Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja nie zawsze skuteczna?

24.05.11, 14:03
Moją metodę antykoncepcji ustaliłam wspólnie z lekarzem, stosuję naturalna antykoncepcję. Mam komputer cyklu ( Cyclotest 2 Plus ), jest równie skuteczny jak tabletki 97% sama temp, a przy obserwacji sluzu lub LH 99% co w pełni mnie satysfakcjonuje. Co najważniejsze nie ma skutków ubocznych, które odczuwałam przy stosowaniu hormonów.
Obserwuj wątek
    • gronostaj8 ale... 25.05.11, 10:15
      a co jak masz owulację? prezerwatywy?
      • sau-ria Re: ale... 25.05.11, 10:38
        Oczywiście, że prezerwatywy. Nie czuję żadnych ograniczeń. A co do 1/3 mca bez seksu to przepraszam jest to tylko 5-6dni, a Cyclotest wszytsko z dokładnością pokazuje.
        • weronika_kn owulacja+prezerwatywy=.... 25.05.11, 10:42
          sau-ria, ale zdajesz sobie sprawę, że ryzykujesz ciążę używając prezerwatyw w czasie owu?
          Prezerwatywy ogólnie rzecz biorą mają ok. 20% zawodność, ale ogolnie- czyli także stosowane w okresie i tak nieplodnym. A Ty używasz dość zawodnego środka w czasie bardzo sprzyjającym poczęciu. Skuteczność Twojej kombinacji to niestety mniej niż 97-99%.
          • grundol1 Re: owulacja+prezerwatywy=.... 25.05.11, 10:54
            Prawidłowo używana prezerwatywa (tzn chociażby założona przed stosunkiem, a nie w czasie), która nie pęknie w czasie stosunku, daje 100% zabezpieczenie.
          • gronostaj8 Re: owulacja+prezerwatywy=.... 25.05.11, 13:21
            > sau-ria, ale zdajesz sobie sprawę, że ryzykujesz ciążę używając prezerwa
            > tyw w czasie owu?

Dobrze założona/użytkowana prezerwatywa daje 100% pewności. Jeśli będzie dobre nawilżenie to o pęknięciu też nie ma mowy.

Zakładając że plemniki żyją do 7miu dni trzeba stosować gumy do 7miu dni przed owulacją i tu jest problem kiedy ta owulacja wyskoczy. Najbezpieczniej kochać się bez gumki jest dopiero po owulacji i przed okresem. Po okresie, aż do owulacji powinno stosować się gumki.

Można też w sumie stosować stosunek przerywany - ale komfort jest średni, a po za tym trzeba być za bardzo opanowanym.
            • wen_yinlu Re: owulacja+prezerwatywy=.... 17.06.11, 15:38
              Prezerwatywy są bardzo skuteczne, ale czasem jest tak że zależnie od anatomii partnera jedne marki pasują idealnie, inne zsuwają się albo pękają. Gdy znajdzie się tą markę/typ idealny jest to znakomita metoda, szczególnie dla osób z nie za wysokim libido.
              Skoro kocham się 2 razy w tygodniu (relatywnie rzadko więc) nie widzę sensu żeby pakować w siebie hormony których nie toleruję dobrze. Jest teraz tyle fajnych gumek, że od 6 lat co najmniej ufam tylko im. Bez niespodzianek (odpukać w niemalowane :P ).
              A za parę lat mąż chce się poddać wazektomii, więc mam nadzieję, że z hormonami pożegnałam się już na amen :)
              Zazdrościłam swego czasu kobietom, którym pigułki pasują idealnie, próbowałam wielu, wielu marek, ale teraz wiem, że moje ciało ich nie lubi i może ma rację akurat w moim przypadku.
              • fu.ga.zi Re: owulacja+prezerwatywy=.... 19.06.11, 11:00
                Wazektomia w Polsce jest niestety nielegalna.
        • grundol1 Re: ale... 25.05.11, 10:48
          5-6 dni to są dni płodne, do tego trzeba dodać czas życia plemnika 3 dni + 1 dzień z każdej strony dla całkowitej pewności.
          • wen_yinlu Re: ale... 17.06.11, 15:40
            To w przypadku regularnych miesiączek - czasami stres, podróż za granicę/samolotem, jakieś tam lekarstwa itd mogą rozjechać cykl nawet bardzo.
    • grundol1 Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 10:19
      stosuję naturalna antykoncepcję.

1/3 miesiąca bez seksu? Dziękuję, nie skorzystam.
    • sueellen Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 10:52
      Nie ma to jak pisac na temat. Artykuł jest o kobietach, które zapominają raz dziennie wziąć pigułkę. A Ty wyskakujesz z naturalna metodą objawowo - termiczną. I co to ma niby być? Bo przy tej metodzie nie trzeba o niczym pamiętać? :P
    • listek_a Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 10:56
      Czyzby to był artykuł sponsorowany?
    • alinaw1 Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 11:04
      Przy modzie na ekologię ciekawam bardzo jak wszyscy, którzy jedzą tylko organiczne jedzenie, zakładają ubrania z odpadków (750 zł- wczoraj w necie widziałam) i przykuwają się do drzew- jaki oni maja stosunek (sic!) do antykoncepcji? Ja (lat 43) nigdy takowej nie stosowałam, ale to zupełnie inna zupełnie niemodna bajka...
    • stary.marian Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 11:34
      Wazektomia. Jeden zabieg, obecnie zwykle wykonywany przy znieczuleniu miejscowym. Nie trzeba pamiętać o pigułkach, prezerwatywa nie pęknie...

W Polsce jest przynajmniej kilku lekarzy którzy to wykonują - na pewno w Warszawie, Toruniu, jest też jakiś na Pomorzu ale detali nie pamiętam.
      • wen_yinlu Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 17.06.11, 15:46
        Świetna sprawa, czasem sama żałuję że nie mam jajowodów na wierzchu ;P bo bym już jutro dała się wysterylizować. A tak - boję się znieczulenia ogólnego jak świr jakiś :/
        Mąż jednak planuje za niedługo, nawet go zachęcać nie musiałam. Mieszkamy za granicą, tutaj jest pełno miejsc gdzie można sobie ten zabieg wykonać. Lubią go szczególnie starsi faceci- singlowie, którzy lubią sobie z różnymi paniami bez zobowiązań pobzykać... i doskonale ich rozumiem. Jak panie "UUUPS" zapomną połknąć pigułkę i tak nie stanie się nic :)
    • kiciiaa Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 11:35
      e tam. ja biorę tabletki już prawie 10 lat - z przerwą na dzieci - i jakoś zapomnieć zażyć zdarzyło mi się może z 5 razy na ten okres 10 lat. po prostu opakowanie z tabletkami i mała butelka z wodą mineralną stoją sobie na półeczce koło szczoteczki do zebów i zazycie tabletki to pierwsza czynność jaką robię każdego dnia. już z automatu. zęby myję codziennie, więc nie ma opcji, żebym przeoczyła rózowe pudełeczko :D

a do koleżanki odmetody objawowo - termicznej: tabletki nowej generacji można stosować nawet bez przerw - nie ma przeciwskazań, nie przepada ci wtedy żadne 7 dni (a nie 1/3 miesiąca). i nie strasz skutkami ubocznymi lub niepłodnością, bo i wyniki mam doskonałe i dzieci zdrowe :)
      • zyzyzyryxy Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 12:48
        Polskie prawo (art. 156 §1 k.k.) stwierdza, że kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci pozbawienia zdolności płodzenia podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10. Tylko wskazania lecznicze sprawiają, że zabieg ten jest legalny. Dokonany z innych wskazań, nawet za zgodą lub nawet na żądanie osoby zainteresowanej jest uważany za nielegalny. (z Wikipedii)
        • zewszad_i_znikad Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 13:27
          Jestem zdecydowanie za legalizacją sterylizacji na życzenie. Jej zakazywanie to nie jest nawet znane zjawisko "Państwo Wie Lepiej", to jeszcze gorzej - traktowanie płodności obywatelek i obywateli jako własności państwa.

Sama stosuję jeden z bardzo niewielu stuprocentowo skutecznych sposobów zapobiegania ciąży: póki co 10933 dni bez seksu. Oczywiście to nie dla każdego, ale osobiście bardzo sobie chwalę - seks nie jest w moim osobistym odczuciu czymś, czym warto się zajmować.
          • thegreatmongo Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 14:08
            hahahah 33 lata bez seksu....

Swirom juz dziekujemy.... Ciekawe gdzie wyladowujesz swoja energie, pracownicy? koledzy?

Sorry, ale to tak jakby nie jesc przez 33 lata...

Zreszta sorry, ale prawiczek/dziewica nie powinien sie wypowiadac o seksie, bo uczucie bliskosci z inna osoba jest nieporownywalne do niczego!!!! innego...
            • zewszad_i_znikad Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 14:33
              thegreatmongo napisał:
              > hahahah 33 lata bez seksu....

A co w tym złego? Prawo do wyboru! Ja Ci nie zabraniam uprawiać seksu, więc ty mi nie nakazuj przyjęcia sposobu życia, który mi nie odpowiada.
            • zderzenie.szarych.komorek thegreatmongo - naucz się liczyć ! 25.05.11, 15:35
              10933 dni to niecałe 30 lat a nie 33 lata !

Start->Programy->Akcesoria->Kalkulator Ci pomoże !

PS. Przypominam, że rok ma przeciętnie około 365,25 dni (wziąwszy pod uwagę lata przestępne).
          • wen_yinlu Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 17.06.11, 15:50
            > Sama stosuję jeden z bardzo niewielu stuprocentowo skutecznych sposobów zapobie
            > gania ciąży: póki co 10933 dni bez seksu. Oczywiście to nie dla każdego, ale os
            > obiście bardzo sobie chwalę - seks nie jest w moim osobistym odczuciu czymś, cz
            > ym warto się zajmować.

Szczerze? Trochę zazdroszczę... Mnie jednak tak co jakiś czas UUCH nachodzi. Nie za często, ale jednak. Abstynencja to świetna metoda oczywiście, ale tylko dla tych których nie nosi, nie kusi, nie dręczy...
            • zewszad_i_znikad Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 17.06.11, 17:11
              Mnie nosi, kusi, dręczy - ale w innych sprawach. Po prostu dla mnie istnieją tysiące ciekawszych zajęć, seks nie jest mi do życia potrzebny.
              (Tak zaznaczam - bo wiele osób skłonnych jest sądzić, że osoba nie uprawiająca seksu - a także np. czująca olbrzymi wstręt smakowy i również obyczajowy do alkoholu - musi prowadzić bardzo nudne życie. Bynajmniej.)
    • gdy_gdy bieżecie pigułkę? szyjka macicy do wymiany 25.05.11, 12:46
      nie mówi się tego, ale laski mają bardzo duże zmiany w śluzówce szyjki macicy, nie mówiąc o trudności w zajściu w ciążę. No ale interes się kręci. Był kiedyś wywiad w GW na parę stron z ginekologami, kt. mówili o tym co robi pigułka z szyjką macicy...
      • wen_yinlu Re: bieżecie pigułkę? szyjka macicy do wymiany 17.06.11, 16:00
        Wystarczy regularna cytologia - wiadomo, mogą pojawić się nadżerki, nawet spore, ale nie dramatyzowałabym... Dużo gorzej jest złapać jakiś agresywny typ wirusa brodawczaka, DUUŻO gorzej.
    • tehuana Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 13:09
      Pomijanie tabletek, zapominanie - jak to nie nazwac lekkomyslnoscia? Moze to po prostu wpadki kontrolowane.
      • thegreatmongo Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 14:09
        Wlasnie tez mi sie tak zdaje.... mojej dziewczynie zdarzylo sie zapomniec raz czy drugi, ale nawet przy dniu przerwy tabletki dalej dzialaja, wiec to musialbyc chyba tydzien....
        • panizalewska Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 14:16
          Ech... Jeżeli Twoja dziewczyna była i tak w okresie niepłodnym, czyli po owulacji a przed okresem, to i tak zapomnienie 1 pigułki jej w niczym nie pomoże ani nie zaszkodzi. Ale oczywiście przy braniu pigułek nie można mówić o jakimkolwiek cyklu. Pytanie tylko po co sobie zaburzać naturalny zdrowy cykl hormonalny?
          • asceza_m Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 17.06.11, 13:30
            Pytanie tylko ile kobiet, szczegolnie mlodych, ma naturalny zdrowy cykl hormonalny. Naturalny zapewne wiekszosc, jednak z tym zdrowym roznie juz bywa. Bolesne miesiaczki trwajace u niektorych kilkanascie dni, albo tez pojawiajace sie co 2-3 miesiace to z pewnoscia nie jest zdrowy cykl hormonalny. Niestety to dosc powszechny problem.
            Zgadzam sie jednak, ze jesli takich problemow nie ma, to chyba lepiej pomyslec o innej opcji, niz meczyc organizm przez lata hormonami. Dodajmy jeszcze watrobe, ktora tez swoje musi wycierpiec, wahania masy ciala i sporo innych problemow. Nie ma nic za darmo niestety.
    • benek231 Dlatego niezbedny jest swobodny dostep :O) 25.05.11, 14:18
      do pigulek wczesnoporonnych typu RU486, oraz legalnych uslug aborcyjnych.
      • andrzejto1 Serio\?? 25.05.11, 14:46
        benek231 napisał:

> do pigulek wczesnoporonnych typu RU486, oraz legalnych uslug aborcyjnych.

Proszę o jednoznaczne kryteria oceny człowieczeństwa płodu. Naukowe z uzasadnieniem.
        • grundol1 Re: Serio\?? 17.06.11, 12:11
          > Proszę o jednoznaczne kryteria oceny człowieczeństwa płodu. Naukowe z uzasadnie
          > niem.

Nie ma czegoś takiego.
    • zderzenie.szarych.komorek debilny tytuł ! 25.05.11, 15:28
      Jak się nie stosuje antykoncepcji to trudno oczekiwać by działała !

Co to za "stosowanie" antykoncepcji hormonalnej, kiedy ZAPOMINA się zażyć tabletki przez 2 lub więcej dni ?

Tak samo można napisać o tym, że prezerwatywy są nieskuteczne - szczególnie wtedy gdy się ich nie założy albo założy już po ...

Polecam jeszcze kilka "gorących tematów":
      - "żadna dieta odchudzająca nie jest skuteczna" - traktujący o tym, że jeśli w ciągu dnia stosujemy dietę a wieczorem zaczynamy się obżerać jak świnie, to "stosowanie diety" nic nam nie da
      - "w Polsce sprzedaje się nieskuteczne leki" - widać to szczególnie wtedy, gdy pacjenci ich nie wykupią w aptece - bo taki lek niestety nie działa na odległość
      - "pracodawcy w Polsce nie płacą pensji" - pracownikom, którzy już od dawna u nich nie pracują
      - "ZUS nie wypłaca emerytur" - ludziom, którzy jeszcze nie osiągnęli wieku emerytalnego

jeszcze jakieś pomysły równie durnych tytułów nie mających nic wspólnego z prawdą ani nawet z półprawdami zawartymi w artykule (bo jak można nazwać "stosowaniem antykoncepcji" zachowanie, które raczej przypomina jedzenie cukierków kiedy się ma na to ochotę ?).
    • tygrysiatko1 Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 25.05.11, 22:52
      Naturalne metody zgodnie z definicją WHO nie są antykoncepcją... nie nadają się dla osób młodych i zbyt dużo czynników wpływa na fałszywe wyniki...
      • minniemouse Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 26.05.11, 00:04
        które zapominają raz dziennie wziąć pigułkę

czasami to wystarczy.

pigulki nie dzialaja rowniez gdy jednoczesnie bierze sie leki obnizjace ich dzialanie
        jak niektore antybiotyki,
        i np pyramidon, karbamazepina, okskarbazepina, topiramat, felbamat, hydantoiny, barbiturany, np.fenobarbital, ziele dziurawca i zawierajace go preparaty,
        i wiele roznych rzeczy np grejpfrut.

rowniez jak sie wymiotuje wkrotce po zazyciu pigulki to tez oslabi sie jej dzialanie jesli
        w ogle nie zniweczy.

w necie pelno info na ten temat ale wielu to sie nawet ulotki przeczytac nie chce.
        lub nie potrafia.

Minnie
        • sau-ria Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 26.05.11, 13:40
          Dokładnie jest wiele czynników , które obniżają działanie tabletek. Nie da się przewidzieć czy akurat dany lek wpłynął czy nie na pigułkę, tak samo wymioty, biegunka itp.
          Nie upieram się przy mojej naturalnej metodzie ( Cyclotest 2 Plus ) ale nie mam już pewnych ograniczeń co do leków itp.
          • b_marciszonek Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 17.06.11, 11:05
            co Ty piszesz za głupoty, przecież leki, przeziębienie, stres także zaburza cykl!!
            • snajper55 Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 18.06.11, 16:40
              b_marciszonek napisała:

> co Ty piszesz za głupoty, przecież leki, przeziębienie, stres także zaburza cykl!!

Nie ważne, że głupoty. Byle nazwę reklamowanego środka wymienić. Kasa leci.

S.
    • jarzebiaknaczczo Planowanie, planowanie, planowanie 17.06.11, 10:56
      Prawda jest taka, że gdyby wyeliminować wszystkie nieplanowane ciąże, to przyrost naturalny byłby jeszcze bardziej na minusie.
      • zewszad_i_znikad Re: Planowanie, planowanie, planowanie 17.06.11, 11:20
        jarzebiaknaczczo napisał:
        > Prawda jest taka, że gdyby wyeliminować wszystkie nieplanowane ciąże, to przyro
        > st naturalny byłby jeszcze bardziej na minusie.

A co w tym złego?
        Przyrost naturalny musi spaść. Stokroć lepsza jest konieczność rozwalenia i zbudowania całkowicie od nowa systemu emerytalnego, niż sytuacja, w której mycie się przed ponad 3 minuty będzie karalne. Jeżeli na Ziemi będzie kilkanaście miliardów ludzi, z powodu niedoboru wody może dojść do takiego stanu rzeczy.
        I bardzo bym chciała, żeby problem "załatwić" wyłącznie ludzką odpowiedzialnością. Żeby nie stosowano metod chińskich i żeby nie zrobiły tego za nas jakieś drobnoustroje. Mniej ludzi tylko poprzez mniej urodzeń, a nie poprzez usunięcie części tych, którzy już żyją i czują.
    • gh83 Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 17.06.11, 11:21
      Orrrrany, antykoncepcja nie działa!

Zdradzę sekret: nóż też nie chce kroić, jeżeli trzymamy go na odwrót. Podobnie parasol nie ochroni nas przed deszczem, jeśli... zostawimy go w domu.

Nowoczesne metody antykoncepcji nie są, niestety, lekarstwem na głupotę uniemożliwiającą zrozumienie prostej instrukcji użycia.
      • agentwrogiegoukladu DOK - ŁAD - NIE 17.06.11, 12:24
        i na tym można zakończyć tą żałosną dyskusję, będącą tylko tanią pożywką dla manipulatorów w sutannach
        • fields1 Re: DOK - ŁAD - NIE 18.06.11, 00:51
          Żałosne.
    • affera123 Większość tych "wpadek" to ciąże zamierzone 17.06.11, 12:19
      Już od niejednego ginekologa usłyszałam (pytając z przerażeniem, czy aby na pewno pigułki antykoncepcyjne i wkładki domaciczne oraz inne metody antykoncepcyjne są pewne), że jak kobieta w ciążę zajść nie chce, to z dużym prawdopodobieństwem nie zajdzie, jeśli antykoncepcję stosuje. Wiadomo, że jakiś tam ułamek procenta to kwestia zwykłego pecha, ale prawdopodobieństwo niewielkie, jak wygrana w loterii. Natomiast większoś wpadek, to, zdaniem lekarzy, działania zamierzone. Kobiety chcą poprzez ciążę albo zatrzymać faceta, albo postawić go przed faktem dokonanym, jeśli ten nie może się zdecydować na dziecko, a partnerka tego pragnie. Łatwiej jest wtedy powiedzieć, że doszło do wpadki, niż się przyznać, że działało się z premedytacją nie zostawiając prawa wyboru drugiej stronie (czyt.: facetowi). Może to brutalne, ale człowiek ma instynkt, jak każde zwierzę i ten instynkt także powoduje, że baba chce mieć dziecko, łapanie faceta na dziecko nie jest więc kwestią marginalną, ale codziennością. Bo oprócz zaspokojenia instynktu macierzyńskiego dochodzi sfera ekonomiczna, o którą z zasady dba mężyczyzna, często bezwolnie.
      • ma_dre Re: Większość tych "wpadek" to ciąże zamierzone 18.06.11, 21:38
        Sklonna jestem przyznac racje owym lekarzom... Osobiscie pierwsze dziecko urodzilam po 7 latach regularnego seksu z ojcem dziecka, po wspolnie podjetej decyzji o jego poczeciu.
        Biore jednak pod uwage ze sa osoby, majace mniejsza niz ja potrzebe planowania, i kontroli nad wlasnym zyciem. Wiele jest dziewczyn, ktore lubia "pojsc na zywiol".
    • g.r.a.f.z.e.r.o Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 17.06.11, 17:53
      Powinni jeszcze podać ile ciąż jest nieplanowanych. Bo w naszym kręgu kulturowym ten odsetek przekracza chyba 30%.
    • mazeppa jak się bierze antybiotyki i pije dziurawiec... 18.06.11, 13:38
      .. to nie ma się co dziwic.
      Antykoncepcja hormonalna to decyzja na restrykcyjne życie - jak boli gardełko, to się ssie septolete, a nie bezmyślnie faszeruje antybiotykiem.
      owszem, można i nie współżyc, biorąc antybiotyki, tylko trzeba wiedziec, że taką decyzję nalezy podjąc już przed wzięciem leku i byc jej wierną jeszcze przez jakiś czas ;)

;)
    • coppermind Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 18.06.11, 14:23
      jak samica potrzebuje pieniędzy to antykoncepcja zawodzi - bo jak ma działać hormon spuszczony do klozetu zamiast grzecznie połknięty ?

kobiety są do tego stopnia samozakłamane, że do ich świadomości nie dociera fakt,
      że oszukują. Taka konstrukcja mózgu i warto o tym wiedzieć uprawiając z nimi seks.
      • aniorek Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 18.06.11, 15:02
        coppermind napisał:

> kobiety są do tego stopnia samozakłamane, że do ich świadomości nie dociera fak
        > t,
        > że oszukują. Taka konstrukcja mózgu i warto o tym wiedzieć uprawiając z nimi se
        > ks.

I dlatego coppermind uprawia seks wylacznie z samcami, bo znacznie bardziej pociaga go ich konstrukcja mozgu, a i w ciaze go nikt nie wrobi.
    • kotek.filemon Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 18.06.11, 16:37
      W 99% z tych 65% przypadków za niepowodzenie odpowiedzialny jest tzw. "czynnik ludzki", czyli głupota albo przebiegłość. Nie będę rozpisywał się o tej drugiej kwestii, bo zaraz mnie oburzone panie żywcem zjedzą. Za to pierwsza wynika z tego, że instrukcja obsługi prezerwatywy liczy aż dwie niewielkie stroniczki, zaś tabletek jest wielokrotnie dłuższa i przez to są nie do ogarnięcia dla analfabetów z pokolenia fejsbuk. Ale cóż, jak ktoś gumę na uszy naciąga albo uważa, że zdanie z ulotki, że w przypadkach a, b, c (i tu lista na stronę) należy traktować cykl jako potencjalnie płodny i dodatkowo się zabezpieczać jest tam tylko dla zabawy, to później się dziwi i mamy te setki ciąż "z okazania"...
    • indigo-rose Żeby ten artykuł chociaż był o interakcjach leków. 18.06.11, 18:17
      ...albo o źle dobranych tabletkach, wtedy może miałby jakiś cel edukacyjny. W tym momencie mamy artykuł, którego głównym przesłaniem jest "Lek, którego zapomnisz wziąć, nie zadziała!". No rzeczywiście.
      Noszę ze sobą parasolkę cały czas, ale wczoraj jednak zmokłam. Aha, zapomniałam jej otworzyć - myślicie, że to ma z tym jakiś związek?
    • fu.ga.zi Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 19.06.11, 10:59
      Jezeli ktos nie potrafi czytac, to nie powinien uzywac pigulek antykoncepcyjnych (ani wielu innych lekow czy przedmiotow, bo moze sobie zrobic kuku). Na ulotce wyraznie jest napisane, ze jesli zapomni sie pigulki, to w zaleznosci od dnia cyklu nalezy (badz nie trzeba) sie dodatkowo zabezpieczyc. Niezwykle trudno jest zapomniec pigulki i nie zorientowac sie - na opakowaniach sa zawsze dni tygodnia (przyklad mamy czwartek, a widzimy ze pigulka srodowa nie wzieta).
      Jezelii ktos jest notorycznym zapominalskim to powinien wiedziec, ze to nie jest metoda dla niego i jesli jest choc krztyne odpowiedzialny uzywac np. prezerwatywy.
      Jesli ktos pomimo tego decyduje sie na branie pigulek "w kratke", to moze miec pretensje tylko i wylacznie do siebie.

PS. Pigulki nie sa metoda idealna (nie ma takowych zdaje sie) - ich dzialanie moze byc oslabione na przyklad przez leki. Przyjmowanie hormonow przez lata nie pozostaje tez zupelnie obojetne dla organizmu kobiety. Kazda z nas musi wybrac sama.
    • joanka808 Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 20.07.11, 15:35
      a co z naturalna antykoncepcją? dlaczego wszyscy mówia tylko o środkach hormonalnych? Kiedyś ich nie znano a kobiety nie zachodziły w ciąże przy każdym uprawianiu seksu? Może jednak te naturalne są także skuteczne jak np. zioła i inne środki medycyny naturalnej...
      • snajper55 Re: Antykoncepcja nie zawsze skuteczna? 20.07.11, 17:02
        joanka808 napisała:

> a co z naturalna antykoncepcją?

Nie ma czegoś takiego.

> dlaczego wszyscy mówia tylko o środkach hormona
        > lnych? Kiedyś ich nie znano a kobiety nie zachodziły w ciąże przy każdym upraw
        > ianiu seksu?

Ponieważ kobieta nie zawsze ma płodne dni.

> Może jednak te naturalne są także skuteczne jak np. zioła i inne ś
        > rodki medycyny naturalnej...

Naturalna aborcja - zioła lub szydełko.

S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka