07.12.10, 17:34
Witam :)
Bylam na komisji lekarskiej ( w Holandii). Lekarz na koniec "zafundowal"mi test, mialam przec sila moja reka na jego reke powtarzajac jego zdania typu "owoce mi sluza, chleb mi sluzy"itd. Na koniec stwierdzil, ze mam celiake... Sama przyznaje, ze nie swiadimie moja reka opadala czyli nie stawiala oporu, gdy wypowiadal "makaron, chleb"itd... mi nie sluzy. Zglupialam... Pomozcie, please ;-)
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Celiaka? 07.12.10, 19:44
      A kadzidło było? i czarny kot?
      • mel.la Re: Celiaka? 07.12.10, 20:13
        Wadera3 jezeli komukolwiek na tym forum mialabym zaufac to wlasnie Tobie. Facet zajmuje powazne stanowisko, a wczesniej mialam podejrzenia, ze ze mna cos nie tak... zbyt duzo weglowodanow czy tluszczow... zjem np. sniadanie i dostaje spiaczki, badania krwi nic nie wykazaly. Po prostu zastanawiam sie, czy nie jest tak, jak on mowi? Dlaczego podeszlas do tego z przymrozeniem oka>;-)
        forum.gazeta.pl/forum/f,100295,Forum_nadwrazliwych.html
        Forum dla osob nadwrazliwych.Zapraszam
        • wadera3 Re: Celiaka? 07.12.10, 21:19
          A czy w ogóle wiesz co to jest celiakia?
          I jakie daje objawy?
          • mel.la Re: Celiaka? 07.12.10, 21:59
            Mniej wiecej sprawdzilam, jeszcze nie jestem do konca przekonana. Na pewno czuje zmeczenie i sennosc, zwlaszcza po jedzeniu. Oczy mam podkrazone, doslownie since pod oczami, a jak robie badanie krwi wszystko jest w normie. Do tego bole stawow... Niedokrwistosci nie mam, niedowagi tez nie, raczej walcze z nadwaga.
            • wadera3 Re: Celiaka? 07.12.10, 22:15
              Mało prawdopodobne żebyś miała celiakię, tym bardziej kiedy badania są w normie. Szybciej coś z tarczycą. No, ale takie "diagnozowanie" o jakim piszesz mało do mnie przemawia.
              • mel.la Re: Celiaka? 07.12.10, 22:20
                Dzieki :) Mam skierowanie na USG tarczycy, lekarka wyczula z prawej strony szyi. A tak w ogole to kamien z serca mi spadl, strasznie droga ta dieta bezglutenowa.
                • e-kasia27 Re: Celiaka? 08.12.10, 02:06
                  Taka śpiączka po jedzeniu może oznaczać, że masz cukrzycę.
                  Robiłaś badania cukru?
                  Powinnaś sobie zrobić krzywą cukrową - koniecznie, nawet jak cukier na czczo masz w normie - tak może być przez dłuższy czas, a po jedzeniu może się bardzo podwyższać.
                  • mel.la Re: Celiaka? 08.12.10, 12:46
                    Regularnie robie badania, zawsze mam dobre wyniki. Ale dziekuje za sugestie.
              • mel.la Re: Celiaka? 08.12.10, 13:23
                Sprawdzilam, ten lekarz poza swoim zawodem zajmuje sie jeszcze medycyna biofizyczna i bioinformacyjna i terapiami.
    • artur737 Re: Celiaka? 08.12.10, 17:14
      To jest tzw ARTS czyli forma medycyny alternatywnej, ktory zaklada, ze podswiadomosc czlowieka ma dostep do informacji, ktorej nie posiada swiadomosc, a droga do tego sa subtelne zmiany napiecia miesniowego. Czasami to ponoc pomaga postawic diagnoze lub dobrac leki, ale oczywiscie nie jest to metoda medycyny glownego nurtu.

Celiaka jest czesta choroba, ktora jest zbyt rzadko diagnozowana. Testy sa zawodne i nie mozna na nich polegac. Celiakie potwierdza bioptat jelita (w przypadkach ciezkich) lub odpowiedz na diete bezglutenowa trwajaca 4-6 tygodni.

Nawet po ziarenka pszenicy moze spowodowac dlugotrwale pogorszenie o kogos kto ma celiakie, a wiec dieta jest niezwykle trudna. Wiele typowych produktow spozywczych posiada ukryty gluten np kawa, czekolada, cukierki, konserwy warzywne itp. Gluten moze tez pochodzic z niedomytych naczyn i narzedzi kuchennych.
      • mel.la Re: Celiaka? 08.12.10, 20:38
        Dziekuje Artur737 za obszerne wyjasnienie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka