alo76
04.07.11, 11:00
witaj wiktor, prosze zapoznaj sie z moim kwestionariuszem i poradz mi, czy homeopatia pomoglaby mojemu synowi
1. Opis ogólny pacjenta (dziewczynka/ chłopiec, kobieta/ mężczyzna, wiek, budowa ciała)
chłopiec, 7,5roku, szczupły
2. Szczegółowy opis dolegliwości.
cukrzyca insulinozalezna, I-stopnia
3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach?
zdiagnozowana w szpitalu w grudniu 2008
4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.)
nie wiem, w bliskiej rodzinie nikt nie chorowal na cukrzyce ani na inne choroby autoimmunologiczne; moje przypuszczenia to albo wynik szczepienia na pneumokoki (przed pojsciem do przedszkola sierpien 2007) albo zachorowanie na ospe (czerwiec 2008)
5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?)
normalny
6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.
pobudzony
w duzej mierze zachowanie syna jest odzwierciedleniem poziomu cukrow; jesli wysoki to obserwuje klotliwosc, drazliwosc
7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie?
8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka?
nie
9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)
normalna
10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)?
11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)?
nie
Czy spożywane płyny mają wpływ na samopoczucie pacjenta (jeśli tak, to jakie)?
12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta?
nie
13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?
nie
14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.)
od urodzenia wyprozenienia sa dosc czeste, to znaczy praktycznie kazdego dnia z rana, stolce rzadsze, rano nieprzyjemny zapach z ust, poranne kichanie i katar, ktory szybko i samoistnie przechodzie; wszelkie infekcje rozpoczynaja sie od bolu gardla i wodnistego kataru, ktory po paru dniach ciezko wydmuchac
15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencjach):
nie przyjmowal