Dodaj do ulubionych

mocz wyniki

30.10.12, 15:24
witam, znowu prosze o pomoc. po bolach brzuch (wysokosc watroby i gdzies po lewej stronie- trzustka?) dostalam skierownie na bad. moczu krwi i usg. usg mam dopiero za tydzien, stad pytam sie o wyniki.
bol jakby mniejszy brzucha- teraz bardziej czuje nerki, ale moze sobie uroilam.
krew wszystko w normie oprocz- leukocyty 3.8- ponizej normy.
mocz:
ciezar wl. 1.025
ph 5
reszta ujemny az do
bilirubina 1 mg/dl
erytrocyty 10/ul

osa
nablonki 2-6
leukocyty 0-3
erytrocyty 0-1
pije herbatke urinal :) bo nie mam pomyslu.
bardzo prosze o pomoc, czy isc z tym do lekarza czy czekac na usg, bo nie znam sie na erytrocytach i nie umiem sie odniesc do tych z osadu i tych z badania ogolnego. z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: mocz wyniki 30.10.12, 16:34
      Ja wprawdzie nie jestem fachowcem, ale możesz mieć kamicę; zarówno żółciową, jak i nerkową. Na to, że coś jest nie tak z przewodami żółciowymi, wskazuje obecność bilirubiny. A erytrocyty, czyli czerwone krwinki, pojawiają się m.in. przy kaleczeniu ścianek moczowodów przez piasek.

Sprawdź, czy nie pomoże Ci No-Spa, bo działa rozszerzająco. Zaszkodzić nie powinna.
      • gabi171 Re: mocz wyniki 30.10.12, 16:48
        dziekuje, hmm, bilirubine w moczu mam odkad pamietam- tzn. na pewno z 3 lata mi tak wychodzi w wynikach i lekarze klada to na karb rozkladowi moczu w labie. no teraz cos mi sie wierzyc nie chce. kamica- to sie leczy?
    • guska2508 Re: mocz wyniki 29.10.13, 10:16

Witam!co raz częściej odczuwa ból pleców i nie wiem czy to ma coś w spólnego z wynikami,lekarz rodzinny przepisał mi furargin 2 razy dziennie i uro up.A to moje wyniki: barwa-c.żółta, przejrzystość-zupełna, odczyn pH-6.0, ciężar właściwy-1.025, glukoza-norma, białko-nb, urobilinongen-1.0umol/l, bilirubina-1.0mg.dl , ciała ketonowe-5.0mg.dl, erytrocyty i azotyny-nb, leukocyty-25.0 leuko/ul.Osad :nabłonki płaskie-nieliczne wpw, leukocyty-3-7wpw, bakterie-nieliczne wpw, kryszt.szczawianu wapnia-liczne wpw.Pielęgniarka kazała mi iść do nefrologa a lekarz powiedział,że jest lepiej... i co robić? pozdrawiam i dziękuję za odp.
      • horpyna4 Re: mocz wyniki 29.10.13, 19:05
        Kryształy szczawianu wapnia w moczu świadczą o kamicy nerkowej. Plecy też potrafią boleć z tego powodu. I dobrze, że są to szczawiany (bywają jeszcze moczany i fosforany), bo istnieje lek dość skuteczny właśnie przy kamicy szczawianowej (przetestowałam). Jest to Nefro Protect; nie wszystkie apteki go miewają, więc czasem trzeba się trochę naszukać. Oprócz tego jest woda Jana, No-Spa, Debelizyna, Fitolizyna i jeszcze jakieś tam Urograny, czy Urosany - wszystko to bez recepty.

Czasem pomaga też spanie w pozycji półleżącej, przy leżeniu na płasko bóle pleców pochodzenia kamicowego mogą być silniejsze. I dobrze jest dużo chodzić, oczywiście też dużo pić.

Niezależnie od tych wszystkich środków i sposobów warto, żeby lekarz stwierdził, z jakiej wielkości kamieniem lub kamieniami ma się do czynienia. Bo kamienie nerkowe można kruszyć ultradźwiękowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka