Dodaj do ulubionych

Łuszczyca: choroba, która zamyka w domu

22.09.12, 17:44
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Łuszczyca: jak pozbyć się objawów? 24.09.12, 17:54
      Przede wszystkim- zapomnij o sterydach. Oczywiscie, ze skora pieknie sie goi "w oczach", ale zmiany szybko wroca ze zdwojona sila. Moja rada: nawilizac, nawilzac, nawilzac.
      Mam luszczyce od 25 lat.
    • czarny_kaszalot colostrum pomaga, krem Genactiv Colostrigen R 25.09.12, 12:31
      tez mam łuszczycę, z mojego doświadczenia i miliona wypróbowanych środków najbardziej pomaga mi krem z colostrum. Nie wiem czy pomoże wszystkim, ale u mnie przy smarowaniu się tym kremem jest o niebo lepiej, polecam spróbować, mam nadzieje ze wam tez pomoże. Specyfik nazywa się Genactiv Colostrigen R, kosztuje ok 50 zł, kupcie go sobie koniecznie bo jest rewelacyjny! genactiv.eu/pl/offer/21/colostrigen_r_krem
    • sp-am Łuszczyca: choroba, która zamyka w domu 16.04.13, 12:45
      U mnie pomogła zmiana diety, od lat byłam wegetarianką, teraz wywaliłam cały nabiał, do tego zero przetworzonej żywności, co mogę robię sama w domu, nie pozwalam sobie na żadne "przyjemności" syfiaste jedzenie na mieście, słodycze czy jakieś inne czipsy ( traktuje to jako truciznę, a arszeniku nie przekąsiłabym dla smaku nawet jakby się nadawał). Dodam, że nie mam dużo kasy ani doby, która trwa 70 godzin więc nie rozumiem ludzi, którzy uważają ,że zdrowo się nie da.
      Do tego polecam zadbanie o zęby, im mniej stanów zapalnych tym lepiej organizm funkcjonuje.
      Do smarowania używałam kremów,maści z mocznikiem, (przez chwilę sterydów, ale mało tego że efekt był krótkotrwały to prawie mnie wykończyły) Same kremy mocznikowe koiły ale tez na dłuższą metę nie leczyły, olej rycynowy do smarowania a potem lniany (zwłaszcza lniany) zaczęły działać cuda.
      W tym czasie do diety wprowadziłam też olej lniany i mielone siemię (omega3). Omega z ryb może i są ok, ale ja ryb nie jadam od lat, po za tym nie ma w tej chwili zdrowych ryb ogólnie dostępnych więc zatruwanie się w celu leczenia omegą jest zupełnie bez sensu).
      Ostatnim odkryciem jest masło she ( uwaga w necie można kupić nawet pieć razy taniej niż w jakiś mydlarniach, więc nie jest drogie). No to masło mnie doleczyło prawie do końca :)

w maju zaszłego roku miałam całe ciało w kropki, na kolanach i łokciach placki, teraz mam jedynie niewielkie zmiany na głowie ale to kwestia czasu i mobilizacji :)
    • asperum olejki! 03.06.13, 20:45
      Polecam metody naturalne :>
      Z dietą mi się jeszcze nie udaje, ale OLEJKI działają- laurowy i ze słodkich migdałów. 2 miesiące codziennego stosowania i z twarzy zeszło jak ta lala. A eteryczny z drzewa herbacianego wymieszany z kremem łagodzi świąd. Warto spróbować.
      • no1teresa czytałam, że pomaga Noni n/t 04.06.13, 18:55
    • goodman41 Terapia Biologiczna = dieta 05.06.13, 02:15
      Cytat z artykulu:
      "Czy dzisiaj ktokolwiek podważałby sensowność podawania cukrzykom insuliny? Tymczasem właśnie wynalazek Charlesa Besta i Fredericka Bantinga z 1921 roku uchodzi za początek terapii biologicznych."

Teraz naukowo to nazwali terapia biologiczna. Banting zaczal sie odzywiac niskoweglowadowo i wysokotluszczowo. Prof. W. Lutz nazwal ta kutacje "Zycie bez Pieczywa" a dr Jan Kwasniewski nazwal ta kuracje "Dieta Optymalna".
      Dieta niskoweglodanowa pod nadzorem doswiadczonego lekarza optymalnego podwaza sensownosc podawania insuliny cukrzykom. Cukrzyca jak i wiele innych chorob w tym luszczyca sa "wynalazkami" zalecanego przez oficjalna medycyne "zdrowego" odzywiania sie.

Uzytkownik o nicku sp-am sama sie przekonala jaki wplyw ma dieta na zdrowie.
      I nie tylko ona.

Tu jest ciekawy opis dziedziczenia i wyleczenia luszczycy po rosysku.
      aleksanman.narod.ru/psoriaz_prichiny.html
      • majenkir Re: 05.06.13, 14:07
        goodman41 napisał:
        > Dieta niskoweglodanowa pod nadzorem doswiadczonego lekarza optymalnego podwaza
        > sensownosc podawania insuliny cukrzykom.

Jak Ci trzustka przestanie pracowac, to mozesz sie zywic nawet energia z kosmosu, a cukier I tak bedzie Ci szedl w gore. Dzieki insulinie zyja ludzie, ktorzy przedtem umierali w przeciagu tygodni.
    • agnieszsz Kwiaty mniszka 06.06.13, 14:39
      Mój brat ma przyjaciół na Ukrainie, m.in. pielęgniarkę. Cierpiał na łuszczycę chyba ze 20 lat. Ta pielęgniarka doradziła mu syrop z kwiatów mniszka. Nazbierał kwiatków, ugotował syrop z cukrem, stosował systematycznie - i sam się zdziwił. Po tylu latach męki, łuszczyca zniknęła. Myślę, że to chodzi o oczyszczenie wątroby, a mniszek ma takie działanie. Gotowe preparaty chyba też zadziałają.
      • majenkir Re: Kwiaty mniszka 06.06.13, 15:41
        No coz, jak nie pomoze, to przynajmniej nie zaszkodzi ;).
        Na poczatku mojej drogi mama tez mnie meczyla roznymi ziolkami kupowanymi u zakonnikow.
        Oczywiscie g...o pomoglo :/
        • snajper55 Re: Kwiaty mniszka 06.06.13, 15:55
          majenkir napisała:

> No coz, jak nie pomoze, to przynajmniej nie zaszkodzi ;).

Nie zaszkodzi? A dlaczego to ziółka mają nie szkodzić?

S.
          • majenkir Re: Kwiaty mniszka 08.06.13, 19:49
            snajper55 napisał:
            > Nie zaszkodzi? A dlaczego to ziółka mają nie szkodzić?

Serio myslisz, ze jakies kwiatki mniszka sa zabojcze? :P
            • snajper55 Re: Kwiaty mniszka 09.06.13, 03:25
              majenkir napisała:

> snajper55 napisał:
              > > Nie zaszkodzi? A dlaczego to ziółka mają nie szkodzić?

>
              > Serio myslisz, ze jakies kwiatki mniszka sa zabojcze? :P

Serio myślę, że takie czy inne kwiatki mogą zaszkodzić. Jak chcesz, to ci zerwę takie, które na pewno ci zaszkodzą. :)

S.
      • 0mirka2 Re: Kwiaty mniszka 06.06.13, 17:55
        Gdyby wyleczenie łuszczycy było takie proste, wszyscy byliby wyleczeni. Nie neguję tego, że syrop z mniszka pomógł Twojemu bratu, ale pewnie nie na wszystkich chorych tak zadziała. Jednak spróbować zawsze można, lepsze to niż sterydy. :)
        • snajper55 Re: Kwiaty mniszka 06.06.13, 18:01
          0mirka2 napisał(a):

> Jednak spróbować zawsze można, lepsze to niż sterydy. :)

Tak rozumując szklanka wody też jest lepsza niż sterydy i lepsza niż mniszek.

S.
          • 0mirka2 Re: Kwiaty mniszka 07.06.13, 12:12
            Jesteś zwolennikiem leczenia łuszczycy sterydami? Moją córkę chorującą od 17 lat, na samym początku jej choroby pewna "mądra" lekarka faszerowała sterydami... Poprawa była chwilowa, a potem był wielki wysyp. Odkąd dotarliśmy do lekarki leczącej głównie robionymi na zamówienie maściami (plus oczywiście inne leki, ale nie sterydy), choroba ma znacznie lżejszy przebieg i dłuższe okresy remisji. Sądzę, że jeśli ktoś jest pod opieką dobrego dermatologa i wypije DODATKOWO herbatkę z mniszka, nic mu się złego nie stanie. Wiem, że czasem sterydy są konieczne, ale chwalenie ich działania, gdy pomagają niesterydowe leki (i niektórym - ziołowa herbatka) nie jest zbyt celowe.
            • robak.rawback Re: Kwiaty mniszka 09.06.13, 00:13
              a jak wam sie zaczela luszczyca - bo mnie cos swedzi ucho - ktos na innym forum tez powiedzial ze mu sie zaczelo za uchem najpierw?
            • snajper55 Re: Kwiaty mniszka 09.06.13, 03:24
              0mirka2 napisał(a):

> Jesteś zwolennikiem leczenia łuszczycy sterydami?

Po pierwsze nie jestem zwolennikiem fałszywej tezy, że "ziółka" nie mogą zaszkodzić. Mogą i to bardzo.

Po drugie argument, że coś nie zaszkodzi jest absurdalny. Nie chodzi o to, aby nie szkodzić, tylko o to, aby leczyć.

S.
    • madziaww3 Re: Łuszczyca: jak pozbyć się objawów? 17.06.13, 22:19
      Witam ;) ja jestem bardzo młodą osobą bo mam 19 lat i od 7 lat choruje na Łuszczyce. Oczywiście na początku cieżko było lekarzom mnie zdiagnozować dopiero w szpitalu po pobranych próbkach i testach dowiedziałam się że mam łuszczyce. Nie wiedziałam na początku co to za choroba i co może dziać się dalej.. zaczeło się od małej plamki na nodzę a aktulanie mam łuszczyce na głowie i drobne plamki na łokciach czy nogach. Jestem dziewczyną i dla mnie łuszczyca w włosach jest uciążliwa bo często jak mam wysyp niestety nie mogę spiąć włosów do góry czy zrobić głupią kitkę.. nie potrafię się przyznać do tej choroby często wpadam w małą depresję na pytanie ''co ci jest?'' odpowiadam ''dostałam uczulenie ''.
      Leczę się systematycznie. Jestem pod okiem dermatologa więc stosuje wszelkiego rodzaju maści płyny, szampony do włosów(sterydowe) . Chociaż Sterydy mają do siebie te skutki uboczne (typu pozostawiają zamiast czerwonej plamki białą bladą skórę) to mysle ze na obecną chwile to jest najlepsze lekarstwo dla Łyszczyków. 2 tyg spokoju gwarantowane.
      Dużo słoneczka i od czasu do czasu polecam solarium które też eliminuje ''plamki'' ;)
      Trzeba się pogodzić z chorobą ;)))
    • krew_z_dziasla Łuszczyca: choroba, która zamyka w domu 01.08.13, 18:18
      Z naszych obserwacji:
      1. Łuszczyca nie zamyka w domu, ludzie sami z niego nie wychodzą, bojąc się świata i jego komentarzy. Łuszczyca nie jest "estetyczną" chorobą, często jest mylona z grzybicą, łupieżem, itp. Stąd niechęć do pójścia np. na basen - nigdy nie wiesz, czy ktoś cię z niego nie wyrzuci. Podajesz rękę, a spotkana osoba cofa swoją. Na ramionach, fotelach, poduszkach wiecznie warstwa obumarłego naskórka. Przy wersji stawowej - masz stawy pogrubione, sztywne, jak artretyk...
      2. Nie ma żadnych akcji edukacyjnych na jej temat. Choruje w Polsce milion osób, a więcej pewnie wiecie o progerii i przeszczepach twarzy.
      3. Sterydy to najprostsza droga leczenia, niestety jak wszystko, co na skróty - działa chwilę, a potem mści się podwójnym wysypem, osłabieniem skóry, rozwaleniem wątroby. Ale łatwo je zapisać i jeszcze zarobić od przedstawiciela medycznego... Steryd nie leczy, steryd tylko zwalcza najuciążliwsze objawy. Problem zostaje.
      4. Leczenie biologiczne łuszczycy stawowej - w mojej opinii obecnie nie do załatwienia prywatnie, nawet gdybyśmy płacili pełną stawkę, nie oczekując na łaskę urzędnika z NFZ. Próby kontaktu z poznańskimi szpitalami, które chełpią się tym leczeniem na swoich www spełzły na niczym. Kontakt prywatny z "najlepszym" profesorem kosztował 180 zł za jakieś 3 minuty, by móc się dostać na jego oddział szpitalny. A tam maść dziegciowa i olej salicylowy... Leczenia biologicznego się nie podejmą, bo nie mają żadnej gwarancji, że będziemy płacić... My chyba mamy taki kaprys, że chcemy leczyć łuszczycę, a nie jechać na Hawaje. Jesteśmy w takiej sytuacji, że należałoby poczekać do stanu warzywnego, by móc w ogóle starać się o to leczenie. W takich chwilach mam chęć spakować się i wyemigrować tam, gdzie rozumieją, że koszty leczenia z doskoku w 15 miejscach są wyższe od jednej drogiej spójnej terapii.
      Trzymam kciuki za wszystkich walczących z tą chorobą. Niech Wasze remisje będą jak najdłuższe, a otoczenie jak najprzyjaźniejsze. No i tak jak pisze autor artykułu: niech pani Kopacz dokona pozytywnego przełomu w sposobach leczenia, bo rzeczywiście jesteśmy zaściankiem Europy w tym zakresie.
      • katarzynaijerzy Re: Łuszczyca: choroba, która zamyka w domu 02.08.13, 14:56
        Z mojego notatnika porad naturalnych
        Dokładnie nie wiadomo jakie są przyczyny zbyt szybkiego złuszczania się skóry. Na pewno czerwone placki są doskonałą pożywką dla bakterii. Choroba staje się groźna, gdy zajęte są duże obszary ciała, lub gdy towarzyszy jej ból stawów.
        - dobrze na zmiany daje zrównoważona ekspozycja na słońcu, ruch na słońcu z odkrytymi zmianami znacznie zmniejsza złuszczanie,
        - skórę trzeba natłuszczać, aby unikać pękania i bolesnych ran,
        - kąpiel z dużą ilością oleju roślinnego, nie wycierać się,
        - dodatek octu do kąpieli, łagodzi dotkliwy świąd,
        - zmiany można smarować pudrami z mąki owsianej, mąki ziemniaczanej,
        - błoto i sól z Morza Martwego,
        - smarowanie zmian octem winnym, kompresy na 30 minut,
        - okłady z poszatkowanych liści kapusty, założyć bandażem,
        - kremy z Euceryną, krem z rumiankiem pospolitym,
        - olejek drzewa herbacianego,
        - dobrze sprawdza się dziegieć.
        Wewnętrznie; potrawy z zawartością kwasów tłuszczowych omega 3, jedz tłuste ryby, stosuj olej z siemienia lnianego do potraw, łykaj tran, może być w bezwonnych kapsułkach. Przyjmujemy witaminę E i D, beta karoten, selen.
        - świąd łagodzi sok ze świeżego aloesu,
        - odciążamy nerki, pijąc czystą wodę mineralną, odrzucamy alkohol i kawę,
        - mówi się też o smole węglowej w szamponach, specjalne szampony zmieniamy jak najczęściej, skóra nie będzie się przyzwyczajać do aktywnych składników.
        Duże znaczenie ma unikanie stresu. Łuszczycę nasila mleko i przetwory mleczne, tłuszcze zwierzęce, podroby i potrawy pikantne.
        Odciążamy wątrobę działając żółciopędnie, dbamy o regularne wypróżnienia
    • elajulia Re: Łuszczyca: jak pozbyć się objawów? 08.09.13, 19:02
      to prawda nawilżanie o podstawa w tym celu polecam kremy, balsamy bez parabenów czyli takie bez zapachowe i bez zbędnych barwników - najlepsze będą takie z dodatkiem mocznika w drogeriach można kupić taki balsam "atopum" czy jakoś tak a w aptekach też coś powinno być bez recepty jakiś balsam lub maść - takie intensywne nawilżanie polecam robić kilka razy dziennie przez 2 tygodnie (może swędzieć to oznaka gojenia, broń B... nie drapać!)
      jak wysypka nie zejdzie to polecam kupić steroid jest jeden lub dwa dostępne bez recepty z hydrokortyzonem w małej dawce ( moja niespełna córeczka miała go przepisane na wysypkę alergiczną - ma szerokie zastosowanie) maść steroidową należy stosować ostrożnie nie za długo i regularnie - ja używam ją przez 7-10 dni dwa razy dziennie miejscowo na wysypkę jeżeli po tym okresie nadal jest wysypka to nadal smaruje ją intensywnie balsamem z mocznikiem - nieraz też stosuje intensywnie nawilżający balsam z neutrogeny
      co do maści sterydowej - tej terapii nie należy stosować zbyt często bo organizm się przyzwyczaja i efekt jest jeszcze gorszy - tak więc jeden raz na 2-3 miesiące to maksimum.

nie jestem lekarzem - to tylko opis jak ja się próbuje leczyć, a raczej zaleczać wysypkę
      • elajulia Re: Łuszczyca: jak pozbyć się objawów? 08.09.13, 19:07
        a i jeszcze jedno wskazane jest też ograniczyć stres...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka