Dodaj do ulubionych

komisja lekarska

10.07.04, 23:33
co kryje się pod tym pojęciem dla kogoś kto zacznie się leczyć już 5 miesiąc
na zwolnieniu. nie mam pojęcia jaki okres musi upłynąć między jednym długim -
180 dni - zwolnieniem a drugim. Czy na to zwolnienie ma wpływ ciąża. Leczę
się psychiatryznie (na to mam zwolnienie) a dodatkowo leczę się na
niepłodność i starm się o dziecko. Co jeśli będę w ciąży. A wiem że ciąża
będzie musiała być na podtrzymaniu. Co ze zwolnieniem?????
Obserwuj wątek
    • Gość: agulha Re: komisja lekarska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.04, 06:10
      Prawdopodobnie nie będziesz mogła mieć zwolnienia, bo prawo ogranicza jego
      długość do 180 dni plus możliwość 90 dni po zatwierdzeniu przez orzecznika ZUS.
      Nie wiem, jak to jest w przypadku kolejnych dwóch różnych przyczyn (choroba
      psychiczna, a potem ciąża). Jeżeli choroba będąca powodem zwolnienia będzie się
      nadal utrzymywać, ale rokuje wyleczenie, można starać się o zasiłek
      rehabilitacyjny. Niezależnie od rokowania - można starać się o rentę czasową.
      Mam jednak ohydne podejrzenie, że Ty na nic nie chorujesz. Jaka to by była
      choroba psychiczna, że pracować nie można, i to ponad pół roku, ale można
      specjalnie, z dużym wysiłkiem, starać się o dziecko?! Ciąża, poród, zajmowanie
      się dzieckiem - OK, a do roboty nie łaska? Coś mi się wierzyć nie chce.
      • cafe_lorafen Re: komisja lekarska 11.07.04, 15:24
        Gość portalu: agulha napisał(a):

> Prawdopodobnie nie będziesz mogła mieć zwolnienia, bo prawo ogranicza jego
        > długość do 180 dni plus możliwość 90 dni po zatwierdzeniu przez orzecznika
        ZUS.
        >
        > Nie wiem, jak to jest w przypadku kolejnych dwóch różnych przyczyn (choroba
        > psychiczna, a potem ciąża). Jeżeli choroba będąca powodem zwolnienia będzie

się
        >
        > nadal utrzymywać, ale rokuje wyleczenie, można starać się o zasiłek
        > rehabilitacyjny. Niezależnie od rokowania - można starać się o rentę czasową.
        > Mam jednak ohydne podejrzenie, że Ty na nic nie chorujesz. Jaka to by była
        > choroba psychiczna, że pracować nie można, i to ponad pół roku, ale można
        > specjalnie, z dużym wysiłkiem, starać się o dziecko?! Ciąża, poród,
        zajmowanie
        > się dzieckiem - OK, a do roboty nie łaska? Coś mi się wierzyć nie chce.

Przeciez to nie musi byc choroba tylko zaburzenie. Poczytaj o depresjach i
        nerwicach, bedziesz wiedziec, ze ciaza moze byc ucieczka, a zaburzenia prowadza
        do znaczej inwalidyzacji.
    • cafe_lorafen Re: komisja lekarska 11.07.04, 15:23
      Na zwolnieniu mozesz byc 180 dni, potem mozesz starac sie o przedluzenie do
      270, potem o zasilek rehabilitacyjny.
      Nie wiem tylko czy napewno dosatniesz.
      Ja mam na glowke, 7 miesiecy po 270 dniach, ale to podobno najdluzszy w
      historii mojego psychiatry ( na F41 F60 ).
      Aaaaa no i zasilek macierzynski, wtedy wydaja decyzje zamiennie.
      • nukolada Re: komisja lekarska 11.07.04, 15:42
        chodziło mi o to ile czasu muszę byc jeszcze w pracy aby potem mieć znowu
        jakieś zwolnienie. Czy to że już jedno miałam nie wyklucza potem następnego, np
        na ciążę. I jeszcze jak ta komisja się odbywa, bo ja wśród ludzi się strasznie
        gubię. I albo będę cały czas płakać albo nieodezwę się wcale. Co robić.
        • cafe_lorafen Re: komisja lekarska 11.07.04, 15:47
          Nie wiem czy bylas w psychiatryku, czy na dziennym, na ile masz zaawansowana
          chorobe. Ja bylam na komisji trzykrotnie i zawsze pozytywnie, chociaz lekarze
          strasznie nieprzyjemni. No ale, ja jestem 4 raz na oddz. Nie jest dobrze.
          Wszystko zalezy od papierow i szczescia.
          Powodzenia !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka