Dodaj do ulubionych

Niedobór witaminy D

01.08.12, 12:51
Przejrzałam wątki na w/w temat ale nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie. Jakiś miesiąc temu robiłam to badanie i wyszedł niedobór. Nie wiem czy duży czy mały- 10,0 ng/ml przy normie 30,0-100,0 ng/ml. Skierował mnie na to badanie endokrynolog, w związku z " zamieszaniem" z hormonami. Dodam, że parathormon jest w normie. Lekarz internista zerknął na to badanie i kazał więcej wystawiać się na słońce. Na moją sugestię, że ja spędzam dużo czasu na powietrzu ( rower do trzech razy w tygodniu-długie trasy, pies nawet do trzech razy dziennie, też długie spacery) nic nie odpowiedział. Kilka dni temu zaczęły pękać mi usta i nie chcą się goić. Nie są to zajady, lecz rany na wargach. Miejsce niewdzięczne, bo każdy uśmiech powoduje na nowo otwarcie ledwo co zagojonej ranki. Czy może ktoś się orientuje, czy brak tej witaminy mógł to spowodować? A może to niedobór innych witamin? Może warto jeszcze coś sprawdzić? Wizytę u endokrynologa mam dopiero za trzy tygodnie a te "ranne" usta zaczynają być uciążliwe:)
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: Niedobór witaminy D 01.08.12, 14:06
      Zbadaj hormony tarczycy ft3, ft4 i tsh plus przeciwciala hashimoto.
      Takie pekajace usta moga byc tez objawem tej choroby - u mnie to staly element, mimo wyregulowanych hormonow. Niedobory tez sa czeste w tej chorobie, poniewaz towarzyszy jej zmniejszone wchlanianie.
      Co do witaminy D, kup po prostu tabletki, to dobre rozwiazanie. Przyjmuj je jedzac potrawy zawierajace tluszcz, np salate z oliwa, poniewaz witamina D rozpuszcza sie w tluszczach. Dodatkowo mozesz zrobic badanie witaminy B12, ferrytyny i zelaza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka