Dodaj do ulubionych

Niedosłuch

10.08.11, 17:00
Od jakiegoś czasu mam problem ze słuchem ( ok 2 lat ) . Właściwie teraz mi to bardzo przeszkadza i krępuje. Pracuje w miejscu gdzie jest głośno ale dopuszczalnie. Gdy ktoś coś do mnie mówi musi być skierowany do mnie w innym razie zupełnie nie potrafię zrozumie tzn słysze ale nie rozumem. To samo jest gdy mamy przerwę i tam już nie jest tak głośno ale gdy tylko więcej ludzi rozmawia ,również usuwam się w cień bo to bezsensu wsłuchiwać się i tylko czasem rozumieć. Czasami chyba popadam w jakąs depresję , mam już dość aby mi powtarzali jeszcze raz a ja często odpowiadam im na pytanie które sama sobie usłyszę a jest zupełnie inne.
Byłam u lekarza. Lekarka po badaniach stwierdziła lekki ubytek słuchu ( na poziomie 30-40 dB).
Przepisała mi leki ginkofar forte oraz Memotropil 400mg. Pomimo przyjmowania tych leków różnicy na lepsze nie zauważyłam.
Gdzieś czytałam ,że wskazany jest aparat słuchowy dla ubytku lekkiego ale teraz już sama nie wiem czy powinnam może pójść do innego lekarza :( Pomimo że jest to tylko lekki ubytek słuchu to ja strasznie się z tym męczę i izoluję.
Może ktoś ma podobny problem.

Dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: Niedosłuch 10.08.11, 18:03
      Problem Twój nie jest odosobniony, mam w swoim otoczeniu kilka osób z podobną dolegliwością. To nie jest lekki ubytek słuchu tylko średni. Zatruwa Ci życie. Proponowałabym wizytę u laryngologa w poradni przy firmie sprzedającej aparaty słuchowe, następnie powinno nastąpić badanie audiologiczne w celu doboru właściwego aparatu. Jest to koszt średnio ok. 3000 zł. Może być taniej, może być drożej. Kup na razie jeden aparat i zobaczysz jak będziesz funkcjonować. Na pewno lepiej.
      Proponowałabym wybrać firmę specjalizującą się w aparatach słuchowych np. szwajcarską lub duńską, żadnych koncernów produkujących AGD, audio-video itp.
    • prawdziwy_necik Re: Niedosłuch 12.08.11, 09:48
      30-40db to nie jest az taki ubytek by juz korzystac z aparatu...udac sie do laryngologa i niech dobierze odpowiednie leczenie ...
      • kol.3 Re: Niedosłuch 12.08.11, 18:10
        Jak widać jest. Autorce to przeszkadza w życiu codziennym w pracy, co odbije się na jej postrzeganiu jako pracownika, nie mówiąc o nieporozumieniach w pracy jeśli źle zrozumie co kto do niej mówił.
    • prawdziwy_necik Re: Niedosłuch 13.08.11, 07:38
      Jak najbardziej rozumiem to ze niedosłuch jest niewygodny dla autorki wątku i wszystkich innych ktorzy mają z nim problem...ale jeszcze bardziej niewygodne bedzie dla niej to jesli załozy aparat przy 30-40 db i zaczną sie szumy uszne i bole głowy...a tak na marginesie to ten aparat to na wlasne zyczenie by miala a nie na zlecenie lekarza ktory przy takim niedosłuchy go nie zleci...lecz w przypadku autorki zasieglabym opini innego specjalisty...bo nie doczytałam w jej wątku co jest powodem tego niedosluchu?Lekarz ktory stwierdza taka diagnoze wydaje mi sie ze powinien jej powiedziec skoro zlecil leczenie lekami...?
      Wiec moze wystarczy jednak zmiana leków...?
      Autorka wątku zrobi jak uwaza natomiast nie wyobrazam sobie aby juz przy 30db nosic aparat...poprostu moze powinna pocwiczyc troszku sluch...?Sa cwiczenia z ktorych mozna skorzystac...czasami nasz słuch jest leniwy...-nie wiem jak sie to fachowo nazywa...wtedy zleca sie leki i cwiczenia na ok.6 miesiecy wtedy jak nie ma poprawy wykonuje sie powtorne badania i decyduje lekarz co dalej.
      • slyszymy.pl Re: Niedosłuch 16.09.11, 15:08
        Chciałabym Was zaprosić do poparcia akcji jaka powstała na Facebooku. Wydarzenia z ostatnich miesięcy pokazały, jak wielką moc w organizowaniu społecznych akcji ma Internet. A tylko z dużym poparciem można coś zdziałać.
        Akcja przede wszystkim ma na celu pokazanie wielu słyszącym osobom jak funkcjonuje świat w ciszy. Po drugie akcja chce zwrócić uwagę, jak duży jest w Polsce problem refundacji aparatów słuchowych.
        Tak więc, każdy kto ma konto na Facebooku i chęć wsparcia społecznej akcji niech kliknie WEZMĘ UDZIAŁ.
        [url=http://www.facebook.com/event.php?eid=177555292319192]Tekst linka[/url]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka