Dodaj do ulubionych

choroba Duhringa

09.12.11, 21:08
Witam, podczytuję forum od jakiegoś czasu. potrzebuję pomocy, okazało się, ze mój mąż jest chory na chorobę Duhringa (skórna postać celiakii). czy ktoś wie coś na temat tej choroby? I coś o diecie bezglutenowej?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • misiek121319 Re: choroba Duhringa 10.12.11, 17:56
      www.dermatologia24.pl/zapalenie_opryszczkowate_skory_choroba_duhringa.htm
      • misiek121319 Re: choroba Duhringa 10.12.11, 17:56
        www.termedia.pl/Opryszczkowate-zapalenie-skory,7,1320,1,0.html
    • joanna.roskowicz-banaszynska Re: choroba Duhringa 12.12.11, 09:19
      Witam serdecznie
      U Pani męża należy jak najszybciej wprowadzić dietę bezglutenową, gdyż w innym przypadku dalsze spożywanie glutenu (białka występujące w niektórych zbożach) prowadzi do spłaszczenia błony śluzowej jelita i przyczynia się do zaniku kosmków jelitowych. W konsekwencji upośledzi to trawienie i pogorszy wchłanianie składników pokarmowych. W diecie tej należy unikać wszystkich produktów w których znajduje się ( mąka pszenna, maka żytnia, kasza manna, kasza jęczmienna, pęczak, płatki owsiane, otręby pszenne, otręby owsiane, we wszystkich tych zbożach jest obecny gluten). Zastąpić je należy ( mąką kukurydzianą, mąką ryżową, mąką niskobiałkową, kaszą kukurydzianą, ryżem, skrobią ziemniaczaną, kasza jaglana, tapioka, kasza gryczana, zboża wolne od glutenu). Przy diecie tej, trzeba bardzo uważnie czytać etykiety produktów, dzięki temu możemy ustrzec się przed kupowaniem produktów które mają w swoim składzie dodatek glutenu. Temat tej diety jest bardzo obszerny i polecam zgłębienie jego na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią www.celiakia.pl

Pozdrawiam i życzę powodzenia w stosowaniu diety.

Joanna Roskowicz-Banaszyńska
      Doradca żywieniowy
      SetPoint
      • bkswojciki Re: choroba Duhringa 12.12.11, 22:07
        Dziękuję z całego serca za odpowiedzi, zaczynamy dietę bezglutenową, na szczęście znalazłam w mieście sklep z taka żywnością, mam nadzieję, że wszystko będzie ok, pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka