Dodaj do ulubionych

ból kręgosłupa - badanie rtg- interpretacja

29.02.12, 17:21
Witam
Od miesiąca boli mnie kręgosłup. Zaczęło się od kłucia w okolicy krzyżowej z lewej strony, a po 2 tygodniach ból zaczął rozchodzić się w górę tzn w odcinek lędźwiowy i piersiowy. (W odcinku piersiowym uczucie spiętych pleców). Poszłam do lekarza, przepisał olfen i mydocalm forte oraz Ketonal Żel. Zrobiłam rtg odcinków Th i L-S
wynik.
Th - Dyskopatie w odcinku górnym, zmiany w stawach poprzeczno - żebrowych
L - rotacja w osi
Ból nadal jest, do tego doszedł ból prawej nogi w okolicy uda od zewnętrznej strony. Ból się rozprzestrzenia, mam uczucie drętwienia nogi.
Czuję się ogólnie zmęczona, nie mogę spać w nocy. Czekam na wizytę u ortopedy. Jak pozbyć się tego bólu
Obserwuj wątek
    • aga-god Re: ból kręgosłupa - badanie rtg- interpretacja 29.02.12, 17:51
      Witaj, stan o jakim piszesz wymaga dokładnej diagnozy lekarskiej- aby wykluczyć przepuklinę krążka międzykręgowego i fizjoterapeutycznej- aby zbadać które struktury są przyczyna dolegliwości. nieodzownym elementem jest właściwe badanie i wywiad kliniczny- tu można liczyć wyłącznie na pomoc dobrego fizjoterapeuty, który pomoże zredukować ból. i nie można leczyć takiego stanu wyłącznie lekami gdyż przyczyna leży prawdopodobnie w narządzie ruchu (staw, mięśnie, więzadła lub inne).
      Staraj się przebywać w pozycjach bezbolesnych w siedzeniu, leżeniu- nie prowokuj bólu. konieczne jest także poruszanie- nie jest prawdą ze trzeba leżeć nieruchomo przez kilka dni aż przejdzie ból. w miarę możliwości staraj sie poruszać.

powodzenia

prokinesis.com.pl
    • 5alek Re: ból kręgosłupa - badanie rtg- interpretacja 15.03.12, 12:19
      Witam wszystkich serdecznie. Chciałam Was poinformować o bardzo dobrej” klinice” rehabilitacyjnej w woj. łódzkim
      Jestem bardzo zadowolona z wykonanych zabiegów ,personel rewelacja, pełen profesjonalizm.
      „Klinika” prywatna, ale godna zainteresowania ,podam adres dla wszystkich zainteresowanych : Brzeziny Sienkiewicza 87 tel. 46 874 10 87
    • mogra1 Re: ból kręgosłupa - badanie rtg- interpretacja 15.03.12, 13:53
      Mnie tak lekarz leczył lekami przez pół roku. Zastrzyki, leki, lasery, itp. Ból był coraz silniejszy ( tak jak piszesz od strony uda i schodził coraz niżej aż do stopy). Potem zaczęła opadać mi stopa. Gdy dostałam skierowanie do szpitala wycieli mi 2 przepukliny. Po roku czasu ból nie przechodził nadal mimo rehabilitacji. Potem ponowna operacja , wycięcie następnej przepukliny, blizny po poprzednich przepuklinach, i stabilizacja kręgosłupa na tytanowe pręty i śruby. Od tamtej pory chodzę o kulach. Rehabilitacja trwa nadal , stopa też nadal opada, cały czas chodzę w pasie ortopedycznym , czyli wszystko jak przed operacją.
      • marianne11 Re: ból kręgosłupa - badanie rtg- interpretacja 15.03.12, 16:30
        mogra1 napisała:

> Mnie tak lekarz leczył lekami przez pół roku. Zastrzyki, leki, lasery, itp. Ból
        > był coraz silniejszy ( tak jak piszesz od strony uda i schodził coraz niżej aż
        > do stopy). Potem zaczęła opadać mi stopa. Gdy dostałam skierowanie do szpitala
        > wycieli mi 2 przepukliny. Po roku czasu ból nie przechodził nadal mimo rehabil
        > itacji. Potem ponowna operacja , wycięcie następnej przepukliny, blizny po popr
        > zednich przepuklinach, i stabilizacja kręgosłupa na tytanowe pręty i śruby. Od
        > tamtej pory chodzę o kulach. Rehabilitacja trwa nadal , stopa też nadal opada,
        > cały czas chodzę w pasie ortopedycznym , czyli wszystko jak przed operacją.

https://emoty.blox.pl/resource/szczena.gif
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka