Dodaj do ulubionych

dziecko mówi, że chce umrzeć

30.05.12, 10:31
Witam
mój syn ma 11 lat, 4 klasa
jest nadwrażliwy, ostatnio zroił sie nerwowy, na wszelkie moje uwagi reaguje płaczem, mówi, że nie nic nie potrafi, jestem do niczeg itp. często słyszę jak chodzi i mówi: umrzeć, śmierć no i powiedział, że chce umrzeć
w domu nikt go nie wyzywa, problem twki w koledze z klasy, ostatnio wyzywał go od dałnów, ciągle go upokarza, tamtego chłopca nie zmienie , dzieci wyzywają sie od zawsze ale jak sprawić aby syn nie brał sobie tego tak bardzo do serca ??
jak mu pomóc ??
Obserwuj wątek
    • malwa200 Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 30.05.12, 10:45
      do psychologa i to szybko. na Twoim miejscu poszłabym też do wychowawcy klasy i pedagoga, niech zareagują. dzieci w tym wieku często mają deprasję, zwłaszcza te wrażliwe. przechodziałm na własnej skórze, mój syn mówił podobnie a potem miał próbę samobójczą. nie lekceważ tego
      • felinecaline Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 30.05.12, 22:50
        Z dzieckiem do psychologa, ale ostroznie, najpierw w domu wytlumacz mu, ze chcesz mu pomoc, ale boisz sie, ze sama nie bedziesz umiala, wiec chcialabys, zeby oprocz ciebie porozmawial z zyczliwa osoba, ktora najlepiej mu pomoze.
        Ale i druga bardzo wazna rozmowa: z wychowawca klasy, moze dyrektorem szkolu i przy ich wsparciu z rodzicami tego "madrego" kolegi.
        I to jak najszybciej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • mel.la Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 30.05.12, 10:56
      Znam to, bo moi synowi to przechodzili, tez nadwrazliwcy. Ciezko przetlumaczyc synowi, zeby sie nie przejmowal. Nie wiem jak jest w Polsce z psychoterapiami dla dzieci, mieszkam w nl , ale jesli masz mozliwosc poslac syna na jakas psychoterapie grupowa, w formie zabawowej to polecam. Mimo wszystko sprobuj porozmawiac z wychowawca klasy i powiedz o chlopcu, ktory gnebi Twojego syna, ze sobie nie zyczysz zeby Twoje dziecko bylo tak traktowane !
      No i rozmawiaj z synem tlumacz ile mozesz , ze takie dzieci, ktore dokuczaja maja przewaznie problemy w domu i ze wlasnie celem takiego osobnika jest wyprowadzenie Twojego dziecka z rownowagi, doprowadzenie go do placzu. Poradz synowi, ze jesli ten lepek bedzie mu dokuczal, niech spojrzy na niego ze zdziwieniem i rozbawieniem ( pocwiczcie ) i niech sie odwroci na piecie, wiem, wiem, nie zawsze dziala. W kazdym badz razie Twoj syn musi podniesc swoja wartosc.
      Moze ta stronka bedzie Ci pomocna "

Jak zostac pewnym siebie

-----
      forum.gazeta.pl/forum/f,100295,Forum_nadwrazliwych.html
      Forum dla osob nadwrazliwych.Zapraszam
    • anatomka0 Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 30.05.12, 11:53
      tak, obecnie nie widze innego wyjścia jak tylko pomoc psychologa,
      sądzę, że nam rodzicom równiez sie to przyda,
      przecież mój smutek tez oddziaływuje na dziecko, cieszę, się, że idą wakacje, mniej stresu no i większa szansa dla rodzicy aby podnieść poczucie wartości naszego dziecka.
      • zosia9090 Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 10.06.12, 10:58
        Radzę jak najszybciej udać się do psychologa z synem,ale najpierw poszukać dobrego psychologa bo nie każdy ma dobrą opinie.
    • koronka83 Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 30.05.12, 15:10
      Może też Twoje dziecko zetknęło się z kulturą emo i stąd takie reakcje - poczytaj o tym i rozważ. Też myślę, że psycholog może pomóc. Jednak poza psychologiem, warto, by Twój synek sam budowął pewność siebie - niech znajdzie coś dla siebie, dziedzinę, w której będize dobry (tu polecam zajęcia pozalekcyjne, darmowe lub płatne kursy). Jak sam uwierzy w siebie, nie bedzie się przejmował innymi. Powodzenia!
      • minniemouse Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 01.06.12, 21:36

do autorki - twoje dziecko wykazuje klasyczne objawy tz bullying
        www.thepolishobserver.co.uk/poradniki/poradniki/129-mobbing-i-bullying-w-szkoach.html
        lodz.naszemiasto.pl/forum/watek/126893,1001393,fwid,fkid.html
        sytuacja jest tragiczna i niebezpieczna skoro dziecko az ma mysli samobojcze.

Koniecznie ale to koniecznie szybko zajmij sie ta sprawa w szkole bo naprawde moze skonczyc sie zle.

jest niestety tylko taka mozliwosc ze interwencja u nauczycieli i dyrektora moze nie dac oczekiwanego efektu, wtedy zmien szkole bo dziecko wazniejsze.
        poza tym jak radzila Feline, do psychologa. spokojnie ale stanowczo bo sama nie dasz rady
        z pewnoscia w takim przypadku.

Minnie
        • mel.la Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 02.06.12, 09:38
          minniemouse napisała:

> jest niestety tylko taka mozliwosc ze interwencja u nauczycieli i dyrektora moz
          > e nie dac oczekiwanego efektu, wtedy zmien szkole bo dziecko wazniejsze.

W kazdej szkole jest ktos taki kto gnebi slabszych wiec zmiana szkoly nie jest rozwiazaniem problemu. Jeszcze mialaby sens gdyby dokuczala dziecku cala klasa ale tu chodzi o 1 osobe.

Moze poprosic dyrektora szkoly o konfrontacje z rodzicami tego chlopaka, jesli sie nie zgodzi to na wlasna reke sprobuj sie z nimi spotkac.
          • minniemouse Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 04.06.12, 04:54
            mel.la napisała:

W kazdej szkole jest ktos taki kto gnebi slabszych wiec zmiana szkoly nie jest rozwiazaniem problemu. Jeszcze mialaby sens gdyby dokuczala dziecku cala klasa ale tu chodzi o 1 osobe.

niestety, ale jestes niezorientowana w temacie.
            w Ameryce bullying stal sie tak powazna sprawa ze bardzo duzo o tym sie mowi,
            a walce przeciwko temu nawet Bialy Dom rozpoczal kampanie anty-bullying.
            Powstaja nawet np specjalne zalegalizowane prawa np w interencie przeciwko tzw cyberbullying.
            zeby orientowac sie w tym temacie to trzeba sie nim interesowac.

Bullying moze wystepowac w formie jeden na jeden, lub w grupie.

Zwracam uwage, ze ta jedna tylko osoba doprowadza do tego ze aktualnie dziecko sie chce zabic.

Minnie
            • mel.la Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 04.06.12, 08:24
              minniemouse napisała:

> niestety, ale jestes niezorientowana w temacie.

A skad Ty mozesz wiedziec ? Przechodzilam to z dwojka moich synow. I tez bylo jestem nieudacznikiem, nie chce zyc, placz wieczorem i rano przed szkola. Nie bylo zadnych prob samobojczych.
              Zamiast robic mi wyklady uzasadnij jaki ma sens przenoszenie dziecka do innej szkoly skoro tam najprawdopodobniej bedzie nastepny taki koles albo co gorsza kilku lub cala grupa bo zdaje sie ze konkretnie o to chodzilo w dyskusji miedzy mna a Toba. ?
              • minniemouse Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 10.06.12, 00:58
                mel.la napisała:

> Zamiast robic mi wyklady uzasadnij jaki ma sens przenoszenie dziecka do innej s
                > zkoly skoro tam najprawdopodobniej bedzie nastepny taki koles albo co gorsza ki
                > lku lub cala grupa bo zdaje sie ze konkretnie o to chodzilo w dyskusji miedzy m
                > na a Toba. ?

- bardzo proste. moze nie przeczytalas uwaznie,
                ale napisalam 'jesli rodzice beda interweniowac a szkola nie zareaguje odpowiednio, nic sie nie zmieni i bullying bedzie trwal nadal,
                to niebezpieczenstwo ze dziecko w koncu to samobojstwo moze popelnic jest zbyt duze
                aby liczyc na to ze "on w koncu sie nauczy jak sobie z tym radzic".
                wtedy lepiej jest zmienic szkole gdzie jest szansa ze po pierwsze sam bullying nie jest tolerowany przez szkolne wladze,
                po drugie a moze akurat dziecko nie trafi na takich oprawcow jak w tamtej szkole?

Bo ja wlasnie znam taki przypadek gdzie moja kolezanka w koncu przeniosla syna do innej szkoly i nareszcie byl nie tylko swiety spokoj, ale dziecko doslownie tam 'rozkwitlo".

Minnie
      • minniemouse Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 01.06.12, 21:37
        koronka83 napisała:
        Może też Twoje dziecko zetknęło się z kulturą emo

Kultura emo nie polega na bullyingu, zlotko.

Minnie
    • ostatnia_easy Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 30.05.12, 18:02
      Tak, to jest objaw przekleństwa.
      Przekleństwo to np. wypowiadanie słów typu, że "do niczego się nie nadajesz" lub nawet "Ty nigdy nie nauczysz się gotować".
      W rezultacie przekleństw, w nieświadomości to, co jest negatywnego powiedziane zamienia się w real. Czyli osoba, której naubliżano faktycznie do końca życia ma problemy z gotowaniem, czy z właściwą oceną swojej wartości w drugim przypadku.
      Przekleństw oczywiście może być wiele, czasem wystarczy je odwrócić.
      A więc jeśli wynikają z ubliżania - trzeba odwołać to przekleństwo.....

Jeśli wynikają natomiast z postawy życia w grzechu, to należy:
      1) wyrzec się tego grzechu
      2) pokutować za niego
      3) naprawić się i nie żyć w tym grzechu

Trzecia sprawa - najważniejsza - istnieją przekleństwa wypowiedziane przez Boga, a więc ich niejako nie można odwołać.
      W takim przypadku należy - poznać jakie są to przekleństwa
      (np. jest w biblii przekleństwo za wyśmiewanie się z Żydów, za nieposłuszeństwo Słowu Bożemu, za nieprzestrzeganie przykazań itd)
      oraz wyrzec się ich, jeśli nastąpiło - również pokutować i zmienić swoją postawę.

• majenkir Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 30.05.12, 22:28
        WTF??????
        • anatomka0 Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 31.05.12, 15:41
          WTF.... co to znaczy ?
          • anatomka0 Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 31.05.12, 15:46
            domyślam się ...
        • minniemouse Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 01.06.12, 21:39
          WTF??????

eee tam... po prostu... przekleta. w sam mozg :D :D :D

Minnie
          • snajper55 Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 01.06.12, 23:13
            minniemouse napisała:

> WTF??????
            >
            > eee tam... po prostu... przekleta. w sam mozg :D :D :D

No nie, to jednak jest pytanie.

S.
    • grazkavita Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 03.06.12, 17:50
      Witam! Twój synek ma zaniżone poczucie własnej wartości. Nie nalezy tego lekceważyc!Przede wszystkim uwaznie słychać i interweniować! Wierzyć w każde słowo, a chłopca , który skrzywdził syna mocno nastraszyć! Wystarczy, ze się spotka pani z wychowawczynią i jego rodzicami i ze do tego chłopca dojdzie , że Pani syn nie jest sam...Nie zaszkodzi raz na jakiś czas przyjść pod szkołę i zabrać syna na lody...Dobrze by było żeby syn zaprosił swoich kolegów na urodziny...Jak zmienić zaniżone poczucie własnej wartości u syna? Trzeba go jak najczęściej chwalić w czasie teraźniejszym .tylko czas te3raźniejszy dociera do naszej podświadomości! więc nie świetnie sobie dałeś z tym radę tylko no wiesz świetnie sobie radzisz! nie:jeśli nie stchórzysz to będą czuli przed tobą respekt tylko:oni nie wiedzą co czujesz i gdy śmiało patrzysz im w oczy czują przed toba respekt! i maja racje bo za toba stoję ja i twoja pani! Powinna pani starać się o możliwość częstej ingerencji, gdy dziecko wychodzi ze szkoly...Pani synek musi czuć się bezpieczny, inaczej żaden psycholog nie pomoże! On przede wszystkim musi zobaczyc Pani siłę i poczuć się bezpieczny...Pozdrawiam
      • minniemouse Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 04.06.12, 05:02
        grazkavita napisała:
        Dobrze by było żeby syn zaprosił swoich kolegów na urodziny...

ttaak, i moze na plecach przypiac kartke "kopnij mnie w d.... "
        proponuje wypozyczyc Szosty Zmysl i zobaczyc jak wyglada takie zaprzyjaznianie na sile.

co do lodow- a skad wiesz ze rodzice sie nim nie zajmuja jak nalezy? ze nie zabieraja na lody?
        swoja droga,
        na tym etapie chlopiec potrzebuje raczej psychiatry, nie lodow, nie wydaje ci sie?

Minnie
        • grazkavita Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 04.06.12, 16:17
          Gdy ma się 11 lat , można jeszcze wesprzeć sie rodzicami, mało ! Często to właśnie rodzice decyduja z kim będzie dziecko sie spotykać i do jakiej szkoły chodzić! Co do psychiatry to chyba za wcześnie, raczej szkolna pani pedagog.Psychiatra to raczej dla tych którzy uważają, że nie wypada zaprosić kilku kolegów z okazji imienin czy urodzin, albo tak po prostu na grę w piłkę!
          • felinecaline Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 10.06.12, 11:58
            Jesli sa ewidentne sygnaly alarmujace to nawet w wieku 4-5 lat nie jest za wczesnie.
            • mel.la Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 10.06.12, 22:04
              Jesli juz to do psychologa lub psychoterapeuty, do psychiatry sie chodzi po leki.
              • minniemouse Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 10.06.12, 22:29
                mel.la napisała:
                Jesli juz to do psychologa lub psychoterapeuty, do psychiatry sie chodzi po leki.

niekoniecznie. psychiatra jest rowniez psychologiem i/lub psychoterapeuta, zalezy jaka specjalnosc sobie wybierze.

Minnie
                • mel.la Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 10.06.12, 22:55
                  minniemouse napisała:

> mel.la napisała:
                  > Jesli juz to do psychologa lub psychoterapeuty, do psychiatry sie chodzi po
                  > leki.

>
                  > niekoniecznie. psychiatra jest rowniez psychologiem

?? Psychiatra a psycholog to dwie rozne rzeczy , dwa rozne zawody !

i/lub psychoterapeuta, zale
                  > zy jaka specjalnosc sobie wybierze.

Owszem, po szkoleniu moze byc psychoterapeuta, jednak z pomocy psychiatry korzystaja osoby glownie wymagajace leczenia farmakologicznego. Dla 10 latka wystarczy psycholog lub psychoterapeuta.

• minniemouse Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 12.06.12, 02:35
                    mel.la napisała:
                    > Owszem, po szkoleniu moze byc psychoterapeuta, jednak z pomocy psychiatry korzy
                    > staja osoby glownie wymagajace leczenia farmakologicznego. Dla 10 latka wystarc
                    > zy psycholog lub psychoterapeuta.

obawiam sie, ze do oceniania czy 10 latkowi wystarczy psychiatra czy nie, nie masz kwalifikacji. moze akurat wymagac farmakologii.
                    nie powiesz chyba ze w nie ma dzieci 10 letnich w szpitalach psychiatrycznych?

> ?? Psychiatra a psycholog to dwie rozne rzeczy , dwa rozne zawody !

mozna np. zrobic i to i to osobno, a potem zostac psychiatra :)
                    ale zasadniczo psychiatria obejmuje podstawowa psychologie, psychologia psychiatrii nie.

Przede wszystkim największą, formalną różnicę stanowi właśnie wykształcenie. Psychiatra to osoba, która ukończyła studia medyczne i zrobiła specjalizację z zakresu psychiatrii. W swojej pracy zawodowej zajmuje się leczeniem zaburzeń psychiatrycznych (depresje, psychozy, nerwice, lęki) zarówno za pomocą oddziaływania psychoterapeutycznego jak i farmakologii.

A gdzie w tym wszystkim znajduje się psychoterapia i psychoterapeuta? Otóż psychoterapeutą może zostać zarówno psycholog jak i psychiatra.
                    www.psychiatra.mobi/psychologia.php
                    Minnie
                    • mel.la Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 12.06.12, 09:32
                      minniemouse napisała:

> obawiam sie, ze do oceniania czy 10 latkowi wystarczy psychiatra czy nie, nie m
                      > asz kwalifikacji. moze akurat wymagac farmakologii.
                      > nie powiesz chyba ze w nie ma dzieci 10 letnich w szpitalach psychiatrycznych?

I vice versa Ty tez nie jestes specjalista, zeby kierowac to dziecko do psychiatry i sugerowac, ze jest chore psychicznie
                      Autorka pisze , ze jej dziecko jest nadwrazliwe, nadwrazliwcow sie nie leczy psychiatrycznie bo to nie jest choroba. Temu dziecku moze pomoc rozmowa, nie jedna a kilka spotkan chociaz dla 10 latka bardziej przydatna bylaby terapia grupowa. I skonczmy z tym psychiatra bo zwlaszcza w Polsce psychiatrzy w pierwszej kolejnosci zapisuja leki, moj chrzesniak wprawdzie ma wiecej niz 10 lat przechodzil zalamanie i na dzien dobry dostal od psychiatry 2 rodzaje lekow , bral je moze z 2 tygodnie i zaprzestal i ma sie swietnie, mial chwilowy kryzys i tyle.

>
                      > mozna np. zrobic i to i to osobno, a potem zostac psychiatra :)
                      > ale zasadniczo psychiatria obejmuje podstawowa psychologie, psychologia psychia
                      > trii nie.

Minnie nie kombinuj, psychologia to jedno a psychiatria to drugie i mi nie cytuj bo ja to wiem. To ze psychiatra mial wyklady z psychologii nie czyni go psychologiem, ja mialam wyklady z psychologii ogolnej i psychologii dziecka a do psychologa mi daleko.

> A gdzie w tym wszystkim znajduje się psychoterapia i psychoterapeuta? Otóż p
                      > sychoterapeutą może zostać zarówno psycholog jak i psychiatra.

I kazdy inny, ktory pprzejdzie szkolenie terapeutyczne po studiach humanistycznych.

• minniemouse Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 13.06.12, 10:28
                        mel.la napisała:
                        I vice versa Ty tez nie jestes specjalista, zeby kierowac to dziecko do psychiatry i sugerowac, ze jest chore psychicznie

alez ja NIE sugeruje ze dziecko jest chore psychicznie,
                        ja sugeruje zeby psychiatra je zobaczyl i ocenil jak silne jest zagrozenie samobojstwa
                        skoro dziecko mowi ze chce umrzec. nalezy tez ocenic jakie jest dziecka self-esteem
                        i jakie powinno byc dalsze postepowanie.
                        wcale niekoniecznie psychiatra musi zaraz wypisac leki.

> Minnie nie kombinuj, psychologia to jedno a psychiatria to drugie i mi nie cytu
                        > j bo ja to wiem. To ze psychiatra mial wyklady z psychologii nie czyni go psych
                        > ologiem, ja mialam wyklady z psychologii ogolnej i psychologii dziecka a do psy
                        > chologa mi daleko.

Ty tez nie kombinuj. w sumie pomiedzy psycholgiem a psychiatra jest niewielka roznica,
                        taka ze psychiatra moze wypisac leki a psycholog nie.

> I kazdy inny, ktory pprzejdzie szkolenie terapeutyczne po studiach humanistyczn
                        > ych.

wez juz nie przesadzaj.

Minnie
                        • snajper55 Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 13.06.12, 11:43
                          minniemouse napisała:

> Ty tez nie kombinuj. w sumie pomiedzy psycholgiem a psychiatra jest niewielka r
                          > oznica,
                          > taka ze psychiatra moze wypisac leki a psycholog nie.

Taka sama niewielka różnica jest między mechanikiem samochodowym a psychiatrą. Psychiatra jest lekarzem, więc może wypisać receptę, a mechanik samochodowy, psycholog czy biolog nie może, bo lekarzem nie jest.

S.
                        • mel.la Re: dziecko mówi, że chce umrzeć 13.06.12, 12:03
                          minniemouse napisała:

>
                          > wez juz nie przesadzaj.
                          >
                          > Minnie

Przeciez ja wcale nie przesadzam, pisze jak jest :
                          By zostać psychoterapeutą certyfikowanym zgodnie ze standardami European Association for Psychotherapy, należy ukończyć studia wyższe (szczególnie w naukach humanistycznych lub społecznych), a następnie przejść co najmniej 4-letnie szkolenie w określonym podejściu terapeutycznym obejmujące: ......

www.integrative.pl/index.php?page=zawod&it=zawod#ljakterap
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka