Dodaj do ulubionych

Izotretynoina - skuteczna i niebezpieczna

05.01.11, 13:12
Zawsze mi się wydawało, że okreslenie uposledzony odnosi sie do istot zywych, takich jak człowiek, który może być uposledzony. O uposledzonym metabolizmie czytam po raz pierwszy. Zdaję sobie sprawę z upływającego czasu, i faktu, że tkanka językowa ulega przemianom a język ewoluuje, ale użyłbym bardziej amorficznego okreslenia, np. zaburzenie, jako że metabolizm to proces i nie słyszałem jakoby miałby zostać spersonifikowany w najbliższym czasie, chociażby uposledzeniem.
Obserwuj wątek
    • kretu23 AD.1 05.01.11, 13:35
      preparaty z grupy retinoidów są używane np. w terapii nowotworowej APL (acute promyelocytic leukemia) (bloodjournal.hematologylibrary.org/cgi/content/abstract/72/2/567) oraz innych nowotworów, więc jako cytostatyk w szerokim pojęciu, podaję za wikipedią (Immune system

Vitamin A is essential to maintain intact epithelial tissues as a physical barrier to infection; it is also involved in maintaining a number of immune cell types from both the innate and acquired immune systems. These include the lymphocytes (B-cells, T-cells, and natural killer cells), as well as many myelocytes (neutrophils, macrophages, and myeloid dendritic cells).)
      en.wikipedia.org/wiki/Retinol
      tak więc niepożądane skutki działania, tudzież przedawkowania retinolu (potoczna nazwa pochodnych vit. A) są bardzo dobrze znane, jako, że wynikają z własciwosci fizykochemicznych tej grupy substancji ktore sa dobrze poznane.
      Nastepnym razem doczytałbym lepiej.
      Nota bene:
      zdarzyło mi się przeprowadzić sekcję zwlok osoby, której APL nieprawidłowo była leczona niedopasowanymi dawkami retinolu, konkretnie ATRA'ą all-trans retinoic acid (ATRA) co zaskutkowało krwotocznym piorunującym zapaleniem płuc. Pacjentka oddała ducha po 24 godzinach. Skrwawila się do płuc, które normalnie ważą około 300 (prawe) i 450 (lewe) gram. w tym przypadku lewe ważyło 1500gram a prawe 1000. oba były pelne krwi.
    • mol_chemiczny Gorzej, że na głównej jest o "upośledzeniu mózgu" 05.01.11, 13:42
      > Zawsze mi się wydawało, że okreslenie uposledzony odnosi sie do istot zywych, t
      > akich jak człowiek, który może być uposledzony. O uposledzonym metabolizmie czy
      > tam po raz pierwszy.

Akurat to użycie nie budzi wątpliwości, a przynajmniej nie budzi ich u redaktorów słowników PWN-u: języka polskiego i poprawnej polszczyzny (właśnie sprawdziłam). Gorzej, że na głównej w zajawce jest nie o upośledzeniu metabolizmu mózgu, a o upośledzeniu... mózgu.

Z tym że różnych błędów w tekście nie brakuje, od "udawadniać" w pierwszym zdaniu (nie wierzcie Wordowi!) po "Mimo, że".
    • welcometopoland Lepiej żyć krócej ale bez trądu ! 05.01.11, 15:16
      Trąd nazwany pobłażliwie "trądzikiem" przez tych co go nie mają NISZCZY psychikę i uniemożliwia normalne życie.
      Choćby się miało super figurę, zdolności, wykształcenie to można ZAPOMNIEĆ o sukcesach w karierze (nie mówiąc już o poznaniu kogoś fajnego).

Ropiejące guzy i wypryski na twarzy i tułowiu nie są raczej w modzie w XXI w.

To żenada że medycyna nie ma skutecznego i bezpiecznego leku na tą chorobę (z resztą wiele chorób skóry jest praktycznie NIEULECZALNYCH)
    • izobarr Izotretynoina - skuteczna i niebezpieczna 21.07.11, 09:20
      Witam
      Moge potiwerdzic ze izotretynoina to na prawde super lek. Stosowalem go przez 8 miesięcy w dawce 40mg i 20mg . Na poczatku 40, pozniej zszedlem do 20. Lek po jakos 3-4 miesiącach zastopowal calkowicie pojawianie sie nowych pryszczy. Zero stanu zapalnego. Po kuracji jeszcze lepiej bo przebarwienia zanikają. Stosuje do tego teraz skinoren. Działa on zapobiegawczo i rozjasnia przebarwiernia. na polce u mnie lezy również Maść cynkowa, zawsze ją stosowalem na ranki po pryszczach , nawet w czsie kuracji i super mi pomagala. Polecam ten lek, ja stosowalem aknenormin, le na polskim rynku dostepne są również inne, nawet tańsze.
      pozdrawiam:)!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka