Dodaj do ulubionych

widzenie obuoczne

11.02.12, 14:25
Okiem prawym czytam 3rzedy pierwsze rzedy, na oko lewe widze wszystko. Miałam test na obuoczność( patrzałam przez mikroskop gdzie jeden slajd widziało jedno oko- misia, drugi slajd widziało drugie oko- domek. Miałam włożyć tego misia do domku i wszsytko widziałam. Stwierdzono, że jestem obuoczna. Czy obuoczność to to samo co stereopsja?. Czy w kinie 3d bede widziała efekty?
Obserwuj wątek
    • iwona402 Re: widzenie obuoczne 11.02.12, 23:42
      Istnieją 3 stopnie widzenia obuocznego. Jednoczesna percepcja to najniższy stopień obuocznego widzenia polegający na zdolności mózgu do postrzegania jednocześnie obrazów z obu oczu.Fuzja to drugi stopień obuocznego widzenia, polegający na umiejętności ‘’zlewania w jeden’’ dwóch obrazów, z których każdy pochodzi z innego oka. Stereopsja to trzeci, najwyższy stopień obuocznego widzenia polegający na zdolności widzenia przestrzennego, 3D. Tylko osoby z trzecim stopniem widzenia obuocznego dostrzegają efekt 3D w kinie. Możesz być obuoczna, ale nie widzieć w 3D, gdyż możesz mieć tylko pierwszy lub drugi stopień widzenia obuocznego.
      Ja niestety należę do tego 1% populacji, która nie posiada zdolności stereopsji. Nie musiałam robić żadnych badań, aby się o tym przekonać. Urodziłam się z dużym zezem i pomimo wczesnej korekty mam dużą różnowzroczność 2,75 między jednym i drugim okiem. Troche przeszkadza mi to w życiu codziennym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka