Gość: e IP: *.icpnet.pl 27.05.04, 11:14 co na to stosować? Witaminy doustnie (jakie?) czy jakąś maść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martini_very_bianco Re: pękanie kącików ust 27.05.04, 11:21 Można smarować maścią propolisową na przykład, albo jakimś zmiękczaczem typu wazelina. Większość suplementów witaminowych zdecydowanie odradzam, pic na wodę i wyciąganie od ludzi kasy. Zadbaj o witaminę C i jedz drożdże piwne - sprasowane (Lewitan) lub świeżo gotowane, ja pochłaniam lewitam, bo gotowane są dla mnie nie do przejścia 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatyczne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760 Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: pękanie kącików ust 27.05.04, 12:36 Maśc p/grzybicza (Pimafucin, Clotrimazol..)+ ew. wit B2 (bo dodatkowo poprawi stan śluzówek). Bogate w nią są rzeczywiście preparaty zawierające zabite drożdże (tyle tylko, że są droższe od syntetycznej wit B2:-(( Maści przeciwgrzybicze sa niestety na receptę, poprawę na pewien czas powinien dać też bezreceptowy Tormentiol. A, i koniecznie ogranicz ilość weglowodanów (zwłaszcza słodyczy) w diecie, bo nimi karmią się grzybki wywołujące opisane przez Ciebie objawy. Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: pękanie kącików ust 27.05.04, 16:12 PO CO przeciwgrzybicza? To pękające kąciki ust, a nie grzybica, bez stwierdzonej grzybicy nie wolno sobie czegoś takiego aplikować! 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatyczne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760 Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Mała uwaga.... 27.05.04, 17:44 Witaj Martini, pekajace kaciki ust, to grzybica...i mozna sie nia nawet zaracic od innych ludzi jak grzybica pochwy np.Mozna sie zarazic tym uzywajac po kims lyzeczki lub np. calujac sie z osoba zarazona...i jest to faktycznie grzybica.. Wiem o tym od dawna..., bo jak jadlam tysiace antybiotykow, to byl to pierwszy objaw tego, ze sie grzybki za mnie biora i wtedy pomagal antybiotyk przeciwgrzybiczy doustnie o nazwie flukonazol..., przepisywal mi go lekarz wlasnie na grzybice jamy ustnej i min. na zajady... O zajadach jako odmianie grzybicy pisza w ostatnim "Zyjmy dluzej", czytalam tam o grzybicy jamy ustnej i min. o zajadch jako grzybicy kilka dni temu w tym czasopismie... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: Mała uwaga.... 27.05.04, 18:23 Vecka, zgoda, ale czemu od razu się smarować Bóg wie czym, zamiast wykluczyć inną przyczynę typu brak witamin? Kąciki ust są bardzo wrażliwe na ich niedobory, natomiast już kilka dni po uzupełnieniu, czego trzeba, zaczynają się goić. A jeśli nie, to znaczy, że to grzyb i wtedy grzyba trza niszczyć. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatyczne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760 Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Mała uwaga.... 27.05.04, 18:37 Witam, tzn. tak...Tak czy siak jest to grzyb...MNie sie to robilo przez ponad 2 lata ciagle jak mialam chore i zaropiale migdaly...Ogolnie chyba to polegalo na tym, ze organizm wlaczyl z ta ropa w migadlach i tyle na to zuzywal energii przez te 2 lata, ze awitaminoza mnie gonila jak cholera, mimo, ze jadalm tych witamin sporo... Jadlam tez wit. B i efekt jakis tam byl, ale dopiero po paru dniach...albo w ogole...Jezeli komus minie to po wit. B,to ok...Dobrze, ze mu minelo, ale tak czy siak jest to gzrybica, ktora wynika z jakis anomalii we florze bakteryjnej , tak samo jak w pochwie...Wszytko jest ok, jak grzybki nie zaczna sie za bardzo mnozyc...i np. clotrimazol jest mascia przeciwgrzybicza... Przynam szcerze , ze i probowalam klotrimazolu, ale jakos mi nie za bardzo pomagal...Tymsal byl rewelka, bo tymianek zabija wszytkie syfy na amen..i sam fakt tego, ze po tymsalu to przechodzi szybciutko, swiadczy o tym, ze te to sa intruzy... Clotrimazol nie jest takim BOg wie czym...Nie robi generalnie duzych szkod raczej we florze bakteryjnej...To taka przyjazna masc... A apropo tormentiolu, to tym bardziej jest to masc przyjazna, bo ziolowa... Po prostu szybciej sie pozbedziesz tej grzybicy tepiac ja farmakologicznie, niz uzupelnijaac wit. B, choc to i tak i tak trzeba robic obok, bo inaczej bedzie wracac... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: pękanie kącików ust 27.05.04, 17:53 Zapytaj jakiegokolwiek lekarza - tzn. może ie jakiegokolwiek, ale takiego, ktory co jaiś czas uaktualnia swoją wiedzę... Od jakichś 8-10 lat wiadomo już na bank, że tzw. "zajady" to przejaw kandydozy (zwykle zakażenie odmianą candida albicans). Wit B2 nieco pomaga, bo ogólnie poprawia stan skóry i śluzówek oraz przyspiesza gojenie, ale infekcja może nawracać. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: pękanie kącików ust 27.05.04, 18:04 wiatm, tak , z moich obserwacji wynika, ze wit. B pomaga troche, ale i tak nie najlepiej, ale troche lagodzi...Ulge przynosi tez Amol...lub Tymsal(szuwia i tyminek, bo tyminek jest grzybobojczy)..., no a najlepiej dziala flukonazol...jak juz sie rozpanosza za bardzo... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś