Dodaj do ulubionych

Spodziectwo-operacja

14.06.04, 22:09
Witam!Jeśli sprawajest nadal aktualna,to moja siostra pracuje w Instytucie
Matki I dziecka na oddziale gdzie przeprowadzają tego typu operacje.To jest
jej adres; adiewandowska@poczta.onet.pl Sądzę,że z chęcią Ci pomoże!
Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • akinga2 Re: Spodziectwo-operacja 29.06.04, 10:08
      Dziękuję za informację. Moje dziecko miało operacje 14.06 w Instytucie Matki i
      Dziecka w warszawie.
      Już jesteśmy w domu, dzisiaj mija 2 tygodnie od operacji i moje dziecko czuje
      się naprawde bardzo dobrze:)
      pozdrawiam.
      • awilk1 Re: Spodziectwo-operacja 03.11.04, 13:19
        Cześć, mój synek ma spodziectwo zażołędne, ma dopiero 15 miesięcy ale już się
        martwię. Proszę napisz mi wszystko na ten temat, a przede wszystkim czy
        polecasz Instytut Matki i Dziecka i na czym polega operacja, pozdrawiam
      • kamila21291 Re: Spodziectwo-operacja 05.05.17, 15:43
        a jak pani dugo lezała po operacji
    • kochj1 Re: Spodziectwo-operacja 20.07.04, 00:35
      akinga czy pochodzisz z Warszawy czy szukałas dobrego specjalisty ile Twoje
      dziecko ma lat?
      Jak czuje sie po operacji?
      Moje dziecko jest jeszcze przed ale lekarz do którego chodze powiedział ze
      będzie operowany dopiero w wieku 4 lat. Czy to nie za pózno. Prosze o radę.
      • yazonek Re: Spodziectwo-operacja 13.09.04, 14:51
        mój syn też czeka na operację - jeżeli możesz podać wiecej szczegółów jak się
        przygotowałaś do operacji i jak to przeżyliście, ile czasu trwał pobyt w
        szpitalu.
        Nam ciągle lekarze powtarzają że jeszcze za wcześnie, syn ma już 2 8/12 lat
        • nathanell Re: Spodziectwo-operacja 04.11.05, 12:39
          Mój synek w ieku ok.dwóch lat, był operowany w Poznaniu. Miał spodziectwo
          prąciowo-mosznowe. Operacja była wykonana metodą laparoskopową (laserem). Była
          długa, trwała ok.6 godz. Syn był pod działaniem narkozy, więc żadnego bólu nie
          czuł. Po operacji miał założony cewnik przez brzuszek i w ten sposób oddawał
          mocz (do woreczka). Leżał w klinice dwa tygodnie. Na kilka dni przed wyjściem
          do domu miał wyjęty cewnik i siusiał normalnie. Początkowo sprawiało mu to ból
          ale z każdym dniem było już dużo lepiej. Po jakimś czasie cewka zaczęła znowu
          się zamykać i trzeba było ją poszerzać. Równiez pod narkozą, tyle, że sisusiał
          od razu normalnie i leżał w klinice tylko dwa dni. Zamykała tak się jeszcze
          chyba dwa razy. Poprosiłam więc Pana Doktora by tym razem bardziej ją poszerzył
          i tak zrobił. Od tego czasu, więcej już się nie zamknęła nigdy. Minęło już
          cztery lata. Ponieważ syn ma aberracje chromosomowe pod postacią mozaiki,
          pojawiły się w zeszłym roku: ginekomastia i dysgenezja gonad. Leczę go teraz
          endokrynologicznie, również w tej samej poznańskiej klinice.
          • marzena3033 Re: Spodziectwo-operacja 18.01.06, 12:28
            W KTÓRYM SZPITALU BYŁA ROBIONA OPERACJA I KTO BYŁ WASZYM LEKARZEM PROWADZĄCYM
    • meryen Re: Spodziectwo-operacja 05.10.04, 21:40
      Nasz synek/6 lat/ miał niedawno operację wytwórczą cewki moczowej/spodziectwo/.
      Chętnie nawiążę kontakt z osobami, których dzieci mają podobne problemy.
      Mój adres nasza-ania@o2.pl
      • weeerra Re: Spodziectwo-operacja 31.10.04, 11:45
        moj syn ma 16 miesiecy ma wade :spodziectwo żołedne, lekarz powiedział, że
        takie operacje wykonuje sie juz w wieku 2 lat, i my chyba tak zdecydujemy sie
        na ta operacje
        za wszelki informacje na ten temat hbede wdzieczna
    • amichal1 Re: Spodziectwo-operacja 08.11.04, 14:15
      Witam wszystkim.
      to ja "akinga2", tylko zapomniałam hasła.... i musiałam na nowo założyc sobie
      konto:)))
      Moje dziecko - Michałek - miał operację w wieku 4 lat.
      polecam zgłosić się w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie do dr Andrzeja
      Kowala. Tel. do poradni chirurgicznej: 0-22-32-77-261. Dr Kowal przyjmuje w
      czwartki w godz. 10-12. jeśli ktos chciałby uzyskać więcej informacji to podaję
      maila: ahincman@poczta.onet.pl
    • magda_0609 Re: Spodziectwo-operacja 02.01.05, 15:55
      Witam jestem na tym forum po raz pierwszy. Moj 16 miesieczny syn ma
      spodziectwo. W lipcu mial zabieg poszerzenia ujscia cewki moczowej, a wlasciwy
      zabieg ma miec w wieku 2 i pol roku. Pani doktor powiedziala, ze "to m.in. po
      to, by nie czul sie inny". Nie wiem, czy taka operacja jest konieczna ze
      wzgledow medycznych czy tylko kosmetycznych, bo szczerze mowiac nie
      porozmawialam z lekarka dokladnie gdyz ona wiecznie "lata" po jakis zabiegach i
      nie ma czasu, a kolejki sa do niej kilometrowe. Prosze o jakies informacje i
      podzielenie sie doswiadczeniami. Pozdrawiam
      • akinga2 Re: Spodziectwo-operacja 05.01.05, 08:48
        Skontaktuj się ze mną na ahincman@poczta.onet.pl
        pozdrawiam
        • ona_m Re: Spodziectwo-operacja 11.01.05, 14:54
          Cześc nazywam sie Gośka. Mojego 2,5 letniego synka czeka zabieg 3 lutego.
          Bardzo się boję jeśli ktoś może podzielić sie ze mna swoimi uwagmi proszę o
          kontakt ona_m@gazeta.pl
          • vilto Re: Spodziectwo-operacja 14.01.05, 23:20
            Witam,
            nasz syn ma 3 lata i w przyszłym roku myślę, że trafimy na operację.Będziemy
            śledzić Wasze maile i korzystać z rad. Pozdrawiamy i trzymamy kciuki za
            wszystkich małych bohaterów.
            • jim100 Re: Spodziectwo-operacja 16.01.05, 19:13
              hej
              moj, obecnie 3,5 letni syn, miał wykonany zabieg zw. ze spodziectwem w wieku 7
              m-cy
              jak mówili lekarze (konsultowałam z kilkoma niezależnymi) to zabieg kosmetyczny
              i lepiej wykonac go wcześniej.
              W szpitalu bylismy tylko w ciągu dnia, powikłan nie było, siusiaczek był
              troche opuchnięty, smarowaliśmy jakimiś maściami.
              Najtrudniejsze momenty dla mnie - to to że synek musiał być naczczo (był wtedy
              na piersi) oraz przyniesienie z zabiegu i wybudzanie się.
              Poza tym to naprawde była tylko kosmetyka
              pozdrawiam
              MOnk
              • jim100 Re: Spodziectwo-operacja 16.01.05, 19:14
                acha, synek mial wszystko wewnątrz dobre, tylko ujscie złe
                to w sumie inaczej niż u Was,
                wszystko będzie dobrze
                MOnk
                • vilto Re: Spodziectwo-operacja 17.01.05, 22:53
                  witam
                  chciałabym wiedzieć, gdzie wykonują takie kosmetyczne operacje.Nasz Tomek też
                  ma spodziectwo żołędziowe,a ujście cewki moczowej jest ok.2-3mm od właściwego
                  położenia.Może też udałoby się zrobić to w niewiele dni??
                  vilto@vp.pl
              • dagest Re: Spodziectwo-operacja 16.01.06, 12:38
                czesc, odzywam sie prawie po roku, ale... stoje przed decyzja zoperowania
                mojego 15 miesiecznego syna. tez ma spodziectwo i tez jak w Waszym przypoadku
                to tylko kosmetyka, bo fizjologicznie nie ma wskazan. mam pytanie gdzie Twoje
                malenstwo bylo operowane i czy z perspektywy czasu uwazasz, ze bylo warto?
                prosze podziel sie ze mna doswiadczeniem, bo bardzo boje sie o mojego szkraba.
                dagmara
                • marzena3033 Re: Spodziectwo-operacja 16.01.06, 14:06
                  może ktoś leczył spodziectwo w Poznaniu proszę o kontakt marzena_w2@wp.pl
              • aga_krupi Re: Spodziectwo-operacja 23.08.06, 22:17
                Mój synek też ma spodziectwo, niedługo czeka nas operacja. Napisz jakiego typu
                spodziectwo miał (prąciowe, mosznowe i in). Bardzo boimy się tego zabiegu i
                ewentualnych komplikacji po nim (przetoki i zwężenia cewki)
      • dosiaz Re: Spodziectwo-operacja 25.04.05, 11:01
        Witam, ja tez szukam. Mamy operacje 4 maja we Wrocławiu, a Ty skąd jesteś?
    • vilto Re: Spodziectwo-operacja 17.01.05, 22:52
      witam
      chciałabym wiedzieć, gdzie wykonują takie kosmetyczne operacje.Nasz Tomek też
      ma spodziectwo żołędziowe,a ujście cewki moczowej jest ok.2-3mm od właściwego
      położenia.Może też udałoby się zrobić to w niewiele dni??
      vilto@vp.pl
      • emonika.25 Re: Spodziectwo-operacja 18.01.05, 22:04
        Wbrew pozorom, nie jest to wcale "kosmetyczna" operacja. Prawie u 50%
        operowanym po raz pierwszy dzieci zdarzają się powikłanie w postaci zwężeń
        cewki moczowej czy przetok :-(( Za każdym kolejnym razem szanse na powodzenie
        są mniejsze. Dlatego dobrze jest wybrać ośrodek, który specjalizuje sie w
        takich operacjach. Kolejne zabiegi zwykle zaleca się wykonywać w odstępach
        rocznych, w związku z czym leczenie może się wydłużyc do kilku lat. Wskazane
        jest rozpoczęcie leczenia około 2 roku życia (różnie w różnych szpitalach), po
        to aby zakończyc przed pójściem dziecka do szkoły. W zależnosci od wybranej
        metody operacji i rodzaju wady różnie dlugi jest pobyt dziecka w szpitalu, od
        kilku dni do 2 tygodni.Po zabiegu załozony jest do pęcherza cewnik moczowy,
        albo przez cewkę moczową albo przez brzuch (tzw cystofix, z wkłucia
        nadłonowego).Odpowiedzi na wszystkie pytania udzieli operujący spodziectwo
        chirurg.
        • mariolla4 Re: Spodziectwo-operacja 06.07.05, 22:35
          witam
          mój synek urodził się ze spodziectwem i dodatkowo wnętrostwem prawostronnym.
          Usg wykazało że prawe jąderko znajduje się w szczelinie pachwinowej. Badanie
          kodu genetycznego wskazało nieprawidłowy kariotyp mozaikowy. Czeka nas jeszcze
          wizyta w poradni urologicznej a następnie mamy się zgłosić do poradni chirurgii
          dziecięcej gdzie jak nam powiedziano zostanie wyznaczony termin pierwszego
          zabiegu (synek skończył dopiero 3 miesiące). Chciałabym dowiedzieć się
          wszystkiego na temat tej wady. Ile będzie musiał przejść operacji, jak szybko
          musi być przeprowadzona pierwsza operacja i czy zaburzenie genetyczne nie
          będzie miało wpływu na jego prawidłowy rozwój.
    • 21.09-2002p Re: Spodziectwo-operacja 27.01.05, 11:07
      czesc Dziewczyny
      Mój 3-letni synek jest chory na spodziectwo. Skierowano nas do Katowic do
      Centrum Zdrowia Dziecka i Matki. Czy któraś z Was wie coś na temat tej kliniki,
      czy znacie jakichs lekarzy z katowic zajmujacych sie tym problemem?? Jestem z
      Sosnowca i o ile by to bylo mozliwe to wolalabym zeby ta operacja byla zrobiona
      gdzies blizej niz w Warszawie. Jesli ktoras z Was moze mi cos polecic to bardzo
      prosze o pomoc. Jakiekolwiek informacje na temat lekarzy, zabiegu czy robia to
      dobrze czy zle mozecie przesylac na adres bartek.plajzer@interia.pl
      Z góry dziekuje za pomoc
      Elzbieta Krzapa
    • anolisa Re: Spodziectwo-operacja 11.07.05, 22:22
      Witam! Pochodzę z województwa śląskiego, a konkretnie z Tychów. Mój mały
      niestety też ma spodziectwo. Nasz pediatra dał skierowanie małemu do
      Górnośląskiego Centrum Zdrowia Matki i Dziecka w Katowicach- Ligocie. Czy
      któraś z Was mogłaby podzielić się z nami swoim doświadczeniem, na temat
      warunków w tymże centrum. Czy warto tam operować małego? Czy jest jakiś
      chirurg, którego można szczególnie polecić? I czy można przebywać z dzieckiem w
      szpitalu na czas operacji?
      Anolisa
      • mimarzena Re: Spodziectwo-operacja 16.07.05, 22:31
        Hej, zajrzyj tu www.wadyukladumoczowego.poo.pl/forum/index.php
        Bardzo dużo dowiesz się o spodziectwie, lekarzach i ośrodkach
        Pozdrawiam
    • ko26 W KONCU ZNALAZLAM INNE MAMY 27.07.05, 13:39
      Bardzo sie ciesze ze nie jestem z tym sama.moj maly ma 2 miesiace,ma niewielkie
      spodziectwo tzn.pierwszego stopnia.bedzie operacja ale nie wiadomo
      kiedy.najbardziej chodzi o estetyke bo ma zdeformowany napletek.ile trzeba byc
      w szpitalu?czy to pod narkoza? i w koncu CZY MALY ZACHOWA ZDOLNOSCI
      SEKSUALNE?????????????
      • maaharet Re: W KONCU ZNALAZLAM INNE MAMY 28.07.05, 10:18
        Mój syn miał operację rok temu w Instytucie Matki i Dziecka na Kasprzaka.Na
        operację czeka sie bardzo dlugo-nawet rok. Był operowany przez Kowala. Operacja
        nie udała się całkowicie, bo zrobiła się przetoka, ale kawałek cewki został
        odtworzony(spodziectwo drugiego stopnia)Pobyt w szpitalu i warunki-to był
        koszmar!Nie urażajac siostry jednej z forumowiczek, pielegniarki wredne do
        granic mozliwości.Mój mąz nocował tam przez parę dni. Razem z nimi na sali było
        jeszcze kilku pacjętów w tym koleś z wybrzeża po operacji wargi.Bardzo chciał
        się przejrzeć chociaż w lusterku, bo jak mówił czekał na operację 18 lat, ale
        pielegniarki skwitowały to tylko wzruszeniem ramion.Koleś był pozostawiony sam
        sobie - do łazienki taszczył go mój mąż, że sam nie mógł isć też nikogo nie
        obchodziło. Dodatkową atrakcją było dziecko niespełna rozumu z domu dziecka
        biegające swobodnie po korytarzach i salach szarpiące kroplówki i wchodzące na
        lóżka.Mój mąż i jeszcze jedna mama synka tez po spodziectwie trzymali straż tak
        zeby zawsze któreś z nich było na sali, w obawie,ze szalone dziecko wtargnie
        nagle do sali i zacznie ciągnąć za rurkę od cystofiksu.Niewiem jak jest teraz,
        bo jak pisałam zrezygnowalismy z kolejnej operacji.Wtedy cały czas trwał
        jeszcze remont, może teraz cos się zmieniło.
        • maaharet Re: W KONCU ZNALAZLAM INNE MAMY 28.07.05, 10:23
          Jeszcze co do wątpliwości niektórych mam - taka operacja jest
          konieczna.Radzilismy się w tej sprawie nie tylko lekarzy, ale i
          seksuologa.Zostawienie tego jak jest spowoduję,że mężczyzna nie ma żadnego
          życia seksualnego, ponieważ ból przy stosunkach jest bardzo bolesny.No i
          oczywiscie przy tych bardziej skomplikowanych wadach wygląd tez ma znaczenie.
          • mimarzena Re: W KONCU ZNALAZLAM INNE MAMY 17.11.05, 19:50
            Maaharet, co to znaczy, że zrezygnowaliście z drugiej operacji? Przetoki się
            zdarzają i często druga operacja jest konieczna. Ja uważam, że IMiD to najlepszy
            ośrodek, a pielęgniarki faktycznie wredne, za to o lekarzach chyba nie powiesz
            złego słowa? Teraz warunki są ok, juz po remoncie.
            Pozdrawiam i zapraszam na forum
            www.uronef.pl/forum/index.php?sid=44e2061fc037e9c7f2399db631343e71Marzena
      • marzena302 Re: W KONCU ZNALAZLAM INNE MAMY 15.01.06, 19:45
        czy ktoś leczył spodziectwo w klinice w poznaniu ?
    • zuczek24 Re: Spodziectwo-operacja 09.01.06, 10:03
      witam
      moje dziecko ma temin operacji na 8.02.06r. w szpitalu dziecięcym w Kielcach, ma
      robić dr.Stępień czy może ktoś wie coś na temat tego szpitala i lekarza, proszę
      o kontakt.Mój e-mail kasiek_ilona@wp.pl
      czy może ktoś mi powiedzieć jaki jest koszt takiej operacji w przywatnej
      klinice i podać adres takiej kliniki, czytałam że wykonuje takie operacje prof.
      Dudkewicz w prywatnej kilnice w Warszawie może ma ktoś dokładniejsze namiary
      proszę o kontakt
      • zosia231 Re: Spodziectwo-operacja 20.01.06, 00:09
        witam , moj synek ma 6 miesiecy ...za 3 miesiace bedzie mial zabie tez na
        spodziectwo...lekarz powiedzial ze to zabieg kosmetyczny.. bardzo sie boje
    • alfa99 Re: Spodziectwo-operacja 02.06.06, 23:30
      Polecam bios w Warszawie, dr Śmigielski. Żadnych komplikacji po operacji.
      Szczerze polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka