Dodaj do ulubionych

bóle brzucha i biegunka

21.02.13, 12:39

Mam 35 lat i od jakiegoś czasu zdarzaja mi sie bardzo bolese biegunki, występują 2 razy w miesiącu czasem zadziej np raz na 2 m-ce.
Biegunki wystepuja w roznych porach dnia. Zaczynaja sie od ogromnego bólu w dolnej czesci brzucha. Czuje ze musze szybciutko isc do ubikacji. Na poczatku w ubikacji czuje tylko ból, ktory przychodzi falami, takie mocne skurcze. Czesto czuje poty i przyplyw goraca. Bol jakby narastal, i przychodzi nieoczekiwanie jak skurcze i czuje jakbym miala zemdleć. Ból jest olbrzymi, i przychodzi falami. Za kazdym razem wiekszy. Poczatkowo stolec jest norlmalny, z kazdym skurczem( bolem) przychodzi kolejna partia. Na koniec jest to już wodnista biegunka. Czesto zajmuje mi ten caly proces od 30 min do nawet godziny.
Nie wiem co o tym myslec, bol jest ogromy i nie wydaje mi sie ze to normalne. Po za tym co powoduje te biegunki. Zdarzyło się to kilkakrotnie w czasie próbowania różnych dań. Często odczuwam ból ale delikatny w okolicy lewego biodra, nie wiem czy to macoś wspólnego. Do toalety chodzę raczej codziennie, kiedyś problemy z zaparciami miałam ale zmieniłam troche odżywianie i mineło. Mówiłam lekarzowi o tym ale nic nie stwierdził, kiedyś powiedział mi że ma zespół jelita wrażliwego, czy to może być od stresu, jestem nerwusem, jakie badania zrobić? Ma ktoś podobnie?
Obserwuj wątek
    • beatkaa32 Re: bóle brzucha i biegunka 21.02.13, 16:25
      to może byc zespół jelita drażliwego, czy takie ataki występują po silnym stresie?
      • nic-10 Re: bóle brzucha i biegunka 21.02.13, 16:38
        Szczerze powiem że nie zauważyłam tej zależności, nie wiem ...
        • baska192 Re: bóle brzucha i biegunka 22.02.13, 00:42
          Zbadaj lamblie (oddanie materialu do lab) i radzilabym jeszcze badania z krwi na jersinioze.Nie daj sie wrzucic do worka pt.jelito wrazliwe bo najpierw maja Cie dokladnie przebadac i dopiero po badaniu postawic ewentualna diagnoze.
          Mozna tez pomyslec o pasozytach oblych.
          • delta661 Re: bóle brzucha i biegunka 14.03.13, 11:19
            tu się z Tobą zgodzę - pod pojęcie "jelito wrażliwe" lekarze często wrzucają objawy, które na pewno muszą mieć swoje przyczyny, ale które przez nich nie zostają konkretnie określone. wiem, że są wykonywane badania pod kątem tego "schorzenia", ale też przeciekającego jelita, które z tym często współistnieje. koleżanka robiła badanie z kału, więc też lepsza opcja niż gastroskopia - jak dla mnie;) mogę się dowiedzieć gdzie i jak jeśli kogoś interesuje.
          • goodman41 Re: bóle brzucha i biegunka 14.03.13, 11:58
            Skutecznosc badania kalu na pasozyty waha sie w granicach 10-12%.
            Radzilbym sprobowac jesc orzechy kokosowe albo pic olej kokosowy ze trzy stolowe lyzki dziennie. Kokos jest lepszy bo ma duzo mineralow. Olej kokosowy sam w sobie nie jest smaczny ale jak go zmiksujesz z kefirem, to jest calkiem przyjemny w piciu. Olej kokospwy zawiera kwas laurynowy, ktory niszczy pierwotniaki. Kefir tez reguluje trawienie i w przeszlosci byl uzywany w szpitalach w Rosji do leczenia rozwolnienia.
    • jagabaga92 Re: bóle brzucha i biegunka 14.03.13, 12:03
      Rozpocznij od badania kału na krew utajoną. Nie trzeba mieć skierowania, kosztuje niewiele, tylko przez 3 dni przed badaniem trzeba stosować odpowiednią dietę (m. in. bez czerwonego mięsa, bez zielonych warzyw - doczytaj w necie). Moja mama też była "drażliwa", dopóki nie zrobiła tego badania, które wykazało obecności krwi utajonej.
    • ania.rene Re: bóle brzucha i biegunka 14.03.13, 20:17
      jak twoj brzuch? mam identyczne problemy. kolonoskopia nic nie wykazala. ale za to wyszla chora tarczyca
      • nic-10 Re: bóle brzucha i biegunka 15.03.13, 07:57
        Dziękuję za odpowiedzi.
        Narazie spokój, od ostatniego bólu-biegunki minął dobry miesiąc, mam nadzieję że tak szybko się nie powtórzy, ale pobolewa mnie podbrzusze po lewej stronie i ciągnie wyżej na biodro, wiem czy to sprawy jelitowe czy ginekologiczne, do gina chodze regularnie io często mam usg więc chyba jakby coś było nie tak to by widział.
        ania.rene a co na to Twój lekarz, często masz te bóle i biegunki? Jakie robiłaś badania na tarczycę?
        • nic-10 Re: bóle brzucha i biegunka 24.04.13, 19:31
          ania.rene jak biegunki, powtarzają się? U mnie po miesiącu spokoju znowu mnie dopadła ... :(
          • goodman41 Re: bóle brzucha i biegunka 24.04.13, 22:04
            nic-10 napisał:

> ania.rene jak biegunki, powtarzają się? U mnie po miesiącu spokoju znowu mnie dopadła ... :(

Jesli to "dopadniecie" nie jest zwiazane z dieta, to mozesz miec pasozyty. Najprawdopodobniej liamble.

• snajper55 Re: bóle brzucha i biegunka 25.04.13, 04:11
              goodman41 napisał:

> Jesli to "dopadniecie" nie jest zwiazane z dieta, to mozesz miec pasozyty. Najp
              > rawdopodobniej liamble.

Co to są liamble? :) Miałeś na myśli jamble?

S.
    • sp9tcu Re: bóle brzucha i biegunka 24.04.13, 20:46
      Na zespół jelita drazliwego nie wypada za żadne objawy
      co to moze być
      alergia na jakis pokarm
      zaburzenia floty jelitowej

kup jakies tabletki typu lakcit bakterie to pomaga
      ja mam jak coś nie tak od razu tabletka przez 2 do 3 dni i jest poprawa

• nic-10 Re: bóle brzucha i biegunka 25.04.13, 08:25
        Staram sie brać priobiotyki. Czy jeśli to lamblie to jest na to jakiś lek, który je wyeliminuje? Kiedyś lekarz sugerował że to jelito wrażliwe, w sumie jak czytam o objawach to wszystko pasuje, ale raka jelita tez pasuje... ostatnio jeszcze doszły problemy z hemoroidami, swędzi, boli a nawet raz leciała delikatnie krew (czułam jak pękło bo bardzo szczypało)
        • goodman41 Re: bóle brzucha i biegunka 25.04.13, 12:33
          nic-10 napisał:

> Staram sie brać priobiotyki. Czy jeśli to lamblie to jest na to jakiś lek, któr
          > y je wyeliminuje? Kiedyś lekarz sugerował że to jelito wrażliwe, w sumie jak cz
          > ytam o objawach to wszystko pasuje, ale raka jelita tez pasuje... ostatnio jesz
          > cze doszły problemy z hemoroidami, swędzi, boli a nawet raz leciała delikatnie
          > krew (czułam jak pękło bo bardzo szczypało)

Wyeliminowanie lamblii lekami jest bardzo trudne. Kwas laurynowy w oleju kokosowym skutecznie likwiduje pierwotniaki. Sprobuj pic kefir zmieszany z 3-ma lyzkami stolowymi oleju kokosowego raz dziennie. Do tego mozesz dodac kilka surowych zoltek, zmiksowac wszystko i masz zdrowe sniadanie.
          • nic-10 Re: bóle brzucha i biegunka 25.04.13, 15:41
            A jaki olej kokosowy polecasz? Nie wiem na co zwrócic uwage przy zakupie?
    • delta661 Re: bóle brzucha i biegunka 14.06.13, 12:12
      a robiłaś w ogóle jakieś badania? może to alergia pokarmowa? bo nie koniecznie może to być IgE (czyli reakcja w kilka minut po zjedzeniu), a IgG-zależna i reakcja występuje kilka dni po. A to zdecydowanie utrudnia znalezienie tego co Cię uczula.
    • yellow.yellow Re: bóle brzucha i biegunka 14.06.13, 17:45
      Od lat mam podobne problemy plus jeszcze parę innych brzusznych objawów i od lat byłam diagnozowana zespół jelita drażliwego (bez badań endoskopowych), a teraz kolejny lekarz podejrzewa u mnie chorobę Crohna, więc nie daj sobie tak bez badań wcisnąć tego drażliwego jelita, szukaj dobrego gastrologa (takiego, który Cię nie zbagatelizuje) do skutku.
    • marta9521 Re: bóle brzucha i biegunka 15.06.13, 16:00
      Witam, powinnaś zrobić sobie morfologie(pełną), kał-krew utajoną(najlepiej od razu zanieś trzy próbki z trzech dni ;) kał przechowaj w lodówce), poproś o skierowanie do gastrologa, chyba że chcesz szybko mieć badania to do szpitala na oddział wewnętrzny (badanie gastroskopii i kolonoskopii) Pozdrawiam
    • mareks_550 Re: bóle brzucha i biegunka 01.07.13, 22:45
      może rzeczywiście to ten zespół? A co brałaś jak do tej pory na te biegunki? Próbowałaś probiotyków?
      • ulapias Re: bóle brzucha i biegunka 08.07.13, 14:21
        Mam dokładnie to samo co Ty, tylko ja mam te objawy wyłącznie rano, po kawie, tez różnie, co 2, 3 tygodnie, czasem miesiąc spokój.Ostatnio moja gin cos zauwazyla na usg w jelitach i kazala zrobić chyba kolonoskopie ale jakos nie mam odwagi.
        Czy robilas jakies badania?Czy cos się zmienilo u Ciebie?
        • nic-10 Re: bóle brzucha i biegunka 08.07.13, 16:29
          Hej,
          Niestety znowu 4 dni temu miałam biegunkę z bólem brzucha, miałam spokój 2 m-ce. Mnie zazwyczaj męczy wieczorem. Nie robiłam zadnych badań, lekarka stwierdziła jelito wrażliwe ale cyba zasiegnę opinii jakiegoś gastrologa. Ja mam zazwyczaj taka biegunkę (czyszczenie ) raz na 1-2 m-cy, niestety przez kolejne 3 dni mam odwrotnie (nie mogę do wc). Staram sie odżywiać zdrowo, biorę często priobiotyki. Nie wiem dlaczego tak mam?
          • mand91 Re: bóle brzucha i biegunka 11.08.13, 11:09
            w zasadzie to mam bardzo podobnie... i jak sobie z tym poradziłaś/eś? proszę o odpowiedź

nic-10 napisał:

> Hej,
            > Niestety znowu 4 dni temu miałam biegunkę z bólem brzucha, miałam spokój 2 m-ce
            > . Mnie zazwyczaj męczy wieczorem. Nie robiłam zadnych badań, lekarka stwierdził
            > a jelito wrażliwe ale cyba zasiegnę opinii jakiegoś gastrologa. Ja mam zazwycza
            > j taka biegunkę (czyszczenie ) raz na 1-2 m-cy, niestety przez kolejne 3 dni ma
            > m odwrotnie (nie mogę do wc). Staram sie odżywiać zdrowo, biorę często priobiot
            > yki. Nie wiem dlaczego tak mam?
            • nic-10 Re: bóle brzucha i biegunka 27.08.13, 21:46
              mand91 niestety nie poradziłam sobie z tym, dzisiaj znowu miałam to ....... najgorsze jest to że co raz cześciej dopada mnie stres i nerwy przez te biegunki bo boje się że np bedę musiała iść do wc pilnie! a bedę np w autobusie lub w miejscu gdzie nie ma toalety i co wtedy ..... niedługo wypieram sie na wakacje i już mam stres bo jeśli bede musiała w samolocie albo autobusie?
              A Ty miałeś jakies badania, bierzesz leki?
              • mand91 Re: bóle brzucha i biegunka 28.08.13, 10:47
                no to chyba mamy podobnie... ja jak byłam u lekarza, to właśnie lekarka powiedziała mi, że to pewnie jelito drażliwe, zwłaszcza, że ja jestem osoba bardziej nerwową, przejmującą się na zapas. ponad rok temu miałam robione USG, wyszło dobrze, badanie krwi też ok. brałam Meteospasmyl i Debridat, najpierw w zawiesinie, potem tabletki. ogólnie nie wiem już sama od czego to zależy, bo wcześniej miałam chyba więcej stresów niż teraz i było w miarę ok, może się zbytnio nakręcam, nie wiem... raz jest ok, potem znienacka gorzej, no i cały czas się boje, że właśnie za chwile mnie coś złapie. a Ty bierzesz coś?
                • nic-10 Re: bóle brzucha i biegunka 28.08.13, 16:57
                  Biorę tylko priobiotyk, kiedyś brałam tribux ale to dosyć dawno temu. Miałam długo spokój aż od roku jest gorzej. Ja też jestem nerwusem, wszystkim się przejmuje, też robiłam usg rok temu i wszystko ok, krew ok. Ja też tych napadów z niczym nie łącze nie ma jakiejś zależności ani z jedzeniem ani piciem czy nerwami. Ja po wczorajszym "przeczyszczeniu" już się boję kiedy znowu mnie złapie , mam nadzieję że nie na wakacjach na które niedługo się wybieram, bo co ja zrobie jak mnie naciśnie w samolocie albo autobusie.... i już się nakręcam.... Ja to określam jako takie przeczyszczenie, przepraszam za opis ale ja wszystko ze mnie wyjdzie to później przez 2 dni wogóle do wc nie idę, później się to unormuje aż do następnego napadu.
                  Jak Ciebie często łapie takie coś?
                  • mand91 Re: bóle brzucha i biegunka 09.09.13, 00:11
                    Nie trzeba za nic przepraszać :)
                    Moje boleści brzucha zaczęły się jakoś wiosną, ponad 2 lata temu, ale wtedy miałam podrażniony wyrostek, chodziłam na wf na siłownię, niby stąd. Potem ustało w miarę, jakieś pojedyncze epizody się zdarzały, ale ok. W tamtym roku jakoś na wakacjach było gorzej, w trakcie roku na studiach takich dłuższych dolegliwości też nie było, tak jak mówisz, najwyżej jednego dnia jakieś przeczyszczenie, potem spokój. Teraz, w pierwszej połowie sierpnia, było najgorzej, bo nie ustępowało. Teraz znów już czuję bóle brzucha, jak jeszcze niedawno, ale mam też okres, to już nie wiem, czy przejdzie, czy nie, choć to inny ból taki. Swoją drogą USG u ginekologa też miałam, ale ok. Męczy to bardzo... Bo nigdy nic nie wiadomo...
                    • magdalena0091 Re: bóle brzucha i biegunka 07.08.15, 09:54
                      Wiem, że minęły już dwa lata od tego wątku, ale zmagam się z takim samym problem i krążę od lekarza do lekarza bezskutecznie. Może udało Wam się odkryć przyczynę tych biegunek?
                      • marijena Re: bóle brzucha i biegunka 11.12.15, 14:53
                        Mam to samo co autorka tematu. Nagle silny skurcze na dole brzucha i następuje wyróżnienie. Początkowo normalny stolec a za chwilę biegunkowy. Po tym następuje odrazu ulga i nic mnie nie boli. Mam takie napady raz na mc. I o co tu chodzi? Szkoda że autorka się nie odzywa.
                        • kami094 Re: bóle brzucha i biegunka 29.03.19, 23:51
                          Mam dokładnie tak samo ! Czy wyleczyłas się może ?
                        • anna8888889 Re: bóle brzucha i biegunka 04.04.25, 10:55
                          Witam, mam identyczne objawy. Czy udało się znaleźć komuś przyczynę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka