie
                  stwierdziłem. Wręcz przeciwnie... Twierdzę , że nie ma sztywnej, dobrej dla
                  każdego diety, i że akademicka dietetyka ze swoimi piramidami żywieniowymi jest
                  np. dla mnie równie "dobra" jak dieta wysokotłuszczowa.
                  Nie rozumiem tylko tej "walki" jaka się toczy. Niech sobie optymalni jedzą
                  słoninę, wegetarianie kapustę a ja sam dobiorę sobie dietę tak aby czuć się
                  dobrze i zdrowo. Ja nie biorę udziału w tej wojnie. Zabrałem głos w tym wątku,
                  żeby wyrazić zdziwienie użyciem argumentu, że śmierć człowieka, który
                  propagował taką a nie inną dietę może cokolwiek znaczyć...

pozdrawiam
                  Sprite
      • Gość: annaklay Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.qc.sympatico.ca 16.02.04, 16:36
        Sprite35, wiele rzeczy jest sprawdzonych i to dobrze, ze niektorzy ludzie maja
        ochote o tym mowic glosno ot , chocby na tym forum:-)
        Optymalni to wlasnie fudamentalisci i to bardzo niebezpieczni
        fundamentalisci;-)
        Nie wiem czy znasz dziela mistrza J.K.?
        Jesli nie, to ci powiem tylko jedno : nikt do tej pory na swiecie nie laczyl
        jakiejkolwiek diety z doktryna ideologiczna. Polaczenia takiego dokonal poraz
        pierwszy w historii dietetyki nasz "genialny dietetyk" pan J.K.
        Zrobil tak prawdopodobnie dlatego, ze braklo mu wiedzy na wytlumaczenie
        dlaczego ta jego dieta ketogeniczna (ktora on zreszta przejal od pewnych
        lekarzy, ale to dobrze w koncu zawsze wzorujemy sie na dokonaniach
        poprzednikow;-), nasladujaca biochemicznie glodowke moze dawac pewne, czesto
        spektakularne rezultaty w np. leczeniu niektorych chorob, ale tylko u
        niektorych oisob;-).
        Uwazanie jednak tej diety za tzw. optymalna, permanentna dla ludzi jest
        ogromnym i bardzo niebezpiecznym zalozeniem.
        Ale oczywiscie mozna nic na ten temat nie mowic i cicho siedziec, bo w koncu
        jesli ludzie maja pretensje do tych ktorzy nie godza sie z takimi pogladami i
        maja odwage mowic o tym glosno, to po co sie wysilac, no nie?:-))
        Swiat i tak sie nie zawali, ze znowu z powodu jakiegos nawiedzonego szalenca
        iles tam ludzi zaplaci za to zdrowiem, a moze i zyciem;-(

pozdr anna
        • Gość: brumbak Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.crowley.pl 16.02.04, 16:46
          Gość portalu: annaklay napisał(a): ,......

brawo Annaklay
        • sprite35 Re: Atkins zmarł na nadwagę 16.02.04, 17:46
          Ładnie piszesz Anno i z przyjemnością czytam Twoją opinię.
          Nie mogę polemizować na temat diety ani osoby pana J.K. , jak go nazywasz, bo
          nie znam szczegółów. Pisałem już wielokrotnie, że nie wierzę , iż przybliżenie
          z jakim nauka opisuje działanie organizmu człowieka jest na tyle dobre aby
          ktokolwiek mógł powiedzieć, że WIE , i że tylko on ma rację. Ewolucja, a przede
          wszystkim zmiany w srodowisku przyspieszają w postępie wykładniczym, więc nie
          wydaje mi się aby wiedza sprzed kilkunastu lat miała zastosowanie do wszystkich.
          Przecież jeszcze kilkanaście lat temu, nawet nieuk wiedział, że celiakia jest
          chorobą dotykającą tylko małych dzieci. Dziś tylko nieuk może tak twierdzić...

Znam ludzi którzy stosują tę akurat dietę , bo w Polsce jest ona chyba dośc
          popularna. Stosuja ja od dość dawna i nie sądzę aby ich zdrowy wygląd i dobre
          samopoczucie było efektem głodu. ( Widziałem niedawno w TV człowieka, który
          głodował od pół roku - nie wyglądał tak dobrze :-). Czytałem trochę na ten
          temat i uznałem , że ich wyjaśnienia są w miarę przekonujące. Na tyle
          przekonujące aby dokonać "eksperymentu" na sobie z pozytywnym skutkiem.
          Nie zauważyłem tam ideologii, a ty bardziej fundamentalizmu. Chętnie
          przeczytałbym rozsądne wyjaśnienie dlaczego ta akurat dieta jest według jej
          przeciwników tak zła. Ale takich wyjaśnień nikt nie proponuje. Jest tylko atak,
          najczęściej dość obcesowy i przypominający polowanie na czarownice. Może Ty
          wiesz gdzie znaleźć jakąś rozsądną krytykę opartą na argumentach ???

pozdrawiam
          sprite
          • Gość: brumbak Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.crowley.pl 16.02.04, 21:07
            sprite35 napisał:
            Ale takich wyjaśnień nikt nie proponuje. Jest tylko atak,
            > najczęściej dość obcesowy i przypominający polowanie na czarownice. Może Ty
            > wiesz gdzie znaleźć jakąś rozsądną krytykę opartą na argumentach ???
        • Gość: hydrogen Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 18:33
          nikt do tej pory na swiecie nie laczyl > jakiejkolwiek diety z doktryna
          ideologiczna. Polaczenia takiego dokonal poraz pierwszy w historii dietetyki
          nasz "genialny dietetyk" pan J.K

Dr JK chodzi może nie tyle o ideologię co o wpływ odżywiania na pracę mózgu.
          Nie jest to chyba temat powszechnie znany i omawiany ale radziłbym zachować
          ostrożność w ferowaniu kategorycznych sądów.

Jakiś czas temu prasa donsiła, że dzici spozywające większą ilość sodkich
          napojów są bardziej agresywne od tych "niepijących". Wiadomo również, że
          niedobór magnezu sprzyja nadpobudliwości a co więcej (o czym pisał w swych
          książkach prof J. Aleksandrowicz) może prowadzić do zatrucia mózgu metalami
          ciężkimi co również ma negatywny wpływ na jego pracę. W tym kontekście
          stwierdzenia dr JK nie brzmią wcale tak nieprawdopodobnie tym bardziej, że
          badania na szczurach dowiodły wybitnego wpływu diety opty na zdolność uczenia
          się.

>ta jego dieta ketogeniczna

Z tego fragmentu widać, że nie wiesz do końca o czym piszesz. Dieta optymalna
          nie jest dietą ketogenną. Dr Kwaśniewski mówi, że jeśli w moczu są ciała
          ketonowe to należy zwiększyć spożycie węglowodanów tak aby ich nie było.

>nasladujaca biochemicznie glodowke

No bez przesady. Głodówka to jest głodówka, niedożywianie organizmu,
          osłabienie, spadek wagi poniżej normy itd itp. Czy możesz podać chociaż jeden
          NEGATYWNY objaw typowej głodówki występujący u osób stosujących żywienie
          optymalne?

Dobre samopoczucie podczas głodówki występuje od momentu gdy głównym źródłem
          energii staje się tłuszcz. Czy dla myślącego człowieka nie powinna być to jakaś
          wskazówka co do kierunku poszukiwań dietetycznych?

Pozdro

• Gość: annaklay Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.qc.sympatico.ca 16.02.04, 18:49
            Hydrogen, jesli ty tego polaczenia diety z doktryna ideologiczna nie widzisz,
            to ja za posrednictwem internetu nie jestem w stanie tego u ciebie zmienic.
            Z drugiej strony powiem ci szczerze nie mam na to ani czasu ani ochoty:-).
            Twoj argument: ze nie wiem do konca o czym pisze jest juz wstepem rutynowo
            stosowanym przez zwolennikow kwasniewskiego do "dyskusji" z osobami krytycznie
            odnoszacymi sie do tej wspanialej diety:-)
            Pozwolisz wiec ze nie bede dalej tej "dyskusji" z toba kontynuowala;-)

przyjemnego dnia zycze:-) anna
            • Gość: hydrogen Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 19:07
              Nie chcesz kontynuować dyskusji to twoja sprawa. Pozwól jednak, że ustosunkuję
              się do tego co napisałaś. Po pierwsze dieta a ideologia. No więc może i
              miejscami dr JK trochę (a nawet trochę bardziej)przegina ale mimo wszystko coś
              na rzeczy jest (tzn wpływ odżywiania na pracę mózgu i układu nerwowego) i
              tematu nie można zupełnie ignorować.

>Twoj argument: ze nie wiem do konca o czym pisze jest juz wstepem rutynowo
              > stosowanym przez zwolennikow kwasniewskiego do "dyskusji" z osobami krytycznie
              >
              > odnoszacymi sie do tej wspanialej diety:-)

Ale ty na prawde nie do końca wiesz o czym piszesz i moje stwierdzenie nie jest
              gołosłowne. Bierzesz dietę optymalną za ketogenną a to jest bzdura.

Pozdro

• Gość: annaklay Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.qc.sympatico.ca 16.02.04, 21:07
                mlodziez.optymalni.one.pl/grupy/article.php?id=2704&group=dieta.optymalna
                Hydrogen, wydaje mi sie ze jestes sympatycznym w sumie czlowiekiem wiec
                pomyslalam sobie, pal licho a niech jeszcze strace troche czasu dla ciebie;-)
                Drogi Hydrogenku;-) widze ze chyba rzadko czytasz optymalne fora, wiec podaje
                ci powyzej link do informacji ktora dzisiaj byla zamieszczona.
                Takich informacji jest juz bardzo duzo i jeszcze troche;-).
                Zapewniam cie, ze w/g naukowych danych na temat tego typu diet jak
                kwasniewskiego, mozna z cala pewnoscia stwierdzic ze przyczyny jej niepowodzen
                nie nalezy szukac tylko w niewlasciwym doborze B:T:W ;-)

pozdr. anna;-)
                Milego wieczoru.

• Gość: hydrogen Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 22:02
                  No tak kobieta zmienną jest... No ale mi to nie przeszkadza, możemy kontynuować
                  dyskusję (chyba nie długo bo brat właśnie wykopuje mnie sprzed kompa).

Forów optymalnych raczej zbyt często nie czytam. Myślę, że takie jak to są
                  ciekawsze. Wychodzę z założenia, że jednolitość poglądów=>brak dyskusji=>nuda.

Co do ofiar żo to zdaję sobie sprawę że one istnieją. Pisałem nawet już o tym
                  kilkakrotnie na tym forum. Pierwsza kwestia którą należy zbadać w każdym takim
                  przypadku to przestrzeganie zasad diety. Pamiętaj, że większość Polaków nie
                  rozumie tego co czyta a jeszcze większa większość wcale nie czyta. Wniosek z
                  tego jest taki, że niektórym może tylko wydawać się, że są na diecie dr JK
                  (utożsamianej nieraz z tzw dietą prezydencką, kapuścianą czy czymś w tym
                  rodzaju).

Po drugie nalezy pamiętać, że drastyczna zmiana diety to dla organizmu szok. Dr
                  JK ten problem bagatelizuje ale np dr W. Lutz (pionier diety wysokotłuszczowej
                  z Austrii)temat ten porusza analizując najbardziej typowe przypadki gdy
                  organizm źle toleruje dietę wysokotłuszczową. Generalnie zawsze można
                  załagodzić złe objawy występujące w początkowej fazie (np bóle wątroby).

Ważną kwestią związaną z poprzednią jest problem niedoborów mineralnych które z
                  reguły pogłębiają się przy zmianie diety. Żywność jest taka jaka jest i nie
                  pokrywa zwiększonego zapotrzebowania na mikroelementy z jakim mamy do czynienia
                  po zastosowania nowego sposobu odżywiania . Jeśli ktoś ma niedobory pewnych
                  biopierwiastków to mogą się one po zmianie diety pogłębić.

Stąd bez szczegółowej analizy każdego przypadku w zasadzie nie powinno się
                  obwiniać diety o pogorszenie się stanu zdrowia. Takie rozumowanie jest
                  powierzchowne i nie dociera do prawdziwych przyczyn.

Wreszcie kwestia ilości osób którym dieta pomogła do tych którym zaszkodziła.
                  Takich danych na razie nie mamy i każdy może opierać się jedynie na tym co
                  widzi wśród znajomych. Ja mogę powiedzieć, że znakomitej większości mniej lub
                  bardziej pomogła. Spora część osób u których dieta nie dała od razu dobrych
                  rezultatów uzyskała dalszą poprawę zdrowia po modyfikacji diety i wprowadzeniu
                  pewnych korekt. Warto też zauważyć, że w necie również dominują raczej
                  pozytywne relacje osób stosujących ten model odżywiania.

Zatem wyciąganie pojedyńczych nie udokumentowanych przypadków ofiar diety JK
                  uznałbym za krytykanctwo.

Pozdrowiania

• Gość: Bogdan Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 22:21
      Dyskusję w tym wątku kojarzy mi się z rozmową chorującego praktyka ze zdrowym
      teoretykiem.Jeden mówi jakie ma wyniki terapii, drugi jakie powinny być.
      Zwolennicy diety optymalnej podają rezultaty jej stosowania,a jej przeciwnicy
      to kwestionują bez merytorycznego uzasadnienia lub sposób naiwny.Taką
      naiwnością jest np.mówienie o przetłuszczeniu wątroby od tłuszczu.Nie
      sądziłem,że znajdzie się forumowicz głupszy od wątroby twierdzący,że wątroba
      przerabia tłuszczu na tłuszcz.
      Nie rozumiem dlaczego pretekstem do krytyki diety Optymalnej ma być wątek o
      dawno nieżyjącym Atkinsie.Najbardziej zajadłymi krytykami są wegetarianie,a na
      wspomnienie o diecie Niemena dostają furii.Ciekawe jak wyglądałaby sprawa gdyby
      zabrakło drKwaśniewskiego.Na szczęście żyje już bardzo długo. Na DO wraz z
      synem są już 30 lat.Dlatego zwolennicy diety Optymalnej mają prawo czuć się
      bezpiecznymi.Takich doświadczeń zapewne nie zebrał żaden zespół nazywający się
      naukowym.
      • Gość: ppns Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.02.04, 22:33
        Bogdan napisał:
        >.Na szczęście żyje już bardzo długo. Na DO wraz z
        >synem są już 30 lat.Dlatego zwolennicy diety Optymalnej mają prawo czuć się
        >bezpiecznymi.Takich doświadczeń zapewne nie zebrał żaden zespół nazywający się
        >naukowym.

To niebezpieczne naduzywanie danych i manipulacja statystyką.
        Winston Churchil był namiętnym palaczem cygar , a zmarł w
        sędziwym wieku 90 lat. Czy to oznacza, że palenie jest nieszkodliwe ?

Przeczytałem kilka książek Kwasniewskiego , są nawet w nich
        zamieszczone listy dziękczynne od rzekomo wyleczonych dietą tłuszczową z wielu
        ciężkich , metabolicznych chorób ( wrzody układu pokarmowego ,osteoporoza,
        cukrzyca , nerwica , impotencja , itp , itd.). Niestety , wszystkie te listy w
        jego książkach są anonimowe , więc nie gadaj głupot , że są udokumentowane
        i wiarygodne przypadki wyleczeń.

• Gość: annaklay Re: Atkins zmarł na nadwagę IP: *.qc.sympatico.ca 16.02.04, 23:08
        Akurat tak sie sklada, ze ja nie jestem tylko zdrowym teortykiem:-)
        Negatywne rezultaty diety kwasniewskiego mozna podawc w tej chwili bardzo
        czesto, a wyniki za pare lat ocenia statystyki w miare jak ta dieta bedzie
        wdrazana na szersza skale w Polsce.
        Naiwnoscia jest uzasadnianie tej diety w taki sposob jak to robi kwasniewski.
        Jesli zas chodzi o glupote, to rzeczywiscie glupota jest wdawanie sie w
        dyskusje z ludzmi ktorzy wyciagaja tego typu wnioski jak ty z przedstawionych
        faktow (vide link do informacji ktora podalam).
        Ja nie sformulowalma na podstawie przekazanej informacji wniosku takiego jak
        ty mi imputujesz.
        Podalam tylko przyklad czlowieka ktory stosujac dlugo diete kwasniewskiego ma
        problem ze stluszczeniem watroby.
        Jesli chcesz wiedziec jak dochodzi do stluszczenia watroby u wielu ludzi, to
        proponuje abys przeczytal co na ten temat pisze Biochemia Harpera ( zrodlo
        madrosci biochemicznej kwasniewskiego) na stronie 330 rozdzial 27 (informacja
        jest podana w gornym lewym rogu strony).
        Wiesz zanim kogos nazwiesz glupcem to sie najpierw upewnij co za glupoty sam
        opowiadasz na publicznym forum.
        Wiesz lubie dyskutowac ale nie z fanatykami.
        EOT anna;-)
    • Gość: ppns tłumaczenie dla Sprite35 IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.02.04, 22:54

Tu specjanie dla Ciebie tłumaczenie.
      Jeśli , jak sama mówisz , znasz dwa języki , to co za problem wklepać
      słowo kluczowe „Atkins” w obcojęzyczną wyszukiwarkę?
      Czy to aż tak trudne?

Nowy York. Amerykański dietetyk Dr. Atkins ( który polecał w odchudzaniu
      steki i ser żółty) , ważył w chwili śmierci ponad 100 kg. Był poza tym ciężko
      chory na serce,
      cierpiał na wysokie ciśnienie i osłabienie mięśnia sercowego.
      Dodatkowo był po przebytym zawale , gdy w poprzednim roku w Nowym Yorku
      pośliznął się na oblodzonym chodniku i zmarł w wyniku wypadku. W wieku 72 lat.
      O tym donosi "Wall Street Journal" w nawiązaniu do sprawozdania z obdukcji
      Przy wzroście 1,82 cm i wadze 116 kg Atkins był , wg. wskażników
      amerikańskiego
      urzędu zdrowia (CDCP) zaklasyfikowany jako otyły.( pisze renomowana gazeta).
      Znana na całym świecie dieta Atkinsa doradzała rezygnację z produktów bogatych
      w w
      węglowodany ( chleb , Ziemniaki, ryż , wypieki) Kto chciałby szybko schudnąć,
      powinien zamiast (tych produktów) spożywać wysokobiałkowe potrawy :
      mięso , jajecznicę , ryby , jak to jest opisane w sprzedanych w milionowych
      nakładach poradnikach tego lekarza.

Veronica , wdowa po Atkinsie, wyklucza związek pomiędzy sporna dietą męża
      a jego problemami z sercem. Uważa , że problemy z osłabieniem serca wynikały z
      infekcji wirusowej , i że ta choroba przyczyniła się do wzrostu wagi ciała.
      Veronica Atkins zaatakowała w zeszłym tygodniu burmistrza New Yorku
      Michaela Bloomberga,,i zażadała oficjalnych przeprosin.
      Bloomberg miał rzekomo określić Atkinsa jako „tłustego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka