Dodaj do ulubionych

Refluks żołądkowo przełykowy a kaszel

IP: *.tvkdiana.pl 29.01.12, 20:14
Panie doktorze stwierdzono u mnie refluks. Biorę 2 razy dziennie Gasec, wcześniej brałam Helicyd. Dodam, że nie mam woreczka żółciowego /sprawy po komplikacjach/. Jestem dość szczupłą osobą i jem małe posiłki. Nie mniej jednak od dłuższego czasu mam stale zarzucanie treści. Bardzo męczy mnie kaszel...nawet w nocy. Czy jest na to jakaś rada. Co robić. Proszę o poradę. Dziękuję Olka
Obserwuj wątek
    • lisia312 Re: Refluks żołądkowo przełykowy a kaszel 12.02.12, 21:04
      kaszel prawdopodobnie jest spowodowany podrażnieniem przez zarzucaną treść pokarmową. Mam tak samo i długo trwało, nim pokojarzyłam fakty. Niestety, lekarz rodzinny- niejeden dodam ( i chyba dlatego- zmieniają się w mojej przychodni co chwilę)leczy tylko objawy- kaszel to syrop, nie czyta wywiadu.
    • m.kierzkiewicz Re: Refluks żołądkowo przełykowy a kaszel 13.02.12, 11:18
      Gość portalu: olka napisał(a):

> Panie doktorze stwierdzono u mnie refluks. Biorę 2 razy dziennie Gasec, wcześni
      > ej brałam Helicyd. Dodam, że nie mam woreczka żółciowego /sprawy po komplikacj
      > ach/. Jestem dość szczupłą osobą i jem małe posiłki. Nie mniej jednak od dłuższ
      > ego czasu mam stale zarzucanie treści. Bardzo męczy mnie kaszel...nawet w nocy
      > . Czy jest na to jakaś rada. Co robić. Proszę o poradę. Dziękuję Olka

Być może wymaga pani modyfikacji stylu życia, diety; przyjmowania leków ok. 30 min przed posiłkami oraz ewentualnie zwiększenia dawki leków do 2x 40 mg pantoprazolu
      Pozdrawiam

• Gość: olka Re: Refluks żołądkowo przełykowy a kaszel IP: *.tvkdiana.pl 07.03.12, 22:26
        P. doktorze dziękuję za radę. Byłam u dr gastrolog, faktycznie mam zaleconą pewną modyfikację stylu życia i diety. Ponadto biorę leki na rozrzedenie żółci i enzymy trawienne. Zmiany i leki pomogły. Od razu lżej się żyje :) Pozdrawiam
    • pies_z_laki_2 Re: Refluks żołądkowo przełykowy a kaszel 14.02.12, 17:46
      Śpij z wysoką poduszką, na wieczór pij siemię lniane.
      W dzień dużo pij, moze być woda z cytryną albo rumianek, czy melisa.
      Czy robiłaś gastroskopię? Czy masz przepuklinę rozworu przełykowego, czy sam refluks?
      • Gość: ~pol Re: Refluks żołądkowo przełykowy a kaszel IP: *.opteam.pl 03.10.12, 10:20
        Witam.
        Ja mam własnie straszny problem z męczącym suchym kaszlem, który wręcz uniemożliwia mi prace. Mam stwierdzoną przepuklinę rozworu przełyku.
        Co zrobić aby go zniwelować?? Zacząłem zażywać 2x40 Anesteloc.
        • pies_z_laki_2 Re: Refluks żołądkowo przełykowy a kaszel 04.10.12, 10:14
          Dobrze pogryź i łyknij dwa migdały, kiedy poczujesz drapanie w gardle (jeśli pochodzi od podnoszącego się kwasu solnego, bo na anginę to nie działa :)).

Zmień dietę. Pij wodę z cytryną (nie herbatę, tylko wodę), zioła typu rumianek, melisa, zielona, albo czerwona, ale nie czarna herbata. 2x40 IPP zmniejsza kwaśność, a więc wchłanianie witamin i innych składników odżywczych, co prowadzi w końcu do niedoborów i anemii. Ja tam wolę środki naturalne, a IPP zostawiam na sytuacje naprawdę awaryjne, a i to nie 40 jednostek, tylko 20 i nie 2xdziennie, a raz na tydzień, czy raz na miesiąc.

Na przepuklinę rozworu przełykowego nie działa gimnastyka, niestety. Działa zmniejszenie wielkości posiłków, za to jedzenie częściej, czyli 4-5 razy dziennie. Za o pocieszające jest to, że mnie przy drugiej gastroskopii (po roku od pierwszej) przepuklina znikła :) Dziwne? No dziwne, ale może masz jak ja problem z tarczycą i po wyregulowaniu poziomu hormonów tarczycowych wzrasta napięcie tkanek jakichśtam (tych które budują przełyk)? Tak sobie to tłumaczę, nie biorąc pod uwagę opcji, że pierwszy gastrolog się pomylił / chciał mnie nastraszyć :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka