Dodaj do ulubionych

zawroty glowy

IP: *.arcor-ip.net 07.03.04, 17:54
od dwoch lat pojawiaja sie silne zawroty glowy plus wymioty, bladosc, silne
pocenie sie. Zawsze karetka, szpital i nowa diagnoza. Oczywiscie pierwsze
badania - krazeniowo-sercowe, ktore nie potwierdzaja sie. Stabilizacja -
kroplowka, ostatnio cortizon dozylnie i 1-3 dni w szpitalu do nastepnego
ataku. W ciagu ostatnich 3 miesiecy tych atakow bylo 5. Badania wszelkie -
laryngologiczne,kardiologiczne,neurologiczne,ortopedyczne nie wskazuja na
przyczyne - rowniez badanie tomograficzne i rezonans-magnetyczny(chyba tak
sie to nazywa) obszaru mozgu bez zmian patologicznych. Jestem po zabiegu
rozszerzenia naczyn sercowych ale to jest od kilku lat bez zmian. Dwa dni
temu znow atak. Chcialbym uslyszec cos pozytywnego, bo zaczynam watpic...
Obserwuj wątek
    • Gość: Tess Re: zawroty glowy IP: *.telia.com 07.03.04, 23:04
      Skolowany
      wspulczuje Ci serdecznie ....
      to bardzo niepokojace co przechodzisz.
      Wiesz moja znajoma miala podobne ataki,
      ale nic z sercem -zadnych problemow,
      w koncu trafila do innego lekarza i stwierdzili u niej tarczyce,
      operowali i czuje sie OK.
      a moze zmien lekarza,masz juz tyle
      w reku badan porobionych,moze cos w koncu nowy znajdzie przyczyne ...
      pozdrawiam zyczac powodzenia.
    • Gość: lek.med.Piotr P. Re: zawroty glowy IP: 81.15.221.* 08.03.04, 00:02
      Napisz mi czy miales badanie eeg.Jezeli tak napisz mi jego wynik.Byc moze masz
      pewien rodzaj padaczki.Oczywiscie nie znaczy to jak wiekszosc ludzi sadzi ze
      wystepuja drgawki,sa padaczki roznych typow.Migrena np jest uznana za pewien
      rodzaj padaczki.Byc moze jest to rzadki rodzaj takiej migreny.Musze widziec ten
      wynik eeg.Pozdrawiam.Acha gdy nastepnym razem(oby nie) zdarzyl sie ten napad,to
      staraj sie by wykonali Ci eeg w trakcie tego napadu.
      • venus22 Re: zawroty glowy 08.03.04, 00:45
        A ty Piotrze jestes naprawde lekarzem medycyny?
        Venus
        • Gość: skolowany Re: zawroty glowy IP: *.arcor-ip.net 08.03.04, 09:05
          wlasnie po kolejnym takim ataku leze ju 2 dni w uniwersyteckiej klinice. z tym
          badaniem eeg to teraz mi trudno do niego dojsc ale chyba nic nie przeoczyli.
          Przedostatni atak zdiagnozowano w innym szpitalu jako podejzenie merniera ale
          ci z uniwersyteckiej, gdzie czas jakis jestem jako pacjent pod kontrola to
          wykluczaja. Dzisiaj mam kolejne jakies badanie i rozmowe w sprawie dalszej
          terapii??? jak wczoraj mi dyzurny lekarz oddzialowy powiedzial. Zycie jest
          czasami cholernie trudne. Bardzo dziekuje za troche wsparcia.
          • Gość: lek.med.Piotr P. Re: zawroty glowy IP: 81.15.221.* 08.03.04, 13:57
            Czasem faktycznie tworza sie takie stany u niektorych osob,ze medycyna
            klasyczna rozklada rece.Wciaz malo wiemy o mozgu,ukladzie nerwowym.Jednak na
            tyle duzo ze jestesmy w stanie naprawde sporo zrobic.Faktycznie choroby Meniera
            raczej nie masz,takie sprawy wychodza w badaniach obrazowych,badaniach
            ucha.Jezeli wykluczyli to,to raczej maja racje.Jest taki zespol o ktorym
            pisalem,ktory nazywa sie wlasnie krotkim udarem,badz
            mikroudarami.Charakteryzuje sie to tym,ze u pacjenta wystepuja napady,ludzaco
            przypominajace klasyczny udar choc o mniejszym oczywiscie nasileniu.Uwazam ze
            nalezaloby poddac badaniom czynnosc Twojego mozgu w czasie takiego wlasnie
            napadu.Wowczas wiedzielibysmy cos wiecej.Wiele chorob czy tez najogolniej
            mowiac patologii,potrafi bardzo sie maskowac dajac jednoczensie przykre objawy
            najczesciej w formie atakow.Coz moge Tobie zyczyc,w klinikach uniwersyteckich
            sa z pewnoscia lepsi lekarze ode mnie,ja dopiero zaczynam swoja droge,tak
            naprade nie mam jeszcze tego doswiadczenia.Musisz liczyc na tych naprawde
            siwtnych,gdyz tylko oni Tobie pomoga.Moje powyzsze wskazowki sa tylko
            przypuszczeniami,wiem o takich obrazach klinicznych,wiedz ze nie jestes
            jedyny.Zycze wytrwalosci,staraj sie mimo wszystko pozytywnie nastawiac,wiem ze
            to nie jest latwe.Pozdrawiam.
        • Gość: lek.med.Piotr P. Re: zawroty glowy IP: 81.15.221.* 08.03.04, 13:49
          tak jestes lekarzem,dokladniej neurologiem.Pracuje w Bydgoszczy w szpitalu
          wojskowym.
    • Gość: Artur Re: zawroty glowy IP: *.sdh.sk.ca 08.03.04, 16:36
      To co mi przychodzi do glowy to Vestibular neuronitis, ale moze to byc tez inna
      choroba ogniskowe osrodkowego ukladu nerwowego spowodowana m.in infekcja
      bakteryjna czy nawet malutkie lokalne niedokrwienie. Wreszcie moze to byc jakas
      genetyczna anomalia labiryntu, receptorowe nieprawidlowosci labiryntu, jakis
      maly rozrost w okolicach nerwu VIII i pewnie pare innych rzeczy.
      Jezeli MRI nic dotad nie wykryl moze to znaczyc, ze zmiana jest jeszcze zbyt
      mala do wychwycenia. Choroba Meniere daje zmiany w narzadzie sluchu. Zakladam,
      ze dobrze cie zdiagnozowano i nie masz ze strony sluchu zauwazalnych problemow
      zwlaszcza takich zwiazanych z atakami.

Moze nie zabrzmi to optymistycznie, ale z czasem moze pojawic sie u ciebie inny
      objaw, ktory moze ulatwic diagnoze i umozliwic wlasciwe leczenie - czyli musi
      wpierw byc gorzej by bylo lepiej .
      Tak niestety czasem w medycynie bywa, ze na diagnoze trzeba troche poczekac.
      • Gość: Artur Re: zawroty glowy IP: *.sdh.sk.ca 08.03.04, 18:09
        Tak mi jeszcze przyszlo do glowy, ze moze, choc nie wiazalbym z tym nadmiernej
        szansy, moglbys pokazac sie u specjalisty chorob zakaznych i pasozytniczych na
        byc moze jakies badania przesiewowe, ktore ow specjalisty uzna za stosowne
        zrobic.
        • Gość: Venus Re: zawroty glowy IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 08.03.04, 21:09
          No to Piotrze moje uszanowanie, jestes pierwszym lekarzem tutaj na forum ktory
          rozpoznal ze takie objawy moga sie tez wiazac z migrena..
          jestem tym bardzo zaskoczona.
          Ponewaz znam angielski, naleze do USA forum migrenowego gdzie jest duzo
          migrenikow z wyzej opisanymi objawami, taka migrene szczegolnie trudno
          zdiagnozowac zwlaszcza jak nie wystepuja tradycyjne bole glowy.
          Oczywiscie Skolowany nie musi miec migreny, niemniej jednak jestem impressed
          twoja wiedza..
          Venus
          • Gość: lek.med.Piotr P. Re: zawroty glowy IP: 81.15.221.* 08.03.04, 21:44
            Faktycznie migrena nalezy do wielkich problemow dzisiejszej medycyny,jej odmian
            jest tysiace.Nie wiadomo tak naprawde co ja wywoluje.Opisane objawy przez
            skolowanego moga,ale faktycznie nie musza byc migrena.Faktycznie w migrenie nie
            zawsze wystepuje bol glowy,czasem ogranicza sie to tylko do aury bez nadejscia
            bolu,opisuje sie tez migrene brzuszna,od jakiegos czasu sporo sie tez mowi o
            tzw."zespole niespokojnych nog",czyli zespole Ecboma.Tez mowi sie ze moze to
            byc postac migreny.Co do watku spraw ogniskowych to nie ma konkretnych powodow
            by myslec zeby takowe istnialy.Rezonans magnetyczny jest niezwykle czulym
            badaniem,bo oprocz zmian czysto ogniskowych potrafi zlokalizowac takze obszary
            o zmienionej intensywnosci.Same ogniska wykrywa juz 2mm.To bardzo czule
            urzadzenie.Powtarzam,ze najlepiej wykonac badanie czy to fal mozgowych,czy
            obrazowe w czasie ataku.Moze warto by wykonac badanie obrazowe przeplywu
            mozgowego.Moze wiaze sie to z chorobami naczyn.Powodow moze byc tysiace.Wiele
            obrazow mi sie nasuwa.Trzeba liczyc na lekazy o ktorych sie leczysz.
            • Gość: Venus Re: zawroty glowy IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 08.03.04, 22:35
              Nie tylko sama aura albo migrena brzuszna przebiega bez bolu glowy, taka np
              migrena BAM albo Bickerstaff syndrom, moze ale nie musi byc zakonczona bolem
              glowy..
              Venus
              • Gość: lek.med.Piotr P. Re: zawroty glowy IP: 81.15.221.* 08.03.04, 22:50
                Oczywiscie,tych typow jest bardzo duzo.Cale szczescie ze na codzien przewaza
                klasyczna migrena,ktora poddaje sie leczeniu.
    • bena7856 Zawroty glowy 08.03.04, 22:51
      Coś pozytywnego? Chyba tylko tyle, że nie jesteś sam. Mam podobne objawy:
      zawroty głowy, niemożność utrzymania równowagi, leżąc z otwartymi oczyma ma się
      wrażenie, że "zaraz sufit spadnie na głowę". Gdy podnoszę trochę za wysoko
      głowę zaczynają się tak uporczywe wymioty, że oblewają poty a mięśnie brzucha
      bolą w trakcie i potem.
      W ramach diagnostyki: badanie elektrolitów [były w normie], neurologicznie -
      nic, laryngologicznie - wykluczono dysfunkcję błędnika; miałam prześwietlany
      kręgosłup - ok; nie stwierdzono "pląsawicy".
      Zauważyłam jeden istotny zwiastun tego mojego stanu chorobowego [tak było 3-
      krotnie w przeciągu X2002 - XII 2003]-> po ok. 1-1,5 h snu budziłam się
      przejawiając wyjątkową aktywność; nie chciało mi się zupełnie spać, jednakże
      wstać nie mogłam, bowiem nie utrzymywałam równowagi; zaraz potem wymioty.
      W grudniu 2003 doszedł inny objaw - widziałam mniej ostro, jakby we mgle.
      Ponieważ leczono mnie Vinpotonem i Torecanem mam zawsze ze sobą w torebce
      tabletki i czopki Torecanu.
      Będę śledziła Twój wątek, może znajdę jakąś wskazówkę.
    • Gość: kuna Re: zawroty glowy IP: *.net.autocom.pl 10.03.04, 17:15
      Ja miałem fatalne zawroty gł. po lekarstwie na serce -olikard

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka