04.06.11, 20:30
Chciałam zapytać czy znacie jakąś dobrą dietę dla osoby, która jest niepełnosprawna, nie chodzi (przez to przybyło mi trochę ,,nadprogramowych" kilogramów) i po prostu nie ma takich możliwości, żeby się gimnastykować jak zdrowa osoba. Chciałabym poznać jakąś dobrą dietę, która jednocześnie mogłaby np. przyspieszyć metabolizm. Od razu chciałabym zaznaczyć, że nie mam kasy na jakieś drogie, luksusowe składniki, więc jak możecie to podajcie przepisy na dania, które będą w rozsądnej cenie. Chciałabym też, żeby przepisy były łatwe i żeby można było je szybko przygotować, bo w tej dziedzinie (gotowanie) mam dwie lewe ręce
Obserwuj wątek
    • ewa.bieniak Re: dieta 05.09.11, 11:22
      Dzień dobry,
      Podstawową zasadą prawidłowej diety są regularne posiłki. To właśnie one napędzają metabolizm. I o tym nie powinna Pani zapominać, ponieważ zarówno jedzenie „co pięć minut” jak i ograniczenie się do 1-2 posiłków dziennie może doprowadzić do nadmiernej masy ciała. Najlepiej spożywać 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych – co 2,5 – 4 godziny. Pomiędzy nimi należy sięgać po wodę i niesłodzoną herbatę (np. owocową, zieloną). Posiłki nie muszą być złożone z drogich i trudno dostępnych składników. Najważniejsze jest to, by były pełnowartościowe, by dieta dostarczała organizmowi wszystkich podstawowych składników odżywczych – węglowodanów, białek, tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych.

Źródłem węglowodanów w Pani diecie powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe (chleb razowy, makaron razowy, ryż dziki, ryż brązowy, kasze, np. gryczana, jęczmienna, płatki zbożowe, np. owsiane, żytnie). Cenne białko zwierzęce znajdzie Pani w rybach, mięsie (najlepiej wybierać drób, chudą wołowinę, cielęcinę), jajach, produktach mlecznych (mleku, jogurtach, kefirach, serach twarogowych – sery żółte lepiej spożywać w umiarkowanych ilościach, gdyż zawierają sporo tłuszczu, co wpływa na ich kaloryczność). Źródłem białka roślinnego są nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, groch). Tłuszcz znajduje się w wielu produktach, ale warto dostarczyć organizmowi cennych kwasów tłuszczowych znajdujących się w tłustych rybach morskich, orzechach, a także olejach roślinnych (np. rzepakowym, lnianym, słonecznikowym, oliwie z oliwek). Moc witamin i składników mineralnych kryje się natomiast w warzywach i owocach.

Posiłki o umiarkowanej wielkości należy komponować tak, by zawierały produkty, będące źródłem wyżej wymienionych podstawowych składników odżywczych. Radzę unikać słodkich napojów (zarówno gazowanych, jak i niegazowanych), słodyczy, słonych przekąsek, dań typu fast food. Warto zrezygnować ze słodzenia kawy i herbaty.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka