Dodaj do ulubionych

laparoskopia pęcherzyka żółciowego

27.02.11, 17:18
Witam!

Jutro idę do szpitala, a we wtorek mają robić mi zabieg. Dziś dostałam okres czy w takim razie zabieg będzie przełożony czy nie ma to żadnego związku. Martwię się jeszcze sprawami czysto higienicznymi.
Czy któraś w Was była w podobnej sytuacji??
Pozdrawiam, Monika
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: laparoskopia pęcherzyka żółciowego 27.02.11, 20:35
      Sam okres nie jest przeszkoda - chyba ze masz wyjatkowo obfity, wtedy warto moze poradzic sie lekarza. Nie bierz tez lekow przeciwbolowych w dniu operacji, o ile masz bolesne miesiaczki - o tym co mozesz brac, a czego nie, poinformuje cie lekarz.
      Kwestia higieniczna nie stanowi problemu - ja nastpnego dnia po zabiegu moglam normalnie brac prysznic - po prysznicu pielegniarki zmienialy tylko zamoczone plastry. Dwa dni po zabiegu (albo dzien po, nie pamietam) wyjeto mi cewnik z okolic woreczka, ktory odprowadzal niepotrzebne plyny - ale takze jego obecnosc nie byla przeszkoda w braniu prysznica.
      W najgorszym razie, jezeli nie bedziesz miala sily wziac prysznica, zaopatrz sie w wilgotne chusteczki dla niemowlat - dzieki nimi mozna przezyc niemoznosc normalnego umycia sie :-)
    • gekkon6 Re: laparoskopia pęcherzyka żółciowego 01.03.11, 10:33
      no i niestety odesłali mnie do domu. nie operuja podczas miesiączki.
    • seopst Re: laparoskopia pęcherzyka żółciowego 25.01.17, 19:43
      Witam czy laparoskopia pęcherzyka żółciowego robiona jest w ramach NFZ? Czy pacjent ma wybór między tradycyjną metodą a tą pierwszą? Czy długi jest czas oczekiwania?
      • koziorozka Re: laparoskopia 26.01.17, 13:32
        Na forum się nie dowiesz, tylko w realu.
        To zależy od konkretnego szpitala, czy ma podpisaną umowę z NFZ, czy limit się nie wyczerpał, czy jest dużo chorych kwalifikujących się do tej metody itp.
      • bardu Re: laparoskopia pęcherzyka żółciowego 31.01.17, 10:59
        Ja miałam operowany pęcherzyk dość dawno temu, ale już wtedy operowano laparoskopowo. W przypadku, kiedy z jakichś powodów nie można było operacji przeprowadzić w ten sposób, kończono sposobem tradycyjnym. Ale zawsze zaczynano od laparoskopii. I nie miało to nic wspólnego z limitami. Po prostu ten sposób jest o wiele mniej obciążający pacjenta i szybciej wraca się do formy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka