Dodaj do ulubionych

wysoki choresterol u mlodego chlopaka

IP: *.ip-pluggen.com 25.06.04, 15:13
Jak to mozliwe zeby byla tak wysoka wartosc zlego choresterolu , u chlopaka
ktory nie ma nawet 30-ki?
Niewielka nadwaga, zywienie wzglednie normalne, nie pali, rzadko jakies piwo,
nie jest to uwarunkowane genetycznie. ZAGADKA!
P-LDL 6,O
REFERENCJE 1,4 -47
Czy jest jakies wytlumaczenie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Dr Kregarz Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 25.06.04, 15:38
      Zadna zagadka. Twoj chlopak je za duzo weglowodanow prostych, chleb i cukier to
      najczessze grzszki. Odstaw na miesiac i samo spadnio. Normalnie nie namawiam do
      dietyoptymalnej ale w tym wypadku goraco polecam poczytac na www.optymalni.pl i
      zastosowac te diete na 30 dni. A pozniej mozna stosowac kazdy sposob zywienia
      jaki sie komu podoba.
      • Gość: Krystyna Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.ip-pluggen.com 25.06.04, 16:08
        Czy zastosowanie diety optymalnej z duza iloscia tluszczu pomoze?
        Chlopak i tak je za duzo tlustych rzeczy, np chipsy.
        Kupilam ksiazke o diecie optymalnej, bo sama lubie tluste rzeczy, ale bylo w
        niej ZA DUZO tluszczu, nawet jak na moj gust!
        Chetnie jednak zobacze co tam pisza na temat cholesterolu.

Chlopak razem z wynikiem drugiego testu dostal recepte na Simvastatin, ktory
        wg tego co pisze lekarz obnizy mu wartosc tluszczow we krwi o 30-40%.
        Lekarz jest docentem i jestem pewna ze to pomoze.
        Jednego tylko nie moge zrozumiec, ze to podwyzszenie nastapilo tak nagle!
        • Gość: Basia Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.cg.shawcable.net 25.06.04, 16:56
          Sprobujcie najpierw innych sposobow. Leki antycholesterolowe maja bardzo zla
          reputacje, juz kilka "rewelacyjnych" specyfikow musiano wycofac z runku z
          powodu powaznych skutkow ubocznych.
          • moniorek1 Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka 25.06.04, 18:05
            Tak niech sie gosc faszeruje prochami i dalej zre jak do tej pory. Cholesterol
            nie spadnie za to siadzie mu dodatkowo watroba.
            Ludzie jak mozna byc tak glupim. Niech przestanie tlusto zrec to i cholesterol
            mu spadnie,ale jak chipsy sa wazniejsze niz zdrowie to coz,niech dalej pracuje
            nad miazdzyca, wkoncu glupsze i chore jednostki im szybciej umra tym lepiej.
            • anula36 Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka 25.06.04, 19:19
              Krystyno sama sobie odpowiedzials na pytanie, w dodatku sama dodalas ze lubisz
              tlusto jesc. Jaka dieta-takie wyniki.
              Leki moze brac, tylko czy naprawde uwazasz ze 30 latek powinien sie uzalezniac
              od lekow?
              • Gość: hania Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.04, 19:28
                cholesterol można prawie natychmiast zbić pijąc sok z jabłek

a także soki z grejpfruta !!!!!!!!!!!!!!!!!1

najlepiej własnej roboty (wyciskane - wiem komu się chce, ja robię z jabłek bo
                mam swoich całe tony)

jabłka świeże (soki) wypłukują cholesterol w ciągu miesiąca - przetestowałam na
                sobie - wiem co mówię
              • Gość: Artur Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.communitynet.ca 27.06.04, 00:31
                Macie sentyment do Optymalcow? Toc oni uwazaja, ze im wyzszy cholesterol tym
                lepszy LOL
                • Gość: Dr Kregarz Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 28.06.04, 19:34
                  A, wiec to ty jestes tym slawnym drugim lekarzem na forum zdrowie! Obiecuje byc
                  zawsze grzeczny i nie starac sie wchodzic panom w droge i nigdy nie bede sie
                  wyrazal negatywnie o was. ja mam sentyment do DO bo co do osiaga to uswiadamia
                  czlowiekowi balans powmiedzy btw na idealna wage czlowieka. Ta arytmetyka i jej
                  stosowanie przez miesiac potrafi obudic niejednego na cale zycie. Ostrzegam
                  przed lapnieciem butelki oleju zamiast posilku. To nie jest do, to jest jakas
                  pomylka terminow.
        • brumbak optymalni wysiadka 25.06.04, 20:57
          Gość portalu: Krystyna napisał(a):

> Czy zastosowanie diety optymalnej z duza iloscia tluszczu pomoze?
          > Chlopak i tak je za duzo tlustych rzeczy, np chipsy.
          > Kupilam ksiazke o diecie optymalnej, bo sama lubie tluste rzeczy, ale bylo
          w
          >
          > niej ZA DUZO tluszczu, nawet jak na moj gust!
          > Chetnie jednak zobacze co tam pisza na temat cholesterolu.
          >
          > Chlopak razem z wynikiem drugiego testu dostal recepte na Simvastatin, ktory
          > wg tego co pisze lekarz obnizy mu wartosc tluszczow we krwi o 30-40%.
          > Lekarz jest docentem i jestem pewna ze to pomoze.
          > Jednego tylko nie moge zrozumiec, ze to podwyzszenie nastapilo tak nagle!
          -----------
          dieta tłusta znachora kwasniewskiego oparta jest na kłamstwach

m.inn na temat weglowodanów
          np. Hunzowie jedza głwonie węglowodany bardzo mało tluszczu i bardzo nmało
          produktów zwierzecych i oczywiście nie maja miażdżycy nawet w wieku 80 lat

kawasniewski zmysla i manipuluje informacja

miżdzyca wiąze się z nadmiernym spożyciem miesa i tłuszczu - poDAWaŁEM NA
          FORUM STOSOWNE OPINIE I WYNIki badan naukowych
          • Gość: Krystyna To ja lubie jesc tlusto IP: *.ip-pluggen.com 25.06.04, 21:25
            Uwielbiam tlusta szynke.
            Ale ja NIE MAM podwyzszonego choresterolu...
            Chlopak jest bardzo miesozerny, je kilka kotletow do dwoch ziemniakow. Na
            kanapke kladzie grubo wedliny. Moze wiec tu lezy przyczyna. Na owoce nie da sie
            namowic. Chleba raczej duzo nie je. Sportu nie uprawia.
            Teraz jest zaszokowany wynikami, myslal ze tylko starzy ludzie moga miec
            podwyzszony poziom..
            • anula36 Re: To ja lubie jesc tlusto 25.06.04, 21:40
              No wlasnie,duzo miesa+ leniuchowanie. Moze pod wplywem wynikow przemysli swoja
              diete i zrobic cos nim dopadnei go pierwszy zawal.
              • Gość: Krystyna Ja tez mam nadzieje... IP: *.ip-pluggen.com 26.06.04, 11:00
                Zrobic duzo nie moge, ale poszukam na internecie cos naprawde przerazajacego,
                moze poskutkuje!
                Juz powiedzialam ze z powodu zwezenia naczyn krwionosnych nastapi ich
                zakorkowanie i moze umrzec czy zostac sparalizowany, ale to nie za bardzo do
                niego dociera, bo na takie cos umieraja tylko STARZY, a nie mlodziez!
                • Gość: Dr Brumbak Re: Ja tez mam nadzieje... IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 28.06.04, 19:40
                  Krystyna, chlopak moze miec inne problemy. Chipsy- niedobrze. Tlustosc dobrze
                  czy nie? ZALEZNIE od ilosci tej tlustosci. Ilosc na wage idealna czlowieka. Co
                  DO osiagnie przez miesiac to zmniejszenie poboru jedzenia i wlasciwe proporcje.
                  Kazda inna dieta tez to osiagnie ale DO ma te zalete ze jest latwa do
                  zastosowania i wydaje sie dzialac. Sam przetestowalem i wszyscy wokol mnie. Ma
                  zalety. Czy np dieta wegetarianska ma zalety dla twojego chlopaka? Pewnie tak,
                  ale musisz zachowac BTW przy pomocy kazdej diety.

Instrukcje na wilkosc BTW jest wlasnie wspanialym osiagnieciem DO. DO to w
                  zasadzie ZRYJ POLOWE dieta.
          • Gość: Dr Kregarz Brumbak, prosze, zachowaj umiar w zachowaniu IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 28.06.04, 19:36
            na tym forum.
        • Gość: Lamister Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: 213.17.235.* 26.06.04, 22:44
          > Chlopak razem z wynikiem drugiego testu dostal recepte na Simvastatin, ktory
          > wg tego co pisze lekarz obnizy mu wartosc tluszczow we krwi o 30-40%.

Simvastatin - jak kazdy lek nalezacy do grupy statyn jest toksyczny dla
          organizmu czlowieka. Skutecznie niszczy koenzym Q10 !!

> Lekarz jest docentem i jestem pewna ze to pomoze.

No wiec docent niech sie doksztalci, bo jak narazie, to najlepszego leczenia mu
          nie zaaplikowal.

Lamister

• Gość: Krystyna Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.ip-pluggen.com 27.06.04, 01:20
            Docent ma 60 lat i 5 lat do emerytury, wiec doksztalcac sie nie bedzie.
            Sprawdzalam ten lek na internecie i jak kazdy ma dzialania uboczne, ani
            mniej, ani wiecej.

A powiedz co innego zrobic? Dieta i zmiana trybu zycia pomoglyby podwyzszyc
            wartosc dobrego cholesterolu (tak wyczytalam na internecie), ale kto bedzie
            pilnowal "pacjenta"?
            Nie sadze, zeby po latach niewlasciwego trybu zycia nagle zmieni swoje
            przyzwyczajenia i zaczal zyc wg wszelkich zasad wlasciwego zywienia.
            • Gość: Lamister Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 08:36
              > Docent ma 60 lat i 5 lat do emerytury, wiec doksztalcac sie nie bedzie.

A szkoda... wielu ludziom moze jeszcze przez ten czas zaszkodzic....

> Sprawdzalam ten lek na internecie i jak kazdy ma dzialania uboczne, ani
              > mniej, ani wiecej.

No to poszukaj dalej, bo na stronach internetowych producentów tych leków lub
              stornach przez nich sponsorowanych to naprawdę niczego więcej rzeczywiście się
              nie dowiesz.
              Czołowi biochemicy siwatowi zwrócili się do FDA (USA) z poważnym ostrzeżeniem
              jeśli chodzi o stosowanie statyn. Oczywiście zostało to całkowicie zignorowane.
              Lekarzem, szczególnie neurolodzy zauważaja poważne komplikacje neurologiczne (
              nawet bezwład kończyn) u pacjentów stosujacych statyny. Jeden z neurologów w
              Oxford to opisał, ale... i tak na to nikt nie zwrócił uwagi, a pacjenci cierpią.
              Mam tylko wielką nadzieję, że Twój syn nie bierze tego świństwa.

Lamister

• Gość: gryka1 Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.06.04, 15:03
            Od około 26 roku życia spada produkcja Q10 w wątrobie. A spadek ten przenosi
            się na stan serca. Ale czytając Twoje póżniejsze posty widać , że wiesz w czym
            siedzi diabeł i będziesz umiała przekonać syna żeby zmienił swój sposób życia.
            Życzę powodzenia.
        • Gość: Dr Kregarz Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 28.06.04, 19:29
          ojojoj, krystyna to nie jest tak ze DO to picie tluszczu szklankami, najlepiej
          sadla niedzwiedziego utoczonego podczas nowiu. Dieta optymalna jak sama nazwa
          wskazuje to utrzymanie balansu BTW - bialko -tluszcz-woda w stsunku do wagi
          chlopaka. Jak je chipsy to mu dokupuj bo i tak umrze bardzo szybko wiec
          przypilnuj testamentu...

Ja nie mowilem kup ksiazke kurska optymalna, ja mowilem 'zastosuj diete
          optymalna na 30 dni'. Tzn, BTW na wage chlopaka. Po okresie przebudowy (30
          dni...) zdecyduj co chcesz (czy on chce...). Jeszcze takiego nie bylo na ziemi
          ktory po 30 dniach nie mialby diametralnej poprawy zdrowia. Po 30 dniach-
          roznie to bywa, najczesciej ludzie zra jak swinie, i wtedy zaczyna sie problem:
          ooo, DO jest niezdrowa. ALe to moja opinia. Po 30 dniach trzeba zaczac przestac
          duzo jesc.
        • Gość: Anka Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.agh.edu.pl 29.06.04, 18:18
          Docent nie kazał najpierw zmienić diety?
    • Gość: gryka1 Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.06.04, 11:56
      Spróbuj Alveo..
      • Gość: Krystyna Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.ip-pluggen.com 27.06.04, 14:11
        Siedzialam pol nocy przy kompie i juz dokladnie wiem co spodowalo ten
        choleresterol: chlopak grzeszyl przeciwko WSZYSTKIM zasadom wlasciwego
        zywienia i zdrowego trybu zycia!

Przy okazji przeczytalam, ze juz od 30-go roku zycia MIESNIE ZACZYNAJA ZANIKAC
        i jesli ktos nie trenuje to zaczynaja byc zastepowane przez TLUSZCZ.
        U chlopaka widac wyraznie ze tluszcz osadzil sie na brzuchu, bo prowadzi
        siedzacy tryb zycia.

Tyle sie naczytalam o odpowiednim zywieniu, ze sama zdecydowalam zmienic tryb
        zycia, mimo ze jak dotad wyniki mam swietne.
        • Gość: Basia Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.cg.shawcable.net 27.06.04, 23:44
          Gratulacje i zyczenia powodzenia dla Krystyny...
          • Gość: Krystyna Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.ip-pluggen.com 28.06.04, 14:07
            Dziekuje, tylko najpierw bede musiala zjesc to niezdrowe jedzenie... Kupilam w
            kazdym razie duzo owocow i warzyw, a takze ryby, ktore do tej pory jadlam raz
            na miesiac, bo sa drogie a ja za nimi i tak nie przepadam.
            • Gość: mlk Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: 83.136.227.* 28.06.04, 14:26
              ja miałem bardzo wysoki cholesterol w wieku ok. 20 lat. było to jakieś 15 lat
              temu. zrezygnowałem właściwie tylko z masła i jajek i teraz jest ok, a
              zauważalny spadek nastąpił już po kilku miesiącach.
              • Gość: Dr Kregarz Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.westln01.mi.comcast.net 29.06.04, 04:01
                szkoda ze nie zrezygnowales z weglowodanow.
                • Gość: Alina-Celina Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.06.04, 21:18
                  Gość portalu: Dr Kregarz napisał(a):

> szkoda ze nie zrezygnowales z weglowodanow.

Panie Kręgarz , nie bredź Pan !
    • Gość: gryka1 Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.06.04, 19:30
      Jest fajna książeczka autorstwa Kilmer i Marty McCully "Rewolucja serca"
      wydawnictwa Muza SA jeśli uda Ci się ją znależć to warto przeczytać.
    • Gość: hania Chipsy - jak można jeść to świństwo !!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.04, 08:40
      Chipsy to sama chemia (akrylamid) rakotórczy w małych dawkach a tego w tym
      cholerstwie jest mnóstwo !!!!!

Ludzie jak możecie jeść takie świństwa, ja rozumiem że czasem coś może smakować
      ale te smrody ???????????????

Jak widze w supermarkecie rodzieców kupujących pociechom całe wózki
      CHIPSÓW !!!!!!!! DANONKÓW !!!!!!!!!!!!! AKTIMELÓW i innych sztuczności to
      mnie trafia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mój mąż ostatnio w skle[pie pod domem widział parę (dziewczyna i chłowpak -
      byli tak grubi jak "grubasy" z zachodu takich jakich można spotkać w Holandii
      sama główka i wielki tułów - kula

i musiało tak być skoro mi to opowiedział bo on zbyt często sie nie odzywa a to
      nim wstrząsnęło ;-) otóż oni kupili sobie dwa wielkie worki chipsów takie
      typu 1000 % GRATIS ZA 50 GROSZY PRAWIE WOREK OD ZIEMNIAKÓW CHIPSÓW I LODA

i potem takie pytania na forum - przestańcie jeść takie świństwa a nie będzie
      problemów

p.s. jak ostatnio teść mnie poczętował chipsami i nie wypadało mi nie spróbować
      tego to po prostu jak powiało odorem tego chipsa mało nie upadłam, jak można
      jeść takie smrody - oświećcie
      mnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Krystyna Re: Chipsy - jak można jeść to świństwo !!!!!!!! IP: *.ip-pluggen.com 29.06.04, 13:53
        Chipsy jedzone RZADKO smakuja, choc nikt nie zaprzecza ze NIE powinno sie ich
        jesc!

Chlopak nigdy nie je masla, tylko cienko posmarowana 40% margaryne na chlebie.
        Jak sa jajka w domu, to moze zjesc 8-10 w tygodniu. Jak nie ma, to miesiacami
        nie je.
        • Gość: hania Re: Chipsy - jak można jeść to świństwo !!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.04, 14:15
          Ciao Krystyno !

"Chlopak nigdy nie je masla, tylko cienko posmarowana 40% margaryne na chlebie"-
          -------------------------------------------------------------------------

błąd ! margaryna jest długoterminowo rakotwórcza, a poza tym - wbrew głupocie
          serwowanej w mediach - bardzo podnosi poziom cholesterolu !!!!!!!!!!!!!!!!!

MASŁO - jest bardzo zdrowe i w miarę naturalne - tylko trzeba zawsze sprawdzać
          żeby nie było żółte (a'la kurczaczek - bo wtedy jest stare mimo że ma datę
          ważności odległą) - musi być raczej białe niż żółte

margaryna to straszliwa chemia !!!!! POWODUJE RAKA !

Masło należy kupować ze spółdzelnie mleczarskich - bo w nich jeszcze w miarę
          oddaje ono istotę masła

nie żadne masła z mazur zmieszane z olejami broń
          Boże !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

masmix i mieszanki masła z margaryną i olejem są NAJGORSZE !!!!
          _____________________________________________________________________________

JAJKA - są bardzo zdrowe ! mają cholinę zbawienna dla szarych komórek mózgu
          której nie ma nigdzie (moze jeszcze poza orzechami) w naturze

ale jajka z fermy to też chemia, hormony, kury które nie widziały słońca na
          oczy ani trawy

jeżeli już to jajka od pani Gieni, Wiesi ze wsi- obsamrowane, paskudne
          wizualnie - uwierz mi nie zaszkodzą Twojemu synowi

moja mama biegała dla mnie aż na dworzec gdzie od jakiejś babinki ze wsi
          kupowała dla mnie takie jajka - aby wyleczyć mnie anemii
          • Gość: Dr Kregarz Chipsy i margaryna IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 29.06.04, 15:41
            wie kazdy chlopak i dziewczyna,
            dlatego jedza lody a nie pija wody
            Maja bole glowy, niechec do zycia
            tylko sie powiekszaja ich sklonnosci do tycia
            Dieta wgetarianska i z Kopenhagi
            Panna coraz bardziej podobna do Baby Jagi
            Pan natomiast torebke Gucci przypomina
            gdy sobie z ranca podlewa klina
            Papierosek z chipsem, dawaj przypalimy
            Lato juz przeszlo, byle tak do zimy
            E1111 jeszcze nie wydrukowali
            ale E350 juz podosypywali
            To tak na wszelki wypadek zeby z chlopca szybko zrobil sie dziadek
            I zeby kazdy myslal ze to przypadek
            Ze slicznej dziewczynki jest jakis kobieton
            i nikt juz nawet nie wie czy to jeszcze ona czy tez juz On.

Cycuszki rosna, podawaj kurczaka,
            bo lewa za mala, a ma byc jak prawa taka
            Bol glowy, wiec pan neurolog zaraz pomoze
            bo on wlasnie takie rzeczy robi na codzien, pozal sie boze.
            Da proszek na bole i brak watroby
            wszystko aby przedluzyc agonie osoby,
            Aby zona dostala jeszcze jedno futro
            po co sie martwic co bedzie jutro?
            Nastepny polglow przyjdzie prosic o nowe zdrowie
            Ale przeciez on sie ode mnie prawdy nie dowie!
            Najwazniejsze to w tym sa statystyki,
            Opony do Porsche i inne obrywki,
            Szefu zadowolony, klienta szlag trafil
            Ja mam bialy kitel a Versicherung zaplacil!!!
    • Gość: bella Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 20:56
      jest dzialajaca metoda.2lyzki otrab owsianych dziennie zalac dobrze ciepla
      woda.Mozna zjesc zrodzynkami lib orzechami dla smaku.po miesiacu zbadac
      cholestelor.Wywalic margaryne,lody,frytki i smietane.Duzo zdrowia.Aha i dobrz
      nie solic jajek.Powinno byc lepiej.
      • Gość: Krystyna Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.ip-pluggen.com 30.06.04, 00:45
        A platki owsiane zalane goraca woda nie moga byc?
        Jak ma wygladac konsystencja tych otrab czy platkow? Czy to ma byc "zupa" czy
        gesta papka?

A co do jajek, o ktorych ktos pisal, ze NIE podwyzszaja chlesterolu jesli sa ze
        wsi.
        Mam encyklopedie medyczna sprzed CZTERDZIESTU laty i tam tez jest napisane ze
        zoltka podnosza poziom cholesterolu! A wtedy byly TYLKO obsrane jajka od bab
        ze wsi!
        • Gość: hania Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 08:58
          przecież ja nie napisałam że róznią się poziomem cholesterolu te ze wsi od tych
          sztucznych - one sie różnią wartościami - te ze wsi nie są farbowane ani
          skażone hormonami

jajek można jeść ile sie chce, chodzi o to aby z nimi nie jeść dużo chleba w
          posiłku albo innych węglowodanów np. słodzona herbata

wiesz ile ja jem jajek ?

wczoraj zjadłam na kolację 4 jajka (takie ze wsi - ale od kury liliputki - małe)

jak mam takie jajka (ze wsi) - to jem po 4 na dzień (tych sztucznych nie jem -
          bo mam do nich obrzydzenie - po prostu nie smakują mi - mają zupełnie inny smak
          żółtka)

ja jem tyle jajek ile chcę i mój poziom cholesterolu nie wzrasta od nich

Słuchaj cie dalej głupot w stylu "jajka i masło są niezdrowe" - jedzcie
          margaryne a będzie cool !!!!

Jak spędzałam wakacje na wsi u babci to jadłam tam codziennie 4, 4 jajka przez
          dwa miesiące + kiełbasę - bo TAM PO PROSTU NIC INNEGO NIE BYŁO !!!!!

Jak wracałam - moja mamusia od razu wysyłała mnie na badania wszelkie łącznie z
          echolesterolem i była za każdym razem w ciężkim szoku że po takiej diecie ja
          mam cholesterol niski

Ciekawe jak 40 lat temu badali poziom cholesterolu i skąd wzięły się pomysły że
          jajka są za to odpowiedzialne ????

Ja uważam że jajko na średnio miękko (takie wodne żółtko) jest najlepsze co
          może być na świecie - uwielbiam ten smak ;-)
          • Gość: hania JAKA :-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 09:07
            aha, jeszcze uściślę - że mój holesterol jest od lat niski - co 3-6 msc robię
            badanie krwi

przy wzroście 170 cm, ważę 53 kg

więc ludzie nie wierzcie w głupoty, typu że jajka są szkodliwe - u mnie w
            rodzinie też pokolenie moich rodziców tak myślało bo tłukli im to do głów ale
            na przykładzie tej przymusowej mojej przygody z jajkami wszyscy sie przkonali
            do jajek i teraz polujemy na takie jajka od babek ze wsi, choć nie jest to łatwe

część takich babek po prostu oszukuje - wygląd świadczący jednoznacznie że
            babka wsiowa a jajka w koszyku z fermy

można je poznać - są czyste i wszytskie takie same - te ze wsi jajka mają
            często białe skorupki (z fermy tylko brązowe)

Zresztą sama piszesz że Twój syn ma poziom cholesterolu wysoki mimo że czasem
            miesiącami nie je jajek....

• Gość: A. Re: JAKA :-) IP: *.liwest.at 30.06.04, 09:21
              A co Ty tak z tymi jajkami?;-)
              • Gość: hania Re: JAKA :-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.04, 09:33
                nawiązuję tylko do stwierdzenia Krystyny opartego na Encyklopedii Zdrowia
                jakoby jajka były przyczyną cholesterolu u jej syna :-)

a przecież to nieprawda ;-)
                • Gość: Krystyna Do Hani IP: *.ip-pluggen.com 30.06.04, 16:56
                  Dziewczynko, cos zle z Twoja umiejetnoscia czytania!
                  Nigdy nie napisalam zé jedzenie jajek jest przyczyna choroby chlopaka.
                  On nie zachowuje ZADNEJ z zasad zdrowego zywiania.
                  Zoltka jajek zawieraja duzo choresterolu i powinno sie ich jesc najwyzej 2 szt
                  w tygodniu. I to BEZ WZGLEDU na to czy sa ze wsi, czy nie.
                  Zreszta od kiedy kury choduje sie w miastach?
                  Dziwisz sie ze 40 lat temu znano juz choresterol. Sztuka lekarska powstala
                  2000 lat temu, a nie w ostatnich pieciu latach.
                  A jak sadzisz kiedy wynaleziono penicyline czy sposob leczenia raka przez
                  naswietlanie. W ostatnich dziesieciu latach?
                  A kiedy zaczeto operowac? Dziewczyno, poczytaj sobie historie medycyny...
                  zdziwisz sie...
                  • Gość: Groszek Re: Do Hani IP: 207.156.61.* 02.07.04, 23:23
                    Gość portalu: Krystyna napisał(a):

Krystyno...

> Zoltka jajek zawieraja duzo choresterolu i powinno sie ich jesc najwyzej 2
                    > szt w tygodniu. I to BEZ WZGLEDU na to czy sa ze wsi, czy nie.

To są poglądy sprzed 30-stu lat i... dawno już nie uznawane za prawadziwe.

Cholesterol (TAK to sie własnie pisze ;-)) znajdujący się w diecie ma znikomy
                    wpływ na jego poziom we krwi. Czyli... cholesterol we krwi to NIE TEN który
                    spożywamy np. w jajach a ścislej w żółtkach. Dlatego właśnie spokojnie te jajka
                    moża sobie jeść.

Po drugie... przekonano się, że duża ilość lecytyny zawarta w żółtku ma bardzo
                    stabilizujący wpływ na gospodarkę lipidową tzn. m.in cholesterol.

Stąd też w wielu krajach, co prawda narazie dość nieśmiało, zaleca się już
                    jedno jajko dziennie. Ale... okazuje się, że nawet jak będziesz jeść 3 czy 4
                    zółtka dziennie nie spowodje to wzrostu poziomu cholesterolu. Wręcz przeciwnie,
                    kilkakrotnie wykazano, że ... poziom cholesterolu może sie OBNIŻYĆ !!

Mój problem z rozchwianą gospodarką lipidową zakończył się, kiedy zacząłem
                    zjadać nawet do 3-ech zółtek dziennie. Trwa to już ok. 5 lat, wyniki krwi w
                    końcu mam doskonałe ! :-)))

Groszek
        • Gość: bella Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 19:26
          papka.jest bez smaku da sie zjesc.Maja byc otreby owsiane.w sklepach ze zdrowa
          zywnoscia.ok 2 zl. I jajka bez soli
          • Gość: Krystyna Re: wysoki choresterol u mlodego chlopaka IP: *.ip-pluggen.com 02.07.04, 22:54
            Chlopaka spisuje na straty. Nie chce sie podporzadkowac diecie.
            Natomiast ja chetnie czytam i stosuje proste rady, bo na te bardziej
            skomplikowane, typu kolchydraty, nie mam sily.
            Zaczelam w kazdym razie jesc duzo owocow i warzyw, a kiedy pogoda sie
            poprawila to bede wiecej jezdzic na rowerze.
            Mam do zrzucenia kilka kilogramow, z ktorych czesc to zawartosc zoladka.
            Ktory z produktow domopwych przyspiesza ruchy jelit aby sie szybciej
            oproznily?
          • Gość: Krystyna Papka IP: *.ip-pluggen.com 02.07.04, 23:03
            Uzywalam kiedys otrab do pieczenia chleba. W jaki sposob dzialaja one na
            cholerostol, rozrzedzaja go w jakis sposob czy zapobiegaja tworzeniu?
            Dla mnie cholerostol jest troche abstrakcyjnym pojeciem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka