kajka85 20.07.12, 11:25 Od 2 miesięcy bardzo wypadają mi włosy. Jakie badania powinnam sobie zrobić i do jakiego specjalisty udać się? Proszę o rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gazel-a1976 Re: wypadanie włosów pytanie 20.07.12, 15:22 kajka85 ja od 7 miesięcy borykam się z tym samym problemem i nadal właściwie nie mam diagnozy. Moja droga w poszukiwaniu przyczyny, wyglądała tak: internista- podstawowe badania krwi ( prawidłowe) dermatolog pierwszy- stres, bo badania prawidłowe. Zapłata za wizytę i do widzenia. Włosy nadal lecą. Dermatolog drugi- stres, bo badania prawidłowe ale wdraża leczenie. Próbuje zatrzymać wypadanie i pobudzić porost. Działa, jest lekka poprawa ale lecą nadal. Zleca bardziej szczegółowe badania: magnez, żelazo, testosteron, androstendion. Wszystkie prawidłowe prócz androstendionu. Lekko podwyższony. Przekierowuje mnie do dalszego leczenia u endokrynologa, gdzie na chwilę obecną poszukujemy przyczyn podwyższenia tego hormonu jak i innych zaburzeń hormonalnych. Androstendion- męski hormon, może wywoływac wypadanie włosów. Z doświadczenia wiem, że pierwsze pytanie dermatologa to własnie to o stan zdrowia. Proponuję udac się z do niego dopiero z wynikami, bo i tak zleci. Zwykle zlecano mi krew ogólnie, magnez, żelazo, TSH. Potem zagłębano się głębiej. Życzę poprawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
kajka85 Re: wypadanie włosów pytanie 20.07.12, 19:14 długa droga przede mną:) udam się do lekarza rodzinnego po skierowanie na badanie krwi, poziomu magnezu, żelaza, TSH a potem poproszę o skierowanie do endokrynologa. Kiedyś byłam z tym problemem u dermatologa a ten wypisał tylko witaminy, zalecił używanie jakiegoś szamponu a efekty były znikome. Muszę znaleźć przyczynę. Odpowiedz Link Zgłoś
gazel-a1976 Re: wypadanie włosów pytanie 20.07.12, 20:13 Bardzo długa:) Tym bardziej, że kolejki do specjalistów przyjmujących w ramach NFZ są długie i terminy odległe. Mieszkam w mazowieckim, na wizytę u endo kazano czekać mi 8 miesięcy. Leczę się prywatnie co mnie mocno uderza po kieszeni. Badania hormonalne nie należą do tanich. Już przy pierwszej wizycie zlecono mi 14 badań. Najdroższe kosztowało mnie 140 zł. Ale najtańsze tylko 11 zł:) Powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
prim.asol Re: wypadanie włosów pytanie 21.07.12, 00:15 a propos żelaza - lepiej zbadać poz. ferrytyny. Poczytaj o nadczynności i niedoczynności tarczycy . Albo upewnisz się , że "bingo" albo będziesz mogła te choroby wykluczyć i szukać dalej ale u innego dermatologa...najlepiej zapytaj na forum albo na portalu :znanylekarz.pl Odpowiedz Link Zgłoś