Gość: tom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.04, 12:40 od pewnego czasu nekaja mnie nawracajace biegunki, jest to troche uciazliwe szczegolnie w pracy. ktos moze zna dobry sposob by zapobiegac biegunkom? co najlepiej jesc, moze jakies domowe sposoby ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tom Re: sposob na biegunke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.04, 15:50 nikomu sie to nie przydaza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: sposob na biegunke IP: *.sasknet.sk.ca 26.02.04, 15:58 Jezeli sa to ciagle i nawracajace biegunki to wymagasz bracie diagnostyki lekarskiej. Zglos sie do swojego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: sposob na biegunke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.04, 16:01 no tobrze zglosze sie, chyba to jedyny rozsadne rozwiazanie, ale co sugerujesz, z czym to moze byc zwiazane ? wiem ze moze byc wiele przyczyn, ale moze..... dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: sposob na biegunke IP: *.sasknet.sk.ca 26.02.04, 16:05 Lepiej bedzie jak sie wstrzymam bo as mnie znowu ochrzani, a jest dzisiaj na mnie ciety. Wiec napisze tylko tyle: lekarz ci zleci rozne badania i w zaleznosci od wynikow mozemy kiedys pogadac dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: sposob na biegunke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.04, 16:12 ok , as jest ciety a ja bede up....liwy, wiec z czym to mozesz polaczyc, jakie to beda badania? nie tylko as nie da ci dzisiaj spokoju :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: sposob na biegunke IP: *.sasknet.sk.ca 26.02.04, 16:25 Lekarz cie najpierw wypyta o ich czestosc, charakter (np naglosc), plynnosc, objawy towarzyszace takie jak bol, goraczka, skurcze, obecnosc sluzu i krwi, odwodnienie, mdlosci, bole miesni, utrate wagi, objawy niedozywienia, obecnosc podobnych objawow u czlonkow rodziny, co jesz, co pijesz, czy masz kontakt z dziecmi, czy podrozujesz, jakie lekarstwa bierzesz, czy miales jakie operacje itp. Testy moga objac analize kalu, probe na krew utajona, analize krwi. Lekarz moze ci zafundowac badanie palcem (w rekawiczce). Wreszcie moze sie zdarzyc, ze skonczysz na badaniu kolonoskopowym z biopsja lub bez albo na wlewie barytowym, albo tez na zdjeciu rentgenowskim gornego przewodu pokarmowego, albo na gastroskopii. Happy now? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy tutaj Re: sposob na biegunke IP: *.clubnet.pl 26.02.04, 18:09 ja tez kiedys tak mialem i zrobili mi tylko gastroskopie i juz "nieuleczalna" choroba (zapaenie sluzowki zaladka i 12stnicy, bo odzwiernik miedzy tymi dwoma sie nie domyka)i nie da sie wyleczyc. pozniej sie okazalo, ze to byla bledna diagnoza. czy to bylo "zignorowanie pacjenta" i powinni mnie byli poslac na jakies dalsze badania, czy tez to po prostu rzeczywiscie na ten odzwiernik wskazywalo? zeby byla jasnosc: pytam tylko z ciekawosci, ani mi w glowie skarzenie sie gdzies na mojego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: sposob na biegunke IP: *.sdh.sk.ca 26.02.04, 21:50 Gość portalu: Nowy tutaj napisał(a): > ja tez kiedys tak mialem i zrobili mi tylko gastroskopie i juz "nieuleczalna" c > horoba (zapaenie sluzowki zaladka i 12stnicy, bo odzwiernik miedzy tymi dwoma s > ie nie domyka)i nie da sie wyleczyc. pozniej sie okazalo, ze to byla bledna dia > gnoza. czy to bylo "zignorowanie pacjenta" i powinni mnie byli poslac na jakies > dalsze badania, czy tez to po prostu rzeczywiscie na ten odzwiernik wskazywalo > ? > > zeby byla jasnosc: pytam tylko z ciekawosci, ani mi w glowie skarzenie sie gdzi > es na mojego lekarza. EEEeee, takie badanie bez wlozenia palca w ... , to zadne badanie. Zostales zignorowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy tutaj Re: sposob na biegunke IP: *.clubnet.pl 27.02.04, 05:17 hehe. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julian Re: sposob na biegunke IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 21:40 Praktyczna rada: unikaj tłuszczy, jedz pokarmy, które zawierają bardzo dużo wapnia i bardzo mało magnezu. Jeśli nie masz uczulenia na mleko to możesz spożywać duże ilości zwykłego mleka w proszku dla niemowlaków. Prawdziwa wapniowa bomba. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: sposob na biegunke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.04, 08:12 yes. najbardziej cieszy mnie perspektywa badania palcem :) teraz to dopiero bede mial problem z pojsciem do lekarza :) dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: sposob na biegunke IP: *.sdh.sk.ca 27.02.04, 15:34 A teraz na powaznie: czesc lekarzy ma opory by robic to badanie i je pomija. A powinno byc zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: sposob na biegunke IP: *.sdh.sk.ca 27.02.04, 15:40 Gość portalu: tom napisał(a): > yes. najbardziej cieszy mnie perspektywa badania palcem :) teraz to dopiero > bede mial problem z pojsciem do lekarza :) dzieki A jak masz problemy z pojsciem do lekarza to idz raczej do lekarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: sposob na biegunke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.04, 15:43 pewnie :) dobre rady nie sa zle :) Odpowiedz Link Zgłoś
baranczukowa Re: sposob na biegunke 26.02.04, 16:32 Sposoby domowe- pokarmy "zatwardzające", np. czarne jegody - świeże, suszone, przetwory z nich, czekolada, kawa zbożowa "inka". Moja mama leczyła mnie też doraźnie w dzieciństwie mąką ziemniaczaną - połykałam dwie łyżeczki tej mąki i po sprawie. Ale oczywiście do lekarza trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś